Ultimativni vodič za značenje i simbolizam ljiljana zvezdara

Značenje, simbolizam i kulturni značaj cveta ljiljana zvezdara širom sveta
Stargazer ljiljani, ili Lilium ‘Stargazer’, su prelepo cveće sa jedinstvenim i očaravajućim izgledom. Ovo cveće postaje još fascinantnije kada saznate o njihovom značenju, simbolici i istoriji. U ovom vodiču ćete pronaći sve što treba da znate o ljiljanu Stargazer, od njegovog porekla do današnjeg značenja. Razgovaraćemo o kulturnom značaju, često postavljanim pitanjima, odgovarajućim prilikama za poklone i još mnogo toga.


Značenje i simbolika cvetova ljiljana zvezdara – suština
Najpoznatija značenja ljiljana zvezdara danas su obilje i sreća. Cvet podseća na savršenu zvezdu – uobičajen simbol prosperiteta u nekim kulturama. Cvet nije bio predstavljen na viktorijanskom jeziku cveća, jer je to prilično novi hibrid koji je prvi put kultivisan 1974.

O zvezdastim ljiljanima

Porodica, rod i taksonomija
Ljiljan Stargazer je hibridni član porodice Liliaceae i spada u rod Lilium. Naučno ime ovog ljiljana je Lilium ‘Stargazer’.

Termin zvezdar dolazi od velikih cvetova ove biljke okrenutih nagore. Za razliku od nekih drugih vrsta ljiljana koji cvetaju prema zemlji, Stargazeri su okrenuti prema nebu. Neki mogu koristiti ime ovog cveta da opišu ljiljane u „orijentalnoj grupi“ sličnog izgleda.

Botaničke karakteristike ljiljana zvezdara

Najpoznatiji ljiljani Stargazer su jarke nijanse ružičaste. Mogu rasti sa mrljama i prugama u raznim nijansama ružičaste. Neki zvezdasti ljiljani takođe imaju bele ili zlatne cvetove.

Latice ovog ljiljana su često refleksne ili savijene unazad. Obično imaju šest dugih prašnika u sredini sa svetlo narandžastim vrhovima, koji se nazivaju prašnici. Biljka može dostići visinu od oko 36 inča sa širenjem do 14 inča.

Sada, ljiljan Stargazer može imati od dva do osam cvetova na svakoj stabljici. To je višegodišnja lukovica, tako da će nastaviti da cveta godinama koje dolaze.

Zvezdani ljiljani su mirisno cveće slatkog, opojnog mirisa. Kupci cveća imaju tendenciju da uživaju u snažnoj aromi ovog cveća. Međutim, neki ga smatraju previše jakim za njihov ukus.

Istorija i poreklo ljiljana zvezdara
Ljiljan Stargazer prvi je kultivisao 1974. godine američki uzgajivač ljiljana Lesli Vudrif. Razvio je sortu kao alternativu ljiljanima Rubrum. Ovaj cvet je imao naviku rasta prema dole, uvenulog izgleda koja nije bila privlačna mnogim potrošačima.

Rezultat je bio atraktivan komercijalni ljiljan koji svojim lepim izgledom i mirisom oduševljava mnoge kupce. Cvet se najčešće koristi za sveže rezane bukete i vesele cvetne aranžmane.

Popularne vrste, vrste i sorte

Sada, ova biljka je hibrid ljiljana, tako da ne postoje “prave” vrste ljiljana Stargazer. Najčešće sorte ovog hibrida su ružičasti, zlatni i beli Stargazer ljiljani.

Međutim, postoji mnogo sličnih sorti orijentalnih i azijskih hibrida ljiljana. Evo nekih od najpopularnijih alternativa Stargazer ljiljanima:

Ponoćna zvezda: cvet belog ljiljana sa ružičastim mrljama i oznakama.
Salmon Star: Sorta slična Midnight Star sa svetlom bojom lososa.
Zamračeni ljiljani: Upečatljiva sorta ljiljana vruće ružičaste boje.
Kazablanka: hibrid belog orijentalnog ljiljana.
Sibir: Još jedan hibrid belog orijentalnog ljiljana.
Sorbona: ružičasti orijentalni ljiljan.
Vilinsko jutro: Sorta ljiljana boje breskve.
Firebolt: Duboki crvenkasto-ružičasti hibrid orijentalnog ljiljana.
Crno oko: Beli azijski hibrid sa tamnim ljubičasto-ružičastim središtem.
Čelsi: svetlo ružičasti hibrid orijentalnog ljiljana.
Starfighter: Još jedna ružičasta orijentalna sorta.
Naslovna strana: Tamnoružičasti orijentalni hibrid sa svetlim, belim ivicama oko svake latice.
Etimološko značenje
Zvezdani ljiljan je dobio svoje uobičajeno ime jer je cvet okrenut nagore, prema zvezdama. Tvorac ovog cveća želeo je da istakne da biljka nije rasla okrenuta nadole kao druge sorte ljiljana. Njegovo ime roda Lilium je latinska verzija reči ljiljan u množini.

Iz kojih regiona potiču ljiljani Stargazer?
Ljiljan Stargazer je kultivisana hibridna vrsta, tako da nije izvorna ni u jednom određenom regionu. Njegov začetnik je cvet prvo uzgajao u Kaliforniji u SAD.

Međutim, neke slične sorte ljiljana imaju azijske korene. Na primer, Lilium longiflorum je poreklom iz Tajvana i Japana. Pored toga, Lilium henrii, takođe poznat kao tigrovi ljiljan, poreklom je iz planinskih regiona Kine.

Kada su ljiljani zvezdara u sezoni?
Jednostavno rečeno, ljiljani Stargazer uspevaju u letnjim mesecima. Cvet će cvetati bilo kada od ranog do kasnog leta, u zavisnosti od klime u vašem kraju i vremena kada ste posadili cveće.

Upotreba i prednosti ljiljana zvezdara

Sada se ljiljan Stargazer prvenstveno uzgaja u ukrasne svrhe. Popularno je kao rezano cveće za stvaranje smelih i živopisnih cvetnih buketa i aranžmana.

Nažalost, ova biljka je toksična za mačke. Može izazvati probleme poput letargije, povraćanja, pa čak i otkazivanja bubrega. Međutim, nije poznato da cvet izaziva probleme ljudima ili drugim životinjama.

Ljiljan Stargazer se obično ne koristi u hrani ili pićima. Niti ima dobro poznatu upotrebu u herbalizmu ili medicini. Ali njegova smela boja i miris korisni su za privlačenje oprašivača poput leptira.

Značenje, simbolika i kulturni značaj zvezdara

Uobičajene boje ljiljana zvezdara i njihova značenja
Stargazer ljiljani dolaze u raznim bojama, od kojih svaka ima svoje jedinstveno značenje. Evo nekih od najčešćih boja ljiljana Stargazer i njihove simbolike:

Bela: Beli ljiljani zvezdara predstavljaju slične kvalitete kao i druga značenja belog cveća. To uključuje čistotu, nevinost i poštovanje.
Pink: Najčešća sorta ljiljana Stargazer odiše osećajem ekstravagancije. Iz tog razloga, ružičasti zvezdari simbolizuju prosperitet, obilje i bogatstvo.
Žuta: Žuti zvezdari imaju sunčan, veseo izgled. Oni mogu predstavljati prijateljstvo, zahvalnost i radost.

Stargazer Lili Mitovi i folklor

S obzirom na kratku istoriju ovog cveta, nisu mnogi mitovi ili delovi folklora povezani sa ljiljanom Stargazer. Međutim, u nekim kulturama na ljiljane se gleda kao na gest simpatije nakon gubitka.

Zbog svojih asocijacija na čistoću i nevinost, beli ljiljan se često koristi na sahranama da predstavlja preminulu voljenu osobu. Pored toga, neke kulture koriste ljiljan kao simbol reinkarnacije. Dakle, uobičajeno je videti cvet u ceremonijama u čast mrtvih.

Kulturni značaj ljiljana zvezdara

Uprkos upotrebi ljiljana na sahranama, većina ljudi posmatrače zvezda vidi simbole života, bogatstva i izobilja. Ovaj cvet je takođe popularan za uskršnje aranžmane i ukrase.

Istorijske reference na ljiljane zvezdara

Sada, Stargazer ljiljani su tako nova hibridna vrsta da nemaju reference iz kultura poput Drevnog Egipta, Grčke ili Rima. Pored toga, cvet nije imao značenje na viktorijanskom jeziku cveća.

Međutim, porodica ljiljana ima dugu istoriju i kulturni značaj. Na primer, još od egipatskog i asirskog carstva, ljiljan je predstavljao suverenitet i nevinost. Pored toga, freske na Kritu koje datiraju iz 1600. i 1500. godine pre nove ere prikazuju cveće koje podseća na ljiljane.

Stargazer Lili Religious and Spiritual Meanings
Ljiljan Stargazer nema nikakve posebne verske ili duhovne asocijacije. Međutim, neki mogu smatrati ljiljan Stargazer simbolom ponovnog rođenja ili reinkarnacije.

Zbog toga je uobičajeno videti zvezdare u buketima oko Uskršnjih praznika. Pored toga, beli Stargazer ljiljani podsećaju na druge sorte ljiljana. Dakle, oni čine popularan izbor za sahrane i proslave života.

Pogodne prilike za poklon za ljiljane zvezdara
Stargazer ljiljane možete pokloniti u raznim prilikama. Pogodan je dodatak aranžmanu za Majčin dan, Uskrs, rođendane i godišnjice. Cvet je takođe divan izbor za sahrane i proslave života.

Najčešća pitanja o Stargazer ljiljane

Šta simboliziraju cvetovi ljiljana Stargazer?
Ljiljan zvezdara se najčešće povezuje sa životom, obiljem i vaskrsenjem. Takođe se smatra simbolom bogatstva i prosperiteta.

Da li su zvezdasti ljiljani srećni?
Ne postoji dobro poznata veza između ljiljana Stargazer i sreće. Međutim, s obzirom na povezanost biljke sa obiljem, mnogi vide ovaj hibridni cvet kao znak sreće.

Da li se ljiljani Stargazer vraćaju svake godine?
Stargazer ljiljani su višegodišnje lukovice. To znači da ih možete posaditi u svojoj bašti i uživati u prelepom cvetanju iz godine u godinu.

Koliko dugo traju ljiljani Stargazer?
Sveže rezani ljiljani Stargazer mogu trajati do dve nedelje uz odgovarajuću negu. Da biste produžili život svojih ljiljana Stargazer, držite ih na sunčanom mestu i obavezno menjajte vodu u njihovoj vazi svakih nekoliko dana.

Da li ljiljani zvezdara cvetaju više puta?
Tipično, ljiljani Stargazer cvetaju samo jednom tokom vegetacije. Oni će cvetati dve do tri nedelje pre nego što im cvetovi izblede.

Okončanje

Sada kada znate sve o značenju ljiljana zvezdara, zašto ne biste sebi kupili buket? To su elegantno cveće koje će sigurno dodati upečatljivu žarišnu tačku svakom unutrašnjem prostoru. Bilo za kuću ili kao poklon, poznavanje značenja ovog cveta učiniće kupovinu još posebnijom.