Kako uzgajati šišarke ehinaceu za početnike

Sve što treba da znate o uzgoju šišarki

Jednostavne šišarke su savršena biljka za početnike jer su veoma oproste i zahtevaju malo održavanja kada se postave. Otporne su na sušu i preživeće hladne zime da bi ponovo oživele. Ovaj vodič će pokriti sve što treba da znate o tome kako da uzgajate šišarke u sopstvenoj bašti kod kuće, uključujući sadnju, zemljište, zalivanje, osvetljenje, đubrenje i zimsku negu.


Šta su šišarke?

Šišarke su botanički poznate kao ehinacea, cvetajuće višegodišnje biljke iz porodice Daisi (Asteraceae). Postoji deset vrsta šišarki, koje se sve nalaze u istočnoj i centralnoj Severnoj Americi, rastu u prerijama i blizu šuma i šuma. Mnoge vrste se takođe komercijalno uzgajaju zbog njihove medicinske i ukrasne vrednosti u bašti.

Šta simbolizuju češarke?

Šišarke su dobile ime po centralnim šiljastim „šišarkama“, a njihovo botaničko ime Ehinacea potiče od grčkog za „morski jež“ ili latinskog za „jež“. Možete jasno da vidite izgled cveta morskog ježa i ježa kada cvetaju. Šišarke su povezane sa lečenjem zbog svojih lekovitih svojstava, zdravlja i snage.

Prednosti šišarka

Ehinacea je dobro poznata po tome što se koristi za prehladu i grip, ali biljkama se pripisuju i druge prednosti, uključujući svojstva za lečenje migrene, upale i bolova. Biljke su vekovima koristili Indijanci iz oblasti u kojima prirodno rastu. Oni su takođe povezani sa drugim bolestima, ali je o njima sprovedeno ograničeno istraživanje.

Ehinacea ima dosta antioksidanata i sadrži vredna jedinjenja koja mogu poboljšati imunitet i smanjiti nivo šećera u krvi.

Toksičnost i jestivost

Koreni i listovi se koriste za pravljenje biljnih čajeva, pri čemu koren ima najveću koncentraciju zdravih jedinjenja. Latice cveća se često koriste u salatama i pečenju za dodir boje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o upotrebi i prednostima šišarki.

Kod nekih ljudi, šišarke mogu izazvati iritaciju u stomaku, vrtoglavicu i mučninu. Takođe može izazvati alergijsku reakciju i pogoršati sisteme astme, što otežava disanje. Neophodno je da se pre nego što uzmete bilo koji prirodni biljni materijal konsultujete sa svojim lekarom.

Biljka se ne smatra toksičnom za kućne ljubimce. Međutim, u velikim dozama može imati štetne efekte na životinje.

Vrste šišarke

Od deset vrsta šišarki, Echinacea purpurea je najpopularnija. Oni su hibridizovani da bi napravili najfantastičniju paletu boja za baštu.

Evo nekih od najpopularnijih hibrida na raspolaganju:

Cheienne Spirit – prelepi cvetovi u nijansama bele, krem, žute, narandžaste, roze i crvene.
Šišarke Vruća papaja – mirisni, dugotrajni cvetovi pom-pom crvenkasto narandžaste boje.
Pov Vov – serija u „Vild Berri” za svetlo roze cvetove ili „Vhite” za kremasto belo cveće je najpopularnija.
Double Decker – dupli cvet se pojavljuje iz centra u drugoj sezoni rasta, što ih čini jedinstvenim.
Sombrero Salsa – zapanjujuća nijansa crvene. Postoje i druge boje u ‘Sombrero’ asortimanu na koje treba obratiti pažnju.
Rubin Giant – svetlo roze cveće sa rubin crvenim središtem.
Ferris Vheel – prilično narandžasti do žuti čunjevi sa belim laticama koje cvetaju na krajevima poput svetlucavog vatrometa.
Pink Double Delight – lepršavi ružičasti centri okruženi svetlijim ružičastim laticama koje blede u lavandu kako stare.
Maui Sunshine – najsjajnije žute latice sa jarko narandžastim čunjevima za prskanje sunca u bašti.
Paradajz supa – zadivljujuća paradajz crvena boja koju je teško nadmašiti zbog sjaja i smelosti u pejzažu.
Zeleni dragulj – sa zelenom nijansom, ovo cveće ima zelene sredine sa kremastim do zelenim laticama. Neobičan cvet koji pleni.

Sezona cvetanja češera

U zavisnosti od sorte, sezona cvetanja šišara može trajati bilo šta od početka proleća do jeseni. Kada završe sa cvetanjem, semenske glavice su prilično lepe i za sledeću godinu će se samosejati. U semenkama uživaju i ptice.
Koliko rastu šišarke?

Uzgajanje šišarki iz semena vs. Rasadnici

Šišarke se mogu uzgajati iz semena ili posaditi kao rasadnici. Oboje su dostupni. Ako seje seme, može se započeti u zatvorenom prostoru 8 – 10 nedelja pre početka proleća, tako da su spremni da rano uđu u zemlju.

Napunite posude za seme mešavinom za klijanje semena i navlažite.
Posejte seme u tacne i prekrijte ga zemljom od ¼ inča.
Održavajte zemlju vlažnom i toplom (65F – 70F) dok seme klija.
U roku od 10-20 dana, seme bi trebalo da nikne. Razblažite ako je potrebno.
Dajte im dovoljno svetla i koristite svetla za uzgoj ako ih imate.
Kada sadnice imaju najmanje dva prava lista, mogu se presaditi u rastuće mahune napravljene od biorazgradivih materijala kako bi se mogle presaditi direktno u baštu na otvorenom kada razviju dovoljno snage korena i budu jake.

Sejte direktno u baštu sredinom do kasnog leta:

Pripremite zemlju sa dosta organske materije i zagladite je kako biste uklonili kamenje ili biljni materijal.
Sijte seme ravnomerno i pokrijte ga sa ¼ inča zemlje. Učvrstite i dobro zalijte. Održavajte vlažnost dok sadnice ne izniknu za 10-20 dana. Nakon toga, pratite uputstva za sadnju.

Gde kupiti šišarke i seme

Svi dobri rasadnici će imati seme i sadnice ehinacee ili čak veće biljke koje se mogu kupiti. Postoje i kompanije na mreži od kojih možete kupiti seme.

Sadnja šišarke

Mogu li da uzgajam šišarke u saksijama?

Šišarke imaju duge korene, tako da se često ne uzimaju u obzir za kontejnere. Međutim, sigurno se mogu uzgajati u velikim kontejnerima sa dovoljno dubine da im korenje raste. Uverite se da kontejner takođe ima dosta drenaže.

Kada saditi šišarke

Šišarke treba da se dobro slegnu i formiraju zdrave, čvrste korene pre nego što nastupi zima. Sadite u bilo koje vreme od proleća do rane jeseni i sadite sa dovoljno prostora između njih da omogući dobru cirkulaciju vazduha.

Light Considerations

Posadite šišarke na položaj koji ima puno sunca najmanje 6-8 sati dnevno. Oni će podneti malo senke, ali cveće neće biti tako plodno.

Soil Considerations

Prilikom sadnje dodajte dosta komposta u zemlju. Oni će uspeti u mnogim različitim tipovima zemljišta, ali ne vole previše vlage i nedostatak cirkulacije vazduha u zemljištu. Dodati kompost će učiniti tlo krhkim i obezbediti dodatnu drenažu. Oni preferiraju neutralan pH.

Zahtevi za ulaganje i podršku

Šišarke su čvrste ako se čuvaju u optimalnom zdravlju i neće ih trebati podupirati bilo kakvim kočićima ili rešetkama. Možda će im trebati zaštita od vetra i jake sunčeve svetlosti kada se prvi put posade dok se ne naviknu na svoj položaj.

Pogodne ili preporučene prateće biljke

Kao deo višegodišnje bašte, šišarke će se izdvojiti i biti dobar saputnik mnogim drugim biljkama. Sadite sa drugim cvetnim biljkama kao što su koreopsis, salvija, floks i druge. Takođe, razmislite o ukrasnim travama i lisnatim biljkama kao što su heuchera i coleus.

Pošto su otporne na sušu, dobro će se snaći i sa sukulentnim i polusočnim biljkama poput seduma i biljaka poput ruske žalfije i pčelinjeg balzama. Oni su odlični oprašivači i privući će svoj pravi deo pčela i leptira.

Briga za češarke

Zalivanje šišarke

Prilikom sadnje, vodite računa da zalivate tako da se dobro uklope u okolinu. Zalijte temeljno i duboko najmanje jednom nedeljno da bi biljke naterale svoje korenje u zemlju. Površinsko zalivanje neće dovesti do pomeranja korena nadole, tako da je duboko zalivanje neophodno. Zalijte rano ujutru kako biste dozvolili da se listovi osuše na toploti dana. Otporne su na sušu kada se postave.

Đubrenje šišarke

Izbegavajte prekomerno đubrenje ovih biljaka. Umesto toga koristite ograničeno đubrivo sa sporim oslobađanjem kada se pojavi novi rast. Kompostirajte svakog proleća, a oni će nastaviti da rade. Prekomerno đubrenje može učiniti da biljke postanu dugonoge.

Obrezivanje i umrtvljivanje češera

Mahune šišarki su hranilice za ptice i mogu se ostaviti na biljkama. Kada dođe proleće, biljke će se dobro snaći sa rezidbom kako bi bile bujnije i proizvele više cvetanja.

Održavajte biljke urednim tako što ćete odvojiti neke od cvetova i ostaviti poslednje na biljkama da se osuši za ptice. Odbijanjem glave možete naterati biljku da stvori novo cveće. Ako ne želite da se biljke same zaseju, obavezno odrežite sve cvetove kada se potroše.

Štetočine i bolesti

Šišarke su čvrste i nisu podložne štetočinama i bolestima. Međutim, postoje slučajevi kada čak i čvrste biljke nisu u stanju da se nose sa određenim štetočinama. Obratite pažnju na ove:

Lisne uši – napadaju novi rast i sišu sok iz stabljika i izdanaka. Novo cveće će biti ugroženo i deformisano. Kontrolišite dobrim sprejom sapunastom vodom ili insekticidnim sapunom.

Bela mušica – štetočina koja isisava sok iz listova i cvetova i obično se krije na donjoj strani listova. Oni usporavaju rast biljaka, a listovi mogu požuteti. Pospite listove sumpornim prahom i pospite oko osnove biljaka da biste sprečili bele mušice.

Fusarium Vilt – uzrokovan je gljivom Fusarium okisporum koja živi u zemljištu. Gljiva ulazi u korenje i kreće se uz stabljike biljaka začepljujući ćelije i izazivajući žutu boju listova, obično samo na jednoj strani biljke. Postoji nekoliko bio fungicida koji se mogu koristiti za pokušaj lečenja biljke, ili će možda biti potrebno ukloniti i uništiti biljke tako da zaraze bilo koje druge biljke u tom području.

Japanske bube – lako se prepoznaju po metalik zelenoj boji, jedu lišće ostavljajući velike rupe za sobom. Pokušajte da ih uklonite rukom i utopite u vodi sa sapunom ili koristite proizvod specijalno formulisan za kontrolu ovih buba.
Eriofidne grinje – iskrivljeni ili oštećeni cvetovi mogu biti znak ovih grinja koje žive u cvetnim pupoljcima i hrane se sokom. Možete da odsečete zaražene cveće ili da ih tretirate insekticidnim sapunom.

Propagiranje

Šišarke su poznate po svojoj sposobnosti samozasijavanja. Međutim, oni se mogu podeliti ako više volite drugačiji pristup.
Podela

Podeliti šišarke u kasno proleće ili u jesen. Za najbolje rezultate delite samo svakih 3-5 godina kako grudve prerastu.

Zalijte biljke dan pre dana podele.
Obradite biljku lopatom i iskopajte sa što je moguće više grude korena.
Otresite svu prljavštinu i potopite biljku u kantu vode tako da možete jasno da vidite korenje i da imate ideju na koliko biljaka da se podelite.
Podijelite biljku na biljke razumne veličine i pripremite rupe za ponovno sađenje, dodajući dodatni kompost u rupe.
Odrežite dug rast pre ponovne sadnje.

Voda u bunar.

Nega šišara na kraju sezone

Šišarke će uspavljivati na hladnoći zime i ponovo niknuti u proleće. Da bi bili sigurni da imaju brigu da to urade, treba ih odrezati u kasnu jesen 3 – 6 inča od zemlje. Ako želite da zadržite glavice semena da bi se ptice hranile zimi, odrežite ih samo u proleće, ali to će smanjiti vreme cvetanja tokom leta.

Držite tlo oko biljaka malčiranom tokom zime da biste zaštitili korenje od najteže hladnoće i povremeno zalivajte do jednom u dve nedelje na normalnim temperaturama, ali više ako je suvo i toplo.

Ovo su čvrste biljke i preživeće hladne zime i proleće na vreme da bi proizvele još jedan spektakularan set cvetova.

Uzgajanje šišarki kao rezanog cveća

Šišarke čine odlično rezano cveće koje traje do 2 nedelje u vazi. Ukrasna vrednost mahuna je takođe odličan dodatak sušenim aranžmanima i zimskim buketima.

Uklonite sve lišće koje će biti pod vodom. Koristite odgovarajući kontejner do pola napunjen toplom vodom i isecite stabljike pod vodom koristeći oštre, čiste škare ili oštri nož. Dodajte dozu cvetne hrane i ostavite da se stabljike hidriraju nekoliko sati pre nego što ih poređate u vazu.

Držite dalje od voća i povrća koje će ispuštati etilen gasove koji će smanjiti dužinu trajanja svežeg cveća.

Kada latice cveća uvenu u aranžmanu, jednostavno ih skinite i koristite glave semena u svom aranžmanu. Oni će se osušiti i mogu se ovako dugo koristiti.

Česta pitanja o tome kako uzgajati šišarke:

Gde je najbolje zasaditi šišarke?

Svako mesto koje ima jutarnje sunce i popodnevnu hladovinu je idealno za šišarke. Oni vole najmanje 6-8 sati sunčeve svetlosti dnevno. Prirodno, nalaze se u blizini šuma, tako da će biti i sa malo senke.

Koliko dugo žive?

U divljini mogu da žive do 40 godina. U bašti ih podelite svakih 3-5 godina i imaćete biljke decenijama.

Zašto ne bi cvetale prve godine?

Preporučljivo je odrezati sve cvetove sa biljke prve godine. Ovo može biti teško, ali biljka će vam zahvaliti i proizvesti bolje biljke i više cveća u drugoj godini.

Uzgajanje šišarki – poslednja reč

Šišarke su jedna od najlepših cvetnih trajnica za baštu. Raspon boja u kojima dolaze je zapanjujući i formiraju savršene cvetove koji su lepi za gledanje i privlače oprašivače poput pčela i leptira u baštu. Oni su izdržljivi i izdržljivi i veoma su laki za održavanje uz nekoliko pravila. Definitivno su vredni truda da se uzgajaju u bašti i biće savršeni za višegodišnju livadu zasađenu drugim cvetnim biljkama i travama.