najboljih vrsta jestivih ruza i kako ih koristiti

Verovatno znate ruže po prelepom cveću koje oživljava baštu i šalje poruke ljubavi. Ali da li ste znali da su ove biljke i jestive? Tako je! Ljudi su godinama jeli ruže zbog njihove cvetne arome i svojstva koja poboljšavaju zdravlje. Ostanite sa nama da naučite kako odabrati najbolje vrste jestivih ruža i koristiti ih u kuhinji.


Sve vrste ruža su jestive sve dok nisu prskane štetnim hemikalijama. Možete koristiti latice ruže, pupoljke ruže i šipak u čajevima, sirupima i džemom i uživati u listovima ruže kao čaju.

Najbolje vrste jestivih ruža

Sve vrste ruža su jestive, a ukus je sličan kod svih vrsta i sorti. Međutim, neke ruže proizvode više mirisnih cvetova ili veće šipke. I podrazumeva se da će sorte koje daju više cveća obezbediti više pupoljaka i latica za berbu.

Ako tražite ruže sa snažnom cvetnom aromom, koja će se prevesti u jači cvetni ukus, neka vam nos vodi put. Ili, možete potražiti neke od sledećih veoma mirisnih sorti ruža :

Tip ruže: Boje: Jestivost i uobičajena upotreba:
Boscobel Bogat losos Latice koje se koriste u salatama, džemovima i desertima
Claire Austin Bledo limun, belo Latice koje se koriste u čajevima, sladoledima i želeima
Double Delight Krem sa crvenim ivicama Latice infuzirane u napitcima ili ukrasima
Gertrude Jekill Bogato roze Latice koje se koriste u sirupima, pečenju i želeima
Honei Perfume Kajsija-žuta Latice u desertima ili ušećerene za dekoraciju
Madame Alfred Carriere Kremasto bela Latice koje se koriste u desertima i infuziranim uljima
gospodine Linkoln Bordo Latice za čajeve, deserte i ukrase
Nova zora Srebrno-rumeno roze Latice u džemovima, pićima i desertima
Vanessa Bell Nežno žuta Latice u sladoledima, salatama i kao ukras
Rosa Rugosa Bela, ružičasta do crvena Latice u želeima, čajevima; kukovi koji se koriste za džemove, sirupe i čajeve
Ako tražite šipak, potražite vrste ruža (aka divlje ruže), grmove ruže i neke vrste starih baštenskih ruža. To znači da možete hraniti šipak od divljih ruža ili onih koje ste posadili u svojoj bašti.

Uključio sam neke od mojih omiljenih vrsta i sorti koje daju sjajne šipke ispod.

Rosa cania
Rosa ‘Fritz Nobis’
Rosa moiesii
Rosa rugosa
Rosa virginiana
Koji delovi biljke ruže su jestivi?
Koji delovi biljke ruže su jestivi?
Praktično svaki deo biljke ruže je jestiv. Možete uživati u zelenim listovima, kuvati čaj od nežnih cvetova i uživati u šipurku nakon što cveće izbledi.

Ostavlja
Iako listovi nisu prva stvar koja vam pada na pamet kada pomislite da jedete ruže, oni su jestivi. Međutim, nemojte ih bacati omiljenim prelivom za salatu, hvatati viljušku i žvakati. Umesto toga, najbolje je uživati u listovima ruže kao čaj.

Rosebuds
Pupoljci ruža nastaju pre nego što cvetovi ruže u potpunosti procvetaju. Prepuni su istim ukusima i prednostima punog cveća, ali su malo manje delikatni i lakši za berbu.

Latice i cveće
Jestive su i pojedinačne latice ruže i ceo cvet. Oni daju cvetne note koje se razlikuju po jačini u zavisnosti od vrste ruže.

Najbolje je da berete cveće ujutru ili uveče da biste izbegli uvenuće.

Šipurak
Šipak je drugo ime za plodove ruže. Kukovi počinju zeleni i na kraju postaju tamno narandžasti ili crveni.

Pošto se šipak formiraju nakon što cveće sazre, izbegavanje mrtvih glavica je važno ako želite da berete šipak. Sve dok ostavite malo ruža na biljci, možete očekivati da će se šipak pojaviti u jesen.

Prednosti jestivih ruža
Ruže ne samo da nude prijatnu aromu i ukus, već pružaju i niz zdravstvenih prednosti.

Istraživačka studija koja je istraživala sadržaj antioksidansa u 12 različitih sorti ruža otkrila je da su svi čajevi bogati antioksidansima. Posebno su bili bogati galnom kiselinom , koja se pokazala kao antioksidans, antiinflamatorna i antineoplastična.

Šipak je bogat vitaminom C i takođe može pomoći u poboljšanju kože smanjenjem bora i poboljšanjem vlažnosti.

Kako pripremiti jestive ruže

Jednom kada imate ruže u ruci, možda će vam biti teško da odlučite kako da ih pripremite. To je zato što se ruže dobro podnose preparatima kao što su čaj, žele, sirup i još mnogo toga.

Čaj
Svi delovi ruža mogu se koristiti za pravljenje čaja. A pošto možete koristiti sveže ili sušene latice ili listove, čaj je jedan od najlakših načina za konzumiranje ruža.

Počnite tako što ćete nabaviti pupoljke ruže, listove ruže, latice ruže, šipak ili kombinaciju ovih predmeta. Stavke prelijte ključalom vodom, ostavite da odstoje 5-15 minuta, procedite i uživajte.

Jelli
Takođe možete koristiti pupoljke ruže, latice ruže i/ili šipke da napravite svetli cvetni žele. Bilo da ga namažete na parče tosta ili ga koristite za pravljenje kolačića, žele od ruže će svakom jelu dodati dašak leta.

Da biste napravili žele od ruže, počećete tako što ćete napraviti jak i slatki čaj od ruže. Dodavanje pektina će izazvati zgušnjavanje smeše, a dodir limunovog soka pomoći će u balansiranju slatkoće.

Jednostavan sirup
Želite da dodate ukus ruže koktelima, gaziranim pićem ili drugim užicima? Onda ćete želeti da imate pri ruci jednostavan sirup od ruže.

Počnite mešanjem jednog dela vode i jednog dela belog šećera na laganoj vatri i mešajte dok se šećer ne rastvori. Dodajte oko pola šolje osušenih pupoljaka ruže ili latica za svaku šolju vode i ostavite da se meša dok se smeša ne ohladi.

Obojite ruže iz sirupa i čuvajte smešu u frižideru.

Dekoracije
Latice ruže možete koristiti i za ukrašavanje kolača, salata, kolačića i još mnogo toga. Latice su jestive, ali ih je najbolje koristiti kao ukrase jer mogu imati neodoljiv ukus.

Kako čuvati jestive ruže
Trebalo bi da skladištite sveže listove ruže i cveće kao što biste rezali cveće. To znači da stavite krajeve stabljika u čistu vodu i odložite ih na hladno mesto i van direktne svetlosti.

Ako su vaše ruže osušene, čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu.

Gde kupiti jestive ruže
Pošto su sve ruže jestive, možete jesti skoro svaki buket ruža. Međutim, pošto komercijalni uzgajivači često prskaju svoje ruže pesticidima, trebalo bi da uradite dužnu pažnju pre nego što pojedete bilo koji stari buket ruža.

Ako je moguće, pokušajte da kupite lokalne ruže kako biste mogli pitati farmere o njihovim praksama uzgoja. Ne samo da će vam moći reći da li su ruže prskane ili ne, već će vas obavestiti i o delimično aromatičnim sortama.

Druga opcija je kupovina osušenih latica ruža ili pupoljaka ruža na mreži (preko Amazona).

Šipak može biti malo teže pronaći. Možete pokušati da ih pitate od farmera cveća u jesen ili nabavite sušene šipke na internetu .

Stvari kojih treba biti svestan
Pošto su sve vrste ruža jestive, ne morate da brinete o izboru pogrešne vrste ruža. Ako zamenite jednu vrstu ruže za drugu, možda ćete ostati bez sjajnog ukusa.

Međutim, trebalo bi da izbegavate berbu ruža koje su prskane štetnim pesticidima ili herbicidima. Ako berete divlje ruže, držite se dalje od puteva, kao i jako utabanih područja. Područja sa divljim šumama obično su bolje opcije.

Česta pitanja:
Da li su ruže bezbedne za jelo?
Da, sve vrste ruža su bezbedne za jelo. Možete uživati u lišću, pupoljcima i cvetovima sve dok biljke nisu prskane štetnim hemikalijama.

Kako pripremate latice ruže za jelo?
Možete koristiti i sveže i sušene latice ruže za pravljenje čaja, jednostavnog sirupa i želea. Namakanje latica u vrućoj vodi pomoći će ekstrahovanju ukusa ruže i jedinjenja.

Koje su prednosti jedenja ruža?
Latice ruže imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, dok pupoljci ruže obezbeđuju zdravu dozu vitamina C.

Vrste jestivih ruža – zamotavanje
Ako imate previše ruža u svojoj bašti, pokušajte da jedete listove ruže, latice, pupoljke i kukove. Sve vrste ruža su jestive sve dok nisu prskane štetnim hemikalijama.