Šta je pH tla i kako utiče na moju baštu i kućne biljke

Sve što treba da znate o alkalnim i kiselim zemljištima

Za svakoga ko nije zaljubljenik u hemiju, izraz „pH tla“ može biti zastrašujući. I dok je korisno naučiti koliko god možete o složenosti baštovanstva, postati stručnjak za nauku o tlu zapravo nije potrebno. U stvari, jedna od najlakših stvari koje svaki baštovan može da uradi da poboljša proizvodnju svoje bašte jeste da razume osnove nauke o tlu, koje sve počinju sa pH vrednosti zemljišta. Dakle, šta je tačno pH zemljišta i kako utiče na unutrašnje i spoljašnje biljke? Hajde da zaronimo.


Šta je pH zemljišta

U svom najosnovnijem, pH zemljišta (koji označava ‘potencijal vodonika’) meri koliko je vaše zemljište kiselo ili alkalno, koristeći skalu od 0 do 14. Ova skala meri koliko je vodonika i koliko hidroksilnih jona je dostupno, što direktno korelira sa tim koliko je zemljište kiselo (nizak pH) ili alkalno (visok pH).

Većina merenja zemljišta pada negde u sredini tog opsega od 0 do 14, pri čemu se pH vrednosti od 4 do 6,5 smatraju kiselim, a one između 7,5 i 9 kao alkalne. Očitavanje pH vrednosti od 7 smatra se neutralnim – i ukazuje na uravnotežen pH zemljišta.

Možete saznati merenje vašeg tla sprovođenjem testa tla. Ovo se može uraditi kod kuće pomoću sirćeta i sode bikarbone, ili za detaljnije rezultate, možete prikupiti uzorak svoje zemlje i poslati ga poštom lokalnoj kancelariji USDA. Mnoge laboratorije naplaćuju samo između 7 i 10 dolara za osnovni test tla.

Zašto je pH tla važan

Kao i svi elementi bašte, pH tla ne stagnira. Možete ga lako promeniti ili čak promeniti prirodno samostalno u zavisnosti od uslova geografije, hemije vode ili onoga što je prethodni vlasnik vašeg doma stavljao u tlo.

pH tla je važan jer ukazuje na vrste hranljivih materija koje su dostupne biljkama koje rastu u vašem tlu. Ovo se odnosi i na sobne biljke u saksiji, kao i na one koje rastu u vašoj bašti. I kao što ste mogli da pretpostavite, neke biljke bolje rastu na određenim vrstama zemljišta od drugih. Hortenzije, na primer, čak poprimaju različite boje u zavisnosti od pH vrednosti zemljišta. Ali postoje i drugi faktori pH vrednosti zemljišta kojih treba da budete svesni u zavisnosti od vrste biljaka koje želite da uzgajate u svojoj bašti. Sledeće ćemo ući u to.

Kako pH tla utiče na vašu baštu

Kao što smo ranije spomenuli, pH tla određuje koliko su određeni hranljivi sastojci dostupni vašim biljkama. To znači da čak i ako vaše zemljište ima dosta svih odgovarajućih hranljivih materija, oni mogu, ali ne moraju biti rastvorljivi (i dostupni vašim biljkama) u zavisnosti od kiselosti ili alkalnosti zemljišta. Zbog toga je neophodno razumeti ne samo merenje vašeg tla, već i specifične potrebe vaših biljaka.

Većina baštenskih biljaka spada u jednu od dve kategorije. Oni ili više vole zemljište koje je negde između blago kiselo i neutralno (4,5 do 6,5), ili više vole zemljište koje je između neutralnog i blago alkalnog (7,5 do 9).

Osim što ne može da pristupi esencijalnim mineralima i vitaminima, zemljište koje nije kompatibilno sa biljkama takođe može biti blago toksično za njih. Na primer, kiselo zemljište u opsegu 4-5 može imati velike količine aluminijuma, gvožđa i mangana, koji je toksičan za mnoge biljke iz porodice mahunarki (Fabiaceae). S druge strane, biljke poput azaleja, rododendrona i četinara uspevaju u kiselom tlu.

Kako pH tla utiče na vaše sobne biljke

Kao što pH zemljišta može uticati na potencijal vaše bašte, može uticati i na zdravlje vaših sobnih biljaka. Uopšteno govoreći, većina sobnih biljaka uspeva u neutralnim, blago kiselim zemljištima (sa pH vrednostima između 6 i 7). Ovo pH merenje omogućava da se većina minerala i hranljivih materija lako rastvori i postane dostupna vašim biljkama. Zbog toga se preporučuje da vaše kućne biljke održavate na pH između 6 i 7 kad god je to moguće.

Većina zemljišta za saksije koje kupite u prodavnici biće u ovom opsegu od blago kiselog do neutralnog, ali ako utvrdite da je vaše previše kiselo (ili nedovoljno kiselo), ​​postoje stvari koje možete da uradite da to promenite. Sledeće, ući ćemo u specifičnosti onoga što uzrokuje nizak i visok pH tla, kao i kako to možete popraviti.

Šta uzrokuje nizak pH u zemljištu

Kisela tla se prirodno javljaju u nekim regionima Sjedinjenih Država više od drugih. Na primer, priobalni regioni sa četinarskim šumama (poput severa i jugoistoka, kao i severozapada Pacifika) koji primaju više padavina obično imaju kiselije zemljište. Ne samo da padavine izbacuju alkalne minerale iz tla, već i raspadajuće borove iglice i lišće takođe doprinose kiselosti zemljišta.

U bašti

Mnogo stvari može prouzrokovati nizak pH (kiselo) zemljište u vašoj bašti, uključujući upotrebu đubriva sa visokim sadržajem azota.

Relativno brzo sastavljanje, prirodniji uzroci (kao što su obilne padavine koje izvlače hranljive materije iz zemlje ili prekomerno raspadanje organskog materijala) obično zahtevaju godine da utiču na pH zemljišta, ali takođe mogu doprineti da zemljište postane preterano kiselo.

U sobnim biljkama

Pošto većina sobnih biljaka raste u uravnoteženom tlu za saksije, nizak pH generalno neće biti problem odmah. Imajući to u vidu, mnoga tla za saksije dodaju krečnjak da neutrališe kiselost, a ako se doda premalo, onda postaje moguće previše kiselo zemljište.

U bašti

Jedan od najbržih načina da popravite nizak pH tla u vašoj bašti je dodavanje nekog oblika kreča. Možete koristiti poljoprivredni kreč, dolomitni kreč ili čak usitnjeni krečnjak. Svi oni sadrže minerale kao što su magnezijum i kalcijum karbonat, koji mogu pomoći u neutralizaciji kiselog zemljišta.

U sobnim biljkama

Da biste ispravili kiselo tlo u biljkama u saksiji, prvo biste želeli da izmerite pH vašeg zemljišta za saksije. To možete učiniti kupovinom osnovnog kompleta za ispitivanje tla ili slanjem uzorka vašeg tla u obližnju laboratoriju za testiranje. Kada saznate koliko je vaše zemljište zaista kiselo, možete ispraviti neravnotežu dodavanjem poljoprivrednog kreča. Ovo treba učiniti oprezno, jer prekomerno kačenje može dovesti do stvaranja tla koje je previše alkalno za vaše biljke.

Šta uzrokuje visok pH u zemljištu

Alkalna zemljišta se prirodno javljaju u zapadnim regionima Sjedinjenih Država (sa izuzetkom severozapadnog Pacifika), gde ima manje drveća koje može da odbaci lišće i doprinese kiselosti zemljišta i manje padavina za ispiranje alkalnosti iz zemlje. Stene u ovim oblastima takođe doprinose visokom pH zemljišta jer je veća verovatnoća da su škriljci ili krečnjaci, a ne kiseli granit.

U bašti

Pored prirodnog alkalnog zemljišta, baštensko zemljište takođe može postati alkalno zbog prekomernog krečenja (obično kao pokušaj baštovana da ispravi kiselo zemljište), navodnjavanja „tvrdom“ alkalnom vodom ili zbog previše oslanjanja na kompostirano đubrivo. Bašte sa alkalnim zemljištem se obično nalaze u sušnijim klimama bez drveća, kao što je gore pomenuto.

U sobnim biljkama

Slično kao i vaša bašta na otvorenom, sobne biljke mogu razviti visok pH zbog prekomernog krečenja ili zalivanja tvrdom alkalnom vodom. Glavni problem sa visoko alkalnim zemljištem u kućnim biljkama je taj što smanjuje dostupnost hranljivih materija kao što su gvožđe, cink, bakar i mangan. Ovo može dovesti do stvari kao što je hloroza gvožđa, što je nedostatak gvožđa koji se manifestuje žutim lišćem sa venama koje ostaju zelene.

Kako popraviti visok pH u zemljištu

U bašti

Najlakši način da popravite alkalno tlo je izmenu vašeg tla sa više organskog materijala. Dodavanje malča, borovih iglica, tresetne mahovine, pa čak i taloga od kafe može pomoći u snižavanju pH tla u vašoj bašti tokom vremena. Ako vam ovi amandmani nisu dostupni, možete koristiti i zakiseljavajuća đubriva poput aluminijum-sulfata ili amonijum-sulfata, iako ih treba koristiti oprezno i treba da nosite zaštitne rukavice i naočare kako biste izbegli direktan kontakt sa njima.

U sobnim biljkama

Proces fiksiranja sobnih biljaka sa visokim pH je sličan onome što biste uradili za baštu. Međutim, u ovom slučaju, možete razmisliti o potpunom presađivanju biljke – pošto izmena tla za biljke u saksiji može biti mnogo neurednija i komplikovanija.