Vodic za negu ljubicaste biljke vafla Hemigraphis alternata

Kako uzgajati i brinuti se o ljubičastim biljkama vafla kod kuće
Ako tražite malu slatku i šarenu biljku da začinite svoj dom, ljubičasta biljka vafla je odličan izbor. Njegovi dvobojni listovi daju pojačanje boje, a naborana tekstura dodaje dodatni sloj intrige. Ove biljke ostaju prilično male, što znači da se mogu uklopiti u praktično svaki prostor. Osim toga, lako se brinu o njima! Nastavite da čitate da biste saznali sve o tome kako uzgajati i brinuti za biljku ljubičastog vafla kod kuće.


Osnove za negu biljaka ljubičastih vafla:

Botanički naziv: Hemigraphis alternata
Takođe poznat kao: ljubičasta biljka vafla, crveni bršljan, metalni list
Poteškoće u uzgoju: Lako do umereno za uzgoj
Zahtevi za svetlo: uspeva na jakom, ali indirektnom svetlu
Temperatura i vlažnost: Preferira temperature vazduha između 55-80ºF i umerenu vlažnost
Potrebe za zalivanjem: Cilj je da zemlja bude stalno vlažna, ali ne mokra; vodu kada se gornji centimetar zemlje osuši
Prednosti zemljišta: Preferira dobro drenirano i dobro provetreno tlo sa neutralnim do blago kiselim pH
Đubrenje: Gnojite dobro izbalansiranim đubrivom za sobne biljke jednom u rano proleće i ponovo u rano leto
Očekivanja rasta: Približno osam inča visok i osam inča širok
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce

O biljci ljubičastih vafla (Hemigraphis alternata)
Ljubičasta biljka vafla je tropska biljka koja potiče iz Indonezije. Često formira prizemni pokrivač u svom izvornom rasponu.

Biljka je član porodice Acanthaceae, koja takođe uključuje nervnu biljku i biljku točkica. Dok je biljka ljubičaste vafle nekada bila član roda Hemigraphis, nedavno je premeštena u rod Strobilanthes. Ime njegove vrste je alternata.

Ova biljka je niskog rasta i retko naraste preko osam inča. Svaka biljka raste samo osam inča u širinu, ali pošto biljke rastu u grudvicama, često pokrivaju šire područje.

Biljke proizvode ovalne listove koji su tamnozeleni na gornjoj strani i tamni ispod na donjoj strani. Listovi imaju naboranu teksturu, što dovodi do naziva ljubičasta biljka vafla.

Tokom proleća ili leta, biljka proizvodi sitne bele ili svetloljubičaste cvetove.

Kako uzgajati ljubičastu biljku vafla

Očekivanja rasta
Ljubičaste biljke vafla su relativno male biljke, tako da ne morate da brinete da će zauzeti prostor. Maksimalno su osam inča visoki i osam inča široki.

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što posadite ljubičastu biljku vafla u zatvorenom prostoru, moraćete da nabavite odgovarajuću saksiju. Pošto ove biljke ostaju male, izaberite kontejner prečnika četiri do šest inča. Takođe treba da obezbedite da dno sadilice ima rupe za drenažu.

Pošto ove biljke ostaju male, trebalo bi lako pronaći prostor za njih. Neke lokacije koje mogu dobro funkcionisati uključuju smeštene na polici za knjige, na bočnom stolu ili na malom postolju za biljke.

Najbolja mešavina zemljišta
Odabir odgovarajuće mešavine zemljišta je suštinski proces uzgoja zdrave ljubičaste biljke vafla.

Kada tražite mešavinu zemljišta, želite da izaberete mešavinu koja obezbeđuje obilje aeracije i drenaže. Međutim, mešavina takođe treba da zadrži malo vode tako da zemlja ostane vlažna između zalivanja.

Generalno, mešavina za saksije na bazi treseta ili kokosovog kokosa će dobro funkcionisati. Ova dva organska materijala zadržavaju vlagu, a istovremeno obezbeđuju aeraciju i izvesnu drenažu. Materijali kao što su perlit i finoće borove kore će dodatno poboljšati aeraciju i drenažu.

Što se pH vrednosti tiče, mešavina za saksije treba da ima neutralan do blago kiseli pH, između 6,0 i 7,0

Ako želite da kupite prethodno mešano zemljište, imate brojne mogućnosti. Espoma Organic Potting Mik i Fok Farm Happi Frog Potting Soil su dobri izbori.

Kako saditi

Sadnja vaše ljubičaste biljke vafla je jednostavna. Za početak, izaberite posudu koja je samo nekoliko inča veća od saksije u kojoj biljka trenutno raste. Međutim, nemojte birati posudu koja je veća od šest inča u prečniku.

Napunite saksiju jednim inčem zemlje za saksije, a zatim dodajte koren biljke u sadilicu. Popunite preostali prazan prostor sa više zemlje za saksije.

Nakon što se vaša biljka udobno smesti u saksiju, dobro je zalijte.

Preferences svetlosti
U svojim izvornim staništima, ove biljke rastu u podzemlju tropskih šuma. Zbog toga dobijaju mrlje svetlost. Da biste oponašali ove uslove, pokušajte da svojoj biljci obezbedite sjajnu, ali indirektnu sunčevu svetlost.

To znači da držite biljku na svetlom mestu, ali je zaštitite od sunčevih zraka. Postavljanje na prozorsku dasku prozora okrenutog prema jugu obezbediće previše svetla, ali stavljanje u tamni ugao neće obezbediti dovoljno svetla.

Neke pogodne lokacije za ove biljke uključuju unutrašnjost jarko osvetljene sobe, nekoliko stopa dalje od prozora okrenutog prema istoku ili severu, ili u blizini prozor okrenut prema th koji je prekriven providnom zavesom.

Postavke temperature i vlažnosti
Pošto ove biljke potiču iz Indonezije, preferiraju tople temperature i umerenu do visoku vlažnost.

Održavajte temperaturu vazduha između 60-80ºF i izbegavajte velike promene temperature. To znači da svoju biljku držite dalje od promaje, kao što su pored spoljnih vrata ili blizu otvora za grejanje/hlađenje.

Iako ove biljke mogu da prežive nižu vlažnost, više vole kada je vazduh vlažan. Stoga, ako je vaša kuća veoma suva, vaša biljka će imati koristi od povećanja vlažnosti. Ovlaživač vazduha je najbolji način da se to postigne, ali tacne sa šljunkom takođe mogu obezbediti malo povećanje vlažnosti.

Kako se brinuti za ljubičaste biljke vafla

Zalivanje
Ove biljke vole da im je tlo stalno vlažno, ali ne mokro. Sve dok odaberete odgovarajuću mešavinu zemlje i vodu po redovnom rasporedu, ovo je ostvarivo.

Učestalost zalivanja biljke zavisiće od brojnih faktora. To uključuje temperaturu, vlažnost i doba godine. Niska vlažnost, visoke temperature i povećana dužina dana će zahtevati da češće zalivate.

Dobar način da odredite kada treba da zalijete svoju ljubičastu biljku vafla je da prstom opipate tlo. Kada se gornji centimetar zemlje osuši, vreme je za zalivanje. Generalno, biljku ćete morati da zalivate svake jedne do dve nedelje.

Dok je voda iz slavine obično u redu za upotrebu, tvrda voda može biti problem. Ako niste sigurni u kvalitet svoje vode, možete koristiti filtriranu vodu ili kišnicu da biste bili sigurni.

Kako, kada i zašto oploditi
Ove biljke nisu teške hranilice, ali mogu imati koristi od niskih doza izbalansiranog đubriva. Izaberite đubrivo dizajnirano za sobne biljke i primenite ga jednom u kasno proleće i ponovo u kasno leto.

Uverite se da ne vršite prekomerno đubrenje, jer je to opasnije od neunošenja dovoljno đubriva.

Obrezivanje
Iako ljubičaste biljke vafla ne zahtevaju obrezivanje, njihovo podrezivanje može pomoći u poboljšanju oblika i forme. Ako primetite da vaša biljka postaje dugonoga, a ne žbunasta, obrezivanje može pomoći.

Počnite sa parom oštrih i dezinfekcionih makaza za orezivanje ili makazama. Odrežite gornji centimetar svake stabljike, pritom pazite da ne uklonite više od trećine biljke odjednom.

Kada i kako presaditi

Pošto ove biljke relativno brzo ostvaruju svoj rast, nećete morati često da presađujete. Generalno, presađivanje je dovoljno svake četiri godine. Međutim, ako vaša biljka razvije trulež korena ili drugu bolest koju prenosi tlo, možda ćete morati češće da presađujete.

Da biste presađivali, raširite peškir ili ceradu na tlu i uklonite koren biljke iz kontejnera. Očistite višak prašine sa korena i proverite da li ima znakova bolesti. Ako je bolest prisutna, odrežite zaražene delove makazama.

Nabavite lonac koji je samo inč ili dva veći od originala. Uverite se da ima drenažne rupe i da je očišćen ako je korišćen za drugu biljku.

Napunite novi lonac sa inč zemlje, a zatim dodajte koren korena u saksiju. Preostali prazan prostor popunite zemljom, a zatim dobro zalijte.

Uobičajeni problemi sa biljkama ljubičastih vafla i kako ih lečiti

Kada se brinete za svoju ljubičastu biljku vafla, obratite pažnju na sledeće probleme.

Nažalost, žutilo lišća može biti uzrokovano raznim faktorima. To znači da je često teško odrediti zašto su listovi promenjeni. Uz to, možete potražiti neke od najčešćih uzroka.

Vlažna tla mogu izazvati probleme sa unosom vode i hranljivih materija, što dovodi do žutog lišća. I prekomerno zalivanje i slabo drenirajuće zemljište mogu dovesti do vlažnog zemljišta.

Još jedan čest uzrok su niske temperature. Ne zaboravite da održavate temperaturu vazduha iznad 60ºF.

Neke biljke mogu izgledati kao da se protežu, a ne da razvijaju bujnu, žbunastu formu. Ovo se može desiti zbog nedostatka svetlosti ili previše đubriva.

Pokušajte da premestite biljku na svetlije mesto. Takođe možete orezati vrhove listova da biste podstakli bočni rast.

Jedini alati koji će vam trebati da negujete ljubičastu biljku vafla su makaze za orezivanje i kanta za zalivanje.

Najčešća pitanja o uzgoju ljubičastih vafla:
Da li su ljubičaste biljke vafla dobra sobna biljka?
Da, ljubičaste biljke vafla mogu biti odlične sobne biljke! Lako se brine o njima i mogu da uspevaju u prosečnim kućnim uslovima.

Koliko su velike biljke ljubičastih vafla?
Ljubičaste biljke vafla rastu samo osam inča u visinu i osam inča u širinu. Međutim, više biljaka često raste zajedno na otvorenom kako bi formirale pokrivač zemlje.

Koliko brzo rastu biljke ljubičastih vafla?
Biljke ljubičaste vafle rastu relativno brzo, ali brzo ostvaruju maksimalan rast. Možete očekivati da će rasti više od jednog inča mesečno u odgovarajućim uslovima.

Da li se ljubičaste biljke vafla smatraju retkim?
Ne, ljubičaste biljke vafla nisu retke. Postale su prilično uobičajene i kao biljke na otvorenom i kao kućne biljke.

Da li su ljubičaste biljke vafla otrovne za pse i druge kućne ljubimce?
Plan ljubičastih nisu toksični za pse, mačke i druge kućne ljubimce. Uz to, trebalo bi da pokušate da zabranite svojim ljubimcima da jedu ove biljke.

Da li biljke ljubičastog vafla tolerišu slabo osvetljenje?
Iako ove biljke mogu tolerisati slabo osvetljenje, one će uspevati na jakom, indirektnom svetlu. Slabo osvetljenje može dovesti do zastoja u rastu, kao i do promene boje.

Nega biljaka ljubičastih vafla – zavijanje
Ako tražite biljku koja ima veliku ličnost u malom pakovanju, ljubičasta biljka vafla je za vas. Ne zaboravite da mu obezbedite jarko, indirektno svetlo, održavate tlo vlažnim i obezbedite tople temperature.