najboljih letnjih cveća za svaki dom ili baštu

Leto je skoro tu, pa čak i ako vas prekovremeni rad, cene gasa ili inflacija drže kod kuće više nego što biste želeli, cveće može da vam ulepša dan. Samo zato što je proleće prošlo ne znači kraj blještavila boja u bašti. Letnje cvetanje uključuje jarko plave cvetove i cvetna polja za putovanja.

Iako „aprilski pljuskovi donose majsko cveće“, vaša bašta ne mora da miruje nakon Dana sećanja. Mnoge sorte cveća dobro cvetaju tokom leta, produžavajući vreme u kome možete imati boju u svom dvorištu do kasnog leta ili rane jeseni. Prilikom odabira cveća koje ćete posaditi, imajte na umu da li više voli sunce, delimičnu ili punu senku i birajte prema tome gde ćete ih saditi.

Da bismo vam pomogli da pronađete cvetove koji mogu da podnesu toplotu, sastavili smo listu od 40 najboljih. Uključili smo i uobičajena i naučna imena, zajedno sa nekim drugim važnim informacijama o svakom cvetu.

Peonies

Ruffles na volan na volan! Baš kada počnete da otvarate svoju letnju garderobu, ovi obimni cvetovi počinju da se pojavljuju na farmama i u baštama.

Sa pernatim laticama i svetlim nijansama, šta ne treba voleti kod božura?

Letnji anturijum

Pošto možda otkazujete svoj odmor ove godine, možda biste želeli da razmislite o tome da kući dovedete ukus tropa sa anturijumom!

Uz nadimak cvet flaminga, videćete da hrlite na ovu bujnu biljku.

Coreopsis

Nije iznenađenje što se ova biljka zove “lonac zlata”. Pogledajte samo njegovo cveće!

Živo žuti cvetovi mogu dodati malo svetline mračnim danima… Još bolje? Mogu da uspevaju na lošem zemljištu, tako da ih možete uzgajati na tom kamenitom mestu pored vašeg dvorišta. Samo se pobrinite da im obezbedite puno sunca.

Lavanda

Većina prethodno pomenutog cveća našla se na listi jer je – budimo stvarni – predivno. Lavanda, s druge strane, ima sve: ukusan letnji izgled i privlačan miris koji vam može pomoći da se opustite.

Dakle, ako želite pun sunčev cvet sa mirisom sledećeg nivoa i privlačnom bojom, onda je lavanda pravi letnji cvet za vas. Samo se pobrinite da ga posadite na mestu sa dobro dreniranom zemljom.

Morning Glories

Sa periodima cvetanja koji su kratki, ali slatki, jutarnja slava nas podseća da je uzimamo dan po dan.

Iako ne uspevaju kao rezano cveće (svi mi imamo svoje mane), izgledaju zapanjujuće dok se vuku uz ogradu ili preko alte.

Summer DaisiDaisies

Familija Asteraceae

Još jedan sezonski cvet koji peva leto je tratinčica — oličenje vedrine! Na slatkoj skali od 1-10, tratinčicama dajemo 11!

Naziv „daisi“ potiče od staroengleske reči dægeseage, što znači „dnevno oko“. Ovo ime su dobili po tome što zatvaraju svoje latice preko centralnog oka tokom noćnih sati pre nego što ih ponovo otvore u ranim jutarnjim satima. Ko je znao!

Summer Sunflover
Suncokreti

Helianthus spp.

Koji cvet je sinonim za vruće letnje mesece? To su suncokreti, ha. Mislim, „sunce“ je tu u imenu! Takođe, pohvalićemo polja suncokreta jer su možda najzaslužniji snimak koji devojka može da dobije. Cveće od osam stopa, bilo ko?

Nažalost, ne možete svaku sekundu leta provesti šetajući poljima suncokreta. Ali možete doneti malo sunca čak i oblačnim danima sa gomilom suncokreta.

Summer Dahlia
Dalije

Dahlia spp.

Dalije su možda najsvestraniji letnji cvet, s obzirom da dolaze u skoro svim veličinama i bojama.

Samo napred i posadite nešto u svojoj bašti; samo izaberite lokaciju koja ima dobro drenirano tlo i jako sunce.

 

Summer Hidrangea
Hortenzije

Hidrangea spp.

Iako hortenzije cvetaju od ranog proleća pa sve do jeseni, smatraju se jednim od najpopularnijih letnjih cvetova.

Da li ste se ikada zapitali o razlikama između plavog i ružičastog cveća? Nije razlika u raznolikosti, već u hemiji tla!

Summer Marigold
Nevena

Tagetes spp.

Presojna, narandžasto-žuta boja nevena čini da se osećate kao plemići čak i u najtežim danima.

Dok ih mi volimo, insekti ne. Nije ni čudo što su toliko popularni u baštama sa dobro dreniranim zemljištem.

 

Summer Iarrov
Hajducka trava

Achillea millefolium

Sa stotinama cvetova koji formiraju grozdove koji nas podsećaju na talasaste oblake, hajdučka trava je letnji must have.

Želite da stvorite mirnu atmosferu? Pokrili ste belo cveće. Želite da oživite stvari? Izaberite svetlo roze ili žuto cveće.

Niste jedini zaljubljeni u ove cvetove. Leptiri hrle do cveća da uživaju u slatkoj zakusci nektara.

Letnji amarant
Amarant

Amaranthus spp.

Osećaćete se kao kraljevi uz cvetove amaranta nalik resicama. Dakle, ako želite da se osećate kao kraljica kakva jeste, potražite neke od ovih kaskadnih cvetova.

Zabavna činjenica: amarant je blisko povezan sa kinoom. Tobogan to znanje svom prijatelju tokom sledećeg telefonskog poziva.

Sumer Zinnia
Cinije

Zinnia spp.

Sa cvetovima u skoro svim bojama, cinije znaju kako da ugode. Biljke brzo šalju cveće u baštu i uspevaju kao rezano cveće.

 

 

Letnji hibiskus
Hibiskus

Hibiskus rosa-sinensis

Kada ste zaglavljeni kod kuće, hibiskus vam donosi deo mirnih tropskih krajeva. Njihovi dramatični ružičasti/crveni cvetovi nežno talasaju na letnjem povetarcu, podsećajući vas da duboko udahnete, sednete i opustite se.

 

Summer Crnooka Suzan
Crnooke Suzane

Rudbeckia spp.

Možda biste ove slatkice pomešali sa suncokretovom mlađom sestrom. Ali kao što znamo, braća i sestre imaju svoje jedinstvene ličnosti!

Za razliku od suncokreta, crnooke suzane su višegodišnje biljke. Dakle, ako ih posadite na mesto punog sunca sa dobro dreniranom zemljom, uživaćete u njihovom cvetanju iz godine u godinu. Razgovarajte o poklonu koji nastavlja da daje.

Summer Coneflover
Coneflovers

Echinacea spp.

Domaće biljke su u modi. Na kraju krajeva, ko ne želi da spase pčele?

Šišarke su jedno od najboljih cveća za pčele i leptire. Još bolje, njihove nežno opuštene ružičaste i ljubičaste latice su prelepe! Zato dodajte malo na mesto punog sunca u vašoj bašti što je pre moguće.

Letnji pčelinji balzam
Bee Balm

Monarda spp.

Tražite još jedan cvet koji privlači leteća bića? Onda ne tražite dalje od pčelinjeg balzama.

Cenićete njihovo jasno oblikovano cveće i izgubićete se gledajući leptire i kolibriće koje privlači svaki cvet.

Ako želite da impresionirate svoje drugarice, recite im da je pčelinji balzam povezan sa mentom – to se može zaključiti po kvadratnim stabljikama.

Summer Bougainvillea
Bugenvilije

Bougainvillea spp.

Bugenvilija je čvrsta i lepa – baš kao i vi. Njegova jarko crvena/ružičasta boja je prelepa. Ali, nemojte se petljati s tim ili će vas zabiti svojim trnjem.

Ove biljke kriju tajnu: njihovo cveće zapravo nije cveće! Umesto toga, oni su vrsta lista koja se zove braktej. Bez obzira šta su, jedno je sigurno: potrebni su vam u životu.

Summer Celosia
Celosia

Celosia spp.

Želite da dodate malo drame svojoj bašti? Celosia vas pokriva.

Zagrejte stvari šiljastim perjanicama nalik plamenu ili dodajte malo lepšeg ukusa fanki cvetovima koji će vas podsetiti na korale koje ste videli na svom putovanju na Karibima.

Letnji Kosmos
Kosmos

Cosmos spp.

Trenutno smo svi malo pod stresom. Budućnost je neizvesna, planovi putovanja su otkazani, i

Kosmos obuhvata taj osećaj gracioznim laticama koje teku na vetru. A njihove živopisne ružičaste i magenta nijanse održavaju vašu baštu živahnom.

Summer Poppi
Poppies

Porodica Papaveraceae

Dok su hiljade hrle da vide super cvetanje maka u prošlim godinama, ove godine to neće biti slučaj. Međutim, možete videti prelepe makove.

Da biste osetili svoj ukus tih kalifornijskih brda, pospite malo semena maka na sunčano mesto u svojoj bašti. Kada dođe leto, biće pogođeni živopisnim prikazom.

Summer Lantana
Lantana

Lantana spp.

Spremite se da uživate u cvetnom vatrometu sa lantanom. Sa svakim cvetom koji eksplodira različitim bojama, ovaj cvet zaista pravi predstavu.

Kao narandžasta/žuta nijansa? Dogovoreno. Više volite ružičastu/crvenu? Uh-huh, lantana takođe to pruža.

Letnja petunija
Petunije

Petunia spp.

Nema bašte? Nema problema. Petunije uspevaju u kontejnerima i cvetaju celo leto. Zato napunite nekoliko sadilica ili visećih korpi kako biste postali priča u komšiluku.

 

Summer Dailili
Daililies

Hemerocallis spp.

Kratkotrajna lepotica, cvetovi ljiljana cvetaju samo jedan dan. Ali ne plašite se – svaka stabljika sadrži više cvetova za kontinuiranu boju.

 

Letnja Astilba
Astilbe

Astilbe spp.

Poznata i kao lažna kozja brada, astilba bi mogla biti KOZA u senovitoj letnjoj bašti. Ako tražite saputnika koji će vam praviti društvo pod vašim kišobranom, astilba je vaš prijatelj.

Kao i svi dobri prijatelji, ova biljka će vas razveseliti. Sve što treba da uradite je da pogledate njegove svetle, pernate perje.

Summer Lisianthus
Lisianthus

Eustoma spp.

Tražite dašak letnje elegancije? Zatim dodajte malo lisianthusa u svoj život.

Ova biljka je izuzetno teška za uzgoj. Na vašu sreću, profesionalni uzgajivači su savladali ove letnje cvetajuće lepotice.

 

Summer Gomphrena
Gomfrena

Gomphrena spp.

Treba ti navijačica? Ovi svetli cvetovi pompona imaju vaša leđa.

Posadite neke od ovih slatkica na potpuno sunčano mesto u svojoj bašti sa dobro dreniranom zemljom. Uskoro ćete moći da dodate savršenu količinu duha u sveže ili osušene aranžmane.

Summer Stravflover
Stravflovers

Kserochrisum spp.

Ne dozvolite da vas ime zavara – ovo cveće nije ni malo sivo. Šta je onda sa imenom slame?

Dok slamčice pomalo liče na živopisne tratinčice, njihove latice izgledaju baš kao slama! Lepota i intriga, to je ono o čemu pričamo.

Summer Salvia
Salvias

Salvia spp.

Nedostaje vam zeleni palac? Salvia u pomoć!

Ova grupa letnjeg cveća može preživeti ozbiljno zanemarivanje … mi smo vrsta zanemarivanja suše. I mogu da uspevaju u delimičnoj senci.

Samo zato što su teški ne znači da nisu lepe. Njihovi cvetovi dolaze u bojama u rasponu od crvene preko ljubičaste do plave.

Letnja Alstromerija
Alstroemeria

Alstroemeria spp.

Al ko? Ime bi moglo biti nezgodno, ali znate ovaj letnji cvet. Njegove blistave boje, šarene latice i dug život stabljike čine ga omiljenim u svetu rezanog cveća.

 

Summer Larkspur
Larkspur

Delphinium spp.

Visoka i puna smele boje, larkspur zna kako da da izjavu. Ako želite da svojoj bašti dodate malo čarolije, posadite malo larkspur na mesto punog ili delimičnog sunca.

Ako ga posadite u svojoj bašti, pripremite se da izbijete visoke potpetice – biljka može narasti do šest stopa!

 

Summer Sea Holli
Sea Holli

Eringium spp.

Spremni da pomešate stvari? Cue morska božikovina.

Bićete opčinjeni lepotom i mistikom njegovih bodljikavih, srebrnoplavih cvetova.

 

Letnji geranijum
Geraniums

Pelargonium spp.

Zvezda u kontejnerskim baštama, geranijumi dodaju crvene, ružičaste i bele boje bezbrojnim tremovima i terasama.

Uzmite belešku iz rubrika za samopomoć i pomozite ovoj biljci da ukloni višak prtljaga. Sve dok mršavite svoje biljke, imaćete sveže cvetove celo leto.

Summer Fokgloves
Fokgloves

Digitalis spp.

Fokglove će sigurno ukrasti predstavu u vašoj bašti. Sa visokim klasom cvetova prošaranim slatkim pegama, kako da ne?

Sa šarenim cvetovima u koje možete zabiti prst, ovaj cvet je dobio ime po latinskoj reči digitus, što znači prst.

Summer Portulaca
Portulaca

Portulaca grandiflora

Ne možete da se odlučite između sukulenta i cveta? Bez potrebe!

Portulaca vam daje elegantan sočan izgled za kojim žudite, a istovremeno ubacujete cveće koje podseća na male ruže. Dodajte ga u viseće korpe ili isprobajte u jednoj od vaših zatvorenih kamenih bašta i za prirodan šik izgled.

Letnji Canna Lilies
Canna Lilies

Canna spp.

Želite da se osećate kao da ste u otmenom tropskom odmaralištu? Zatim dodajte malo kana ljiljana u svoj život. Njihovo bujno voštano lišće i svetla boja odmah će vas odvesti u drugi svet.

Treba vam još jedan razlog da volite ovu biljku? Lako se održava i lako se uzgaja.

Letnji Calla Lilies
Calla Lilies

Zantedeschia spp.

Sa elegantnim cvetovima nalik na vaze koje poznajemo i volimo, nije ni čudo što su kala među najpopularnijim letnjim cvećem.

Ono što možda ne znate je da ova biljka nije pravi ljiljan. Iznenađenje!

 

Letnji gladioli
Gladiole

Gladiolus spp.

Sa visokim klasovima ispunjenim velikim, elegantnim cvetovima, biće vam drago što ste odlučili da dodate neko od ovih cveća na mesto punog sunca u svojoj bašti.

Ne izgledajte kao budala tražeći seme gladiola; ove lepotice započinju svoj život kao podzemna stabljika biljke koja se zove kukolj.

Summer Bachelor Buttons
Bachelor Buttons

Centaurea cianus

Sigurno ćete se zaljubiti u jarko plavu boju ovog cveta.

Još bolje? Možete imati vezu bez ruku, ali i dalje gledati kako napreduje. Samo baci malo semena i gledaj kako raste (da su svi odnosi tako laki).

Summer Perivinkle
Perivinkle

Vinča minor

Tražite biljku koja pokriva tlo koja uspeva na punom suncu ili u delimičnoj senci? Onda je zelena biljka biljka iz vaših snova.

 

Letnje cveće za vašu baštu

Kako možete odlučiti koje cveće koje cveta leti je dobro za vašu baštu? Za početak, proverite u kojoj USDA zoni otpornosti biljaka živite – cveće koje uspeva u Teksasu, Kaliforniji ili Floridi možda neće tako dobro uspeti u Mejnu, Njujorku ili Minesoti. Toplota i vlažnost su veliki faktori u tome koliko dobro cvetaju u različitim klimatskim uslovima, kao i da li mogu ili ne tolerisati lagani mraz.

Zatim izaberite biljke koje dobro rade u uslovima vaše bašte. Potpuna izloženost suncu se smatra najmanje šest sati dnevno na direktnoj sunčevoj svetlosti, delimično sunce je otprilike upola manje, a senka znači malo ili nimalo direktne sunčeve svetlosti.

Evo nekih letnjih cvetova koji se posebno dobro snalaze u baštama:

Slatki alisum dolazi u beloj, ružičastoj, žutoj, losos i ljubičastoj i voli sunce.
Kaladijumu je uglavnom potrebna hladovina, može se uneti u zatvorenom prostoru u jesen i proizvodi upečatljivo lišće sa zelenim i ružičastim listovima u obliku srca.
Cuphea – koja se naziva i biljka petardi – treba puno sunca. Njegovi jarko crveni ili narandžasto-crveni cevasti cvetovi privlače kolibrije i druge oprašivače.
Fanflover je jednogodišnja biljka niskog rasta kojoj je potrebno puno sunca i dolazi u nijansama bele, ružičaste i ljubičaste.
Ranunculus je popularan izbor za cvetne aranžmane i višegodišnja je biljka u zoni 8 i toplijim klimama. Dostupan u raznim jarkim bojama, ranunculusu je potrebno puno sunca.
Begonijama je uglavnom potrebna senka, ne zahtevaju mrtve glave i cvetaće tokom cele sezone u bojama poput vruće ružičaste, svetlo narandžaste i tamno crvene.
Sukulenti dolaze u brojnim varijantama, potrebno im je sunce i otporni su na toplotu i sušu, što ih čini idealnim za vruću i suvu klimu.
Hrizanteme se nalaze u duginim bojama i najbolje uspevaju kada se sade u proleće kako bi njihovo korenje imalo vremena da raste.
Allium je deo porodice belog i crnog luka i pruža divan miris zajedno sa gustim kuglicama belih ili ljubičastih cvetova.

Još uvek ne možete da odlučite koje cveće je najbolje za vašu baštu? Pogledajte 50 zvaničnih državnih cveća za lokalno relevantnu inspiraciju.