Kada i kako presaditi biljku kalateje osnovni saveti

Sve što treba da znate o presađivanju biljaka kalateje kod kuće

Kalateje čine divan dodatak svakoj kolekciji biljaka. Od tamnozelenog lišća do želje za vlažnošću, ova tropska sobna biljka nudi mnogo, dok joj je potrebno relativno malo. Međutim, potrebno mu je povremeno presađivanje kako bi se preselio u veći dom sa više prostora da rastegne svoje korene. Ne brinite ako je vaša kalateja u svom trenutnom loncu nekoliko godina. Lako ga je staviti u novi lonac kada za to dođe vreme.


Presađivanje kalateje – najvažnije
Najvažniji faktor pri presađivanju kalateje je mešavina zemljišta. Ciljajte na dobru drenažu i relativno labavu mešavinu sa malo tresetne mahovine ili komposta za zadržavanje vlage. Koristite saksiju ili kontejner koji je samo ½ inča veći od mase korena Calathea i sačekajte dok biljka ne pokaže znake prerastanja sadašnjeg lonca.

Zašto je presađivanje kalateje neophodno

Svim vrstama biljaka Calathea potrebno je povremeno presađivanje iz istih razloga iz kojih su svim sobnim biljkama potrebni novi kontejneri i tlo.

Koreni na kraju prerastu manji kontejner, kružeći oko dna dok se ne vežu toliko da više ne mogu da apsorbuju vodu ili hranljive materije iz mešavine zemlje. Sa dovoljno vremena, biljka može ispuniti ceo kontejner korenjem, tako da ostaje malo zemlje da zadrži vodu.
Mešavina zemljišta vremenom gubi hranljive materije i teksturu. Labave mešavine postaju zbijene i guste, ostavljajući malo vazduha ili vode do korena biljke. Dodavanje đubriva ne može uvek da prevaziđe gubitak hranljivih materija na vreme jer je tlo puno mikronutrijenata koje je teško zameniti. Đubrivo takođe ne prodire ravnomerno u zbijeno tlo, što otežava hranjenje biljke nego što je potrebno.
Neki kontejneri jednostavno nisu pogodni za biljke kao što je Calathea. Ovim biljkama je potrebna vlažna zemlja jer rastu u okruženju džungle koje ostaje vlažno i vlažno tokom cele godine. Međutim, ne vole stajaću vodu bilo gde oko korena. Kontejneri oblikovani tako da voda ostane zarobljena na ivicama ili uglovima mogu ubiti kalateju, tako da je brzo presađivanje dobra ideja u ovim slučajevima.
Neki ljudi presađuju svoje sobne biljke kad god se pojave problemi kao što su spori rast ili opušteno lišće ili smeđe lišće. Međutim, uverite se da je kalateji zaista potreban novi lonac pre nego što pretpostavite da je to uzrok bilo kakvih problema sa njom. Ove biljke vole da ih posude malo stisnu, tako da brzo presađivanje u veće kontejnere može usporiti njihov rast.

Koliko često kalateji treba presađivanje?

Kalateji je generalno potrebno presađivanje samo kada zaista prerastu u kontejner ili je tlu potrebno osveženje. To znači da je većini biljaka potrebna samo nova saksija svake godine.

Nije neuobičajeno da manje ili sporije rastuće sorte treba presađivanje svake druge godine. Zrele biljke koje dostignu svoju punu veličinu i dalje trebaju novu dozu zemlje najmanje svake tri godine. Koristite isti kontejner ako koreni još nisu gurnuti u stranu.

Pored toga, trebalo bi da razmislite o presađivanju ako je vaša biljka kalateje patila od štetočina ili bolesti koje su uticale na podlogu tla ili pokazuju znake truleži ili propadanja korena.

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju kalateje
Calathea se najbrže oporavlja i ima najviše koristi od presađivanja tokom leta, što je njena aktivna sezona rasta (sada je dobro vreme za razmatranje). Naravno, bolesna ili loše zbijena biljka može se presaditi u bilo koje doba godine.

Kućne biljke nisu previše osetljive na sezonske promene u poređenju sa biljkama koje se uzgajaju na otvorenom. Ako imate dovoljno vremena za posao, ciljajte na proleće ili leto. Ovo se posebno preporučuje za veće zrele biljke jer njihovo presađivanje napolju može napraviti mnogo manje nereda i Calathea mora ostati iznad 61 stepen F da bi se izbegao šok.

Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju kalateje

Neke biljke preferiraju mešavine zemljišta sa kamenjem i korom, što podstiče brzu drenažu. Druge biljke žele mnogo tresetne mahovine i komposta da bi zadržale vlagu oko korena. Biljke kalateje žele obe ove stvari istovremeno jer im je potrebna dobra drenaža i vlaga u jednakim količinama. Jedan dobar način da to postignete je da kupite mešavinu kaktusa ili orhideja i dodate oko 25% tresetne mahovine ili odležanog komposta.

Da bi se podstakla njihova drenaža, mešavine zemljišta koje malo previše zadržavaju vlagu mogu se takođe obogatiti vermikulitom i korom orhideja do 50%. Pravljenje sopstvene mešavine za saksije će vam dati najbolje rezultate pri presađivanju biljaka Calathea.

Koji alati će mi trebati kada presađujem kalateje?

Biljke kalateje nemaju neobično korenje ili trnje, tako da ih je dovoljno lako presaditi ručno. Možda ćete želeti da imate malu gletericu ako mislite da je biljka zaglavljena u svom trenutnom kontejneru ili želite da podelite veliku kalateju u na dve manje biljke.

Pokušajte da stavite malu ceradu ili slojeve novina kako biste sprečili da labava zemlja napravi nered u vašem radnom prostoru.

Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije

Dok neke kućne biljke preferiraju puno prostora za rastezanje korena, biljke kalateje preferiraju manje kontejnere.

Kao i mnoge druge tropske biljke, kalateje najbolje rastu kada su malo sužene posudom koja je samo malo veća od mase korena. Ovo pomaže u regulisanju nivoa vlage oko korena i osigurava da i vrhovi mogu pronaći hranljive materije koje su im potrebne.

Najbolje je da izaberete posudu za saksije koja je oko ½ inča veća od sadašnjeg korena biljke. Plastika je dobar izbor materijala za ovu biljku, ali terakota takođe može dobro da funkcioniše jer im ne smeta vlažna zemlja.

Uverite se da se posuda za saksije dobro odvodi i da nema ivice ili udubljenja koja zadržavaju vodu, što podstiče truljenje korena u ovim biljkama.

Kako presaditi biljku kalateje

Postavite radno područje koje vam ne smeta da budete malo neuredni. Uverite se da ima dovoljno svetla i prostora.
Uzmite biljku Calathea i pažljivo je okrenite na bok, polažući lišće na dole, tako da nije zgnječena ili puknuta.
Okrenite posudu ili saksiju i pokušajte da je skinete sa korena biljke. Ako se čini da se zaglavila, postavite biljku uspravno i olabavite je oko ivica posude ručnom gletericom. Zatim pokušajte ponovo dok lonac ne sklizne.
Uklonite svu staru zemlju koja se zalepila za korenje tako što ćete nežno stiskati i četkati grudu korena rukama. Nemojte oštetiti fine korijenske dlačice i ne brinite o uklanjanju zemlje koja se zalepila za sam koren, samo labave komadiće.
Smestite biljku u novi kontejner, koji bi već trebalo da ima centimetar zemlje na dnu. Počnite da prosijavate novu mešavinu zemlje oko ivica, protresite posudu da se slegne na samo dno.
Lagano nabijte zemlju, a zatim temeljno zalijte dok ne poteče sa dna nove posude. Očistite i odbacite ili sačuvajte stari kontejner.
Nega posle presađivanja
Biljkama kalateje je potrebna visoka vlažnost i filtrirano svetlo nakon presađivanja da bi se brzo oporavile, pa razmislite o tome da ih stavite blizu ovlaživača ili u kupatilu sa tušem. Ovo minimizira uvenuće i šok zbog ometanja njihovog korena. Zalivajte normalno i izbegavajte đubrenje vaše biljke kalateje nekoliko meseci. Pored toga, izgleda da orezujete ili odsečete prethodno lišće.

Česta pitanja o presađivanju Calatheas:

Da li treba da potopim svoju kalateju pre presađivanja?
Ako je biljka suva ili je tlo posebno zbijeno, može pomoći kratko natapanje korena tokom presađivanja. Međutim, to obično nije neophodno jer se Calathea dobro zaliva, a tlo treba da bude dovoljno vlažno da se lako olabavi.

Treba li zaliti kalateju odmah nakon presađivanja?
Biljkama kalateje je potrebno odmah zalivanje nakon presađivanja, čak i ako ste pre vremena navlažili mešavinu zemlje.

Da li kalateje vole velike lonce?
Biljke kalateje nisu ljubitelji velikih saksija sa puno prostora za širenje. Umesto toga, više vole saksije koje su samo malo veće od njihovog trenutnog rasta korena, sa oko ½ inča na pretek.

Zašto moja kalateja mloha nakon presađivanja?
Ove biljke privremeno uvenu ili klonu od šoka presađivanja. Ako biljka ne oživi u roku od tri dana, možda je postala previše hladna ili previše vlažna tokom procesa.

Da li da zamaglim svoju kalateju nakon presađivanja?
Zamagljivanje ili držanje biljke kalateje u blizini ovlaživača nekoliko dana nakon presađivanja pomaže u smanjenju šoka i uvenuća.

Da li treba da oplodim svoju kalateju nakon presađivanja?
Izbegavajte đubrenje tokom prva tri meseca ili o jer korenima treba vremena da se oporave.

Okončanje

Biljkama kalateje nije potrebno presađivanje toliko često kao mnogim drugim kućnim biljkama. Kada im konačno zatreba novi kontejner, brz je i lak proces da ih zamenite. Razmislite o osvežavanju zrelih biljaka kalateje jednom u dve do tri godine, čak i ako im na tim mestima nisu potrebne veće saksije. Nova mešavina za saksije će održati biljke zdravim i obezbediti najživlje boje u lišću.