Gde posaditi ruze u basti

Malo cveća je tako popularno ili kultno kao ruže. Ove drvenaste trajnice proizvode zapanjujuće cveće koje je prepuno značenja i simbolike . Međutim, da biste maksimalno iskoristili svoje ruže, morate ih posaditi na pogodna mesta. U ovom članku ću proći kroz gde da posadim ruže u bašti za optimalan rast i maksimalno cvetanje svake sezone.


Posadite ruže u zaštićenim delovima vaše bašte koje dobijaju otprilike četiri do šest sati punog sunca dnevno. Područja okrenuta istoku, jugoistoku i jugu su idealna. Ove lokacije pružaju obilje jutarnje sunčeve svetlosti i zaštitu od oštre, direktne popodnevne sunčeve svetlosti.

Birajte lokacije sa plodnim, dobro drenirajućim zemljištima koja i dalje zadržavaju vlagu. Ako je potrebno, dopunite tlo organskom materijom ili peskom da biste dodali hranljive materije ili poboljšali drenažu.

Ostavite svojim ružama najmanje 2 metra prostora i uzmite u obzir njihovu zrelu veličinu. Ovo promoviše dobru cirkulaciju vazduha i smanjuje rizik od štetočina i gljivičnih bolesti.

Ako živite u hladnijoj klimi od Zone 5, posadite svoje ruže bliže svom domu. Ovo obezbeđuje dodatno zaklon od hladnih ili jakih vetrova. Možda ćete morati da zaštitite svoje ruže u hladnim zimama nanošenjem debelog sloja malča.

O ružama

Ruže su drvenaste višegodišnje grmlje ili vinove loze koje potiču iz porodice Rosaceae. Ruže su autohtone širom severne hemisfere, ali većina vrsta potiče iz Azije. Ove biljke se obično dele u tri glavne grupe; stare baštenske ruže, vrste ruža i moderne ili hibridne ruže.

Većina vrsta ruža ima velike, bluzaste cvetove u raznim bojama, kao što su roze, ljubičaste, narandžaste, crvene, žute i bele. Ruže obično imaju velike trnje na drvenastim stabljikama i peraste listove sa nazubljenim ivicama. Neki cvetovi ruže proizvode prelepe opojne ili mošusne mirise

Koje uslove i zone rasta vole ruže?
Ruže najbolje rastu u umerenim, umerenim uslovima u USDA zonama 5 do 8 . Ruže ne vole uslove koji su previše topli ili prehladni. Većina ruža može tolerisati niže temperature koje ostaju iznad 20 do 32ºF, u zavisnosti od vrste. Ruže takođe moraju biti zaštićene od jakih ili hladnih vetrova, pa birajte zaštićena mesta radije nego izložena područja.

Koliko visoke i široke rastu ruže?
Većina ruža raste između 3 i 8 stopa u visinu i otprilike 2 do 5 stopa u širinu. Uvek vodite računa da ruže imaju dovoljno prostora da dostignu svoju zrelu veličinu, što može potrajati tri do četiri godine. Ostavite svojim ružama oko 2 metra prostora kako biste promovisali dobru cirkulaciju vazduha. Ovo smanjuje rizik od gljivičnih infekcija i drugih bolesti.

Zahtevi za sunčevu svetlost za ruže
Ruže najbolje rastu kada imaju između četiri i šest sati punog sunca dnevno. Dok ruže mogu tolerisati delimičnu senku, produženi periodi u senci mogu uticati na veličinu cveća.

Jutarnja sunčeva svetlost je poželjnija od oštre popodnevne jer je manje intenzivna. Područja okrenuta prema istoku, jugoistoku ili jugu su idealna za ruže jer ove lokacije pružaju puno jutarnje sunčeve svetlosti.

Zahtevi tla za ruže

Većini ruža su potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja još uvek mogu zadržati malo vlage. Međutim, ruže ne vole da sede u zemljištu preplavljenom vodom jer to može dovesti do gljivičnih bolesti i problema kao što je trulež korena. Ruže takođe preferiraju neutralna do blago kisela tla sa pH vrednostima između 6,0 i 6,5.

Ilovasta tla su idealna za ruže, ali glinena i peskovita zemljišta takođe mogu dobro da rade. Glinena tla treba dopuniti sitnim zrncima ili peskom kako bi se poboljšala drenaža. Dopunite peskovito zemljište dodatnom organskom materijom, kao što je kompost, da biste obezbedili više hranljivih materija i zadržavanje vlage.

Mogu li ruže rasti u saksijama?
Ruže mogu dobro da rastu u saksijama, posebno kompaktne vrste kao što su minijaturne i dvorišne ruže. Napunite posudu bogatom, dobro drenirajućom zemljom koja još uvek zadržava malo vlage. Moraćete da zalivate ruže koje rastu u kontejnerima češće nego one koje rastu u zemlji.

Ako živite u hladnijem području, uzgajanje ruža u saksijama je idealno. To je zato što ih je lakše zaštititi tokom zime. Možete naneti sloj malča i ili umotati saksije u runo ili ih staviti u staklenik.

Gde NE posaditi ruže u svojoj bašti
Kada sadite ruže, važno je uzeti u obzir koji delovi vaše bašte nisu pogodni za njih. Izbegavajte otvorena područja koja su često izložena jakim vetrovima i direktnoj popodnevnoj sunčevoj svetlosti. Ovo je posebno važno ako živite u toploj i suvoj klimi.

Ne sadite ruže na zemljištima koja su previše labava ili previše gusta. Labava tla prebrzo gube hranljive materije i vodu, dok gusta tla ne pružaju dovoljno drenaže. Izbegavajte da sadite svoje ruže na zemljištima koja su previše kisela ili alkalna.

Izbegavajte da sadite svoje ruže preblizu drugim biljkama. Većini ruža je potrebno oko 2 metra prostora da bi promovisale dobru cirkulaciju vazduha. Ovo takođe pomaže u ograničavanju rizika od gljivičnih bolesti.

10 osnovnih saveta o tome gde posaditi ruže:
Nisu sve ruže iste. Neke sorte su pogodnije za specifične klime ili tipove tla od drugih. Istražite različite vrste ruža i izaberite onu koja je pogodna za vaše područje i uslove u bašti.
Ružama je potrebno najmanje šest sati sunčeve svetlosti dnevno , iako je više bolje. Takođe ih treba posaditi na mestu koje nudi dobru cirkulaciju vazduha kako bi se sprečile bolesti.
Ruže uspevaju na dobro dreniranom zemljištu bogatom organskom materijom. Možda ćete morati da dopunite svoje zemljište kompostom ili drugom organskom materijom kako biste osigurali da ima pravu teksturu i balans hranljivih materija. Idealan pH za ruže je između 6,0 i 6,5.
Najbolje vreme za sadnju ruža je rano proleće ili jesen , u zavisnosti od vaše klime. Treba ih saditi kada je tlo toplo i obradivo, ali pre nego što nastupi letnja vrućina.
Po mom iskustvu, spoj pupoljaka treba da bude u nivou ili malo iznad nivoa tla za optimalan rast . U hladnijim klimatskim uslovima, uobičajeno je da se ruže sade malo dublje da bi se spoj pupoljaka zaštitio od smrzavanja.
Ružama je potrebno više vode nego mnogim drugim biljkama. Uverite se da dobijaju duboko zalivanje najmanje jednom nedeljno, češće u toplim i suvim uslovima. Međutim, izbegavajte prekomerno zalivanje jer to može dovesti do truljenja korena.
Ne zaboravite da malčirate! Malčiranje pomaže u zadržavanju vlage u zemljištu, suzbijanju korova i regulaciji temperature zemljišta. Koristite organske malčeve kao što su drvena sečka ili kompost.
Najbolje vreme za orezivanje ruža u kasnu zimu ili rano proleće . Ovo pomaže da se ukloni mrtvo ili oštećeno drvo i podstakne novi rast. Uvek orezujte pod uglom od 45 stepeni, neposredno iznad pupoljka okrenutog ka spolja.
Ružama su potrebne česte doze đubriva i imaće koristi od redovnog hranjenja. Koristite uravnoteženo đubrivo za ruže i pratite uputstva na pakovanju za vreme i količine.
Pazite na uobičajene štetočine ruža kao što su lisne uši i bolesti crnih mrlja koje mogu izazvati probleme za biljke ruža. Rano tretirajte infestacije i prvo razmislite o upotrebi organskih ili manje toksičnih opcija. Redovni pregled vaših ruža može pomoći u otkrivanju problema pre nego što postanu ozbiljni problemi.

Gde saditi ruže Česta pitanja:

Gde je najbolje mesto za sadnju ruža?
Zaklonjeno mesto koje dobija 4 do 6 sati punog sunca svakog dana je najbolje mesto za sadnju ruža. Posadite ruže u bogata, dobro drenirajuća tla koja još uvek mogu zadržati malo vlage.

Da li su ruže bolje u saksijama ili u zemlji?
Ruže dobro rastu i u zemlji i u saksijama. Ruže koje rastu u zemlji mogu dobiti više vode i hranljivih materija od onih koje rastu u saksijama. Uz to, uzgajajte ruže u saksijama ako živite u područjima hladnijim od Zone 5.

Mogu li ruže ostati u saksijama tokom zime?
Ako živite u zoni 5 i više, ruže mogu ostati u saksijama tokom zime. Ako živite u hladnijim krajevima, umotajte ruže u saksiji u runo ili ih stavite u staklenik preko zime.

Okončanje

Ruže su prelepe biljke kojima je potrebna prava lokacija da bi zaista uspevale. Sadite ruže na sunčanim, zaštićenim mestima sa bogatim, dobro drenirajućim zemljištima koja još uvek zadržavaju malo vlage. Ružama je potrebno otprilike četiri do šest sati punog sunca svakog dana. Ostavite svojim ružama oko 2 metra prostora od drugih biljaka kako biste podstakli dobru cirkulaciju vazduha.