Nega biljaka za jesen i zimu

Biljke uključujući sukulente i kaktuse u crvenim, zelenim, žutim saksijama na prozoru sa snegom napolju

Poznavanje brige o biljkama za jesen i zimu je od suštinskog značaja da bi svi vaši zeleni prijatelji bili srećni. Nakon što pažljivo pazite na svoje biljke u toplijim mesecima, poslednja stvar koju želite da uradite je da ih zanemarite kada vreme postane hladno. Uz to, briga o biljkama izgleda malo drugačije u hladnijim mesecima nego u proleće i leto.

Bez obzira da li se brinete o vrtu na otvorenom ili kućnim biljkama u zatvorenom prostoru, moraćete da napravite nekoliko prilagođavanja kako se godišnja doba menjaju. Generalno, biljkama je potrebno manje vode i hranljivih materija kako dani postaju tamniji. Oni takođe mogu zahtevati određenu zaštitu od hladnoće ili povećanje vlažnosti. Prateći ove savete, pomoći ćete vašim biljkama da prežive hladnije i tamnije mesece.

Pregled sadržaja
Osnove nege biljaka za hladnije vremenske prilike

Nema sumnje da se jesen i zima mnogo razlikuju od proleća i leta. Niže temperature, suvi vazduh i kraći dani znače da će vašim biljkama biti potrebna posebna nega. Baš kao što morate pažljivo da razmislite o nezi biljaka na odmoru, takođe morate da provedete neko vreme planirajući negu biljaka tokom jeseni i zime.

Dok će vaša rutina nege biljaka varirati u zavisnosti od vaše lokacije i vrste biljke, neki opšti saveti za negu važe za sve.

Isto tako, postoje i neki uobičajeni problemi sa kojima se vlasnici biljaka suočavaju u jesen i zimu. Ako ste ikada uradili nešto od sledećeg, znajte da niste sami.

Prečesto zalivanje sobnih biljaka
Previše đubrenje biljaka
Dozvolite da se vazduh osuši
Nemogućnost zaštite biljaka od niskih temperatura

Iako su ovi problemi uobičajeni, oni se mogu izbeći! Nastavite da čitate da biste naučili kako da se pravilno brinete o svojim biljkama tokom jeseni i zime.
Nega biljaka na otvorenom za jesen i zimu

Bez obzira da li ste se brinuli o bašti cele godine ili ste samo dodali nove biljke na otvorenom, nemojte misliti da je jesen vreme da se opustite u nezi biljaka! Preduzimajući nekoliko dodatnih koraka, pomoći ćete vašim biljkama da prežive jesen i zimu kako bi se sledećeg proleća vratile u punoj snazi.
Uspostaviti nove zasade

Jesen je odlično vreme za dodavanje novih biljaka u svoju baštu kako biste na kraju sledećeg proleća imali prelepe cvetove. Bez stresa od suše, intenzivne vrućine i dosadnih insekata, višegodišnje biljke kao što su češeri i ruže mogu izgraditi snažan korenov sistem. Osim toga, nećete morati da zalivate tako često.

Iako će savršeno vreme za dodavanje novih biljaka zavisiti od toga gde živite, septembar je često siguran mesec za postavljanje novih biljaka u zemlju. Nakon što posadite, dobro zalijte kako bi biljke mogle pustiti duboko korenje. Dobra je praksa da ove nove biljke zalivate duboko jednom nedeljno dok ne stigne prvi mraz. Ako pada mnogo kiše, možete preskočiti ovaj korak.
Pripremite biljke za hladnoću i sneg

Dok mnoge biljke mogu preživeti hladne zime i ponovo se dobro pojaviti sledećeg proleća, nekima je potrebna pomoć. Ako ste upravo posadili nove transplantacije, dobra je ideja da ih malčirate sa nekoliko inča slame, lišća ili iverja. Ovo će delovati kao malo ćebe i zaštititi njihovo korenje od hladnoće.

Ako želite da zaštitite biljke od mraza otporne na hladnoću, poput kelja i ogrlice, pokrijte ih pokrivačem od mraza. Ovaj lagani materijal učiniće biljke malo toplijim i zaštitiće ih od slabog mraza. Čak i ako su se vaše biljke zamrznule preko noći, nemojte pretpostavljati da su mrtve! Kada se temperature podignu, mnogo izdržljivog zelenila će se odmrznuti i biti sasvim u redu.
Briga o biljkama tokom zimskih suša

Iako biljci ne treba toliko vode zimi kao leti, to ne znači da uopšte ne treba da navodnjavate. Zimski vazduh i vetar mogu brzo isušiti tlo ako na tlu nema sloja snega.

Prema Državnom univerzitetu Kolorado, novozasađeno drveće, grmlje i višegodišnje biljke su najpodložniji povredama od zimske suše. Da biste održali korenov sistem ovih biljaka zdravim, zalivajte dva puta mesečno tokom sušnih perioda. Ciljajte da zalivate sredinom dana i zalivajte samo kada su temperature iznad 40ºF.

Kada zalivate, vodite računa da nanesete dovoljno vode da natopite sve korenje biljke. Ovo će podstaći biljku da razvije ekspanzivan korenov sistem.
Nega biljaka u zatvorenom za jesen i zimu

Čak i ako držite termostat na 70ºF tokom cele godine, kućne biljke zahtevaju posebnu negu kako dnevno svetlo bledi i dolaze hladniji dani. Baš kao što menjate svoju garderobu kako se godišnja doba menjaju, takođe ćete morati da prilagodite svoju rutinu nege kućnih biljaka.

Sastavili smo neke od najvažnijih praksi nege, kao i uobičajene greške koje treba izbegavati. Ne zaboravite da podelite ove savete sa prijateljima nakon što im pošaljete jednu od naših omiljenih biljaka za poklon za praznike.
Podesite zalivanje

Iako možda mislite da suv vazduh znači da morate više da zalivate svoje sobne biljke zimi, to nije uvek slučaj. Istina je da u jesen i zimu treba manje zalivati biljke nego u proleće i leto.
Tokom toplijih meseci, biljke su nedostatke

Lagano gubljenje vode kroz proces poznat kao transpiracija. Oni izvlače vodu iz zemlje, a zatim je gube kroz pore lista koje se nazivaju stomati. Biljke završavaju transpiraciju kako bi se ohladile i kao rezultat fotosinteze.

Kada dani postanu kraći, biljke smanjuju aktivnost fotosinteze. Neki čak ulaze u potpuno mirovanje. To znači da oslobađaju manje vode, tako da zemljište ostaje vlažno duže nego tokom leta. Za poneti? Nećete morati da zalivate svoje biljke tako često.

Jedna stvar koju treba izbegavati je zalivanje biljaka na osnovu nivoa vlage na površini tla. Iako suv zimski vazduh može ukloniti vlagu sa vrha tla, to nije uvek pokazatelj da je vašoj biljci potrebno više vode. Ako gurnete prst jedan inč ispod površine zemlje, možda ćete otkriti da je zemlja još uvek vlažna! Kada se gornji jedan do dva inča zemlje osuši, vreme je za ponovo zalivanje.

Još jedna stvar koju treba imati na umu je temperatura vaše vode. Izbegavajte i hladnu i toplu vodu; sobna temperatura je taman.
Pazite na tople i hladne tačke

Ako ste poput većine ljudi, svoju kuću držite na temperaturi koja je dobra za biljke. Sve dok temperatura ostane iznad 55ºF tokom noći, vaše kućne biljke bi trebalo da budu u redu.

Čak i ako je vaša toplota podešena na ugodnih 75ºF, i dalje biste trebali paziti na hladne propuhe. Loše izolovani prozori i spoljna vrata mogu dovesti do hladnih tačaka koje mogu prouzrokovati patnju biljaka. Dakle, izbegavajte da svoje biljke stavljate blizu bilo koje od ovih hladnih propuha.

Takođe bi trebalo da pazite na dodatne vruće tačke. Dok kućne biljke vole toplo, ne vole vruće. Dok bi vam sedenje pored vatre ili udobno spuštanje pored radijatora moglo biti prijatno, to može brzo da sprži biljke.

Uz sve ovo rečeno, držite svoje biljke na mestima koja održavaju konstantnu temperaturu.
Pazite na vlažnost

Ako ste pojačali toplotu da biste se suprotstavili niskim spoljašnjim temperaturama, velike su šanse da je vaša kuća prilično suva. Dok kaktusi i sukulenti ne smetaju suvom vazduhu, većina sobnih biljaka voli srednju do visoku vlažnost. To ima smisla kada shvatite da biljke poput monstera i kalateja potiču iz tropskih šuma.

Ako vlažnost padne prenisko, vaše biljke će vas obavestiti. Neki uobičajeni znaci niske vlažnosti su smeđe ili žute ivice listova, kao i cela promenjena boja listova.

Da biste održali visoku vlažnost tokom jeseni i zime, imate brojne mogućnosti.

Stavite svoje biljke u saksiji na pladanj sa šljunkom i inč vode. Uverite se da lonci ne stoje u vodi. Kako voda isparava, vlažnost oko vaših biljaka će se povećati.
Svakodnevno pržite svoje biljke vodom. Nemojte previše podivljati sa zamagljivanjem ili vaše biljke mogu razviti gljivične probleme.
Koristite ovlaživač. Ovo će takođe pomoći ljudima da se izbore sa problemima izazvanim suvim vazduhom, kao što su ispucale usne i suvo grlo.
Postavite svoju biljku u vlažan deo vašeg doma. Biljke za kupatilo su odlična ideja zimi.

Zadržite đubrivo

Većina biljaka ima koristi od primene đubriva, ali jesen i zima nisu najbolje vreme za primenu hranljivih materija. Pošto biljke ne daju novi rast tokom tamnijih meseci, ne treba im nikakvo đubrivo.

Primena đubriva zimi može zapravo štetiti biljkama izazivajući opekotine od đubriva. Zato odložite to đubrivo dok ne dođe proleće.
Obezbedite dovoljno svetla

Kao što ste verovatno već primetili, dolazak jeseni znači kraće dane i manje mogućnosti da upijate sunce. Iako su biljke prirodno navikle na ovu promenu dužine dana, one će patiti ako dramatično smanjite količinu svetlosti koju dobijaju.

Provedite neko vreme posmatrajući koliko svetlosti prima vaša biljka. Dok je unutrašnjost sobe možda bila savršena lokacija tokom leta, zimi je možda previše mračno. Ako je to slučaj, premestite biljku na svetlije područje, na primer blizu prozora okrenutog prema jugu.

Ako vaš dom ili kancelarija postane super tamna zimi, uvek možete da koristite svetlo za rast. Ako se odlučite za svetlo za uzgoj, uverite se da svetlo uvodite polako jer naglo povećanje broja sati svetlosti ili intenziteta svetlosti može šokirati biljku.
Pružite svojim biljkama negu koju zaslužuju

Sada kada znate kako da prilagodite negu biljaka u jesen i zimu, nemate izgovora da izneverite svoje biljke. Ali ako vam se desi da stvari izmaknu, ne brinite. Uvek možete naručiti biljke na mreži ako izgubite biljku.