Kako se brinuti o begonijama u zatvorenom i na otvorenom

Žena sadi begoniju u saksiji sa baštenskim alatom

Uz veselo cveće i prelepe listove, biljke begonije (rod Begonia) predstavljaju odličan dodatak baštama na otvorenom i zatvorenim sadnicama. Ova grupa biljaka obuhvata preko 2.000 vrsta, tako da postoji begonija koja radi za skoro svaku lokaciju i okruženje. Odabirom prave sorte i praćenjem nekoliko saveta za negu begonije, otkrićete da je ove biljke lako uzgajati.


Nega begonije na otvorenom

Keramička saksija sa narandžastom i žutom begonijom u cvetu

Sa biljkama punim jarkih cvetova, begonije oživljavaju spoljne baštenske krevete i sadilice za verande. Ako želite da dodate neke od ovih divnih biljaka svojim otvorenim prostorima, pogledajte ove savete za negu begonije.
Sunce i senka

Bez obzira da li tražite biljku za senoviti trem ili sunčano dvorište, možete pronaći begoniju koja odgovara vašem okruženju. Ako uzgajate begonije na otvorenom, vaša dva glavna izbora su voštane begonije i gomoljaste begonije. Voštane begonije su begonije koje su najviše otporne na toplotu i sunce, tako da su najbolji izbor za lokacije punog sunca. Jedna dobra smernica je da biljke begonije sa crvenim ili rđavim listovima predstavljaju najbolji izbor za puno sunca. Gomoljaste begonije preferiraju polusenku, posebno tokom leta.
Potrebe za vodom

Begonije uspevaju u zemljištu koje nije ni suvo ni zasićeno. Vaš cilj je da pronađete nivo vlage i raspored zalivanja koji je tačan. Dobro pravilo je da se zaliva svaka dva do četiri dana.
Kada je vruće i suvo, moraćete da zalivate češće nego kada se vazduh ohladi i zemlja zadržava više vlage. Biljke begonije na punom suncu takođe će zahtevati više vode nego biljke na senovitim lokacijama. A pošto biljke u kontejnerima imaju tendenciju da se osuše brže od onih u zemlji, poželećete da pažljivo pazite na begonije u sadnicama i prozorskim kutijama.
Gde ih posaditi

Jedna od sjajnih stvari kod begonija je to što se mogu uzgajati u raznim oblastima. Uverite se da ste izabrali lokaciju koja ispunjava gore navedene zahteve za sunce. Pored toga, pronađite lokaciju koja ima dobar protok vazduha.
Različite vrste begonija mogu uspevati u zemlji, u prozorskim kutijama ili u kontejnerima. Kompaktne i toplotno tolerantne voštane begonije su savršena biljka za sunčane bašte, dok kaskadne gomoljaste begonije izgledaju predivno iza zasenčenih sadilica na verandi.
Štetočine i bolesti

Ljudi nisu jedini koji vole begonije! Nekoliko štetočina i gljivičnih bolesti napada ovu biljku, ali možete držati loše momke podalje sa tačnim informacijama.
Root Rot

Trulež korena je baš kao što zvuči: truli koreni! Čak i ako ne vidite meko korenje, postoje i drugi znaci koji će vas obavestiti da se vaša biljka begonija bori. Pošto biljke ne mogu da apsorbuju vodu ili hranljive materije kada im je koren mekan, žuti ili venuti listovi su znak truleži korena.
Stalno vlažno zemljište je najčešći uzrok truleži korena, pa pustite da se zemlja malo osuši između zalivanja.
Pepelnica

Još jedna gljivična bolest koja pogađa biljke begonije je pepelnica. Kao što ime govori, ova bolest oblaže vaše biljke u lagani prah. Najčešće se pojavljuje kada su listovi mokri, pa izbegavajte da voda dođe na lišće kada zalivate biljke. Dobar protok vazduha je još jedan ključ za prevenciju ove bolesti.
Sisanje insekata

Veliki broj štetočina insekata vole da sišu sokove iz biljaka begonije. Lisne uši, tripsi i brašnaste bube mogu oslabiti vašu biljku begonije i preneti bolest. Ako primetite bilo koju od ovih štetočina, obrišite ih mokrom krpom ili poprskajte insekticidnim sapunom.
Jednogodišnji ili višegodišnji?

Oni koji žele da zasade begonije na otvorenom mogu se zapitati da li je biljka jednogodišnja ili višegodišnja. Odgovor leži u vrsti klime u kojoj živite. U zonama 8a i hladnijim, begonije su jednogodišnje biljke. Ako živite u hladnijoj zoni, posadite ih kada noćne temperature budu konstantno iznad 50ºF i uživajte u biljkama dok ne nastupi prvi jesenji mraz. Ako slučajno živite u zoni od 8b do 11, vaše begonije bi trebalo da mogu da izdrže napolju tokom cele godine.
Indoor Care

Begonija u saksiji na stolu pored prozora

Dok su neke vrste begonija odlične biljke na otvorenom, druge vrste su pogodne za život u zatvorenom prostoru. Anđeosko krilo i reks begonije uspevaju kao sobne biljke sve dok pružate pravo okruženje i negu.
Lokacija Lokacija

Sobne begonije nisu super izbirljive, ali ako tražite idealnu lokaciju za svoju rascvetanu lepotu, postoji nekoliko pravila koja treba da imate na umu. Begonije vole jarko, indirektno svetlo. Potražite sunčano mesto koje nudi filtrirano svetlo; mesto nekoliko stopa od prozora pokriveno providnom zavesom je odlično mesto. Izbegavajte direktno svetlo jer su begonije u zatvorenom prostoru podložne opekotinama od sunca. Ako imate mesto u vašem domu koje je malo vlažno, vaša begonija će vas voleti što ste je tamo stavili.
Pazi na vodu

Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, begonije preferiraju tlo koje je vlažno, a da nije mokro.

Uverite se da je gornji centimetar zemlje suv. I ne zaboravite da izaberete kontejner sa drenažnim rupama kako bi višak vode mogao da pobegne!
Popularne sorte

Begonije cvetaju u žutoj, roze, narandžastoj boji

Sa više od 2.000 vrsta u rodu Begonia, videćete da postoji veliki izbor oblika, boja i tekstura begonija.
Vak Begonias

Voštane begonije su grupa vlaknastih begonija sa mesnatim, voštanim listovima i mnogo malih crvenih, ružičastih ili belih cvetova. Narastu samo 6-12 inča u visinu i širinu, tako da su često grupisani zajedno napolju kao jednogodišnje leglo biljke. Voštane begonije mogu da podnesu mnogo toplote i sunca, što znači da su odlične letnje biljke. Begonia semperflorens je jedna uobičajena vrsta voštane begonije.
Tuberous Begonias

Gomoljaste begonije imaju zeleno ili kestenjasto lišće i uspravan ili prateći oblik. Imaju jednostruke ili dvostruke cvetove koji dolaze u bojama uključujući ružičastu, žutu, crvenu i belu. Dok biljke gomoljaste begonije mogu da podnesu malo sunca, više vole delimičnu senku ili filtrirano svetlo.
Anđeosko krilo begonije

Ako tražite kućnu biljku, begonija anđeoskog krila je odličan izbor. Ova vrsta begonije trske ima velike, uspravne listove koji podsećaju na anđeoska krila.
Rek Begonias

Dok ove rizomatske begonije retko cvetaju, imaju velike listove sa zapanjujućim šarama i bojama koje pružaju isto toliko intrige kao i mešoviti aranžmani. Rek begonije možete uzgajati na otvorenom u kontejnerima ili u zatvorenom kao sobne biljke sve dok temperatura ostane ispod 75ºF.
Beautiful Begonias

Sada kada znate sve o nezi begonije, vreme je da dodate nekoliko ovih prelepih biljaka u svoj dom. Obavezno izaberite odgovarajuću sortu i obezbedite sjajno okruženje i bićete nagrađeni šarenim cvetovima i blistavim lišćem.