Kako razmnožavati biljke kalateje osnovni saveti

Sve što treba da znate o razmnožavanju biljaka kalateje kod kuće
Ako ste ljubitelj kućnih biljaka, postoji velika šansa da ste ranije primetili kalateju. Takođe se nazivaju biljke za molitvu ili biljke zvečarke, ove tropske lepotice imaju tamno lišće sa svetlim mrljama crvene, žute ili srebrne boje u različitim uzorcima. Ne samo da je biljke Kalateja relativno lako uzgajati u poređenju sa nekim tropskim biljkama, već ih je i zabavno razmnožavati. U ovom vodiču ćemo vas voditi korak po korak kroz kako da razmnožite biljku kalateje kod kuće.


Kako razmnožavati biljke kalateje – najvažnije

Biljke kalateje se ne razmnožavaju na tradicionalan način, već putem podele. Ovo je jednostavno kao presecanje zrele biljke na pola, osiguravajući da obe strane imaju dosta korena i listova. Reznice u saksiji pomešati u bogatom, dobro drenirajućem zemljištu i ostaviti u toplom, vlažnom okruženju 3 do 4 nedelje da bi se reznica ukorenjela.

Da li se sve biljke kalateje mogu razmnožavati?

Sve biljke iz roda Kalateja, pa čak i veća porodica Marantaceae, mogu se profesionalno razmnožavati. Međutim, to ne znači da će svi uspeti kada se razmnožavaju kod kuće. Nekim sortama je potrebno posebno rukovanje ili hormoni da bi pokrenuli korenje i biće izazovniji od drugih da se pretvore u zdrave nove biljke kod kuće. Tehnički, biljke Kalateja se ne razmnožavaju na isti način kao druge kućne biljke.

Ključna razmatranja prilikom razmnožavanja biljke kalateje

Možete li razmnožavati biljke kalateje iz semena, reznica, listova, drugog?
Za razliku od sukulenata i mnogih drugih popularnih sobnih biljaka, biljke kalateje se ne razmnožavaju reznicama. Odsecanje lista sa jedne od ovih biljaka i zabijanje u zemlju, čak i sa dosta netaknute stabljike, samo će dovesti do osušenog lista. Nema šanse ni da komad stabljike ili korena preraste u celu biljku. I za razliku od nekih sobnih biljaka, Kalateja ne cveta dovoljno lako da bi sakupila seme.

Umesto toga, koristite tehniku poznatu kao podela. To je jedan od najjednostavnijih načina za razmnožavanje biljaka i može se osećati malo ekstremno ili agresivno. Međutim, to je pouzdano i lako za vlasnike kuća.

Ne bi trebalo da pokušavate da podelite kalateju osim ako niste zadovoljni rizikom da je izgubite jer će opteretiti celu biljku.

Da li biljke kalateje mogu da rastu u vodi i/ili zemljištu?
Biljke kalateje ne uspevaju u čistoj vodi, čak ni kada se razmnožavaju. Držite ih u tlu bez obzira na sve kako biste osigurali da se korenje ne osuši ili ne preplavi i počne da trune.

Nema potrebe da kalateju koju delite stavljate u vodu da biste je zaštitili od udara tokom deljenja.

Kako razmnožiti biljku Kalateja:

Kako razmnožavati biljku Kalateja
Podela može biti jedina dostupna metoda razmnožavanja za ovaj rod sobnih biljaka, ali je relativno laka tehnika za učenje. Nema potrebe za posebnim rezovima ili izgradnjom komora za vlažnost da biste kontrolisali uslove oko nove fabrike.

Uz malo pažnje i oštru ručnu gletericu, trebalo bi da imate dve biljke Kalateja tamo gde ste imali samo jednu.

Za podelu izaberite samo zrele, zdrave biljke blizu pune veličine. Biljke koje još uvek željno rastu mogu biti šokirane podelom, a ne ohrabrene njome. Veličina zrele kalateje zavisi od specifične sorte, ali većina je visoka oko dva ili tri metra.
Pronađite radni prostor poput stola ili dela poda garaže koji je ravan i ima dobro osvetljenje. Pokrijte površinu novinama ili malom ceradom kako biste lako mogli da podignete svu prosutu zemlju kada završite.
Nežno prevrnite biljku na bok, raspoređujući lišće, tako da ništa od toga ne bude zgnječeno. Skinite posudu ili lonac sa korena biljke, okrećući ako je potrebno da biste je prvo olabavili. Zemlja će se prosuti, ali većina treba da ostane povezana sa korenjem. Ako Kalateja nema jaku i zdravu korensku masu sa korenom kremaste do bele boje, razmislite o izbegavanju podele dok se ne oporavi.
Postavite biljku na njenu korenovu kuglu kako bi se najbolje balansirala. Pogledajte celu biljku i pokušajte da povučete mentalnu liniju između dve nove biljke. Svakoj novoj biljci će biti potrebno skoro polovina korena i najmanje tri do četiri jake zdrave stabljike sa lišćem. Pravljenje podela manjih od polovine zrele biljke verovatno će se završiti neuspehom.
Počnite malo ručno da delite korenje od dna korenove kugle. U zavisnosti od debljine korena i od toga koliko su vezani, ovo može ili ne mora biti moguće.
Koristeći oštru ručnu gletericu, počnite da sečete od vrha zemlje nadole da biste podelili dve biljke kao što ste odlučili u koraku 4. Zaustavite se i redovno proveravajte da biste bili sigurni da ste poravnati sa bilo kojim podelama u korenskoj kugli koju ste već napravili ruku. Radite polako i pažljivo. Možda će vam trebati oštar kuhinjski ili baštenski nož da biste presekli najdeblje delove u centru korenske mase. Pokušajte da izbegnete oštećenje lišća dok kotrljate biljku da biste pristupili njenom korenu.
Kada se dve polovine biljke razdvoje, stavite svaku u kontejner koji je samo ½ inča veći od nove mase korena. Napunite oko njega labavom mešavinom zemlje koja se brzo drenira koja nije mnogo oplođena. Novoizdeljene biljke su osetljive na hranljive materije i potrebna im je neutralna baza da bi počele da rastu. Nežno nabijajte zemlju i dobro zalijte dok se sva mešavina zemljišta ne zasiti. Držite podeljene biljke dobro zalivene prvih nekoliko nedelja jer neće imati obiman korenov sistem da bi se hidratisale.

Nega posle razmnožavanja

Neka novo podeljene biljke Kalateja ostanu u toplom, vlažnom okruženju prvih nekoliko nedelja dok se oporavljaju od šoka.

Držite nivoe svetlosti niskim, ali doslednim. Biljke u početku mogu pokazivati znake šoka, kao što su uvenuće ili klonule, i smeđe lišće. Izbegavajte prekomerno zalivanje u tom trenutku kao odgovor. Ovo bi bilo slično ponovnom sajanju biljke kalateje.

Pustite biljke da se polako oporavljaju i održavaju uslove ispravnim, i na kraju ćete videti kako se oporavljaju. Gubitak boje može biti trajan na listovima koji su pod stresom, ali će ih uskoro zameniti novo lišće.

Pored toga, pazite na sve uobičajene štetočine, bube i bolesti biljaka kalateje.

Očekivanja rasta

Čak i uz pravilno rukovanje, odeljenje Kalateja će verovatno ostati zakržljalo i šokirano nekoliko meseci nakon ovog procesa. To ne znači da neće rasti. Posle tri do četiri meseca, biljka vas može iznenada iznenaditi naletom rasta.

Biljka će ponovo početi ozbiljno da raste sa novim lišćem u bilo kom trenutku kada je koren dovoljno uspostavljen. Podeljene biljke obično nastavljaju normalne stope rasta kalateje u roku od šest meseci i mogu dostići veličinu originalne biljke u roku od dve do tri godine nakon toga.

Podela veće biljke od početka će skratiti vreme potrebno da odeljenja dostignu punu veličinu.

Česta pitanja o razmnožavanju biljke Kalateja:

Možete li razmnožavati biljke kalateje u vodi?
Kalateja ne može da se nosi sa razmnožavanjem vode iz više razloga. Prvo, nije istinski propagiran, već samo podeljen. To znači da mu je potrebno isto tlo kao i uvek za nove biljke. Drugo, stavljanje korena kalateje u čistu vodu guši ih i povećava verovatnoću truljenja korena.

Koliko je potrebno biljci kalateje da se ukorijeni?
Kalateja se može sporo ukoreniti nakon podele. Ako se održavaju vlažnim, ali ne previše vlažnim, obično počinju da rastu nove korene u roku od jedne nedelje do jednog meseca nakon podele. Možda nećete primetiti rast na gornjoj strani biljke tri meseca jer se fokusira na rast korena ispod površine.

Da li je biljke kalateje teško razmnožavati?
Zahvaljujući procesu podele, one su tehnički jedna od najlakših biljaka za razmnožavanje. Samo razbijanje korena i davanje novog kontejnera je sve što vam treba da dobijete drugu biljku kalateje od prve.

Možete li uzgajati biljku kalateje iz slomljenog lista?
Bez obzira na to kako se brinete o njoj ili pokušavate da je ohrabrite hormonima za ukorjenjivanje, list ili stabljika kalateje jednostavno ne mogu da puste korenje. Nedostaje mu vrsta tkiva koja je potrebna da bi joj pomoglo da izraste u punu i zdravu biljku samo iz lista, slično kao sočna konzerva. Samo deo korena sa stabljikama i listovima će izrasti u novu biljku.

Može li biljka kalateje rasti iz jednog lista?
Reznica ili podela napravljena sa jednim stabljikom i listom pričvršćenim za korenje je u velikoj opasnosti od umiranja. List je jedini izvor hrane za biljku jer radi na rastućem korenu i trebaće mu više energije nego što može da obezbedi jedan list. Pokušajte da osigurate da svaka podela i dalje ima najmanje tri do četiri zdrava stabljika i listove nakon deljenja.

Zašto moja biljka kalateja ne koreni?
Ne povlačite podelu da biste proverili njeno korenje jer će to ubiti nove korene. Ako imate podele koje umiru i nikada ne ukorenjuju, promenite mešavinu zemljišta i ne dozvolite da se nove biljke osuše.

Okončanje

Biljke kalateje su zabavne za razmnožavanje jer ili dobijate nove biljke besplatno ili poklone koje ćete pokloniti prijateljima. Pokušajte da podelite svoje zrele kalateje da vidite kako će reagovati novim rastom.