Uobičajenih uzroka opadanja ZZ biljaka

Zašto je vaša ZZ biljka opuštena i kako to popraviti

ZZ biljke su dramatične kućne biljke koje ne zahtevaju mnogo održavanja, sposobne da tolerišu niz uslova – što ih čini idealnim za roditelje početnike. Poznate i kao dragulj Zanzibara, ove fascinantne afričke biljke imaju prekrasne sjajne tamnozelene listove. Ali čak i najteže, najlakše biljke ponekad mogu izgledati malo ispod vremena. Ako vaša ZZ biljka visi, objasnićemo moguće uzroke, a takođe ćemo predložiti rešenja za oživljavanje vaše biljke.


Zašto moja ZZ biljka opada – Osnove

Glavni razlozi zbog kojih bi ZZ biljka mogla da počne da visi su prekomerno zalivanje ili nedovoljno osvetljenje. ZZ biljkama je potrebno minimalno zalivanje i lako podležu truleži korena ako se previše zalivaju. Drugi razlozi zbog kojih vaša ZZ biljka visi uključuju nedovoljno zalivanje, nepravilno đubrenje i loši opšti uslovi rasta.

Uobičajenih uzroka opadanja ZZ biljaka

O ZZ biljkama

ZZ biljke (Zamioculcas zamiifolia) su zapanjujuće i jedinstvene biljke koje potiču iz tropskih regiona Afrike. ZZ biljke su omiljene zbog svog prelepog tamnozelenog sjajnog lišća i uspravnih stabljika. Pošto ZZ biljke imaju minimalne zahteve za negu, mogu napraviti briljantne biljke za početnike.

ZZ biljke su jedini članovi roda Zamioculcas, koji je deo porodice Arum (Araceae). Ove biljke su poreklom iz istočnih i južnih delova Afrike. ZZ biljke imaju debele podzemne rizome koji skladište vodu, što ih čini biljkama izuzetno otpornim na sušu.

Uobičajenih uzroka opadanja ZZ biljaka

Kao sobne biljke, ZZ biljke pružaju niz prednosti, uključujući prečišćavanje vazduha i smanjenje stresa. ZZ biljke takođe predstavljaju rast i sreću u feng šuiju. Takođe su relativno jednostavni za razmnožavanje ako ste zainteresovani da proširite svoju kolekciju biljaka ZZ.

ZZ biljke se smatraju blago toksičnim, tako da je uvek pametno držati ih van domašaja željnih kućnih ljubimaca u vašem domu.

Uobičajeni razlozi opadanja vaše biljke ZZ

Uobičajenih uzroka opadanja ZZ biljaka

1) Prekomerno zalivanje

Prekomerno zalivanje je jedan od najčešćih razloga zašto vaša ZZ biljka visi. Prekomerno zalivanje je posebno iscrpljujuće za ZZ biljke, što dovodi do toga da zemljište postane vlažno i slabo provetreno. To dovodi do problema kao što je trulež korena i čini biljku ZZ podložnijom bolestima i štetočinama.

Uobičajenih uzroka opadanja ZZ biljaka

ZZ biljke imaju podzemne rizome koji pomalo liče na krompir. Ovi rizomi upijaju vodu, održavajući ZZ biljku tokom perioda suše. Zato ZZ biljke treba zalivati tek kada se tlo skoro potpuno osuši.

Pored opuštenih ili kašastih stabljika, drugi simptomi prekomernog zalivanja uključuju žutilo lišća i smeđe boje na stabljikama.

2) Podvodnjavanje

Iako su ZZ biljke neverovatno tolerantne na sušu, neće preživeti bez povremenog zalivanja. Nedovoljno zalivanje može biti jednako veliki problem kao i prekomerno zalivanje, posebno tokom leta.

Ako stabljike vaše ZZ biljke klonu ili izgledaju smežurane ili naborane, možda ste pod zalivanjem. Ostali simptomi nedovoljno zalijevanja uključuju suve, smeđe vrhove listova i smežurane listove koji mogu opadati jedan po jedan. Proverite koliko je zemlja suva, posebno oko drenažnih rupa u loncu.

Uobičajenih uzroka opadanja ZZ biljaka

Izbegavajte podvodnjavanje vaše ZZ biljke tako što ćete joj dati piće kada se tlo skoro potpuno osuši. Iako ćete možda morati da zalivate svoju ZZ biljku jednom ili dva puta mesečno, to će biti dovoljno da sprečite nedovoljno zalivanje.

3) Nepravilno osvetljenje

Još jedan uobičajeni razlog zašto biljke ZZ počinju da padaju je nepravilno osvetljenje. Iako ZZ biljke mogu da podnesu većinu uslova osvetljenja, najbolje rade na jakom, indirektnom svetlu ili delimičnoj senci.

Bez dovoljno sunčeve svetlosti, biljka ZZ može da počne da visi ili da proizvodi manje listove i dug rast. Ako ZZ biljka dobije previše sunca, posebno tokom popodneva, lišće će početi da gori, postaje smeđe i opada.

Uobičajenih uzroka opadanja ZZ biljaka

Obezbedite svojoj ZZ biljci odgovarajuću količinu sunčeve svetlosti tako što ćete je postaviti blizu prozora okrenutog prema istoku ili severu. Ovo omogućava biljci ZZ da dobije malo svetle, indirektne sunčeve svetlosti tokom jutra kada je manje intenzivno.

4) Nedostatak hranljivih materija

Zajedno sa sunčevom svetlošću i vodom, ZZ biljke zavise od mešavine hranljivih materija i minerala koji podstiču njihov rast. Ove hranljive materije obezbeđuje zemljište i mogu se dopuniti đubrivom. Ako ZZ biljka ne dobija dovoljno ishrane, listovi mogu početi da padaju i požute.

ZZ biljkama nisu potrebne redovne doze đubriva – dovoljne su samo dve doze tokom vegetacije. Ako đubrite prečesto, soli u đubrivu mogu oštetiti biljku. Ovo se može otkriti identifikacijom žutih mrlja ili opekotina na listovima.

5) Netačna temperatura ili vlažnost

Problemi sa netačnom temperaturom ili vlažnošću takođe mogu uzrokovati opadanje listova ili stabljika na vašoj ZZ biljci. ZZ biljke zahtevaju tople temperature između 65 i 85ºF i srednji nivo vlažnosti (40 do 50%).

Opušteno ili venuće odlazak može doći kada je biljka ZZ izložena temperaturama ispod 45ºF. Lišće takođe može izgledati smežurano ili žuto. Hladna propuha može ovo pogoršati, pa držite svoju ZZ biljku dalje od prozora sa promajem, posebno zimi.

Previsoka vlažnost može doprineti problemima kao što su trulež korena i prekomerno zalivanje, što takođe uzrokuje opadanje. Izbegavajte zamagljivanje vaše ZZ biljke ili stavljanje u kupatilo – prosečna vlažnost u domaćinstvu je obično dovoljna.

6) trulež korena ili loša drenaža

Trulež korena je iscrpljujuće stanje uzrokovano vodom koja je natopljena vodom, lošom drenažom i nedostatkom protoka vazduha oko korena. Ako vaša ZZ biljka visi i zemlja je vlažna, pogledajte korenje. Ako je korenje smeđe, kašasto i smrdljivo, vaša ZZ biljka ima trulež korena. Odrežite zahvaćeno korenje i presadite biljku ZZ.

Obezbeđivanje adekvatne aeracije i drenaže za ZZ biljku znači davanje odgovarajuće mešavine zemljišta. Treba vam nešto što dobro drenira, ali i dalje zadržava dovoljno vlage da se rizomi usišu. Mešavina dva dela standardne mešavine za zalivanje sa jednim delom krupnog peska i jednim delom perlita radi savršeno.

7) Biljci je potrebno presađivanje

ZZ biljke sporo rastu i obično im je potrebno presađivanje svake dve ili tri godine. Ako vašoj ZZ biljci treba presađivanje, često će se vezati za koren i početi da visi. Biljke vezane za koren se bore da dobiju dovoljno vode ili hranljivih materija osim ako se ne premeste u veći lonac.

Ako vidite da korenje viri kroz drenažne rupe, nežno izvadite ZZ biljku iz lonca. Ako su koreni zbijeni, a nije vidljivo mnogo zemlje, biljci je potrebno presađivanje. Ovo je najbolje uraditi u proleće i leto.

8) Štetočine ili bolesti

ZZ biljke su neverovatno izdržljive i pate od vrlo malo štetočina i bolesti. Međutim, vaša biljka može početi da visi ako se pojavi bolest ili zaraza. Ovo može biti uzrokovano štetočinama koje napadaju korenje, poput gljivičnih gljiva. Štetočine poput brašnaste bube takođe mogu izazvati opadanje ili uvenule listove.

Da biste se rešili gljivičnih gljivica, koristite lepljive zamke da ubijete odrasle i zamenite gornji centimetar ili dva zemlje da biste uklonili jaja. Pokušajte da ne prelivate vodu, jer gljivične gljivice vole trule korene. Mealibugs se može nositi sa insekticidnim sapunom ili neemovim uljem.

Kako popraviti opuštenu ZZ biljku

Kako kažu, bolje je sprečiti nego lečiti. Zato je najbolji način da popravite opuštenu ZZ biljku da obezbedite idealne uslove za rast. Čak i ako je biljka ZZ počela da klone, uverite se da su njene potrebe zadovoljene može brzo da reši problem.

Primarna razmatranja za ZZ biljke su prava količina vode i sunčeve svetlosti. ZZ biljke ne zahtevaju često zalivanje – samo kada je tlo skoro potpuno suvo. Koristite merač vlage da proverite kada da zalivate, čak i ako na kraju zalivate samo jednom ili dva puta mesečno.

ZZ biljke uspevaju kada im se daje jaka, indirektna sunčeva svetlost. Prozor okrenut prema istoku je idealan, ali prozor okrenut prema severu u prilično svetloj prostoriji takođe funkcioniše. Jutarnja sunčeva svetlost je manje intenzivna od popodnevnog sunca, pa izbegavajte prozore okrenute prema jugu.

ZZ biljkama su potrebne tople temperature i srednji nivoi vlažnosti da bi najbolje rasle. Temperaturu treba održavati između 65 i 85ºF. Može doći do oštećenja od hladnoće ako temperatura padne ispod 45ºF. Prosečna vlažnost u domaćinstvu između 40 i 50% je više nego dovoljna.

Davanje vašoj ZZ biljci odgovarajuću količinu ishrane takođe pomaže u sprečavanju opadanja stabljika ili listova. ZZ biljke treba đubriti jednom ili dva puta tokom vegetacije u proleće i leto. Svake dve ili tri godine presadite biljku tako da se ne veže za koren.

Česta pitanja o opuštenoj ZZ biljci:

Šta uzrokuje opadanje listova biljke ZZ?
Prekomerno zalivanje, nedovoljno zalivanje ili netačni nivoi svetlosti su vodeći uzroci opadanja listova u ZZ biljkama. Opadanje se takođe može desiti ako biljci nije data odgovarajuća temperatura, vlažnost ili nivo hranljivih materija.

Kako izgleda prezalivena ZZ biljka?

Zalivena ZZ biljka ima opuštene ili kašaste stabljike ili žute listove (trebaćete da razmislite o obrezivanju ovih). Posmeđivanje na stabljici je još jedan poklon, kao i smeđi, kašasti i smrdljivi truli koreni.

Kako da znam da li moja biljka ZZ umire?

Umiruća biljka ZZ obično će izgubiti svoju živopisnu tamnozelenu boju, postajući bolesna i žuta. Ako vaša ZZ biljka umire, ona će takođe početi da opada lišće ili će patiti od opuštenih stabljika.

Da li će se opušteni listovi ZZ biljke oporaviti?

Opušteni listovi se mogu oporaviti ako se preduzmu ispravni koraci, a ZZ biljka se postavi u idealne uslove za rast.

Kako popraviti opuštenu ZZ biljku?

Opuštena ZZ biljka može se popraviti rešavanjem bilo kojeg problema koji uzrokuje da biljka klone. Ovo je obično prekomerno zalivanje, nedovoljno zalivanje ili nedovoljno sunčeve svetlosti. Dajte biljci idealne uslove za rast i ona će se oporaviti.

Viseće ZZ biljke – poslednja reč

ZZ biljke su neverovatno izdržljive kućne biljke koje se mogu brzo oporaviti čak i ako počnu da padaju. Ako vaša ZZ biljka visi, to je obično zbog prekomernog zalivanja, nedovoljno zalivanja ili nepravilnog nivoa sunčeve svetlosti. Ovi problemi može se rešiti ispitivanjem postrojenja, utvrđivanjem šta nije u redu i prilagođavanjem okruženja da bi se rešio problem.

Ako tražite svoju sledeću ZZ fabriku, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju ZZ biljke širom zemlje.