Cosmos Nega cveca Odabir pravog zemljista za uspesne biljke

Kosmos je jedno od najlakših i najlepših cvetova za uzgoj za šareni letnji prikaz. Zajedno sa dovoljno sunčeve svetlosti, kosmosu je potrebna ispravna vrsta zemljišta da bi zaista uspeo. U ovom članku ću proći kroz sve što treba da znate o najboljem tlu za kosmos cveće i šta možete da uradite da izmenite i poboljšate svoju postojeću osnovu tla.


Najbolje tlo za cveće kosmosa (osnovni vodič)
Pregled sadržaja:

Koja je najbolja vrsta tla za kosmos cveće? Ključne Takeavais
Idealno tlo za uspešan kosmos
Najbolji pH tla za kosmos cveće
Najbolje tlo za kosmos u kontejnerima
Znaci da je vaš kosmos na pogrešnom tlu
Saveti za poboljšanje postojećeg tla
Objašnjene vrste tla

Koja je najbolja vrsta tla za kosmos cveće? Ključne Takeavais

Cosmos cveće zahteva labava, dobro drenirajuća tla koja nisu previše plodna za optimalan rast i maksimalno cvetanje. Kredasta, ilovasta ili peskovita tla su idealna za kosmos. Ove jednogodišnje biljke takođe preferiraju neutralna tla sa pH opsegom između 6,5 i 7,5. Zemlja koja je previše plodna otežava proizvodnju cveća. Cveće kosmosa može uspevati i na suvim i na vlažnim osnovama tla.
Idealno tlo za uspešan kosmos
Kolekcija raznobojnog kosmosovog cveća u punom cvetu tokom vegetacije

Kosmos najbolje raste na pjeskavim, labavim, dobro drenirajućim zemljištima koja ne sadrže previše hranljivih materija. Kosmos je poreklom iz otvorenih livada i šikara u Meksiku i Centralnoj i Južnoj Americi. Ova staništa imaju siromašne hranljivim materijama, dobro drenirajuće uslove zemljišta koji su savršeni za kosmos.

Kredna i peskovita tla su idealna za kosmos jer pružaju obilje drenaže i nedostaju hranljivi sastojci. Kosmos takođe može da raste na ilovastim ili muljevitim zemljištima koja imaju dodatnu drenažu. Glinena tla sadrže previše hranljivih materija za kosmos i imaju lošu drenažu osim ako se ne doda puno peska ili pijeska.

Kosmos ne uspeva dobro na previše plodnom tlu. Kosmos će se prvenstveno fokusirati na proizvodnju lišća ako tlo sadrži previše hranljivih materija, posebno azota. Ovo može rezultirati malo ili nimalo proizvodnje cveća.
Najbolji pH tla za kosmos cveće

Cveće Kosmosa preferira tla sa neutralnim pH opsegom – obično između 6,5 i 7,5. Peščana, muljevita ili ilovasta tla pružaju idealan pH opseg za kosmos cveće. Neka kredna tla mogu biti previše alkalna, dok su tresetna tla previše kisela za kosmos cveće.

Ako je vaše tlo previše kiselo za kosmos, možete to neutralisati dodavanjem malo kreča. Ako je tlo previše alkalno za kosmos cveće, rad u malo sumpora će učiniti tlo neutralnijim.
Najbolje tlo za kosmos u kontejnerima
Cveće kosmosa u saksiji raste u bašti po sunčanom danu

Zahtevi tla za kosmos koji raste u kontejnerima se ne razlikuju mnogo od onih koji rastu u zemlji. Ovim jednogodišnjim biljkama će i dalje trebati labavo, dobro drenirajuće tlo koje nije baš plodno. Peščana ili kredasta tla su i dalje najbolje opcije, iako ilovasta i muljevita tla takođe mogu da rade.

Kosmos koji raste u kontejnerima može imati koristi od malih količina đubriva sa visokim sadržajem fosfora . Biljke u kontejnerima troše vodu i hranljive materije brže od onih koje rastu u zemlji. Posipanje koštanog brašna svakog meseca ili tako nešto će pomoći u proizvodnji cveća za kosmos biljke u kontejnerima.

Možete koristiti glinenu zemlju za kosmos koji raste u kontejnerima sve dok dodate puno peska ili peska da biste poboljšali drenažu. Izbegavajte dodavanje komposta ili organske materije u vaše kosmos saksije jer to čini tlo previše plodnim.
Znaci da je vaš kosmos na pogrešnom tlu
Uvenula cvetna glava kosmosa koja izgleda pati zbog rasta u odgovarajućem zemljištu
Cveće se ne pojavljuje

Zemlja može sadržati previše hranljivih materija ako vaš kosmos ne cveta u očekivano vreme. Ovo podstiče kosmos da proizvodi žbunasto lišće po cenu cveća. Da biste smanjili plodnost zemljišta, pomešajte sa dosta peska ili hortikulturnog peska pre sadnje i izbegavajte dodavanje đubriva.

Ako ste već zasadili svoj kosmos, dodajte malu dozu đubriva sa visokim sadržajem fosfora kao što je koštano brašno da biste podstakli cvetanje .
Žuti ili opušteni listovi

Kosmos dobro raste na suvim ili vlažnim zemljištima, ali pati na zasićenim zemljištima, što može dovesti do problema sa štetočinama i bolestima . Opušteno ili žuto lišće je značajan simptom truleži korena. Ovo je obično uzrokovano prekomernim zalivanjem i zemljištem koje ima lošu drenažu i protok vazduha.

Pregledajte korenje da li ima smeđih, kašastih ili smrdljivih delova. Odrežite trule korene i dodajte dodatni pesak ili pesak u zemlju. Zatim ponovo zasadite svoj kosmos i izbegavajte zalivanje dok se zemlja ne osuši.
Saveti za poboljšanje postojećeg tla
Čovek sakupi dve šake zemlje sa zemlje u bašti

Ako vaše postojeće tlo nije idealno za kosmos cveće, postoje načini da ga izmenite . Ovo vam može pomoći da poboljšate drenažu, smanjite plodnost zemljišta ili prilagodite pH nivoe.
Dodavanje drenaže

Kosmosu su potrebna labava, dobro drenirajuća tla jer to pomaže da se izbegnu problemi poput truleži korena. Gusta tla kao što je glina treba poboljšati pre sadnje kosmosa. Da biste poboljšali drenažu tla, pomešajte sa dosta peska ili hortikulturnog peska.
Smanjenje plodnosti zemljišta

Ako tlo sadrži previše hranljivih materija, kosmos cveće proizvodi više lišća od cveća. Da biste to sprečili, morate smanjiti plodnost zemljišta. Mešanje sa nekim hortikulturnim peskom ili šljunkom pomaže zemljištu da zadrži manje hranljivih materija.
Podešavanje pH nivoa

Kosmosu su potrebna neutralna tla sa pH opsegom od 6,5 do 7,5. Neki tipovi zemljišta mogu biti previše kiseli ili alkalni za kosmos. Umešajte malo kreča da biste smanjili kiselost zemljišta. Radite u malo sumpora kako biste alkalno zemljište učinili neutralnijim.
Objašnjene vrste tla
Osoba koja podiže šaku zemlje sa parcele u bašti

Većina baštenskih zemljišta spada u jedan od šest glavnih tipova zemljišta . Svako stanje tla odgovara različitim biljkama i ima malo drugačija svojstva. Generalno, rastresita, pješčana tla dobro dreniraju i imaju dobar protok vazduha, ali nemaju hranljive materije. Gusta tla zadržavaju mnogo vlage i hranljivih materija po cenu slabog protoka vazduha.

Hajde da detaljnije ispitamo šest glavnih tipova tla:
Kredna tla:

Kredna tla mogu biti rastresita ili gusta, ali skoro sva su alkalnija od drugih tla. Kredasta tla se sastoje od malih stena, što znači da mogu dobro da dreniraju, ali im nedostaju hranljive materije.
Glinena tla:

Glinena tla su neverovatno gusta, sadrže puno vode i hranljivih materija. Međutim, oni imaju lošu drenažu i potrebno im je neko vreme da se zagreju tokom proleća. Glinena tla su takođe teška za kopanje, što ih čini izazovnim za rad.
Ilovasta tla:

Ilovača je napravljena od mešavine gline, peska i mulja – što ga čini skoro savršenom za većinu biljaka. Ilovasta tla zadržavaju dobru vodu i hranljive materije, ali takođe dobro dreniraju. Ilovasta tla se takođe lako kopaju.
Tresetna tla:

Treset se obično koristi u kompostu jer sadrži organsku materiju. Iako dobro zadržava vlagu i hranljive materije, takođe mu nedostaju početni hranljivi sastojci. Tresetna tla su takođe prilično kisela, što ih čini neprikladnim za mnoge biljke.
Peščana zemljišta:

Iako peskovitom zemljištu nedostaju hranljive materije, dobro se dreniraju, lako se kopaju i imaju dobar protok vazduha. Peščana tla se takođe brzo zagrevaju u proleće, ali mogu postati zbijena. Peščana tla su peskasta na dodir i lako se mrve.
Muljna tla:

Muljna tla su veoma slična peskovitim zemljištima. Oni su labavi i dobro dreniraju, ali mogu zadržati više hranljivih materija od peskovitih tla. Mulj se lako kopa, ali može patiti od zbijanja.
Okončanje

Za najbolje moguće cvetanje, uzgajajte kosmos na labavim, pješčanim, dobro drenirajućim zemljištima kojima nedostaju hranljive materije. Ako je tlo previše hranljivo, kosmos proizvodi više listova nego cveća. Peščana, kredasta i ilovasta ili muljevita tla su idealna za kosmos. Zemlja treba da ima neutralan pH između 6,5 i 7,5.