Kako zalijevati biljke dok ste na odmoru „uradi sam metoda

Vreme je da uđete u režim odmora i ostavite svoje obaveze! Ali pre nego što odete, uverite se da su vaše biljne bebe uzete u obzir – tako ste se dobro brinuli o njima i mrzeli biste da ih vidite kako nestaju kada se vratite. Za ovo postoje rešenja koja su brza, štedljiva i dugotrajna. Tu smo da dokažemo da vašim biljkama nije potrebna dadilja jer imamo šest metoda samo-zalivanja da se brinemo o svim vašim biljkama, čak i o osetljivim! Svaki sistem za zalivanje biljaka za odmor će vas opustiti dok idete na plažu.

Prvi metod: rastvor za staklenu bocu

Ne bacajte flašu sauvignon blanca kada se isprazni – flaše su odlične za negu biljaka kojima je potrebno zalivanje svaki dan dok ste odsutni. Ili koristite ovu metodu na dnevnoj bazi da biste napravili manje zalivanja. Ako boca ima zanimljiv dizajn, ona takođe može biti kreativna i zabavna dekoracija koju možete dodati u saksiju ili saksiju. Uverite se da koristite bocu sa poklopcem, a ne čep. Ovo rešenje se takođe može ponovo koristiti jednostavnim punjenjem boce nakon što vaša biljka popije svu vodu.
Prednosti: Jednostavno postavljanje Najbolje za: Biljke kojima je potrebna velika pažnja Trajanje: Oko 5 dana

Vreme projekta: Manje od 10 minuta

Potrebni materijali + alati:

Čekić

Boca sa aluminijumskim poklopcem

Kliješta

Korak 1: Probušite rupe u kapici.

Koristite kliješta da uklonite plastičnu foliju unutar poklopca. Zatim uzmite ekser i zakucajte ga kroz aluminijumsku kapicu, stvarajući pet mini rupa. Da biste bili sigurni da ne iskrivite poklopac, počnite tako što ćete zakucati rupu sa unutrašnje strane kapice.

Korak 2: Napunite bocu vodom.

Skinite bocu sa poklopca i napunite vodom do vrha. Vratite poklopac na poklopac.

Korak 3: Stavite bocu u zemlju.

Iskopajte rupu u tlu biljke koju ćete zalijevati. Stavite bocu (prvo stranu sa poklopcem) u rupu koju ste iskopali. Napunite posle dugog vikenda!

Drugi metod: Kupatilo za kućne biljke

Kupate se, možda ste već kupali kućnog ljubimca, ali da li ste znali da možete kupati svoje biljke? Da, definitivno možete da dozvolite da vaše biljke upiju malo vode iz kupanja dok vas nema nedelju dana. Imajte na umu da ova metoda najbolje funkcioniše za biljke koje zahtevaju mnogo vode, poput tropskih biljaka i biljaka koje ne zahtevaju mnogo sunca, jer je kupatilo obično soba sa najmanjom količinom svetlosti.
Prednosti: Dugotrajno rešenje Najbolje za: tropske biljke i biljke kojima nije potrebno sunce Trajanje: 1 nedelja

Vreme projekta: pet minuta

Potrebni materijali + alati:

Peškir

Umivaonik ili kada

Dobro drenirajuće biljke u saksiji

Korak 1: Napunite kadu ili lavabo.

Napunite kadu ili lavabo (u zavisnosti od toga koliko biljaka treba da vodite računa dok ih nema) sa nekoliko inča vode.

Korak 2: Postavite peškir da pokrijete kadu ili sudoper.

Postavite peškir preko vode tako da saksije sa biljkama ne bi strugale kadu ili sudoper.

Korak 3: Stavite svoje biljke na peškir u kadi.

Stavite biljke u kadu ili sudoper, pazeći da su biljke u saksijama sa dobrom drenažom kako bi voda mogla da se upije kroz korenje. Ova metoda treba da brine o biljci do nedelju dana.

Treći metod: Sistem kapanja za odvodnjavanje vode

U ovoj metodi, povezujete svoju biljku sa sistemom za vodu pomoću jednostavne pamučne žice. Zalivanje fitiljem funkcioniše odlično tokom dužeg vremenskog perioda — što više vode dostavite u spoljašnju kantu ili vazu, duže će se brinuti o vašim biljkama. Sistem je takođe odličan za one sa više od jedne biljke jer možete zalivati više biljaka istovremeno.
Prednosti: Dugotrajno rešenje Najbolje za: Kućne biljke i ne-sukulentne biljke Trajanje: 6-8 meseci

Vreme projekta: pet minuta

Potrebni materijali + alati:

Pamučni konopac

Vaza ili kanta

Korak 1: Isecite pamučne konopce.

Obavezno nabavite pamučni konopac jer je ovo najupijajući materijal koji će se lako preneti u tlo biljaka. Želite da konopac bude opušten na kraju unutar vaze sa vodom i da može da dosegne nekoliko inča ispod zemlje. Isecite konopac za svaku biljku kojoj je potrebno zalivanje.

Korak 2: Postavite krajeve užeta u zemlju i vodu.

Gurnite jedan kraj užeta nekoliko inča ispod zemlje svake biljke, a zatim prekrijte svaki konopac zemljom da biste bili sigurni da ostaje. Takođe možete koristiti olovku da nabijete svaki konopac u zemlju. Stavite drugi kraj užeta u vazu ili kantu napunjenu vodom i uverite se da je ovaj kraj dodatno opušten.

Korak 3: Zalijte sadnju i napunite vazu.

Napunite vazu vodom, a zatim zalijte biljke da biste započeli proces. Ovaj metod je odličan za one koji imaju više biljaka i žele jedno podešavanje.
Četvrti metod: Postavljanje tanjira za biljke

Ova metoda je jedna od najjednostavnijih, ali verovatno ne bi trebalo da koristite ovo rešenje za biljke kojima je potrebna posebna pažnja. Tanjiri ne samo da pomažu u zadržavanju vode za vaše biljke, već i čine da zemlja ne curi sa dna vašeg lonca, zadržavajući sve uredan dok ste odsutni.
Prednosti: Štedljivo i jednostavno rešenje Najbolje za: Sukulente i druge kaktuse kojima nije potrebno mnogo vode Trajanje: 2-3 dana

Vreme projekta: jedan minut

Potrebni materijali + alati:

Tanjir

Drenažni lonac

Korak 1: Izaberite tanjir.

Kada tražite tanjir za svoj lonac, želite da se uverite da je blizu iste veličine kao lonac, ili čak malo veći, tako da tanjir ima prostora da zadrži vodu i da i dalje dodiruje celo dno lonca.

Korak 2: Stavite biljku u saksiju.

Korišćenje drenažne posude je važno kako bi biljka mogla da dođe do vode koja će biti u tanjiru.

Korak 3: Natopite tanjir ili stavite vodu u tanjir.

Pustite tanjir pod vodu ili stavite vodu u tanjir da biste imali više vode iz koje biljka može da pije dok vas nema.

Peta metoda: staklenik male plastične kese

Ni u kom slučaju ne morate da pravite zidove ili krov za ovu metodu, prilično je jednostavno i odlično dugotrajno rešenje dok ste daleko od svojih biljaka. Budite pažljivi da pratite uputstva o ovoj strategiji da ne biste uništili lišće vaših biljaka. Ne koristite ovu metodu na direktnoj sunčevoj svetlosti ili sa sukulentima jer se mogu pregrejati ili smežurati.
Prednosti: Dugotrajno rešenje Najbolje za: Kućne biljke i ne-sukulentne biljke Trajanje: 6-8 meseci

Vreme projekta: 15 minuta

Potrebni materijali + alati:

Četiri drvena kolca

Prozirna plastična kesa (dovoljno velika da stane preko biljke)

Korak 1: Umetnite drvene kolce.

Uzmite četiri drvena kolca i stavite ih u svaki ugao lonca. Ovo će biti osnova šatora plastične kese u stakleniku, tako da se plastika ne omota oko listova.

Korak 2: Zalijte i stavite na indirektnu sunčevu svetlost.

Zalijte svoju biljku kao što biste obično radili – nemojte previše zalijevati. Ostavite svoju biljku na indirektnoj sunčevoj svetlosti jer će direktna sunčeva svetlost previše zagrejati plastičnu kesu i najverovatnije će ubiti vašu biljku.

Korak 3: Umotajte biljku u plastičnu kesu.

Pronađite plastičnu vreću dovoljno veliku da pokrije celu biljku, a zatim i nekoliko. Umotajte svoju biljku u plastičnu kesu, pazeći da su kolci dovoljno dobro postavljeni da listovi ne dodiruju vreću. Ako listovi malo dodiruju kesu, to je u redu. Mali staklenik će zarobiti vodu dok isparava i kapljice vode će pasti nazad u biljku.

Šesti metod: Sadilica za plastičnu flašu za vodu

Ne samo da ljudi piju iz boca za vodu, već i biljke, a to je odličan način da ponovo koristite plastične boce za vodu. Iako ovaj sistem ne traje dugo, ovaj metod je jedan od najlakših za postavljanje i ponovnu upotrebu. Jednostavno napunite bocu po potrebi!
Prednosti: Dugotrajno rešenje Najbolje za: Kućne biljke i ne-sukulentne biljke Trajanje: 6-8 meseci

Vreme projekta: pet minuta

Potrebni materijali + alati:

Plastične flaše za vodu (veličina varira u zavisnosti od veličine biljke)

Nails

Čekić

Korak 1: Probušite rupe na boci.

Uzmite bocu za vodu i probušite oko šest rupa na stranama boce za vodu i oko tri rupe na dnu boce za vodu.

Korak 2: Stavite plastičnu bocu u zemlju.

Pre toga zalijte tlo svoje biljke tako da vaša biljka ne potroši svu vodu iz boce, ostavljajući da metoda samo-navodnjavanja traje duže. Stavite plastičnu bocu u rupu u zemlji sa poklopcem i oko centimetar ili dva boce za vodu koja viri.

Korak 3: Napunite bocu vode.

Napunite bocu vodom i zatvorite bocu tako da voda ne ispari i umesto toga otiče u biljku. Ova strategija je odlična za vlasnike biljaka koji idu na dugi vikend ili koji ne zalivaju svoje biljke svaki dan. Ovu metodu možete ponovo koristiti jednostavnim punjenjem boce za vodu.

Postrojenja za nisko održavanje

Ako stvaranje automatskog sistema za zalivanje nije vaša šolja čaja, evo liste biljaka koje će ostati sjajne i vesele kada ih ostavite nekoliko nedelja. Iako ove biljke ne treba da se zalivaju u određenim periodima, sigurnije je staviti ih van direktne svetlosti da bi duže trajale. Neke biljke zapravo uspevaju pri slabom osvetljenju. Ove biljke su dokazano prijateljske prema onima koji nemaju zelene palčeve.

Vazdušne biljke

Anthuriums

Bambus

Bromelije

Kalanchoes

Monei Tree

Orhideje

Peace Lili

Pothos Plants

Kaktusi

Sukulenti

Nakon što odlučite koja „uradi sam“ sadilica za samozalivanje najbolje odgovara, konačno možete da se opustite i ne brinete o tome kako da zalivate svoje biljke dok ste na odmoru. Ne brinite previše ako vam jedna biljka izgleda opušteno kada se vratite, postoje metode za oživljavanje kućnih biljaka kako ne biste zauvek izgubili nijednog od prijatelja biljaka!

Gore navedene metode su testirane i dokazano deluju, ali ako ništa drugo ne uspe i ne mislite da je sistem za samozalivanje najbolji izbor za vas, unajmite čuvara biljaka! Ako odlučite da neko posadi sede, ovi ispisi za negu biljaka su odličan način da ostavite detaljna uputstva za zalivanje i negu. Kada se vratite sa odmora, ne zaboravite da se zahvalite svom čuvaru biljke, oni sve vaše biljne bebe dobro i zdravo!