neverovatnih upotreba i prednosti biljaka pauka

Biljke pauka ( Chlorophitum comosum ) ne izgledaju samo fantastično kao viseće biljke u kuhinjama, dnevnim sobama i kupatilima, već se mogu pohvaliti i mnoštvom neverovatnih upotreba i prednosti. Od pokretanja pozitivnog feng šuija do prečišćavanja vazduha, ova čuda kućnih biljaka nude više nego što se na prvi pogled vidi. Pridružite mi se dok otkrivam 11 jedinstvenih upotreba i prednosti biljaka pauka.


Neverovatne prednosti biljke pauka
Prednosti biljaka pauka

Ne samo da su biljke pauka prelepe, već nude i brojne prednosti. Oni mogu poboljšati vaše zdravlje, poboljšati izgled vašeg doma i još mnogo toga.

1) Uklonite zagađivače vazduha
Živopisna zelena biljka pauka sa kovrdžavim listovima

NASA-ina studija čistog vazduha iz 1989. često se navodi kao dokaz da sobne biljke mogu ukloniti isparljiva organska jedinjenja (VOC) iz vazduha. Zaista, ova studija pokazuje da kućne biljke, uključujući biljke pauka, mogu ukloniti formaldehid, benzen i trihloretilen iz vazduha. Međutim, to nije jedina studija!

Studija iz 1984. ispitivala je kako biljke mogu pomoći u uklanjanju formaldehida , uobičajenog zagađivača u zatvorenom prostoru, iz vazduha. Za testne biljke izabrali su zlatni potos, neftitis i biljku pauka. Rezultati su pokazali da su biljke pauka bile najefikasnije u uklanjanju formaldehida.

Novije studije podržavaju sposobnost biljaka pauka da uklone formaldehid iz vazduha . Važno je napomenuti da mikroorganizmi u zemljištu povezani sa biljkama pauka imaju značajnu ulogu u filtraciji vazduha.

Dok biljke pauka uklanjaju zagađivače vazduha, većina studija izvodi eksperimente u malim, zatvorenim komorama. To znači da bi uticaj jedne biljke u prostoriji bio mali.
2) Tolerantan prema olovu

Dok neke biljke ne mogu da rastu na zemljištu kontaminiranom teškim metalima poput olova, biljke pauka mogu. Jedna studija je pokazala da biljke pauka mogu dobro da rastu na zemljištu koje sadrži do 500 mg olova po kg suve zemlje.

Druga studija je pokazala da bi biljke pauka mogle biti korisne za fitoremedijaciju olova . Oni uklanjaju olovo iz tla, a takođe imaju prednosti visoke biomase i niske cene.
3) Korisno u Feng Shuiju
Biljka pauka u visećoj keramičkoj saksiji

Sa užurbanim životima i stresnim danima, korisno je dizajnirati naše domove imajući na umu ravnotežu. Tu dolazi praksa feng šuija .

Biljke pauka imaju čvrstu vezu sa elementom Zemlje. Stoga, postavljanje biljke pauka u spavaću sobu ili dnevnu sobu može vam pomoći da se prizemljite. Oni takođe mogu biti dragoceni dodaci u blizini studija ili stolova, jer vam mogu pomoći da se povežete sa učenjem.

Pošto mrtve i umiruće biljke mogu doneti lošu energiju u vaš dom, vodite računa o svojoj biljci pauka. Ako primetite problem, pokušajte da ga rešite što pre.
4) Lako se razmnožava

Jedna od najboljih stvari u vezi sa biljkama pauka je koliko ih je lako razmnožavati . Ako ste ikada videli zdravu biljku pauka, možda znate da ona može da proizvede stotine biljaka.

Ove biljčice, poznate i kao ofsetovi ili pauci, rastu na vrhovima listova biljke. Nastaju nakon što biljka proizvede cveće.

Ako ostavite pomake na matičnoj biljci dovoljno dugo, oni će formirati korenje. U ovom trenutku, sve što treba da uradite je da uklonite sadnice i stavite ih u zemlju. To je tako jednostavno!

Ove nove biljke pauka možete podeliti sa prijateljima ili ih postaviti širom svog doma.
5) U redu za većinu alergija

I mirisne biljke i one sa određenim vrstama polena mogu dovesti do curenja nosa i glavobolje. Na sreću, biljke pauka ne smetaju većini ljudi.

Iako biljke proizvode cveće, one su male i nemaju mnogo mirisa. Uz to, neki ljudi su osetljivi na polen koji cvetovi proizvode. Zbog toga je dobro testirati bilo kakvu osetljivost pre nego što dodate neku od ovih biljaka u svoj dom ili kancelariju.
6) Nisko održavanje
Mlada biljka zelenog pauka u belom loncu na drvenom stolu

Ako često putujete ili nemate mnogo zelenog palca, biljka pauk bi mogla biti savršena biljka za vas! Ne zahtevaju mnogo nege i obično nemaju previše problema sa štetočinama i bolestima, a potrebno im je presađivanje svakih 18 meseci ili tako. Lagano orezivanje vaše biljke pauka takođe će ih održati u donekle ujednačenom obliku ako je to vaša stvar.

Biljke pauka mogu tolerisati različite temperature i čak mogu preživeti kratke periode do 40º! Iako preferiraju umerenu do visoku vlažnost, mogu tolerisati i kratke sušne periode. Generalno, prosečna vlažnost u domaćinstvu je prihvatljiva.

Oni takođe mogu prilično dobro da podnesu promene, tako da ne morate da brinete o njihovom premeštanju iz jedne prostorije u drugu.

Pored toga, mogu tolerisati povremeno prejedanje ili nedovoljno zalivanje (iako pazite na uvenuće, žutilo ili smeđe lišće). Uz to, najbolje je zalijevati biljke pauka kada je tlo malo suvo, a povremeno ćete želeti da gnojite biljke pauka u proljeće i ljeto.

Konačno, biljke pauka mogu se prilagoditi širokom spektru svetlosnih uslova . Iako više vole jarko, indirektno svetlo, mogu preživeti i u tamnijim područjima.

Za više, pogledajte naš krajnji vodič za negu biljaka pauka kod kuće.
7) Poboljšajte izgled svog doma

Iako je verovatno očigledno, biljke pauka su prelepe! Bez obzira da li želite da ulepšate svetlu kancelariju ili dodate prirodni element svojoj spavaćoj sobi, ove biljke će učiniti trik.

Pošto biljke pauka imaju plačljivu formu, dobro rade u visećim korpama i u saksijama na stalcima za biljke. Manje biljke takođe izgledaju divno u saksijama na stolovima ili stolovima.

Takođe možete birati između različitih vrsta biljaka pauka . Uobičajeni raznobojni pauk ima belo i zeleno lišće, dok kovrdžava sorta Boni ima dugačke uvijene listove.
8) Može da smanji stres

Ako mislite da se osećate opušteno kada provodite vreme oko biljaka, ne zamišljate to. Gledanje u biljke kao što su biljke pauka može smanjiti osećaj stresa i anksioznosti.

Jedna studija je ispitala efekat koji su zatvorene biljke i pogled na prozor imali na učesnike . Rezultati su otkrili da su učesnici iskusili manje nervoze i anksioznosti kada su posmatrali prirodu kroz prozor ili posmatrali zatvorene biljke.

Biljke bi takođe mogle da nas zaštite od stresa interakcije sa tehnologijom. Studija iz 2015. podelila je učesnike u dve grupe: jedna je presađivala biljke, a druga je završila kompjuterski zadatak.

Nakon zadatka, grupa koja je bila u interakciji sa biljkama imala je niži dijastolni krvni pritisak. Takođe su izjavili da se osećaju ugodnije i opuštenije. Dakle, ako želite da se opustite tokom posla, dodavanje biljke pauka u vašu kancelariju može pomoći.
9) Može da poboljša fokus i produktivnost
Bujni zeleni listovi biljke pauka u većem glinenom loncu

Ako se borite da ostanete fokusirani na poslu i primetite da vam produktivnost opada tokom dana, biljka pauka može pomoći. Sve češće, dodavanje biljaka na vaše radno mesto može dovesti do pozitivnih rezultata.

Jedna studija je ispitivala efekte postavljanja biljaka u prostoriju bez prozora . Učesnici koji su završili zadatke u blizini biljaka imali su vreme reakcije koje je bilo 12% brže nego kod učesnika u oblasti bez biljaka.

Biljke ne samo da mogu poboljšati vaše vreme reakcije, već mogu i poboljšati vašu sposobnost fokusiranja. Studija iz 2011. pokazala je da biljke mogu pomoći u sprečavanju umora koji dolazi od rada, što vam olakšava da ostanete fokusirani tokom dana.
10) Jeftino i lako za pronaći

Iako pronalaženje i kupovina retke sobne biljke može biti uzbuđenje, može biti i gnjavaža! I to čak ni ne uzimajući u obzir kako se osećate ako ubijete biljku od 100+ dolara.

Biljke pauka su jeftine i lako ih je pronaći iu baštenskim centrima i na mreži. A pošto ih je tako lako razmnožavati, možda ćete moći da nabavite jednu od ovih biljaka od svojih prijatelja.

Ovi atributi ih čine odličnim biljkama za početnike, kao i one sa malim budžetom.
11) Nije toksičan za pse i mačke
Grupa visećih biljaka pauka blizu prozora

Dok odrasli znaju da ne jedu kućne biljke, ne možemo reći isto za pse i mačke. Poslednja stvar koju želite je da vaš voljeni ljubimac jede otrovnu sobnu biljku.

Okončanje

Sada kada znate mnoge prednosti biljaka pauka, vreme je da ih iskoristite! Dodajte jednu od ovih biljaka lakih za negu svom domu i uživajte u svemu što oni mogu da ponude.