Kako iseci kosmos za aranzman vaze ili buketa

Sve što treba da znate o rezanju cveća cinije za cvetne aranžmane
Sa svojim visokim stabljikama i šarenim cvećem, kosmos je savršen za unošenje boje i uticaja u vašu baštu. A ako to nije bilo dovoljno, možete uživati i u kosmos cveću u vazama i buketima kao rezano cveće. Zbog svoje pozitivne simbolike, buketi kosmosovog cveća predstavljaju i divan poklon za rođendan ili godišnjicu. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o tome kako da isečete kosmos cveće za aranžman vaze ili buketa.


Rezanje Kosmos cveća za vazu ili buket – najvažnije
Birajte cveće sa čvrstim pupoljcima koji tek treba da se otvore u potpunosti kada sečete kosmos za vaze ili bukete. Koristeći čiste, oštre, sterilne alate, isecite pod uglom od 45 stepeni odmah iznad nekih bočnih stabljika ili čvora lista. Kosmos cveće će trajati otprilike 7 do 10 dana u vazi uz redovnu promenu vode.

O Kosmosu

Rod Kosmos sadrži približno 35 priznatih vrsta koje pripadaju porodici astera ili marjetice (Asteraceae). Naziv roda potiče od grčke reči „kosmos“, što se prevodi kao „harmonija“ ili „lepota“. Hortikulturari su takođe uzgajali niz izuzetnih kosmos tipova i sorti.

Kosmos je autohton u delovima Meksika i regiona Centralne ili Južne Amerike. Cveće Kosmosa raste u grudvama do 5 stopa visine i 2 do 3 metra široke. Većina kosmosa su jednogodišnje biljke, osim čokoladnog kosmosa, koji je gomoljasta višegodišnja biljka.

Kosmos je poznat po svojim fantastičnim cvetovima, koji mogu biti pojedinačni, dvostruki ili polu-dupli. Imaju složene cvetove sa centralnim cvetovima okruženim laticama zraka. Uobičajene boje kosmosa uključuju roze, ljubičaste, narandžaste, crvene, žute i bele.

Kao jedan od dva oktobarska cveta, kosmos buketi predstavljaju divan rođendanski poklon. Cveće kosmosa simbolizuje lepotu, harmoniju, red, skromnost, ljubav, mir i spokoj. Kosmos se takođe koristi kao cveće za godišnjicu za drugu godišnjicu para.

Kako uzgajati kosmos cveće u svojoj bašti

Zahvaljujući relativno niskim zahtevima za negu, kosmos cveće je prilično lako uzgajati. Kosmos cveću je potrebno najmanje 6 do 8 sati punog sunca dnevno da bi cvetalo u svom najboljem izdanju. Iako je kosmos cveće otporno na sušu, zalivajte ga otprilike jednom nedeljno.

Cveću Kosmosa su potrebna labava, dobro drenažna, peskovita ili kredasta tla koja su relativno siromašna hranljivim materijama. Deadhead Kosmos redovno bere cveće tokom cele sezone da bi povećao proizvodnju cveća. Ako gajite kosmos u kontejnerima, gnojite ih jednom u 4 do 6 nedelja.

Najbolji alati za rezanje kosmos cveća

Kad god sečete kosmos cveće, najbolje je da koristite oštre, sterilne makaze za orezivanje ili škare. Oštri alati vam omogućavaju da napravite čiste rezove, što smanjuje rizik od bolesti ili štetočina koje utiču na vaš kosmos. Važno je da sterilišete svoje alate kako biste eliminisali potencijalnu kontaminaciju između vaših biljaka. Uvek čistite svoje alate za orezivanje koristeći 5% rastvor izbeljivača.

Kada ubrati Kosmos za rezano cveće

Možete sakupljati kosmos cveće tokom cele sezone kada vaše biljke počnu da proizvode cvetne pupoljke. Sezona cvetanja traje od ranog leta do dolaska prvog mraza u jesen.

Birajte stabljike cveća sa pupoljcima koji će se tek otvoriti. Ovo maksimizira život u vazi jer će cvet nastaviti da razvija svoje latice čak i kada se ukloni iz biljke.

Ubirajući svoje kosmos cveće u ovoj fazi, možete ih sakupiti pre nego što opraše. Jednom kada pčela ili leptir opraše cvet, on je obavio svoj posao i počeće da propada. Zato rezano cveće koje je već potpuno otvoreno traje samo dan ili dva u vazi.

Kada berete bilo koji cvet, najbolje rezultate ćete dobiti ako ga sakupite rano ujutru. Tada će stabljike zadržati najviše vode, pomažući stabljici da preživi duže nakon sečenja. Ako sačekate do popodneva, stabljike će izgubiti mnogo vode. Ovo negativno utiče na život vaze.

Ne brinite o preteranoj žetvi vašeg kosmosa jer oni imaju koristi od pristupa „seči i vrati se ponovo“. Što više cveća uberete, više cveća će proizvesti vaš kosmos. Ovo vam omogućava da uživate u ovim lepim, šarenim jednogodišnjim biljkama tokom cele sezone cvetanja.

Vodič korak po korak za sečenje Kosmos cveća
Očistite i naoštrite makaze za rezidbu ili škare pre nego što počnete sa žetvom.
Istražite u kosmosu čvrste cvetne stabljike koje su tek počele da otvaraju pupoljke.
Pratite stabljiku dole do spoja između dva izdanka stabljike.
Odrežite centralnu stabljiku pod uglom od 45 stepeni, ostavljajući dva izdanka. Ovo će na kraju proizvesti novo cveće.
Uklonite većinu lišća, posebno prema dnu stabljike. Ako želite, možete ostaviti jedan ili dva para listova ispod svakog pupoljka.
Izaberite čistu, sterilnu staklenu vazu za vaše kosmos cveće i dodajte malo mlake vode. Ovo je vreme da umešate hranu za cveće ili cvetne konzervanse ako ih koristite.
Izrežite svaku kosmos stabljiku na veličinu da odgovara vazi. Uvek sečite pod uglom od 45 stepeni. Ovo pomaže da stabljika apsorbuje više vode i sprečava da rez bude zapečaćen za podnožje stakla.
Uživajte u svom rezanom kosmos cveću! Ne zaboravite da redovno menjate vodu.

Kosmos cveće treba da stoji između 7 i 10 dana u vazi sve dok ih berete kada pupoljci počnu da se otvaraju. Ovaj dugi vek vaze daje vam dovoljno vremena da se divite svom raskošnom kosmosnom cveću. Ako uberete kosmos cveće nakon oprašivanja, ono će trajati samo nekoliko dana. Možete produžiti vek vaze koristeći stvari kao što su cvetni konzervansi.

Saveti za produženje veka rezanog kosmos cveća

Redovno menjajte vodu
Održavanje hidratacije vašeg kosmos cveća pomaže im da duže traju u vazi. Menjajte vodu svakih nekoliko dana koristeći mlaku vodu. Da biste pomogli vašim stabljikama da apsorbuju više vode, ponovo odrežite stabljiku pod uglom od 45 stepeni tokom svake promene vode. Kada promenite vodu, ponovo primenite stvari kao što su cvetni konzervansi ili hrana za cveće ako ih koristite.

Za više saveta o maksimalnom produžavanju veka vaze vaših kosmos cvetnih stabljika, pogledajte naš detaljni vodič.

Stavite vazu dalje od direktne sunčeve svetlosti
Ostavljanje vaze za kosmos na direktnoj sunčevoj svetlosti znači da će dostupna voda brže ispariti. Ovo dehidrira cveće, smanjujući život u vazi. Najbolja lokacija za vašu vazu je na hladnom i senovitom mestu van direktne sunčeve svetlosti. Stabilne temperature će takođe pomoći, pa izbegavajte da svoju vazu stavljate negde blizu prozora, ventilacionih otvora ili radijatora.

Koristite cvetne konzervanse

Mešanje cvetnih konzervansa ili hrane za cveće u vodu u vašoj kosmos vazi može pomoći da cvetanje traje duže. Ovi proizvodi obezbeđuju dodatne hranljive materije za održavanje cveća. Koristite malo manje ili slabije doze za kosmos jer obično ne vole previše hranljivih materija.

Tretman ključale vode
Kada se vaše kosmos cveće iseče, počeće da gube i vodu i sok. Ovo smanjuje energiju koju imaju na raspolaganju da nastave dalje. Ovaj proces možete usporiti koristeći kipuću vodu. Pre nego što rasporedite svoje kosmos cveće u vazu, potopite krajeve stabljika u kipuću vodu. Ovo treba da uradite samo oko 20 sekundi.

Koristite alum prah
Kalijum aluminijum sulfat, takođe poznat kao prah stipse, može pomoći da vaše kosmos cveće duže traje u vazi. Kada se prah stipse doda u vodu u vazi, to omogućava vašem kosmosu da apsorbuje više vode i hranljivih materija. Dodajte svežu dozu alum praha tokom svake promene vode.

Kako čuvate ili sušite kosmos

Iako u kosmosu možete uživati kao rezano cveće, ove prelepe jednogodišnje biljke takođe čine odlično sušeno cveće. Relativno je lako osušiti sveže rezano kosmos cveće. Jednostavno ih vežite u snopove i obesite naopačke na hladnom i tamnom mestu. Proces sušenja traje samo nedelju ili dve.

Izbor kosmos cveća za sušenje se malo razlikuje od odabira onog koje želite da koristite kao rezano cveće. Cveće kosmosa koje se potpuno otvorilo najbolje odgovara sušenom cveću. Kada se osuše, malo će se smanjiti, ali će i dalje imati dosta boje. Sušene kosmos cvetne glavice rade izuzetno dobro kada se koriste za potpuri.

Gde dostavljamo

Kosmos cveće je savršeno za vaze za rezano cveće, bukete ili sušeno cveće. Izaberite čvrste stabljike sa pupoljcima koji tek počinju da se otvaraju za rezano cveće. Kosmos cvetne stabljike će trajati oko 7 do 10 dana u vazi uz redovne promene vode. Možete dobiti znatnu količinu cveća tako što ćete sakupljati kosmos cveće tokom cele sezone koristeći pristup seci i dolazi ponovo.