Kako razmnozavati i presadjivati cvece karanfila osnovni saveti

Ako želite da uzmete jednu biljku karanfila i pretvorite je u dve ili više biljaka, na pravom ste mestu. U ovom vodiču ću pokriti kako razmnožavati karanfile iz reznica i kako pravilno presaditi ove reznice.

Kako razmnožavati biljke karanfila iz reznica stabljika

Jedan od najlakših načina za razmnožavanje biljaka karanfila je reznicama stabljike. Ovaj proces uključuje uklanjanje dela stabljike sa zdrave biljke, ukorenjevanje reznice stabljike u vodi, a zatim presađivanje reznice u njen novi dom.

Pojasnićemo proces malo detaljnije kako bismo vam pomogli na putu.

1. Počnite sa zdravom biljkom
Pre nego što razmnožite biljku karanfila, treba da budete sigurni da je vaša matična biljka zdrava. Trebalo bi da ima živahan zeleni rast i da nema znakova bolesti ili oštećenja od insekata.

Najbolje vreme za razmnožavanje karanfila reznicama je leto nakon što biljke završe cvetanje.

2. Uzmite reznicu stabljike
Kada sečete biljno tkivo, poželećete da koristite oštre i dezinfikovane alate da biste ubrzali zarastanje i ograničili širenje bolesti. Možete koristiti ili makaze za rezidbu ili nož da uzmete reznicu.

Kada budete spremni za svoj alat, pogledajte svoju biljku. Želite da uzmete reznicu sa područja novog rasta koji još nije procvetao.

Koristite svoj alat da isečete stabljiku oko šest inča ispod vrha stabljike. Kada sečete, uklonite listove sa donjih dva do tri inča stabljike.

Ponavljajte ovaj postupak dok ne dobijete željeni broj reznica. Zapamtite da će svaka reznica formirati novu biljku karanfila.

3. Potopite reznice u hormon za korenje
Iako je ovaj korak opcioni, on će povećati šanse da će vaše reznice brzo formirati korenje.

Dostupne su mnoge vrste hormona za korenje , ali svi sadrže biljni hormon poznat kao IBA. Ovo je vrsta auksina koji podstiče biljke da razviju nove korene.

Neke opcije proizvoda uključuju Garden Safe TakeRoot i Bontone prah za korenje .

Primena hormona za korenje je jednostavna. Samo zgrabite rez i umočite odsečeni vrh u prah.

4. Stavite reznicu u medijum koji dobro drenira
Kada dobijete svoje reznice, vreme je da ih stavite u okruženje koje će podržati razvoj korena.

Dok se neke biljne reznice najbolje ukorenjuju u vodi, karanfili se najbolje ponašaju kada se stave u posudu napunjenu dobro drenirajućim medijumom bez zemlje. Neki materijali koji mogu dobro funkcionisati uključuju perlit, pesak i mešavinu za saksije za kaktuse.

Nakon što napunite posudu materijalom po vašem izboru, umetnite reznice. Otprilike pola inča do jednog inča stabljike treba da bude u mediju.

Dobro zalijte medij. Stavite plastičnu/staklenu posudu ili plastičnu kesu preko reznica kako biste pomogli u zatvaranju vlage.

Postavite reznice na toplo mesto i van direktne svetlosti. Održavajte medijum vlažnim i proverite da li reznice imaju novi rast kada zalivate.

Reznice bi trebalo da počnu da formiraju korenje u roku od mesec dana, ali nekim reznicama može biti potrebno više vremena da se ukorene. Kada vidite da se formira novi vegetativni rast, možete nežno ukloniti reznice da biste proverili da li postoji rast korena.

Presađivanje reznica karanfila

Nakon što vaše reznice stabljike formiraju korenje, vreme je da ih presadite u bolje zemljište.

Ako svoje karanfile uzgajate u saksiji, poželećete da koristite dobro drenirajuću, ali bogatu mešavinu za saksije. Jedna opcija koja može dobro da funkcioniše je Fok Farm Ocean Forest Mik .

A ako sadite svoje biljke karanfila direktno u zemlju, poželećete da izaberete lokaciju sa dobro drenirajućom zemljom. Ako je vaše zemljište zbijeno i/ili slabo drenirano, možete ga olabaviti pomoću obrasca za kopanje i umešati u gotov kompost ili tresetnu mahovinu .

Često postavljana pitanja:

Mogu li razmnožavati karanfile iz buketa?
Ako želite da sebi pružite najveće šanse za uspeh, trebalo bi da počnete sa sečenjem sa brzo rastućeg terminalnog stabla. Iako ćete možda moći da ukorijenite karanfile iz buketa, ne očekujte stopu uspjeha od 100%.

Da li je bolje ukoreniti karanfile u vodi ili zemlji?
Reznice karanfila treba da ukorenite u materijalu bez zemlje kao što je pesak ili perlit.

Mogu li uzgajati karanfile iz semena?
Da, moguće je uzgajati karanfile iz semena. Možete očekivati da će biljke proizvesti cveće oko 140 dana nakon što posadite seme.

Razmnožavanje karanfila – zamotavanje
Razmnožavanje karanfila iz reznica je jednostavan način za proizvodnju novih biljaka i cveća karanfila. Ne zaboravite da uzmete reznice iz novog vegetativnog rasta i stavite reznice u vlažan, ali dobro drenirajući materijal bez zemlje.