Kako uzgajati i negovati jabučnu mentu kod kuće

Osnovni saveti za uspešan uzgoj i negu jabuke nane

Kada je u pitanju uzgoj Apple Mint, teško da možete pogrešiti. Bez obzira da li ste novi baštovan ili iskusan obožavalac prljavštine, biljke nane su neke od biljaka koje najviše opraštaju – i takođe su veoma srećne što rastu u različitim uslovima. Uzimajući u obzir broj kulinarskih i medicinskih pogodnosti koje dolaze sa ovom neverovatnom porodicom biljaka, nije ni čudo što mnogi ljudi žele da uključe nekoliko sorti u svoje biljne bašte u zatvorenom ili na otvorenom. Ako ste se ikada zapitali kakva je ova vrsta mente, ili vam je potrebno samo nekoliko dodatnih saveta za uzgoj – došli ste na pravo mesto. Evo svega što treba da znate o uzgoju i brizi za Apple Mint.


Brzi vodič za Apple Mint
Botanički naziv: Mentha suaveolens
Takođe poznat i kao: menta jabuka, menta ananasa, mekana menta, vunasta menta
Poteškoće u rastu: lako
Zahtevi za svetlo: deo do punog sunca
Temperatura i vlažnost: Većina klimatskih uslova funkcioniše, sve dok je tlo vlažno
Potrebe za zalivanjem: Održavajte vlažno, dobro drenirano zemljište
Prednosti zemljišta: Bogato zemljište, sa pH od 6,0. do 7.0
Đubrenje: Đubrenje u jesen
Očekivanja rasta: do 2’ visok, nekoliko stopa širok
Toksičnost: Nije toksično za ljude i životinje
O Apple Mint
O Apple Mint
Nana od jabuke (Mentha suaveolens), poznata i kao Ananasova menta ili vunasta menta, jedna je od najpopularnijih vrsta nane u porodici poznate kao Lamiaceae. Naziv Apple Mint potiče od slatkog mirisa koji emituje kada se dodirne, kao i od profila ukusa, koji je opisan kao „voćnija“ verzija nane.

Poreklom iz južne i zapadne Evrope, jabukova menta deli mnoge svoje botaničke karakteristike sa drugim članovima porodice mente — zbog čega je teško pravilno identifikovati. Jedna ključna karakteristika Apple Mint-a su mutni listovi, od kojih potiče nadimke Fuzzi i Vooli Mint. Dok neke vrste jabuke mente imaju šarene (ili dvobojne) listove, to nije tačno za sve njih. Ovi raznobojni listovi najčešće se povezuju sa mentom ananasa, koja je zapravo sorta originalne mente jabuke.

Poreklo i istorija
Jabučna menta je dugo bila omiljena bašta u svim svojim izvornim evropskim staništima. Ne samo da je biljka sjajan ukras za baštu, već je i veoma aromatična i često je sađena u blizini manastira i zamkova da bi odvraćala štetočine, kao i da se koristi u raznim kulinarskim i medicinskim preparatima.

Jedna takva medicinska upotreba koja je opširno dokumentovana je u mediteranskim kulturama, gde se često koristila za lečenje gastrointestinalnih i respiratornih problema. Zbog visoke koncentracije esencijalnih ulja, jabukova menta se vekovima koristila u raznim primenama – posebno zbog svojih antiseptičkih i insekticidnih svojstava.

Apple Mint je prvi put uveden u Severnu Ameriku od strane Evropljana i brzo je postala omiljena baštenska biljka iu državi. Kao i mnogi članovi porodice mente, njena jednostavna priroda i aromatična i lekovita svojstva čine ga lakim izborom za mnoge baštovane.

Botaničke karakteristike

Sa okruglim, nazubljenim nejasnim listovima i dlakavim stabljikama, ova zeljasta trajnica može narasti do dva metra. Takođe je efikasan pokrivač tla koji se može raširiti nekoliko stopa od prvobitne lokacije za sadnju. Neki baštovani se umesto toga odlučuju za sadnju u kontejnerima kad god rade sa ovom i drugim vrstama mente za super širenje.

Iako se ponekad pojavljuje sa raznobojnim listovima (u trakama bele i zelene), mnoge biljke jabučne mente su čisto zelene sa završnim klasovima ružičastih ili belih cvetova. Apple Mint cveta tokom vegetacije, često počinje jače cvetati u kasno leto i tokom jeseni.

Koristi
Kao što smo spomenuli na vrhu, Apple Mint ima raznovrsnu upotrebu kod kuće. Kada je u pitanju kulinarska upotreba, u koktele i čajeve najčešće se dodaju zbrkani listovi sveže jabuke nane. Zbog svog jedinstvenog profila mento-voćnog ukusa, Apple Mint se takođe koristi za pravljenje sosova ili trljanja za razna jela od piletine, jagnjetine i morskih plodova. Takođe je odličan dodatak želeima, salamuri i čatnija kada se grubo isecka. Dok se druge vrste mente često koriste kao ukras, mekani listovi jabuke nane čine je manje nego idealnom za jelo celog.

Kada je u pitanju medicinska upotreba, poznato je da ova aromatična sorta mente smiruje želudac i respiratorne infekcije. Kao i mnoge aromatične biljke, Apple Mint takođe ima antiseptička i antikonvulzivna svojstva. Štaviše, to je veoma efikasan insekticid koji se može saditi oko drugih biljaka sklonih štetočinama kao dodatni sloj zaštite u vašoj bašti ili van vašeg doma.

Toksičnost
Apple Mint nema poznatu toksičnost. S obzirom na to, svim aromatičnim biljkama treba pristupiti sa oprezom kada su deca u pitanju i kućni ljubimci. Razlog? Ista esencijalna ulja koja daju jabuku mentu svojim mirisnim kvalitetima takođe mogu izazvati neželjene reakcije ako se njima intenzivno rukuje ili se unose u velikim količinama.

Kako uzgajati jabučnu mentu

Uzgajanje Apple Mint nije teško, ali postoji nekoliko saveta i trikova koje treba imati na umu za najbolje rezultate. Evo glavnih stvari koje ćete želeti da znate pre nego što dodate Apple Mint u svoj biljni repertoar.

Očekivanja rasta
Kada se posadi u najboljim uslovima, Apple Mint može da naraste bilo gde u visinu do dva metra i lako se može raširiti u širinu, zbog svoje tendencije ka slanju „stolona“, poznatih kao trkači. One zatim formiraju pojedinačne kolonije novih biljaka, koje mogu lako preuzeti vašu baštu ako niste pažljivi.

Zbog svojih osobina odvraćanja od štetočina, mnoge bašte radije iskopavaju i ponovo zasađuju zarasle grozdove jabučne metvice oko svojih bašta kako bi zaštitili druge biljke koje su sklonije štetočinama, poput povrća. Ako se nađete sa srećnim problemom „previše mente“, možda biste razmotrili ovu strategiju (ili baštovanstvo u kontejnerima) kako biste svoju mentu držali pod kontrolom.

Šta uraditi pre sadnje

Prva stvar koju treba uraditi pre nego što posadite Apple Mint je da odaberete dobro mesto za to. Apple Mint zahteva dobro drenirajuće zemljište koje dobija dobro sunce i delimičnu senku. Zemljišta sa pH od 6,0. do 7.0 su najbolje, a biljka može uspeti u USDA zonama od pet do devet. Izaberite nerazvijen ugao vaše bašte gde menta neće istisnuti druge biljke. Takođe možete izabrati da posadite svoju mentu kao prirodnu granicu da biste odbili jelene, zečeve i druge štetočine da uđu u vašu baštu. Neki baštovani se čak zaklinju u sadnju jabuke nane uz kupus, grašak, paradajz i brokoli kako bi poboljšali ukus useva.

Još jedna stvar koju ćete želeti da uradite pre sadnje mente je da izmenite tlo. Za razliku od drugih sorti mente, Apple Mint preferira bogato tlo. Tlo takođe treba dobro da se drenira, a ako vaša bašta teži gustoj glini – može biti od pomoći da se zemlja malo izgnječi. Možda biste takođe želeli da razmislite o dodavanju nekog organskog komposta ili đubriva da biste poboljšali svoje zemljište pre sadnje.

Sadnja
Iako se menta može uzgajati iz semena, mnogo brže ćete uspeti da kupite male biljke ili dobijete reznice iz bašte prijatelja. Osim ako nemate dugu sezonu rasta (ili staklenik u kojem ćete rano pokrenuti seme), razmislite o upotrebi jedne od ovih metoda.

Preferences svetlosti
Kao što smo ranije spomenuli, Apple Mint preferira delimično sunce i delimično senku. Iako će tolerisati puno sunca, ova posebna sorta mente voli vlažno zemljište – što može biti teže održavati u bašti koju je udarila toplota.

Postavke temperature i vlažnosti
Apple Mint će tolerisati različite klime od suve do vlažne. Samo imajte na umu da ova posebna vrsta mente voli vlažno, dobro drenirajuće tlo – koje svojim raširenim rizomima obezbeđuje obilje ishrane, a da pritom ne zadržava svoje dublje korenje previše vlažno.

Kako se brinuti za Apple Mint kod kuće

Zalivanje
Apple Mint treba redovno zalivati i ne dozvoliti da se previše osuši između zalivanja. Ova vrsta nane je nešto osetljivija od drugih sorti, preferirajući delimično sunce i vlažno zemljište.

Đubrenje
Pošto Apple Mint voli bogato tlo, đubrenje je važan deo jednačine kada je u pitanju briga o ovim biljkama. Razmislite o ulaganju u neki organski kompost ili đubrivo da biste poboljšali svoje zemljište i omogućili bolju drenažu i okruženje bogatije hranljivim materijama.

Obrezivanje
Obrezivanje mente je prilično jednostavno i trebalo bi da se obavi u drugoj godini rasta neposredno pre cvetanja. Nakon cvetanja mente ponekad može da izgubi deo svoje snage, pa je najbolje da se ubere pre toga.

Da biste obrezali mentu, jednostavno otkinite stabljike na preseku listova ili malo iznad gde god vidite da dolazi novi list. Ovo će garantovati da će vaša biljka nastaviti da raste zdravo i da dobro izgleda u vašoj bašti.

Propagacija
Razmnožavanje mente je odličan način za pokretanje novih biljaka bez problema sa uzgojem iz semena. Da biste to uradili, poželećete da uzmete nekoliko reznica mente sa vrhova biljaka (obično ne dužih od 8 cm) i stavite ih u čašu vode.

Posle nekoliko nedelja, počećete da primećujete male korenje koje niču iz baze vaših reznica. Kada budu dugačke nekoliko centimetara, biće spremne za sadnju.

Uobičajeni problemi sa jabukom i kako ih lečiti

Neki od najčešćih problema sa Apple Mint (osim što se širi prebrzo ili predaleko) su uobičajene baštenske štetočine poput lisnih uši i grinja, kao i bolesti poput rđe mente. Rđa mente je prilično česta bolest koja se nalazi na biljkama koje se zalivaju iznad glave sistemima za navodnjavanje prskalicama. Ako voda ostane zarobljena na listovima, mogu se pojaviti mrlje nalik rđi. Najbolji način da se to izbegne je zalivanje biljaka nane u njihovoj bazi ili korišćenje sistema za navodnjavanje kap po kap (koji je efikasniji od spreja).