Uobičajene štetočine kalateje i kako se nositi sa njima

Kako ukloniti bube, štetočine i bolesti sa biljaka kalateje

Poznatije kao biljke zvečarke ili molitvene biljke, Calathea je rod tropskih sobnih biljaka koje se uzgajaju širom sveta. Iako se ove šarene i smelo šarene biljke generalno lako uzgajaju, one mogu privući nekoliko štetočina. Neke bolesti ometaju njihov rast i mogu zahtevati lečenje. Nije teško sami se nositi sa ovim tretmanima da biste povratili zdravlje kućne biljke. Uverite se da vaša Calathea uspeva uz ove savete za kontrolu štetočina i bolesti.


Suočavanje sa uobičajenim štetočinama i bolestima biljaka kalateje – najvažnije

Paukove grinje, tripsi, brašnaste bube i bele mušice su uobičajene štetočine Calathea kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Ovim insektima se lako rukuje blagim tretmanima hortikulturnog ulja ili sapuna. Kao i kod mnogih sobnih biljaka, dobra briga je ključ za sprečavanje bolesti i pritiska štetočina.

Najčešće štetočine i bolesti biljaka kalateje (i kako ih prepoznati)
Biljke kalateje imaju manje šanse od mnogih drugih sobnih biljaka da privuku štetočine, posebno kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Međutim, postoji nekoliko insekata koji mogu prouzrokovati štetu ako se unesu na biljku iz rasadnika ili uspeju da se probiju unutra.

Uobičajene štetočine kalateje:

Spider Mites
Nazvane po navici da prave paukove mreže preko donje strane listova biljaka, ove grinje su bele i sićušne, poput čestica prašine.

Lako ih je prevideti sve dok listovi kalateje ne požute i postanu se na mestima zbog oštećenja. Paukove grinje mogu napasti bilo koju zdravu biljku i brzo izgraditi koloniju.

Bele mušice
Kao što im ime govori, bele mušice su bele i dugačke samo oko 1/10 inča. Ako uznemirite biljku, ove male mušice imaju tendenciju da polete kao lepršave pahulje.

Njihove larve grickaju listove kalateje i sišu sokove, sušeći listove i izazivajući žutilo. Kalateje koje se nedovoljno zalijevaju ili drže u previše hladnom okruženju imaju tendenciju da ih privlače.

Skala:

Ne izgledaju uvek kao bube, ali ljuskavi insekti su sitni štetočini sa ljuskom koji se pričvršćuju za stabljiku ili donju stranu lista. Držeći se blizu površine, smeđa ili zelena buba može izgledati samo kao podignuti deo biljnog materijala. Ali to zapravo isisava tečnost iz biljke i ostavlja medljiku koja privlači druge štetočine i bolesti. Ljuskasti insekti su relativno retki u zatvorenom prostoru u poređenju sa drugim štetočinama, ali mogu dugo da budu zanemareni.

Ako prevrnete umirući list na svojoj kalateji i vidite gomilu paperjastog, voštanog materijala, to je siguran znak da imate brašnaste bube.

Ove bele bube ovalnog oblika nisu samo pahuljaste, već ostavljaju za sobom voštane premaze koje se mogu obrisati prstom. Uglavnom se moraju širiti od biljke do biljke jer ne puze mnogo, tako da je neophodno pregledati i staviti u karantin sve nove biljke.

Izbliza, trip podseća na malog skakavca. Ali golim okom ćete primetiti crne tačke na listovima koje se suše i žute. Snažno kucnite listom po komadu belog papira i pazite da tamni insekti ne padaju.

Ove štetočine uglavnom napadaju samo staklenike, tako da ćete otkriti da su se uselili u vaš dom preko novokupljene biljke.

Gljivice:

Gljivične gljivice su među najčešćim štetočinama kućnih biljaka, uključujući sorte Calathea.

Ovi komarci polažu jaja u vlažno tlo, tako da su biljke koje vole vlagu kao što je Calathea glavna meta. Larve mogu oštetiti koren ako je infestacija ozbiljna, ali uglavnom odrasle komarce samo smetnju.

Ostavljanje tla da se osuši i praktikovanje boljih navika zalivanja može sprečiti ove komarce da se ikada pojave.

Uobičajene bolesti kalateje:
U kući, Calathea nije podložna većini bolesti koje bi je mogle pogoditi u divljini ili tokom uzgoja. Još uvek postoji šansa da bakterijska infekcija izazove fleke na listovima ili trulež korena ako biljka dobije previše vode.

Bakterijska pega na listovima:

Pseudomonas bakterije se nalaze u vazduhu i mogu se naseliti na listu oslabljene ili pod stresom biljke. Prvi znak je mesto koje izgleda da je mokro ili natopljeno vodom čak i bez nedavnog zalivanja. Tada pega postaje tamnozelena i na kraju crna.

Može postati žuto ili smeđe kada se osuši i ima teksturu poput papira. Održavanje listova suvim je ključ za sprečavanje ove bolesti.

Trulež korena:

Prekomerno zalivanje može ugušiti i ubiti najniže delove korenovog sistema Calathea. Biljke sa truležom korena prvo će požuteti od najstarijih listova i takođe mogu pokazivati znake opadanja ili uvenuća. Samo pažljiva pažnja na zalivanje i mešavina za sadnju koja se brzo drenira sprečiće da se to dogodi.

Opcije/rešenja pesticida i insekticida

Obrišite svoju biljku Kalatea listovi nedeljno je najbolji način za uočavanje štetočina i ranih znakova bolesti. Međutim, čak i temeljno brisanje grinja ili tripsa neće u potpunosti rešiti probleme sa štetočinama.

Pesticidi i insekticidi pomažu u zaštiti vaše sobne biljke kada ništa drugo neće raditi. Postoji mnogo prirodnih opcija lakih za upotrebu i moćnijih hemijskih rešenja za spasavanje kalateje koja se bori sa intenzivnim infestacijama.

Pesticidi:
Nema mnogo pesticida koji se preporučuju ili registruju za upotrebu na Calathea, posebno kod kuće. Većina bolesti je najbolje izbeći odgovarajućom negom i moraćete da se oslonite na prirodne sposobnosti biljke da se izbori sa bakterijama ili gljivičnim infekcijama.

Mnogi izvori ga posebno preporučuju za lečenje paukovih grinja, ali može biti previše fotosenzibilizirajuće za Calatheu. Ove biljke već preferiraju slab nivo osvetljenja. Neem ulje dodatno povećava njihovu osetljivost, uzrokujući da postanu obezbojeni ili oštećeni svetlošću koja im je inače potrebna.

Hortikulturno ulje:
Bolji izbor za gušenje tvrdoglavih štetočina kao što su tripsi, paukove grinje i kamenac je upotreba hortikulturnog ulja bez nima kao sastojka. Ovo ulje se lagano utrlja preko donje strane listova kako bi se ugušile postojeće štetočine i odvratile nove. Ako ne možete da pronađete hortikulturno ulje od lokalnog dobavljača, obično ulje kanole dobro funkcioniše kao zamena.

Insekticidni sapun:
Sapun može zvučati kao glupa stvar za korišćenje na biljkama, ali Calathea dobro reaguje na ovaj blagi tretman za štetočine.

Sapun se dodaje u toplu vodu i obriše preko lišća da bi se pokupile odrasle štetočine poput grinja ili tripsa, zajedno sa larvama i svim ostatcima koji mogu izazvati bolest.

Jeftina „uradi sam“ opcija koja neće naškoditi vašoj kalateji je da pomešate nekoliko kapi sapuna za sudove bez izbeljivača u vodi i upotrebite ga.

Lepljive zamke:
Žute lepljive zamke su efikasne u hvatanju odraslih gljivica i dosadnih mušica, ove trake ili kartice moraju biti postavljene svuda oko biljke da bi radile. Redovno ih menjajte da biste ostali na vrhu zaraze pre nego što se proširi.

Kako koristiti pesticide i insekticide za biljke Calathea
Ulja i sapuni najbolje deluju kada se primenjuju nedeljno tokom cele tople sezone. Ovo će ukloniti sve štetočine koje pokušavaju da otvore radnju pre nego što primetite znake oštećenja.

Ako još uvek niste primetili probleme sa štetočinama na svojoj Calathea, nema potrebe da automatski pokrećete program insekticida. Ali trebalo bi da se usredsredite na dobru negu biljaka, generalno, kako biste osigurali da problemi sa bolestima i štetočinama ne počnu uopšte.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Calathea se često bori u zatvorenom prostoru jer imamo tendenciju da održavamo vlažnost u našim domovima oko 40% okoline. Oni preferiraju vlažnost od 50% i više, a veći brojevi su bolji za njih zbog njihove adaptacije na prirodno stanište džungle. Moraćete da budete posebno pažljivi prema mladim razmnožanim biljkama kalateje.

Calathea takođe može biti teška za zalivanje jer im je potrebno mnogo vlage, ali može razviti trulež korena. Uverite se da se zemlja koju odaberete brzo osuši.

Povremeno đubrenje i obrezivanje se takođe preporučuju za optimalno zdravlje biljaka kalateje i imaju za cilj da lociraju svoju biljku na mestu sa puno jarkog, indirektnog svetla.

Takođe ćete želeti da razmislite o presađivanju biljke kalateje ako postoje dokazi o truleži korena ili propadanju u bazi tla.

Upakovati

U mnogim slučajevima, sve što je potrebno biljci Calathea je pravo okruženje za prevazilaženje bilo kakvih manjih problema sa štetočinama ili bolestima. Koristite neke blage insekticide po potrebi kako biste sveli gladne štetočine na minimum.