Kako oploditi Ficus Ginseng kod kuce

Kada i kako oploditi Ficus Ginseng za optimalnu negu
Iako postoji mnogo članova roda Ficus koji se uzgajaju kao sobne biljke, Ficus Ginseng je jedna od manjih i privlačnijih sorti. Ovaj fikus ima veliki, lukovičasti koren koji je izložen u dnu debla za dinamičan izgled koji dobro pristaje bonsaiju. Čak i ako niste ljubitelj bonsaija, možda ćete odlučiti da zadržite Ficus Ginseng zbog njegove lakoće nege i sjajnih zelenih listova. Uverite se da vaš Ficus ginseng dobija dovoljno đubriva prema ovim smernicama.


Đubrenje Ficus Ginseng – osnovne stvari
Ficus Ginseng treba đubrivo otprilike jednom mesečno tokom proleća, leta i jeseni. Tokom zime biljka delimično miruje, pa prestanite sa đubrenjem da biste izbegli probleme sa nagomilavanjem. Pokušajte da biljci date više đubriva ako ima spor ili svetle boje.

Uloga đubrenja u zdravlju biljaka

Đubrenje se često naziva „hranjenjem“ biljke, ali to tehnički nije tačno. Hrana biljke potiče od fotosinteze, procesa kroz koji listovi proizvode šećer kao odgovor na izlaganje sunčevoj svetlosti.

Umesto toga, đubrivo je kao multivitamin za biljku. Pomaže u snabdevanju svih minerala i elemenata u tragovima koji su biljci potrebni za rast, a koje ne može da proizvede sama. Ovo uključuje azot, kalijum i fosfor, ili „velika 3“ hranljive materije koje većina đubriva sadrži. Drugi važni dodaci mogu uključivati bakar, selen, kalcijum i gvožđe.

Đubrivo ima tendenciju da dolazi u obliku koji olakšava nanošenje, kao što je prah koji se pomeša sa tečnošću ili male pelete koje se mešaju u zemlju.

Sintetička đubriva se prave od hemijskih jedinjenja ili minerala koji se kopaju direktno iz zemlje.

Prirodnije opcije uključuju riblje brašno, krvno i koštano brašno, stajnjak raznih životinja i nusproizvode proizvodnje žitarica poput sojine sačme.

Bez obzira na format ili izvor, neophodno je uskladiti sadržaj đubriva sa potrebama biljke. Đubrivo sa previše azota ili kalcijuma moglo bi da izazove probleme biljci, a ne da pomogne njenom rastu.

Znaci da vašem fikusu ginsengu nedostaju hranljive materije

Kada je zdrav, Ficus Ginseng ima tamnozelene listove sa sjajnim sjajem. Ovo pomaže u sprečavanju gubitka vode kroz lišće.

Ako biljka ne dobija dovoljno hranljivih materija iz zemlje, listovi će polako postati bledi i na kraju žuti. Ovo je mnogo postepeniji proces od gubitka boje i žućenja uzrokovanih nedostatkom svetlosti ili problemima sa zalivanjem.

Još jedan znak nedostatka hranljivih materija je spor rast. Opet, ovo može biti uzrokovano nedostatkom svetlosti. Ako prilagodite nivoe svetlosti, ali još uvek ne vidite da se novi rast pojavljuje na granama vašeg Ficus Ginseng, pokušajte sledeće sa đubrenjem.

Sve dok biljka nije delimično mirna zbog zime, trebalo bi da reaguje u roku od nekoliko nedelja. Uvijanje na novim listovima može biti pokazatelj nedostatka đubriva, ali je mnogo češće kada se previše đubriva primeni prebrzo.

Takođe je važno da budete u toku sa svim uobičajenim štetočinama, bubama i bolestima Ficus ginsenga.

Kada i koliko često treba da oplodite fikus ginseng?

Ficus Ginseng treba samo đubrivo tokom svoje aktivne sezone rasta. Ovo se proteže od proleća do jeseni, čak i ako spoljne temperature nisu pogodne za rast drugih biljaka. Dužina dana ima tendenciju da pokrene aktivan rast ove vrste, slično različitim vrstama fikusa.

Biljka ne može da apsorbuje mnogo đubriva zimi kada je delimično u stanju mirovanja, tako da ima tendenciju da se nakuplja u tlu i izaziva probleme.

Kada fikus aktivno raste, oplodite ga najmanje jednom mesečno. Bonsai đubrivo je dobar izbor jer je dizajnirano za pravi balans hranljivih materija, tako da postoji problem nakupljanja u tlu.

Ako biljka pokazuje znake prekomernog đubrenja, kao što su razvijeni smeđi pegasti ili uvijeni listovi, dajte joj nekoliko meseci pre nastavka primene.

Najbolje đubrivo za Ficus Ginseng

Bonsai đubriva su dobar izbor za Ficus Ginseng, čak i ako zapravo ne pokušavate da obrezujete i oblikujete svoju biljku u skladu sa tim principima. Jednostavno je dizajniran za stabla koja se drže malim, obezbeđujući dovoljno azota za rast listova bez izazivanja neželjenog rasta debla ili grana.

Još jedna dobra opcija je sočna formula ili formula za orhideje koja je razvodnjena do pola snage. Bez obzira na proizvod, potražite hranljive vrednosti oko 3:1:2. To je 3 dela azota, 1 deo fosfora i 2 dela kalijuma.

Ako kupite đubrivo koje ima iste odnose, ali veće brojeve, kao što je 12:4:8, jednostavno treba da razblažite proizvod dok ne bude oko 3:1:2. Na primer, želeli biste da koristite ¼ uobičajene doze proizvoda 12:4:8.

Da biste izabrali pravo đubrivo, uzmite u obzir da je Ficus Ginseng potreban uglavnom azot, zatim kalijum i malo fosfora. Previše fosfora će zaustaviti rast listova i otežati biljci da zadrži svoje korenje zdravim.

Sa druge strane, davanje previše azota dovodi do eksplozije listova i stabljika što stvara prilično neuredan izgled. Za ovu biljku se preferiraju tečna đubriva zbog potrebe za brzim oslobađanjem i apsorpcijom. Proizvodi koji se sporo otpuštaju suviše su spori za Ficus Ginseng i dovešće do nakupljanja u zemljištu usled redovne primene.

Riblja emulzija je odličan izbor, ali je malo smrdljivo pokušati da je napravite sami. Proizvodi za stajnjak su dobar izbor, ali opet, teško ih je primeniti kao tečnosti.

U većini slučajeva biće vam lakše da koristite već pripremljeno tečno đubrivo za ovu biljku nego da primenite svoje domaće mešavine.

Kako primeniti đubrivo
Uverite se da ne prskate tečno đubrivo na listove, stablo ili koren biljke. Iako značajan vidljiv koren može izgledati kao dobro mesto za nanošenje đubriva za brzu apsorpciju, taj deo biljke zapravo ne može da primi vlagu ili đubrivo.

Umesto toga, uverite se da je tlo oko biljke ravnomerno premazano aplikacijom. Primena đubriva samo na jednoj strani biljke može dovesti do neujednačenog rasta jer traži hranljive materije koje su joj potrebne.

Voda nakon nanošenja da bi se osiguralo da se đubrivo ispere do najmanjih korena koji apsorbuju hranljive materije.

Ključna razmatranja

Prekomerno đubrenje nije previše uobičajeno za Ficus Ginseng jer biljka može prilično dobro da koristi hranljive materije. Ako prečesto primenjujete đubrivo, videćete rastegnut i uvijen rast umesto zdravih novih listova.

Takođe možete primetiti da biljka postaje viša nego što se očekivalo, ali ne na zdrav način. Ako koristite pogrešno đubrivo ili primenite previše odjednom, mogli biste videti žutilo ili smeđe lišće.

Uverite se da ste pogrešili na strani premalo đubriva, a ne previše jer je to skoro nemoguće ispraviti posle činjenice. Jednostavno morate sačekati novi rast i videti da li će se biljka oporaviti.

Zalijte sa mnogo većom zapreminom tečnosti nego inače ako sumnjate na prekomernu primenu đubriva kako biste isprali što više hranljivih materija pre nego što korenje dobije priliku da ih apsorbuje.

Česta pitanja o đubrenju Ficus Ginseng:

Da li je Ficus ginsengu potrebno đubrivo?
Ova biljka se smatra teškim hranilicom za kućnu biljku, tako da joj je potrebna redovna doza đubriva da bi izgledala najbolje.

Kada treba da oplodim svoj Ficus ginseng?
Fokusirajte se na đubrenje jednom mesečno tokom proleća, leta i jeseni. Prestanite sa đubrenjem preko zime.

Koje je najbolje đubrivo za Ficus ginseng?
Ficus Ginseng treba tečni proizvod sa odnosom od oko 3:1:2 azota, fosfora i kalijuma. Proizvodi koji su jači, ali imaju isti odnos mogu se razblažiti.

Da li je Miracle Grov dobar za Ficus ginseng?
Miracle-Gro ima odnos 24:8:16, što ga čini previše jakim za Ficus Ginseng ako se primenjuje prema uputstvima. Ako koristite 1/6 preporučene količine, imaćete odgovarajuće đubrivo.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za Ficus ginseng?
Iskorišćeni talog od kafe može da obezbedi azot za Ficus Ginseng, ali samo veoma sporo. Mogu se dodavati štedljivo, ali neće zameniti potrebu za redovnim đubrenjem.

Đubrenje biljaka Ficus ginsenga – zamotavanje
Nemojte se plašiti da oplodite zdrav Ficus Ginseng sve dok imate dovoljno razblaženo đubrivo. Pazite na proizvode kao što je Miracle-Gro koji su previše jaki kada se mešaju prema uputstvima, ali sasvim fini kada se razblaže. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu Ficus ginsenga kod kuće.