Kada i kako presaditi biljku pauka osnovni saveti

Sve što treba da znate o presađivanju biljaka pauka kod kuće
Sa kaskadnim listovima i navikom rasta koja je laka za negu, biljke pauka (Chlorophitum comosum) vole i početnici i stručnjaci za sobne biljke i nude mnoštvo korisnih svojstava. Osim toga, ove biljke brzo rastu! Iako ovaj brzi rast znači da možete završiti sa zapanjujućim primerkom biljke, to takođe znači da ćete morati redovno da presađujete svoju biljku pauka. Nastavite da čitate da biste saznali sve što treba da znate o presađivanju biljaka pauka.


Presađivanje biljaka pauka – najvažnije
Ako je vaša biljka pauka zdrava, možete očekivati da ćete je presaditi svake jedne do dve godine. Najbolje vreme za presađivanje je proleće ili rano leto. Kada presađujete, izaberite kontejner koji je nekoliko inča veći od originala i koristite mešavinu zemlje koja dobro drenira.

Zašto bi presađivanje biljaka pauka moglo biti neophodno

Pitate se zašto uopšte morate da presadite svoju biljku pauka? Pogledajte ove uobičajene razloge.

Biljke su prerasle svoje kontejnere
Kao što možda već znate, većina vrsta biljaka pauka brzo raste kao kućna biljka. Iako je lako videti kako se listovi biljke povećavaju u broju i dužini, malo je izazovnije videti kako se rast odvija pod zemljom.

Međutim, rast korena biljke pauka je u skladu sa rastom njihovih nadzemnih kolega! To znači da vaša nova biljka može vremenom postati vezana za koren.

Biljka vezana za koren možda neće moći pravilno da apsorbuje vodu, što dovodi do odumiranja vrhova i drugih problema. Presađivanje vaše biljke u veći kontejner će pomoći u rešavanju ovih problema.

Biljke rastu u nepravilnoj mešavini zemljišta
Čak i ako je vaša biljka pauka u kontejneru odgovarajuće veličine, možda ćete shvatiti da ste je posadili u pogrešnu vrstu mešavine za saksije. Ako je tlo vaše biljke pauka mokro ili ne zadržava vodu, možda ćete morati da ga zamenite odgovarajućom mešavinom zemlje.

Moraćete da uklonite svoju biljku iz postojećeg kontejnera i presadite je koristeći bolju mešavinu zemlje.

Biljke su razvile probleme sa bolestima
Iako je biljke pauka generalno lake za negu, one mogu razviti neke bolesti i probleme sa štetočinama kao što je paukova grinja. Prekomerno zalivanje ili korišćenje zemljišta sa lošim dreniranjem može dovesti do gljivičnog problema poznatog kao trulež korena.

Ako primetite ovaj problem ili znake smeđih vrhova, moraćete da obrežete i obrezujete zaražene korene i presadite u dobro drenirano tlo.

Koliko često biljke pauka treba presađivati?

Moraćete da presadite svoju biljku pauka svake jedne do dve godine. Međutim, raspored se može razlikovati u zavisnosti od niza faktora.

Brzorastuće biljke će morati da se presađuju češće nego biljke koje sporo rastu.

Pored toga, veličina saksije će takođe uticati na to koliko često ćete morati da presađujete. Biljke sa malo više prostora u svojim saksijama ne moraju da se presađuju tako često kao da su u udobnoj saksiji.

Pored toga, želećete da sledite slične smernice kada razmnožavate biljke pauka.

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju
Najbolje doba godine za presađivanje biljaka pauka je proleće. U ovom trenutku, vaše biljke će nastaviti da rastu, što će im omogućiti da se smeste u svoje nove kontejnere.

Ako ne stignete da presadite tokom proleća, možete presaditi i početkom ili sredinom leta.

Konačno, ako primetite probleme sa truljenjem korena, trebalo bi da presadite što je pre, čak i ako je jesen ili zima.

Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju biljaka pauka

Biljke pauka preferiraju mešavinu zemljišta koja dobro drenira i koja takođe može zadržati vlagu. U idealnom slučaju, ova mešavina će imati pH između 6,0 i 7,0.

Ako želite da koristite mešavinu zemljišta kupljenu u prodavnici, izaberite opciju kao što je FokFarm Happi Frog Potting Soil ili Burpee Premium Organic Potting Mik.

Alternativno, možete napraviti sopstvenu mešavinu zemlje. Da biste to uradili, kombinujte sledeće sastojke:

tri dela tresetne mahovine ili kokosovog vlakna
jedan deo sitne borove kore
jedan deo perlita
jedan deo gotovog komposta
Koji alati će mi trebati kada presađujem biljke pauka?
Presađivanje biljaka pauka je jednostavan proces koji ne zahteva mnogo alata. Pre nego što počnete, nabavite sledeće zalihe.

Kontejner koji je nekoliko inča veći od originala
Mešavina za saksije koja dobro drenira
Peškir ili cerada za zadržavanje nereda
Oštre i dezinficirane makaze ili makaze
Rukavice – iako se biljke pauka ne smatraju toksičnim za ljude, pametno je nositi rukavice tokom bilo kojeg produženog projekta nege kućnih biljaka.
Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije
Kada presadite svoju biljku pauka, želite da koristite kontejner koji je samo nekoliko inča veći u prečniku od originala. Ako odaberete premalu saksiju, moraćete ponovo da presadite za nekoliko meseci. A ako koristite preveliki kontejner, tlo će ostati vlažno predugo.

Materijal kontejnera nije neophodan.

Međutim, uverite se da vaš kontejner ima drenažne rupe kako biste omogućili da višak vode pobegne.

Kako presaditi svoju biljku pauka

Kada dođe vreme da presadite svoju biljku pauka, sledite ove korake.

Pre nego što počnete, raširite ceradu ili peškir da biste sadržali nered. Alternativno, možete završiti proces presađivanja napolju.
Sakupite svoju biljku, novi kontejner i novu mešavinu tla.
Uklonite svoju biljku pauka iz postojećeg kontejnera. Ako je vezan za koren, možda ćete morati da ga lagano pomerate napred-nazad da biste ga oslobodili iz lonca.
Kada biljka izađe iz kontejnera, nežno očetkajte višak zemlje za saksije.
Zatim pregledajte korenje za bilo kakve znakove bolesti. Ako primetite kašasto ili promenjeno korenje, odrežite ih makazama ili makazama.
Napunite svoj novi kontejner sa centimetar ili više sveže zemlje za saksije.
Stavite biljku u novi kontejner.
Popunite prazne prostore sa više zemlje za saksije. Kada završite, osnova listova biljke pauka treba da bude ujednačena sa vrhom zemlje.
Nega posle presađivanja
Nakon što presadite svoju biljku pauka, može izgledati pomalo pod stresom. Ne brinite, ovo je normalno! Umesto da žurite da popravite uvenuće ili opušteno lišće, vežbajte strpljenje.

Postavite svoju biljku pauka na toplo mesto sa jakim, ali indirektnim svetlom. Zalivajte svoju biljku pauka samo kada je gornjih nekoliko centimetara zemlje suvo – čak i ako vaša biljka izgleda uvenula!

Nekoliko nedelja nakon presađivanja, vaša biljka bi trebalo da izgleda zdravo. Ako nije, vreme je da se uverite da koristite mešavinu zemljišta koja dobro drenira i da rastete u odgovarajućoj temperaturnoj zoni.

Česta pitanja o presađivanju biljaka pauka
Da li treba da potopim svoju biljku pauka pre presađivanja?
Ne, ne morate da natapate svoju biljku pauka pre presađivanja.

Da li biljku pauka treba zaliti odmah nakon presađivanja?
Ovo zavisi od tla. Ako je vaša zemlja suva, treba da zalijete nakon presađivanja. Međutim, ako je već vlažno, nema potrebe za zalivanjem.

Da li biljke pauka vole velike saksije?
Biljke pauka ne trebaju ogromne saksije, ali takođe ne vole da budu vezane za koren. Stoga, koristite saksiju samo nekoliko centimetara veću od korena biljke.

Zašto je moja biljka pauka mlohava nakon presađivanja?
Presađivanje može biti stresan proces, tako da ne brinite ako vaša biljka izgleda slabo nakon presađivanja. Ako izgleda mlitavo, stavite ga na toplo mesto sa jakim, indirektnim svetlom i zalijte samo kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši. Posle nekoliko nedelja, vaša biljka bi trebalo da se vrati.

Da li da zamaglim svoju biljku pauka nakon presađivanja?
Ne, ne morate da zamaglite svoju biljku pauka nakon što je presadite.

Da li treba da oplodim svoju biljku pauka nakon presađivanja?
Ne, ne morate da đubrite svoju biljku pauka odmah nakon presađivanja. Umesto toga, trebalo bi da se držite svog redovnog rasporeda đubrenja.