Zasto su ruze crvene istrazivanje boja u prirodi

Ruže ( Rosa spp.) su veoma cenjene zbog cveća koje oduzima dah i koje dolazi u prelepom nizu boja. Dok su ružičaste i žute ruže prelepe, crvene ruže su možda najpopularnija boja od svih. Ali odakle dolazi ova bogata crvena boja? U ovom članku ću istražiti zašto su ruže crvene.


Zašto su ruže crvene često postavljana pitanja:
Zašto su ruže crvene prema nauci
Ruže su crvene zbog prisustva hemijskih pigmenata zvanih antocijanini unutar latica. Ovi pigmenti su deo šire grupe hemikalija koje se nazivaju flavonoidi. Antocijanini i drugi flavonoidi su prisutni u svim cvetovima.

Antocijanini stvaraju određene boje apsorbujući i reflektujući različite količine sunčeve svetlosti. Kao takvi, antocijanini su odgovorni za boju svih ruža, bilo da je cveće crveno, roze, žuto ili belo.

Tačna boja latica određena je talasnim dužinama svetlosti sa kojima interaguju određeni antocijanini u laticama. Ako antocijanini unutar latica apsorbuju i reflektuju crvenu svetlost, boja cvetova će biti crvena.

Na ponašanje antocijana u laticama ruže takođe mogu uticati različiti faktori okoline. Ovo može promeniti boju cveća. Dva glavna faktora koji utiču na ponašanje antocijana su sunčeva svetlost i đubrivo.

Kada su ruže izložene većoj količini sunčeve svetlosti, antocijanini u njihovim laticama proizvode cvetove tamnije, bogatije boje. Međutim, antocijanini u ružama koje dobijaju manje sunčeve svetlosti će proizvesti svetlije, bleđe cvetove.

Antocijanini u ružama koje se češće đubre razvijaće svetlije, bogatije boje. Nasuprot tome, antocijanini u ružama koje primaju manje ili nimalo đubriva će proizvesti bleđe cvetove.

Mitološko poreklo crvenih ruža

Pre nego što je nauka objasnila zašto su ruže crvene, stari Grci su smislili sopstvenu teoriju. Prema grčkoj mitologiji, boginja Afrodita je učinila ruže crvenim.

Afrodita se zaljubila u smrtnika po imenu Adonis. Međutim, tokom lova, Adonisa je smrtno ranila divlja svinja. Izbezumljena Afrodita uzela je umirućeg Adonisa u naručje i plakala za svojim ljubavnikom.

Dok su se Afroditine suze pomešale sa Adonisovom krvlju i dodirnule zemlju, oko njih su cvetale crvene ruže. Međutim, u nekim verzijama mita, Afroditine suze i Adonisova krv izazivaju cvetanje anemona.

Šta simbolizuju crvene ruže?
Crvene ruže su neke od najpopularnijih i simboličnih vrsta ruža. Oni su univerzalni simbol ljubavi, naklonosti i želje. Crvene ruže takođe mogu predstavljati strast, romantiku i lepotu. Zbog jake povezanosti sa ljubavlju i naklonošću, crvene ruže se obično vezuju za Dan zaljubljenih.

Najbolje sorte crvenih ruža

Čak i među ružama crvene ruže se zaista ističu. Crvene ruže dolaze u raznim bogatim nijansama kao što su grimizna, grimizna i bordo. Evo nekih od najboljih sorti crvenih ruža:

Rosa ‘Chrisler Imperial’ – Ova prekrasna hibridna čajna ruža proizvodi velike grimizne cvetove u USDA zonama otpornosti 5 do 9. Impresivni dvostruki cvetovi emituju jak miris nalik citrusima.
Rosa ‘Crimson Shover’ – Prelepa rastresita ruža sa grozdovima grimizno-crvenih cvetova. Ova sorta se penje do 15 stopa i uspeva u zonama od 5 do 9.
Rosa ‘Deep Secret’ – Ova hibridna čajna ruža ima baršunasto crvene duple cvetove koji izlaze iz karakterističnih crnih pupoljaka. Ove mirisne ruže dobro se ponašaju u zonama 5 do 9.
Rosa ‘Mister Lincoln’ – Opojna hibridna čajna ruža sa grimiznim duplim cvetovima i slatkim, jakim mirisom. ‘Gospodin Linkoln’ uspeva u zonama od 5 do 11.
Rosa ‘Red Knock Out’ – Ova grmova ruža ima zapanjujuće jednostruke ili polu-dvostruke crvene cvetove i najbolje raste u zonama od 5 do 11.

O cveću ruže
Ruže su listopadne višegodišnje biljke iz roda Rosa porodice ruža (Rosaceae). Većina ruža raste ili kao grmlje ili kao penjačka loza. Rod Rosa sadrži oko 300 vrsta, od kojih su neke korišćene za stvaranje hiljada sorti.

Sa toliko vrsta i sorti, nije iznenađenje što su ruže podeljene u grupe. Postoje tri glavne grupe ruža; moderne ruže, stare baštenske ruže i divlje ili vrste ruža. Ruže se dalje dele na manje grupe u zavisnosti od njihovih tačnih karakteristika. Neke od ovih grupa uključuju ruže penjačice , Floribunda ruže, Poliantha ruže i luckaste ruže.

Ruže imaju jednostruke, dvostruke ili polu-dvostruke cvetove sa pet latica. Neke ruže proizvode divne opojne ili mošusne mirise. Cvetovi ruže dolaze u različitim bojama , uključujući nijanse lavande, roze, ljubičaste, narandžaste, crvene, žute i bele.

Grmovi ruža takođe imaju naizmenične, peraste listove koji se sastoje od do 13 listova eliptičnog ili ovalnog oblika sa nazubljenim ivicama. Većina ruža ima drvenaste stabljike prekrivene zakrivljenim bodljama koje se obično nazivaju trnjem. Nakon što završe sa cvetanjem, ruže daju plodove poput bobica poznatih kao šipak.

Zašto su ruže crvene često postavljana pitanja:

Da li su ruže prirodno crvene?
Uz roze, belu i žutu, crvena je jedna od prirodnih boja za ruže. Mnoge vrste divljih ruža imaju prelepe crvene cvetove. Mnoge od ovih vrsta su korišćene za uzgoj novih sorti crvenih ruža.

Zašto su ruže crvene prema grčkoj mitologiji?
Prema grčkoj mitologiji, ruže su crvene jer su se Afroditine suze pomešale sa krvlju njenog mrtvog ljubavnika Adonisa. Kad god bi tečnost udarila u zemlju, niknule bi crvene ruže.

Zašto su latice ruže crvene?
Latice ruže su crvene zbog prisustva hemijskih pigmenata zvanih antocijanini. Ovi antocijanini reflektuju i apsorbuju talasne dužine crvene svetlosti, stvarajući crvene cvetove.

Okončanje
Ruže su crvene jer hemijski pigmenti u njihovim laticama koji se nazivaju antocijanini apsorbuju i reflektuju crvenu svetlost. Crvene ruže su izuzetno popularne i simbolizuju ljubav, naklonost, romantiku i želju.