Koliko dugo zive biljke aloje

Bilo da ste početnik u kućnim biljkama ili imate impresivnu kolekciju kod kuće, velike su šanse da posedujete biljku aloje. Ovi simbolični sukulenti su laki za negu, ali takođe isporučuju prelepe zelene listove gde god zovu dom. Međutim, kao i sa svim dobrim stvarima, život biljke aloje se na kraju mora završiti. Pokrićemo koliko dugo biljke aloje žive, a takođe ćemo zaroniti u faktore koji mogu uticati na njihov životni vek.


Biljke aloje mogu da žive više od 20 godina u zatvorenom prostoru, ali mnoge umiru oko deset godina. Topao i suv vazduh, puno jakog svetla, retko zalivanje i zaštita od štetočina i bolesti povećaće verovatnoću da će biljke aloje živeti više od deset godina.

O biljkama aloje

Biljke aloje pripadaju rodu Aloe. Iako postoji mnogo različitih vrsta biljaka aloje, aloja vera se najčešće uzgaja.

Ova vrsta je poreklom sa Bliskog istoka i severne Afrike, ali se proširila po većem delu sveta. U nekim oblastima se smatra invazivnom vrstom.

Biljke aloje su višegodišnje biljke sa debelim, mesnatim, zelenim listovima. Listovi su dugi i trouglasti, a mali zupci se pojavljuju na marginama starijih listova.

Listovi formiraju rozetu, sa novijim i manjim listovima koji se pojavljuju iz centra biljke.

Kada se uzgaja na otvorenom u odgovarajućem okruženju, biljke aloje mogu narasti do tri stope visoke i tri stope široke. Međutim, često ostaju manji kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Kakav je prirodni životni ciklus biljke aloje u divljini?

U divljini, biljke aloje mogu se razmnožavati i seksualno kroz seme i aseksualno kroz razvoj ofseta.

Zrele biljke nastavljaju da rastu nakon što proizvedu cveće i seme i/ili nadoknade. Biljke na kraju umiru kada postanu bolesne i/ili oslabe.

Koliko dugo biljke aloje mogu da žive u zatvorenom prostoru?
Biljke aloje obično žive oko deset godina u zatvorenom prostoru. Međutim, oni mogu da žive više od 20 godina ako se o njima pravilno brine.

Ključni faktori koji doprinose dugovečnosti biljaka aloje

Kao i kod svih biljaka, životna sredina biljke aloje i nega koju dobija mogu uticati na njen život. Svi sledeći faktori mogu uticati na životni vek aloe.

Izlaganje svetlosti
Biljke aloje vole puno jakog, direktnog svetla. Ako se uzgajaju u senci ili tamnom zatvorenom prostoru, oni će se boriti i mogu pokazati znake promene boje, kao što je žuto lišće. Dakle, ako želite da vaša biljka živi što je duže moguće, postavite svoju aloju na mesto sa puno jakog svetla.

Temperatura i vlažnost
Dok mnoge sobne biljke vole tople i vlažne uslove, biljke aloje preferiraju suše uslove. Veća je verovatnoća da će uspeti ako se uzgajaju u niskoj vlažnosti i temperaturama vazduha između 65-85ºF.

Zalivanje zemljišta
Kao i mnoge biljke sa sočnim listovima, biljke aloe vere MRZE da sede u vlažnom tlu. Zbog toga morate koristiti dobro drenirajuću mešavinu zemljišta aloe. Mešavina koja sadrži pesak, perlit ili plavac često će dobro funkcionisati.

Zalivanje
Kao što je gore pomenuto, biljke aloje ne vole da sede u vlažnom tlu i zapravo više vole svoju zemlju na suvoj strani. Zbog toga biljke aloje treba zalijevati samo kada se tlo potpuno osuši.

Kontrola štetočina i bolesti
Biljke aloje su podložne brojnim štetočinama i bolestima, a sve to može dovesti do pogoršanja zdravlja biljke. Brzo lečenje ovih problema pomoći će vašoj biljci da živi duže.

Obratite pažnju na gljivične bolesti za koje je veća verovatnoća da će se pojaviti na vlažnom zemljištu i vlažnom vazduhu. Ako ih primetite, odrežite zaražene delove i smanjite vlagu oko biljke.

Takođe treba da pazite na sitne štetočine koje sisaju sok kao što su lisne uši, grinje i tripsi. Obrišite ove štetočine mokrom krpom sa sapunom ili poprskajte veće zaraze uljem od neema ili insekticidnim sapunom.

Česta pitanja o biljci aloje:
Koliko dugo biljke aloje žive u zatvorenom prostoru?
Biljke aloje mogu da žive više od 20 godina u zatvorenom prostoru. Međutim, češće žive oko deset godina.

Da li biljke aloje prerastu svoje saksije?
Da, biljke aloje mogu vremenom prerasti svoje saksije. Kada koren biljke izraste sa dna saksije, vreme je da se presadite u veći kontejner.

Koliko često biljke aloje rastu nove listove?
Biljke aloje mogu svakog meseca da rastu nove listove. Biljke će brže rasti lišće pod pravim uslovima životne sredine.

Koliko će biti velika biljka aloje?
Biljka aloje može narasti do tri stope u visinu i tri stope u širinu. Međutim, biljke često ostaju manje kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Da li će biljke aloje živeti duže kada se uzgajaju na otvorenom?
Biljke aloje mogu duže živeti kada se uzgajaju na otvorenom, ali sve zavisi od uslova okoline.

Koliko dugo biljke aloje žive – završno
Sve dok svojoj biljci aloje obezbedite odgovarajuće okruženje i negu, možete očekivati da će živeti najmanje deset godina u zatvorenom prostoru.