Kako ukloniti latice štitnika ruža

Pitate se šta su latice čuvara ruža i njihova svrha? Pa, naučite kako da uklonite latice štitnika ruža. Veleprodajne sveže ruže se pakuju na farmama ruža sa zaštitnim laticama koje su još uvek na mestu da bi zaštitile cvet. Ove spoljne latice ruže izgledaju izlomljene, ponekad braon boje sa oštećenjima. Nemojte paničariti jer to ne znači da je ruža stara ili u lošem stanju. Ružine latice se ostavljaju na veleprodajnim ružama kako bi zaštitile unutrašnje latice ruže tokom tranzita kako bi se sprečile modrice. Kada su stvari u tranzitu, teško je kontrolisati udarce i modrice.


Sveže rezane ruže zahtevaju dodatnu negu tokom procesa pripreme. Osim čišćenja donjih listova i čistog reza na svakoj stabljici, ruže treba otkinuti trn i ukloniti im latice za zaštitu pre sređivanja.

Da biste uklonili trnje sa stabljike ruže, možete koristiti sredstvo za skidanje trna ili prste. Ako koristite sredstvo za skidanje trna, zatvorite ga ispod glave ruže i nežno, ali čvrsto povucite stabljiku prema dole. Budite veoma oprezni da ne odvojite glavu, a takođe pazite da se stabljika oko trnja ne otkine. Ako otkrijete da sredstvo za skidanje oštećuje stabljiku (neke sorte ruža su tvrdoglavije za uklanjanje trna od drugih), možda ćete morati da koristite prste. Da biste ručno uklonili trnje, nežno gurnite svaki trn sa njegove strane da biste ga iskočili sa stabljike. Pazite da ne ubodete prst! Možda će vam pomoći da stavite zavoj na palac da biste ga zaštitili.

Možda ćete biti nesrećni kada vidite da spoljne latice vaših ruža mogu izgledati modrice ili oštećene. Ne paničite!!! One se nazivaju „čuvarne latice“, koje uzgajivači ostavljaju da zaštite unutrašnju cvetnu glavu tokom pakovanja i tranzita. Da biste uklonili zaštitne latice, stavite kažiprst unutar latice i nežno stisnite osnovu latice, povlačeći nadole prema stabljici od glave. Uradite to polako i nežno, pažljivo da ne oštetite cvet. Nastavite da uklanjate nesavršene spoljne latice dok ne dobijete ružu bez mrlja. Neke sorte imaju malo zaštitnih latica; drugi imaju više. Ako koristite baštenske ruže, drage ruže ili ruže za prskanje, možete pratiti gornja uputstva.