Kako oploditi biljke kalateje kod kuće osnovni saveti

Sve što treba da znate o đubrenju biljaka kalateje koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Kalateje (aka molitvene biljke) se dive zbog svog lišća sa uzorcima i bujnog lišća. Za razliku od nekih drugih biljaka koje dele to zajedničko ime, ovim kućnim biljkama je potrebna posebna rutina đubrenja da bi bile zdrave. Za smelu i živopisnu kalateju koja uspeva tokom cele godine, uverite se da prilagođavate količinu đubrenja između zime i leta. Takođe ćete morati da izaberete pravo đubrivo.


Đubrenje kalateja – najvažnije

Kalateje su relativno niske hranilice kojima je ipak potrebno povremeno đubrivo. Izaberite proizvod sa dominantnim azotom sa odnosom NPK od 3-1-2. Tečna đubriva su najlakša za ove sobne biljke, ali drugi proizvodi mogu dobro funkcionisati ako nisu dizajnirani za sporo oslobađanje. Prestanite sa đubrenjem zimi.

Zašto su biljkama potrebne hranljive materije iz đubriva?

Kalateje se oslanjaju na vodu i sunčevu svetlost za većinu svojih potreba, ali makronutrijenti takođe igraju ključnu ulogu u zdravlju biljaka, osiguravajući da je vaša biljka dovoljno zdrava da spreči bube, štetočine i bolesti.

Sekundarne hranljive materije, pa čak i mikronutrijenti, takođe pomažu određenim biljkama da budu jake i zdrave, dok drugim vrstama možda uopšte nisu potrebne.

Tri makronutrijenta za biljke su azot, kalijum i fosfor. Neophodne za stvaranje aminokiselina i funkcionisanje metabolizma biljke, ove hranljive materije i druge se uglavnom prvo snabdevaju odgovarajućom zemljom. Ali za kućne biljke koje se uzgajaju u kontejnerima, obično je potrebno đubrivo.

Bilo da se koristi za kućne biljke ili poljoprivredna polja, postoji nekoliko uobičajenih vrsta đubriva za hranjenje biljaka:

Suvo đubrivo na pelete, najčešći oblik koji se koristi na travnjacima i velikim poljima.
Suvi prahovi, obično dobijeni od mineralnih sastojaka, ali ponekad i organske prirode.
Tečnosti, koje se lako mere i primenjuju na sobne biljke, sa razblaženjem koje omogućava đubrenje manjih i mlađih biljaka.
Praškovi rastvorljivi u vodi, laki za skladištenje, ali jednako laki za primenu kao i tečna đubriva.
Sirovi organski materijali poput prosijanog komposta ili odležanog stajnjaka, koje je teže primeniti u malim razmerama kao što su sobne biljke zbog mirisa ili problema sa prosipanjem.
Ostali suvi proizvodi sa sporim oslobađanjem, uključujući jednostavne šiljke ili diskove dizajnirane da se zakopaju blizu korena.
Đubriva se ili dobijaju od sirovih minerala iskopanih iz zemlje ili organskih materijala poput stajnjaka i komposta. Mineralna đubriva su direktnija i lakše se kontrolišu preciznom primenom.

Takođe su manje neuredne za unutrašnje primene kao što je kalateja koja se uzgaja kao sobne biljke.

Znaci da vašoj biljci kalateje nedostaju hranljive materije i da joj je potrebna ishrana

Žuti i bledi listovi ukazuju na to da kalateja više ne dobija sve hranljive materije koje su joj potrebne iz svog tla. Pošto ova biljka nije naročito teška hranilica, sveža zemlja za saksije sa pomešanim kompostom ili đubrivom verovatno će je održati godinu ili dve.

Međutim, nakon tog trenutka, hranljive materije su generalno iscrpljene. Kalateja zaglavljena u zemljištu bez đubriva može prvo pokazati znake kao što su bledenje i gubitak boje. Tada će listovi požuteti, sa sporim rastom kako bi zamenili lišće izgubljeno tokom vremena.

Blago uvenuće i opadanje koje ne reaguje na zalivanje ili promene svetlosti može biti uzrokovano i nedostatkom đubriva. U ovim slučajevima, razmislite o obrezivanju vaše biljke kalateje da biste smanjili prvobitno lišće.

Kada i koliko često treba da oplodite kalateje?

Kalateje nisu teške hranilice i nije im potrebna doza đubriva svaki put kada se zalivaju. Takođe, najbolje je izbegavati đubrenje nedavno razmnoženih biljaka kalateje dok ne budu imale priliku da se prirodno razviju.

Umesto toga, fokusirajte se na đubrenje biljke jednom u sezoni u proleće, leto i jesen (najbolje vreme da razmislite i o presađivanju). Odložite ove doze đubriva za oko osam nedelja ili više kako biste bili sigurni da se biljka ne prehranjuje.

Ako imate posebno veliku kalateju ili je vrsta poznata po tome što je potrebno više hranjenja, pokušajte sa razblaženom dozom jednom mesečno tokom ovih sezona. Bolje je malo nedovoljno đubriti biljku nego preterano hraniti biljku jer ćete moći da kažete da joj je potrebno više od izbledenih boja.

Ako Kalateja ne daje aktivno nove listove, nemojte je gnojiti osim ako mislite da je to razlog. Nedostatak odgovarajućeg osvetljenja ili uslova za zalivanje ne može se prevazići sa više đubriva. Samo vlažnost i indirektna svetlost će omogućiti biljci da iskoristi hranljive materije.

Ako u zemlju dodate previše đubriva, biljci će pomoći pražnjenje kontejnera i zamena mešavine za saksije.

Najbolje đubrivo za kalateje

Kalateja preferira više azota od druga dva makronutrijenta, i potrebna joj je samo mala doza hranljivih materija u tragovima iz zemlje.

Preporučuje se odnos NPK (azot-fosfor-kalijum) đubriva od 3-1-2, sa poželjnim azotom na bazi uree ili amonijaka. To znači da su tečna ili suva đubriva na bazi minerala poželjnija od onih napravljenih od organskih materijala.

Izuzetak je kompostirani stajnjak ili ekstrakti stajnjaka koji često sadrže dosta azota koji potiče od uree. Riblje emulzije i tečnosti od morskih algi takođe mogu biti dobar izbor iz ovih razloga.

Kompost i druga domaća đubriva obično imaju previše azota za ove sobne biljke. Talog od kafe je jedno zgodno domaće đubrivo koje se lako nanosi na ove biljke.

Oni su prvenstveno bogati azotom i oslobađaju samo malu dozu, dok dodaju lep miris dok se suše. Ove biljke takođe mogu da podnesu blago kiselu prirodu zemljišta.

Kako primeniti đubrivo
Tečna đubriva omogućavaju trenutni pristup hranljivim materijama i ravnomernu distribuciju kroz zemljište.

Razblažite đubrivo na pola da vidite kako biljka prvo reaguje. Nanesite punu snagu đubriva 3-1-2 samo ako kućna biljka pokazuje znake da joj je to potrebno.

Za većinu Kalateja, primena pola snage jednom u sezoni ili tri puta godišnje je više nego dovoljna. Samo krupnije i zahtevnije sorte će trebati puno đubrenje više puta godišnje.

Za pelete ili šiljke, jednostavno ih stavite u zemlju kako preporučuje proizvođač i pustite da đubrivo polako dođe do korena svaki put kada zalivate.

Ključna razmatranja za đubrenje Kalateja

Prekomerno đubrenje kalateje je lako jer ovoj biljci nije potrebno mnogo hranljivih materija, posebno kada je manja ili tokom zime.

Biljka kalateje će razviti smeđe vrhove i može požuteti niz centar listova, gubeći boju u procesu. Nažalost, ovo se takođe može zbuniti sa previše svetla ili premalo vode.

Višak đubriva se često zanemaruje sve dok biljka nije jako šokirana. Korišćenje previše jakog đubriva ili koje nudi sporo oslobađanje može ostaviti biljku da se bori da preživi. Uklanjanje pogođenog zemljišta i njegova potpuna zamena, ispiranje korena biljke u tom procesu, može pomoći da se preokrene šteta.

Redovna zamena mešavine za saksije je odlična praksa da sprečite nakupljanje soli iz đubriva i minerala iz vode.

Česta pitanja o đubrenju Kalatejas:

Da li je Kalatejas potrebno đubrivo?
Uprkos tome što je manje zahtevna od mnogih drugih sobnih biljaka kada je u pitanju đubrenje, kalateji su redovno potrebne neke hranljive materije. Mešavina za saksije ima tendenciju da ostane bez makronutrijenata nakon prve godine rasta. Nakon tog trenutka, kalateji će verovatno trebati najmanje tri doze đubriva godišnje.

Kada treba da oplodim svoju kalateju?
Gnojite Kalateja samo u proleće, leto i jesen kada biljka aktivno raste. Zima je vreme da se prekine sa hranjenjem biljke, čak i razblaženim dozama. Prekomerno đubrenje je uobičajeno ako pokušavate da đubrite po rasporedu, pa pokušajte da posmatrate biljku zbog znakova da se rast usporava ili da boje blede. Nekim manjim kalatejima može biti potrebno samo jedno đubrenje godišnje.

Koje je najbolje đubrivo za Kalateja?
Bilo koje đubrivo za kućne biljke kupljeno u prodavnici sa odnosom NPK od 3-1-2 je dobar izbor. Mnoga uobičajena đubriva su daleko snažnija od ovoga i moraju se više puta razblažiti da bi dobro delovala. Riblje emulzije i proizvodi od algi su odličan organski izbor sa željenim odnosom i mikronutrijentima za dobru boju.

Da li je Miracle Grov pogodan za Kalateja?
Sa odnosom NPK od 24-8-16, Miracle-Gro ima tačan odnos NPK ako je dovoljno razblažen. Razblažite preporučenu dozu osam puta da biste postigli odgovarajući nivo za Kalateja. Umesto toga, razblaživanje smeše 16 puta može smanjiti šanse za spaljivanje biljke, čineći matematiku još složenijom. Početi sa drugim proizvodom sa nižim NPK odnosom je verovatno lakše.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za kalateje?
Zahvaljujući svom pretežno azotnom sastavu, talog od kafe je dobro DII đubrivo za Kalateja.

Okončanje

Kalateje su lepe i potrebno im je dosta nege i pažnje da bi uspele. Da bi njihove boje bile svetle, a uzorci smeli, pridržavajte se samo blagog i povremenog đubrenja kako biste izbegli izgorelo ili smeđe lišće.