oblika vaza kako odabrati

Cvetni buketi su savršen poklon za posebnu osobu u vašem životu, međutim, može biti teško izabrati oblik vaze koji savršeno dopunjuje vaše cvetanje. Sa toliko oblika, stilova i materijala, odabir vaze koja neće odvratiti pažnju od aranžmana može biti težak.

Bez obzira da li birate cveće za svoj dom, predstojeći događaj ili dajete poklon da nekome ulepšate dan, tu smo da vam pomognemo sa našim vodičem za odabir različitih vaza za svaki aranžman.

Zaokružili smo 14 najčešćih oblika vaza i njihovih materijala, vodič za savršeni „uradi sam“ aranžman i najbolja mesta za njihovo postavljanje u svom domu. Nadamo se da ćemo odgovoriti na pitanje „Koje su različite vrste vaza?“ kao i da ponudite savete kako da aranžirate nekoliko naših najprodavanijih buketa koristeći sopstvene vaze.

Kada birate oblik vaze, prva stvar koju treba imati na umu je gde ćete prikazati aranžman.

Vaze lokacije

Između stola, poda ili okačenog na zidu, svoj buket možete pokazati bilo gde.

Stolne vaze su obično manje i sadrže buket ili nekoliko cveća. Obično su to lakše vrste vaza i mogu se napraviti od različitih materijala.

Podne vaze su mnogo veće i obično su teške do dna da bi podržale veći buket. Oni imaju tendenciju da budu locirani kao žarište u prostranoj prostoriji i trebalo bi da posebno dopunjuju dekor pošto su toliko prisutni. Podne vaze treba da imaju širok otvor za držanje cveća koje je na vrhu kako se ne bi prevrnulo ili lako prevrnulo.

Zidne vaze mogu biti odličan način da dodate dubinu i ličnost domu, posebno ako postoje deca ili kućni ljubimci koji bi mogli da obore vaze na stolove ili pod. Ovaj moderan obrt odlično funkcioniše sa minimalističkim dekorom ili da iskoristi prostor na zidu kada je prostor na podu ograničen. Staklo je uobičajen materijal koji se koristi za izradu zidnih vaza i često je uparen sa zlatom ili metalom koji se obično viđa sa vazdušnim biljkama u modernim kafićima i buticima.

Materijali u obliku vaze

Prilikom odabira vrste oblika vaze, materijali takođe mogu diktirati njihovu upotrebu i stil uređenja. Popularni materijali se protežu od stakla, metala i aluminijuma do mesinga, čelika i drveta, ali u nastavku navodimo najčešće materijale u obliku vaze i kada ih koristiti.

Staklo

Najčešći materijal za elegantne i bezvremenske stilove oblika vaze je staklo. Oni dozvoljavaju svetlosti da putuje kroz vazu do stabljike i vode cveta. Posebno za oblike staklenih i kristalnih vaza, posebno je važno održavati vodu čistom menjanjem i podrezivanjem stabljika kako bi se poboljšala lepota i svežina buketa.

Kristal

Kristalne vaze su dobro poznate po tome što drže romantične ruže sa dugim stabljikama i savršen su poklon da kažete „Volim te“. Kristalne vaze se obično koriste za podizanje izgleda buketa i demonstriranje luksuza i elegancije.

Metal

Metalne vaze mogu biti savremena i otporna na lom. Zbog svoje izdržljivosti, oni su odlični za zabavu napolju i dolaze u mnogo različitih završnih obrada i tekstura.

Drvo

Za prirodniji izgled, drvena vaza će takođe poslati fokus na glavu buketa jer ne možete videti stabljike cveća. Međutim, želite da budete sigurni da je kvalitet drveta vodootporan kako bi se održao kvalitet vaze.

Kada odlučite o lokaciji i materijalu vaše vaze, možete nastaviti sa odabirom oblika vaze.

1. Mason Jar

Mason tegle su isplativog oblika vaze i dobro se uklapaju sa rustikalnim ili seoskim dekorom. Mogu se uklopiti u mnogo različitih tema kao što su vintage i moderne u zavisnosti od načina na koji ih stilizujete. Pokušajte da ofarbate svoju staklenu teglu, ukrasite je trakom ili kanapom ili jednostavno pustite da njen klasični oblik prati vaš aranžman i neka bude središnji deo vašeg trpezarijskog stola.

Kako rasporediti cveće u masonsku teglu

Moraćete:

Pink karanfili

Pomponi od bele tratinčice

Žuti suncokreti

Svetlo žute prskane ruže

Cvetovi mioporuma

Bodež/mač Fern

Profesionalni savet: Isecite sve svoje stabljike pod uglom kako bi mogle da dobiju više vode i duže traju!

Počnite tako što ćete jedan po jedan stavljati suncokrete u teglu stvarajući trougao oko ivice vaze. Dodajte tratinčice u vazu okretanjem osnove vaze da biste bili sigurni da je svaka strana pravilno izbalansirana. Nakon toga dodajte karanfile i ruže gde god ima dovoljno prostora za izgradnju oblika buketa. Na kraju, dodajte cvetove mioporuma stabljiku po stabljiku da dodate pikantnost aranžmanu i povežite sve boje zajedno.

2. Boca za mleko

Zbog dugog vrata flaše za mleko i širokog oboda, buketi sa obiljem i lišća i stabljika punila sijaju. Bilo da sređujete bujni buket za taj rustikalni divlji izgled ili ističete jedno ili nekoliko cveća za delikatniji stil, oblik ove vaze će biti besplatan. Vaze za flaše za mleko dobro rade u setovima i mogu se koristiti za kreiranje pejzaža za zabavu. Pokušajte da aranžirate oblike vaza za flaše za mleko u metalnom nosaču da biste stvorili starinski trenutak.

Kako rasporediti cveće u vazu za flašu mleka

Moraćete:

Crvene ruže

Vruće roze orhideje Mokara

Ružičaste ruže

Svetlo ružičaste prskane ruže

Bujno mešano zeleno lišće

Napravite bujnu osnovu dodavanjem lišća u vazu. Ovo će stvoriti divlji, tanki izgled pre dodavanja žarišnih stabljika. Zatim dodajte stabljike ružičaste ruže jednu po jednu, kružite oko vaze da biste održali ravnotežu. Zatim dodajte crvene ruže i orhideje Mokara pazeći da se više stabljike nalaze prema sredini buketa, a kraće bliže spolja i dnu kako bi mogle da dobiju vodu. Na kraju, dodajte svetlo roze ruže za prskanje da biste uravnotežili ružičaste tonove od drugih smelih cvetova.

3. Rustikalna vaza

Rustikalna vaza je poznata po zaobljenom dnu i uskom otvoru. Pošto je dno oblika vaze tako široko, ovaj stil može da podrži visoko cveće i neće se lako prevrnuti. Ovaj oblik vaze je dobro postavljen u kuhinji ili na prozorskoj dasci zbog svog neformalnog i razigranog oblika.
Kako urediti cveće u rustikalnoj vazi

Moraćete:

Eukaliptus sa semenom

Snapdragons

Bupleurum

Ružičaste, breskve i zelene ruže

Cveta zelena i roze hortenzija

Mešano lišće

Započnite postavljanjem temelja za lišće u podnožju vaze i radom na zelenim i ružičastim cvetovima hortenzije. Da biste stvorili ravnotežu, zatim dodajte eukaliptus sa semenom tako da vire odozdo. Dodajte ružičaste, zelene i breskve ruže i na kraju dodajte Bupleurum i Snapdragon gde god je potrebno punilo da biste uravnotežili ceo buket.

4. Vaza cilindra

Vaze sa cilindrom su jednostavne i lepe sa svojim bezvremenskim oblikom i različitim veličinama. Lepo se kombinuju sa višim stabljikama poput crvenih ruža i orhideja koje prate luksuzni oblik cveta. Bujno ili pojedinačno cveće takođe izgleda lepo! Zbog visine i oblika vaze, cilindrične vaze mogu biti prikazane kao ukrasni deo vašeg ulaznog stola, police za knjige ili u vašoj gostinskoj sobi. Postavljanje cilindrične vaze na vaš trpezarijski sto takođe može dati lepu izjavu, međutim, možda će biti potrebno ukloniti kako bi vaši gosti mogli da razgovaraju i vide jedni druge.

Kako aranžirati cveće u cilindričnoj vazi

Moraćete:

Ružičaste ruže

Azijski ljiljani

Bujno zelenilo

Počnite tako što ćete razbiti zelene stabljike i položiti kraće donje delove bliže dnu vaze da dobijete vodu. Sačuvajte gornje više komade da se dodaju u glavu buketa na kraju. Zatim dodajte azijske ljiljane u vazu da biste napravili uravnotežen oblik trougla. Zatim dodajte ružičaste ruže tamo gde je potrebno i završite dodavanjem gornjih delova lišća na glavu buketa gde god ima prostora za dodatnu dubinu i teksturu.

5. Vaza za buket

Kada samo najbolji rade buket vaza je najbolje da držite svoj najbujniji buket. Zbog svog teškog oblika na dnu, ove vrste oblika vaza dobro funkcionišu sa većom glavom cveća sličnom boci za mleko kako bi uravnotežili izgled središnjeg dela. Imajući to na umu, najbolje je koristiti cveće koje je visoko najmanje sedam inča kako bi se osiguralo da vaza ne zaseni cvetove.

Kako složiti cveće u vazu za buket

Moraćete:

Vruće ružičaste ruže

Narandžaste prskane ruže

Pink dupli lisianthus

Pink Macumoto asters

Vinova loza

Šareni Pittosporum

Profesionalni savet: Skinite sve grane ruže koje će biti ispod vodene linije tako da dodatne bakterije ili materijal ne uđu u vodu. Održaće buket svežim mnogo duže!

Najvažniji deo aranžiranja vaze za buket je spiralno okretanje i rad od spolja ka unutra kako bi se ravnomerno uravnotežile i istakle sve tačke cveća. Ovaj klasični cvetni dizajn počinje tkanjem vrućih ružičastih ruža u podnožje lišća, kao i inkorporiranjem loze bršljana i pittosporuma kako bi se buketu dodao volumen. Zatim pospite narandžaste prskane ruže, ružičasti lisianthus koji završavate sa nekoliko poslednjih vinove loze kako biste buketu dodali pikantnost. Možete napraviti buket u ruci i vezati stabljike kanapom da biste pojačali njegov oblik ili kreirati ovaj izgled unutar vaze. Vaze sa buketima izgledaju zapanjujuće kao središnji deo i mogu dodati malo romantike svakom stolu.

6. Kvadratna/kockasta vaza

Kvadratne ili kockaste vaze čine sjajne centralne delove na stolovima za kafu, bočnim stolovima ili izvan prostora za zabavu. Oni postaju uzdignuti fokusni komad kada ih prate knjige ili velike sveće i mogu se oblikovati sezonski ili da se dopune mentirajte dekor sobe.

Kako rasporediti cveće u kvadratnu ili kockastu vazu

Moraćete:

Narandžaste ruže

Žuti suncokreti

Butterscotch Daisi pompons

Pomponi sa zelenim dugmetom

Profesionalni savet: Koristite traku da napravite mreže preko celog otvora vaze. Ovaj sistem rešetke će učvrstiti oblik i sprečiti da bilo koje gornje teške stabljike padnu.

Počnite tako što ćete sipati vodu da popunite više od polovine vaze. Dodajte donje lišće i suncokrete u dno vaze da dodate dubinu. Zatim dodajte ruže duž četiri strane kvadrata da biste bili sigurni da je uravnotežen središnji deo. Dodajte pompone od butterscotch tratinčice i gde god je potrebno ispuniti prostor, dodajte zeleno cveće sa dugmadima.

7. Keramička vaza

Keramičke vaze su zabavan način da promenite svoj stil. Ovi oblici vaza mogu varirati u teksturama, bojama i stilovima kako bi odgovarali bilo kom dekoru koji želite. Keramičke vaze takođe odlično funkcionišu u ukrašavanju polica za knjige ili izvan prostora za zabavu. Takođe su poznati kao novi oblici vaza i najpoznatiji su po svom grnčarskom materijalu.

Kako aranžirati cveće u keramičkoj vazi

Moraćete:

Ruže od slonovače

Narandžaste prskane ruže

peruanski ljiljani

Zalihe breskve

Pomponi sa zelenim dugmetom

Mešano lišće

Počnite dodavanjem snopova mešanog lišća na podnožje vaze. Dodajte ruže od slonovače i peruanske ljiljane u obliku trougla. Dodajte narandžaste ruže i završite mešavinu ružičaste, pomorandže i zelene šeme boja sa zelenim pomponima.

8. Vaza pupoljaka

Vaze pupoljaka imaju za cilj da istaknu jedan cvet ili mali buket i mogu biti delikatan dodatak kaminu, podići elegantnu postavu tanjira ili ugraditi u stiliziranje police za knjige. Vaze pupoljaka izgledaju sjajno grupisane i mogu biti odlična alternativa stvarnom središnjem delu. Još jedan plus vaza sa pupoljcima je to što neće smetati konverziji zbog svoje veličine. Nije potrebno mnogo truda da se aranžiraju ovi mali buketi tako da se lako mogu integrisati u intimni i romantični pejzaž stola. Takođe zbog svoje jednostavnosti, dobro se slažu sa minimalističkim stilom i u potpunosti pokazuju cvetanje.

Kako rasporediti cveće u vazu pupoljaka

Moraćete:

Grašak

Fritillaria

Muscari

Brovnie tulipani

Koristeći različite veličine, počinjemo tako što se najviša vaza pupoljaka uparuje sa najvišom stabljikom. Počnite sa različitim tonovima slatkog graška i uverite se da su stabljike ujednačene pre nego što ih stavite u vazu za pupoljke. Zatim izaberite najmanju vazu pupoljaka i započnite svoj sledeći buket fritilarije i muskarija. Ovaj buket će imati sjajan oblik i zapreminu i naglasiti šapavost cveća. Na kraju, koristite vazu srednje veličine i izaberite lale kolačića da završite svoj sto. Uključite sve teksture i dodatne palete boja dodavanjem sveća ili stola.

9. Zdela vaza

Vaze sa posudama, poznate i kao „vaze sa akvarijumima“, su jedinstven način da istaknete svoj prelepi buket i stvorite umetnički centar koji će sigurno zadiviti. Ovu činiju ćete želeti da imate kao žarišnu tačku na svom stolu ili u svom zabavnom centru.

Profesionalni savet: Poznato je da cveće raspoređeno u posudi traje duže zbog efekta staklene bašte koji oblik čini.
Kako aranžirati cveće u vazi

Moraćete:

Bele ruže

Pomponi sa belim dugmadima

Plava BellaDonna Delphinium

Plave hortenzije

Dusti Miller stabljike

Bujno zelenilo

Počnite tako što ćete temeljno zelenilo staviti u vazu. Postavite pojedinačne ruže koje kruže oko vaze, a zatim dodajte plave hortenzije gde god postoji značajan prostor. Zatim dodajte bele pompone sa dugmadima da budu na vrhuncu, kao i plave BellaDonna Delphinium više prema glavi buketa. Na kraju, dodajte stabljike Dusti Miller da integrišete sve boje aranžmana.

10. Vaza za postolje

Vaze sa postoljem mogu se ugraditi u luksuznu postavu stola koja se obično viđa na venčanjima ili velikim večerama. Vaze sa podignutim postoljem mogu stajati na podu i podizati se na nivo stola kako bi razbili velike sale ili delove u nizu. Prekrasna raznobojna staklena vaza sa postoljem može se ukrasiti sezonski i biti centralna tačka vašeg stolnog pejzaža.

Kako urediti cveće u vazi na postolju

Narandžaste ruže

LA hibridni ljiljani

Beli mini karanfili

Pomponi sa zelenim dugmetom

Bobice breskve hipericum

Bujno zelenilo

Profesionalni savet: Bacite cvetnu penu u kantu i pustite da se potopi umesto da je gura ispod vode. Ovo će osigurati da cveće ostane hidrirano i ostane na mestu.

Počnite dodavanjem zelenila za punjenje da biste napravili osnovu za ekran. Izgradnja buketa iznutra napolje će naglasiti dubinu i visinu svakog od cveća. Dodajte narandžaste ruže, a zatim i pompone sa zelenim dugmetom. Zatim stavite bele mini karanfile po celom buketu da omekšate smele narandžaste i zelene nijanse, a zatim dodate narandžaste hibridne ljiljane da biste dali izjavu prema spoljašnjoj strani buketa. Završite dodavanjem bobica breskve hiperikuma da biste dodali dodatnu teksturu i oblik ekranu.

11. Vaza za trubu

Oblici vaze u obliku trube se obično viđaju na venčanjima kako bi dodali još jedan sloj visine centralnoj ili podnoj vazi. Oni su obično napravljeni od stakla ili kristala i imaju širok vrh i uski vrat. Vaze od trube savršene su za središnje delove stola jer neće biti nametljive za poglede gostiju ili ograničiti razgovor.

Kako rasporediti cveće u vazu od trube

Moraćete:

Ruže lavande

Lisianthus stabljike

Stabljike eukaliptusa

Ljubičasti karanfili

Počnite tako što ćete smanjiti cvetnu penu kako bi se uklopila na vrh vaze za trubu i koristite plastičnu ploču kao osnovu za penu da napravite svoj aranžman pre nego što je stavite u vazu za trubu. Prvo dodajte lišće u cvetnu penu i utkajte ruže lavande. Zatim dodajte karanfile na vrhu i osnovu buketa, kao i stabljike lisiantusa po celom buketu. Na kraju dodajte stabljike eukaliptusa na vrh i strane buketa da biste napravili horizontalni nivo i povećali zapreminu.

12. Vaza kafa

Vaze iz kante se koriste slično kao i vaze za zidane tegle ili vrčeve da bi se stvorio izgled seoske kuće koji je uobičajen u dekoraciji kuće i venčanja. Oni su zabavna alternativna vrsta oblika vaze i koriste metalne materijale za stvaranje razigranijeg ležernijeg komada. Dobro se slažu sa veoma divljim labavo strukturiranim buketima.

Kako rasporediti cveće u vazu od kante

Moraćete:

Žute ruže

Bele tratinčice

Pomponi sa zelenim dugmetom

Spear paprat

Solidago

Bujno zelenilo

Ovaj sunčani aranžman ističe razigranost kante svojim žutim i zelenim bojama. Počnite dodavanjem bujnog zelenila na dno vaze, kao i žutih ruža. Zatim dodajte bele tratinčice i pompone sa zelenim dugmetom na dno i prema glavi buketa da biste dodali volumen preko celog buketa. Na kraju, dodajte paprati i solidago u buket da biste stvorili tanki divlji izgled, kao i kravatu u svim različitim bojama aranžmana.

13. Vrč/Vaza za krčag

Vaze sa vrčem su često glavna žarišna tačka na kuhinjskom stolu ili mogu živjeti u vanjskom zabavnom centru. Korišćenje vrča kao vaze može omekšati izgled dok je još uvek luksuzan komad uparen sa visokim ružama ili lalama.

Kako rasporediti cveće u vazu sa vrčem

Moraćete:

Rose Juliet

Rose sprej Sveet Sara

Rose Mondial

Delphinium Ballkleid

Počnite dodavanjem svakog cveća u buket koji vrti cvetove kako biste bili sigurni da balansirate iz svakog ugla. Počnite sa delfinijumima, zatim ružama u spreju slatkom sarom, ružom Julije i ružom Mondial dok ne napunite svoj buket. Buket može izgledati oštre i ne bi trebalo da izgleda savršeno da bi se odigrala zabavna priroda vaze!

14. Amfora vaza

Amforska vaza je drevni oblik posude koji se koristio kao tegla za skladištenje i osnovni element u grčkoj grnčariji. U mnogim ukrasnim delovima ima dve ručke i vrat koji je uži od tela.
Kako rasporediti cveće u vazu od amfore

Moraćete:

Vhite snapdragons

Bele ruže

Zelene kuglice od diantusa

Viburnums

Započnite postavljanjem ruža u podnožje lišća. Dodajte kuglice diantusa i manje ruže da biste napravili dubinu u buketu. Zatim stavite zmajeve da izbiju iz vrha i dna buketa i završite viburnumom da se proširi i dodate malo ravnoteže obliku buketa.

Česta pitanja o obliku vaze

Koliko cveće treba da bude visoko u vazi?

Stabljike cveća ne bi trebalo da budu veće od jedne i po visine vaze. Na primer, ako kupujete ruže sa dugim stabljikama sa stabljikama od 20 inča (51 centimetar), potrebna vam je vaza koja je visoka 10 do 13 inča (25 do 33 centimetra), maks.

Kako se zove mala vaza?

Mala vaza se zove vaza pupoljaka. Mala je i uska za držanje i isticanje jednog ili nekoliko cvetova. U ranijem odeljku smo opisali kako urediti vazu za pupoljke.

Sada kada smo opisali različite vrste vaza, spremni ste da počnete da aranžirate i brinete o svom cveću. Za više inspiracije istražite čitav naš izbor prelepih cvetnih buketa danas!