Kako umrtviti i smanjiti klematis osnovni saveti

Klematis je prelepa, mirisna drvenasta loza sa prekrasnim cvetovima. Postoji nekoliko sorti klematisa, od kojih je svaka podeljena u tri grupe za obrezivanje. Ovaj članak će otkriti kada i kako odrezati klematis za optimalno zdravlje biljaka i maksimalno cvetanje.


Da li je klematis potrebna rezidba?
Klematis je snažna drvenasta loza iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Zbog toga je neophodno držati ih pod kontrolom tako što ćete ih smanjiti u pravo vreme. Koliko vam je potrebno da odrežete određeni klematis zavisi od njegove grupe za obrezivanje.

Svi klematisi su podeljeni u tri grupe za obrezivanje; Grupa 1, Grupa 2 i Grupa 3. Ove grupe kategorišu klematis na osnovu toga kada cvetaju i kada im je potrebno rezanje. Klematisima grupe 1 i 2 potrebno je minimalno orezivanje, dok klematis grupe 3 treba smanjiti jednom godišnje.

Ako se neke vrste klematisa ne odrežu, one će proizvesti neurednu masu zamršene loze. Novo cveće će se pojaviti na kraju ovih loza, stvarajući neprivlačan izgled sa visokim vrhom.

Ključna razmatranja prilikom sečenja klematisa

Rezanje klematisa može izložiti stabljike bolestima i štetočinama. Zbog toga je važno koristiti oštre, sterilne alate. Sterilizacija alata smanjuje širenje bolesti sa biljke na biljku. Očistite svoje alate jednostavnim 5% rastvorom izbeljivača da biste uklonili sve štetne bakterije.

Oštri alati takođe prave čiste rezove, uzrokujući manje štete i pružajući manje mogućnosti za napade bolesti. Tupi alati ne prave čiste rezove, što otežava biljci da se oporavi. Uvek koristite oštre škare kada sečete klematis.

Kada i kako odrezati klematis grupe 1

Klematis grupe 1 su ranocvetne sorte koje cvetaju u kasnu zimu i rano proleće na prošlogodišnjem rastu. Primeri klematisa Grupe 1 uključuju Clematis armandii i Clematis montana. Klematisima grupe 1 je potrebno minimalno ili nikakvo orezivanje osim ako ne morate da smanjite njihovu veličinu.

Odrežite klematis grupe 1 tako što ćete ukloniti sve oštećene ili slabe stabljike nakon što cveće završi u proleće. Jul ili avgust je najbolje vreme za sređivanje klematisa grupe 1. Mrtve ili oštećene stabljike se takođe mogu ukloniti tokom cele godine.

Kada i kako odrezati klematis grupe 2
Klematis grupe 2 su zapanjujuće loze sa velikim cvetovima koje cvetaju od kasnog proleća do leta na prošlogodišnjem rastu. Klematis grupe 2 može se orezati dva puta godišnje da bi se podstaklo dva naleta cvetova. Tipovi klematisa grupe 2 uključuju Clematis ‘Nelli Moser’.

U februaru, očistite klematis grupe 2 tako što ćete ukloniti sve oštećene ili mrtve stabljike. Takođe možete smanjiti veličinu klematisa tako što ćete svaku stabljiku odrezati do prvog zdravog pupoljka. Prvo bujanje cveća pojaviće se od aprila ili maja do juna.

Nakon što prvi cvetovi završe, odvojite ih u junu ili julu. Izrežite na zdrav pupoljak ispod istrošenog cveta. Vaš klematis bi tada trebalo da ponovo cveta od kasnog leta do jeseni.

Kada i kako odrezati klematis grupe 3
Klematis grupe 3 zahteva snažnije obrezivanje od drugih vrsta klematisa. Klematis grupe 3 su vinove loze kasnog cvetanja koje cvetaju od kasnog leta do pada na novi rast. Cvetni pupoljci se razvijaju u proleće i traju veći deo godine.

Klematis grupe 3 je najlakši tip za orezivanje i idealan je za kontejnere. U februaru snažno odrežite klematis grupe 3 i uklonite stari rast. Odrežite svaku stabljiku na otprilike 12 do 18 inča visine, ostavljajući najniže zdrave pupoljke na svakoj stabljici.

Najčešća pitanja o odstranjivanju i rezanju klematisa

Šta je mrtva glava i zašto je neophodna za klematis?
Deadheading je proces uklanjanja mrtvih ili izbledelih cvetova sa biljke. Za klematis, mrtva glava pomaže u promovisanju novog rasta i podstiče biljku da proizvede više cvetova.

Da li da odsečem mrtvo cveće sa svog klematisa?
Uklonite mrtve cvetove sa vašeg klematisa bez obzira kojoj grupi orezivanja pripada. Jednostavno odrežite istrošene cvetove kada klematis završi cvetanje.

Mogu li orezati klematis u septembru?
Klematis grupe 2 može se orezati u septembru nakon završetka drugog kruga cveća. Orezujte klematis grupe 1 i grupe 3 u avgustu i februaru.

Da li Clematis treba smanjiti za zimu?
Klematis grupe 3 treba snažno rezati krajem zime, obično u februaru. Ovo omogućava ovim snažnim biljkama da razviju novi rast spremni za proizvodnju cveća tokom leta.

Kako da ubijem svoj klematis?
Da biste uništili svoj klematis, jednostavno ga odsecite sa uvelog cveća odmah ispod osnove cveta. Pazite da ne oštetite novi rast ili pupoljke koji se mogu formirati.

Da li će rezanje mog klematisa štetiti biljci?
Ne, rezanje vašeg klematisa neće naštetiti biljci. U stvari, može pomoći u promovisanju novog rasta i zdravije biljke u celini. Samo budite sigurni da pratite uputstva za vašu specifičnu vrstu klematisa.

Okončanje
Sve loze klematisa su podeljene u tri grupe rezidbe. Klematisima grupe 1 potrebno je minimalno orezivanje osim uklanjanja istrošenih cvetova i oštećenih stabljika. Orezujte klematis grupe 2 jednom u februaru i ponovo u julu da biste dobili dva naleta cvetova. Smanjite Grupu 3 klematis teško u februaru.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o bojama cveća klematisa i najboljem tlu za uzgoj klematisa u vašoj bašti.