Jednostavno zalivanje nervnih biljaka kljucni saveti za uspeh

Kao i svim sobnim biljkama, nervnim biljkama ( Fittonia ) je potrebna odgovarajuća količina i učestalost vode da bi zaista uspevale u zatvorenom prostoru. U ovom članku ću proći kroz svoj isproban i testiran raspored zalivanja kod kuće za optimalan rast i živo lišće tokom cele godine.


Kako zalijevati nervne biljke
Pregled sadržaja:

Ključne Takeavais
Znati kada treba zaliti nervne biljke
Faktori životne sredine
Sezonski faktori
Kako zalijevati nervne biljke
Znaci da ste preterani
Znaci da ste podvodni
Šta raditi između ciklusa zalivanja
Česta pitanja:

Ključne Takeavais

Nervne biljke najbolje uspevaju sa stalno vlažnom zemljom. Zalivajte ih svaka 3 ili 4 dana tokom leta ili kad god se gornji inč zemlje oseti suvim. Zalivajte ređe tokom zime. Za optimalnu negu uvek koristite mlaku vodu. Obezbedite dobro drenirajuće tlo koje još uvek zadržava vlagu i obezbedite da koristite saksije sa drenažnim rupama.

Znati kada treba zaliti nervne biljke
Živopisna zatvorena nervna biljka sa ružičastim i zelenim nijansama lišća Nervne biljke zahtevaju češće zalivanje od većine vrsta kućnih biljaka

Postoji nekoliko načina da proverite da li je vašoj nervnoj biljci potrebno zalivanje. Svakog dana proverite da li je zemlja suva pomoću testa prstima. Lično, jednostavno uronim prst u gornji centimetar zemlje.

Ako je zemlja vlažna, ostavite nervnu biljku još jedan dan. Ako je zemlja suva, zalijte biljku mlakom vodom. Za istu proveru možete koristiti i merač vlage.

Nervne biljke vam takođe mogu reći kada im je potrebno zalivanje putem vizuelnih znakova. Ako listovi vaše nervne biljke počnu da padaju, biljka postaje suviše suva. Međutim, pokušajte da se ne oslanjate na ovu metodu, jer dopuštanje vašoj nervnoj biljci da se više puta suši može izazvati ozbiljna oštećenja.
Faktori životne sredine
Bujna nervna biljka koja raste u zatvorenom prostoru sa jarko ružičastim i zelenim nijansama lišća Moje nervne biljke najbolje rastu na toplim i vlažnim mestima u mom domu

Okruženje za rast vaše nervne biljke može uticati na to koliko često morate da je zalivate. Nervne biljke uspevaju u toplim, vlažnim uslovima. Ako je nivo vlažnosti dovoljno nizak, nervne biljke će se brže osušiti. To znači da morate češće zalivati ili povećati vlažnost da biste pomogli biljci da zadrži vlagu.

Iako su nervnim biljkama potrebna prilično dobro drenirajuća tla , medijum za uzgoj mora zadržati malo vlage. Ako se tlo previše slobodno odvodi, morate češće zalijevati svoju nervnu biljku. Koristite mešavinu standardne mešavine za saksije za kućne biljke i kokosovog vlakna ili sfagnum mahovine da biste zadržali dovoljno vlage.

Nivoi svetlosti takođe mogu uticati na to koliko često je nervnoj biljci potrebno zalivanje. Nervne biljke preferiraju svetlo, indirektno svetlo ili delimičnu senku. Ako se nervna biljka ostavi na direktnoj sunčevoj svetlosti, može se prebrzo osušiti. Postavljanje nervne biljke u senovito područje pomaže u očuvanju vlage i vlage, smanjujući koliko često treba da zalivate.

Promaja takođe može prouzrokovati da se vaša nervna biljka prebrzo osuši. Nervnim biljkama je potrebno stabilno okruženje sa visokom vlažnošću i toplim temperaturama . Hladni ili suvi promaji iz ventilacionih otvora, radijatora i prozora mogu ozbiljno da utiču na vlažnost. Držite svoju nervnu biljku dalje od promaje da biste pomogli u održavanju visokog nivoa vlažnosti.
Sezonski faktori
Kolekcija mladih nervnih biljaka u saksiji u zatvorenom prostoru Sezonski faktori tokom cele godine će uticati na to koliko često treba da zalivate nervne biljke.

Doba godine takođe može uticati na to koliko često zalivate nervne biljke. Proleće i leto su primarna sezona rasta nervnih biljaka. Tokom vegetacijske sezone, zalijevajte nervne biljke svaka 3 ili 4 dana ili kad god se gornji centimetar zemlje osuši.

Ako vaš dom postane topliji nego što se očekivalo tokom leta, možda ćete morati češće da zalivate svoje nervne biljke. Shodno tome, ako su uslovi blaži, možda nećete morati da zalivate tako često.

Tokom zime, nervne biljke će ući u period mirovanja. U ovo doba godine smanjite zalivanje na jednom ili dva puta nedeljno. Održavajte visoku vlažnost i tople temperature tokom cele zime kako biste pomogli vašim nervnim biljkama da prebrode hladnu sezonu.
Kako zalijevati nervne biljke
Izbliza snimak nervne biljke u saksiji u zastakljenoj keramičkoj sadi sa zelenim i belim listovima Za najbolje rezultate koristim tehniku zalivanja odozgo nadole

Pre nego što zalijete svoju nervnu biljku, proverite da li je gornji centimetar zemlje suv. Ovo pomaže u sprečavanju problema uzrokovanih prekomernim zalivanjem. Takođe možete koristiti merač vlage da proverite koliko je zemlja suva.

Uvek koristim mlaku vodu ili vodu na sobnoj temperaturi kad god zalivam svoju nervnu biljku kod kuće. Ove tropske lepotice su veoma osetljive na niske temperature, uključujući i temperaturu vode. Ako se nervnim biljkama daje hladna voda, one mogu doživeti ozbiljan šok.

Koristeći kantu za zalivanje, polako natapam zemlju oko osnove nervne biljke. Usmerite vodu na tlo umesto da je pustite da prska po lišću kako biste smanjili rizik od bolesti. Zatim prestajem sa zalivanjem kada višak vode počne da curi iz drenažnih rupa.

Obično smatram da je nervnim biljkama potrebno otprilike pola inča do inča vode tokom svakog zalivanja. Dobro pravilo je da se zaliva kad god se gornji inč zemlje oseća suvim. Zatim dajte biljci malo vode dok višak tečnosti ne iscuri iz drenažnih rupa.
Znaci da ste preterani
Mala nervna biljka u saksiji koja izgleda veoma lošeg zdravlja sa uvelim i propadajućim lišćem potencijalno zbog prekomernog zalivanja Prekomerno zalivanje nervnih biljaka može dovesti do svih vrsta problema sa negom biljaka.

Iako je nervnim biljkama potrebno stalno vlažno tlo, one su i dalje podložne prekomernom zalivanju. Ovo je obično uzrokovano kada se tlo ne drenira dovoljno dobro. Glavni simptomi prekomernog zalivanja su:

Opušteno lišće
Žuti listovi
Root truleži

Znaci da ste podvodni

Zbog njihove česte potrebe za vodom, nervnu biljku može biti lako slučajno pod vodom. Ovo može dovesti do dramatičnog pada biljke dok se ne rehidrira. Glavni simptomi podvodnjavanja uključuju:

Smeđi vrhovi listova
Opušteni ili opušteni listovi ili stabljike
Suvo, ispucalo ili hidrofobno tlo

Šta raditi između ciklusa zalivanja
Bujna zelena nervna biljka postavljena pored prozora u zatvorenom prostoru Nervne biljke vole povećanje vlažnosti između ciklusa zalivanja

Održavanje visoke vlažnosti između zalivanja nervne biljke pomaže biljci da dobije odgovarajuću količinu vlage. Da biste održali visoku vlažnost, redovno zamagljajte nervnu biljku ili koristite ovlaživač ili posudu sa šljunkom. Takođe je dobra ideja da povremeno proveravate nervnu biljku da li ima znakova prekomernog ili nedovoljno zalivanja.

Iako se nervne biljke ne smatraju toksičnim ili otrovnim za kućne ljubimce i ljude , pametno je nositi par zaštitnih rukavica tokom bilo kojeg oblika nege biljaka jer imaju sitne dlačice na svojim stabljikama koje mogu izazvati blagu iritaciju.

Takođe je pametno razmisliti o presađivanju vaših nervnih biljaka svake 2 do 3 godine da biste napunili bazu tla, đubrili mesečno u proleće i leto i pazili na uobičajene štetočine i bolesti nervnih biljaka .
Česta pitanja:
Da li treba da zamaglite nervnu biljku?

Zamagljivanje nervne biljke može pomoći u održavanju visoke vlažnosti, ali možete koristiti i ovlaživače ili posude sa šljunkom.
Koliko često je nervnim biljkama potrebna voda?

Tokom leta, nervnim biljkama je obično potrebno zalivanje svaka 3 ili 4 dana. Tokom zime, smanjite ovo na jednom ili dva puta nedeljno.
Možete li preliti vodu sa nervnom biljkom?

Nervne biljke mogu patiti od prekomernog zalivanja. Mlohavi, žuti listovi i znaci truleži korena su značajni simptomi prekomernog zalivanja.
Koja je vrsta vode najbolja za nervne biljke?

Koristite mlaku vodu ili vodu sobne temperature koja je destilovana ili filtrirana. Pokušajte da ne koristite vodu iz slavine na nervnim biljkama.
Okončanje

Nervne biljke mogu zaista uspevati u zatvorenom prostoru kada im se daje odgovarajuća količina vode. Nervnim biljkama je potrebno stalno vlažno zemljište, pa ih zalivajte 3 ili 4 puta nedeljno tokom proleća i leta. Smanjite zalivanje na jednom ili dva puta nedeljno tokom zimskog perioda mirovanja. Uvek koristite mlaku vodu ili vodu sobne temperature koja je filtrirana ili destilovana. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde pozicionirati nervne biljke u kući za optimalnu negu i prednosti feng šuija.