Koliko dugo zive nervne biljke

Sve što treba da znate o životnom veku nervnih biljaka

Nervne biljke predstavljaju divan dodatak svakoj kolekciji kućnih biljaka. Ove kompaktne tropske kućne biljke zaista dobro funkcionišu kao terarijumske biljke i pružaju mnoštvo upotreba i prednosti. Ovaj vodič će vas provesti kroz koliko dugo nervne biljke obično žive i šta možete da uradite da obezbedite njihovu dugovečnost kroz optimalnu negu biljaka.


Koliko dugo žive nervne biljke?
Nervne biljke obično žive između 3 i 5 godina kada se uzgajaju u zatvorenom ili napolju. Ove biljke ostaju kompaktne čak i kada su zrele i retko prelaze 6 inča visine. Nervne biljke mogu se širiti do 18 inča u svojoj maksimalnoj veličini. Pravilna nega u skladu sa njihovim inherentnim potrebama pomaže nervnim biljkama da žive što je duže moguće.

O nervnim biljkama

Nervne biljke pripadaju rodu Fittonia u okviru porodice akantusa (Acanthaceae). Ove zimzelene trajnice su autohtone u tropskim kišnim šumama Perua i drugih delova Južne Amerike. Rod je dobio ime po irskim botaničarima iz 19. veka Elizabet i Sari Fiton.

Nervne biljke se ponekad nazivaju biljkama mozaika zbog lepih vena na njihovim zelenim listovima ovalnog oblika. Ove šarene vene su obično ružičaste, crvene ili bele. Nervne biljke takođe imaju fine dlake na svojim stabljikama.

Nervne biljke mogu pružiti nekoliko impresivnih upotreba i prednosti i posebno su pogodne za uzgoj u terarijumima. Ako postavite nervne biljke u određena područja, možete ih čak koristiti za poboljšanje feng šuija u vašem domu.

Kakav je prirodni životni ciklus nervne biljke u divljini?
Nervne biljke su porijeklom iz prašuma Perua i drugih regiona Južne Amerike. Ove biljke rastu na šumskom tlu i šire se kao biljke koje pokrivaju tlo. Postepeno se šire šaljući mlade korene da formiraju nove biljke. U divljini, pojedinačne nervne biljke retko žive duže od nekoliko godina.

Koliko dugo nervne biljke mogu da žive u zatvorenom prostoru?

Nervne biljke mogu da žive oko 3 do 5 godina kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Nervne biljke ostaju kompaktne tokom svog života i retko narastu više od 6 inča. Međutim, mogu se širiti i do 18 inča tako što vuku stabljike preko ivice lonca.

Nervne biljke neće dugo živeti ako dobijaju nepravilnu negu, posebno u pogledu temperature i vlažnosti. Nervne biljke takođe mogu biti ozbiljno oštećene od štetočina i bolesti. Ozbiljne infestacije mogu vas primorati da odbacite biljku.

Ključni faktori koji doprinose dugovečnosti nervnih biljaka

Izlaganje svetlosti
Nervnim biljkama je potrebna jaka, indirektna ili filtrirana sunčeva svetlost da bi uspele. Delimična senka takođe dobro funkcioniše, posebno ako ih uzgajate napolju. Prozori okrenuti prema istoku pružaju idealnu količinu sunčeve svetlosti. Držite nervne biljke najmanje 3 stope od prozora da biste im dali indirektno svetlo.

Temperatura i vlažnost
Kao i mnoge tropske kućne biljke, nervnim biljkama su potrebni topli, vlažni uslovi. Nervnim biljkama su potrebne temperature u rasponu od 60 do 80ºF (15,5 do 26,5ºC) i nivoi vlažnosti između 60 i 90%. Takođe se mogu uzgajati napolju u USDA zonama 11 i 12 u vlažnim, tropskim oblastima.

U zatvorenom prostoru obezbedite vlažnost pomoću ovlaživača, posuda sa šljunkom ili redovnim zamagljivanjem biljke. Držite ove biljke dalje od hladnih ili suvih propuha koje bi mogle smanjiti temperaturu ili vlažnost. Promaja obično dolazi iz ventilacionih otvora, otvorenih prozora i radijatora.

Zalivanje
Nervne biljke preferiraju vlažno zemljište, pa ih zalivajte kad god se gornji centimetar zemlje oseti suvim. U proleće i leto to znači zalivanje otprilike svaka 3 do 4 dana. Koristite mlaku ili destilovanu ili filtriranu vodu sobne temperature. Ove biljke imaju tendenciju da klonu kada im zatreba piće, ali će se oživiti nakon što dobiju malo vode.

Zemljište
Nervnim biljkama su potrebna dobro drenirajuća tla koja još uvek mogu zadržati malo vlage. Takođe su im potrebna blago kisela tla sa pH nivoom između 6,5 i 7,0. Mešavina komposta kućnih biljaka bez treseta, kore orhideje i perlita u razmeri 1:1:1 obezbeđuje pravi balans ishrane i drenaže.

Đubrenje
Nervne biljke su biljke koje sporo rastu i koje treba hraniti svake 2 do 4 nedelje tokom proleća i leta. Koristite uravnoteženo tečno đubrivo sa odnosom NPK od 5-5-5 da biste obezbedili puno hranljivih materija. Uvek razblažite đubrivo do pola jačine prema uputstvima na pakovanju.

Presađivanje
Pošto nervne biljke rastu prilično sporo, trebalo bi da ih presađujete samo svake 2 ili 3 godine. Presadite ove biljke u proleće kako počne vegetacija. Povećajte veličinu saksije samo za centimetar odjednom, jer će se nervne biljke boriti u velikim saksijama.

Štetočine i bolesti

Nervne biljke mogu patiti od štetočina kao što su lisne uši, gljivične gljivice i brašnaste bube. Ove biljke takođe mogu biti podložne bolestima kao što su trulež korena ili virus mozaika. Koristite insekte cidal sapun, hortikulturna ulja i fungicidi za lečenje ovih problema.

Česta pitanja o dugovečnosti nervnih biljaka:
Koliko dugo nervne biljke žive u zatvorenom prostoru?
Nervne biljke mogu da žive između 2 i 5 godina u zatvorenom prostoru kada im se pruži odgovarajuća nega.

Da li nervne biljke prerastu svoje saksije?
Nervne biljke su sobne biljke koje sporo rastu i prerastu svoje saksije samo svake 2 ili 3 godine.

Koliko često nervne biljke rastu nove listove?
Nakon što je posađena ili presađena, nervna biljka bi trebalo da proizvede nove listove u roku od nekoliko nedelja.

Koliko će biti velika nervna biljka?
Nervne biljke su kompaktne kućne biljke koje rastu samo do visine od oko 6 inča. Nervne biljke se takođe mogu širiti do 18 inča.

Da li će nervne biljke živeti duže kada se uzgajaju na otvorenom?
Nervne biljke neće nužno živeti duže kada se uzgajaju na otvorenom. Nervne biljke se mogu uzgajati samo napolju u zonama 11 i 12. Mnogo je lakše kontrolisati njihovu okolinu i obezbediti odgovarajuću negu u zatvorenom prostoru.

Okončanje
Nervne biljke su briljantno kompaktne kućne biljke koje mogu da žive otprilike 2 do 5 godina. Pravi uslovi za uzgoj su ključni ako želite da vaša nervna biljka raste nekoliko godina. Nervnim biljkama je potrebna jaka, indirektna svetlost i topli, vlažni uslovi da bi uspele. Zalivajte nervne biljke svaka 3 do 4 dana tokom vegetacije i presadite ih svake 2 ili 3 godine.