Vertikalne bašte u zatvorenom prostoru osvajaju svet olujom jer se sve više inspiriše urbanim baštama na Instagramu i TikToku. A sa zdravstvenim i ekološkim prednostima koje ovi vrtovi imaju, nije teško razumeti zašto postaju toliko popularni.
Kao što ime sugeriše, ove bašte su napravljene da rastu vertikalno koristeći police, rešetke ili druge sisteme podrške, maksimizirajući sav raspoloživi prostor i oživljavajući vaše zidove raskošnim kućnim biljkama. Ako razmišljate da sami uzgajate jednu od ovih modernih bašta, uradili smo sva istraživanja za vas. Nastavite da čitate da biste saznali koje su prednosti vertikalnih bašta i kako da napravite svoje kod kuće.

Zdravstvene prednosti vertikalnih vrtova

Sprovedeno je bezbroj studija kako bi se dokazalo da vertikalne bašte ili živi zidovi mogu pružiti neverovatne zdravstvene prednosti. Biljke su poznate ne samo po tome što pročišćavaju vazduh i pomažu u uklanjanju štetnih toksina ili zagađivača, već mogu pomoći i vašem sopstvenom blagostanju i pružiti bezbedno i udobno okruženje za divlje životinje.

Za one koji žive u gradu, živi zidovi su odličan način za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru jer apsorbuju zagađivače i uklanjaju značajne količine VOC (isparljivih organskih jedinjenja). Oni takođe mogu regulisati temperaturu i smanjiti UHI (urbano toplotno ostrvo) što je uobičajen ekološki problem u metropolitanskim oblastima.

Kada je u pitanju vaše sopstveno blagostanje, ne može se poreći da biljke čine ljude srećnijima i mogu poboljšati entuzijazam, koncentraciju, kreativnost i smanjiti frustraciju – idealno ako radite od kuće. U stvari, mnoga preduzeća, pa čak i škole, ugrađuju zelene zidove u svoje okruženje radi boljeg učinka, smanjenog mentalnog umora i osećaja zajednice. Studija Frontiers in Psichologi otkrila je da direktno izlaganje prirodnom okruženju može poboljšati učenje poboljšanjem pažnje i ponašanja učenika. Michael Brian McCullough iz Frontiers in Psichologi takođe kaže da „pored toga, biljke imaju potencijal da promovišu opuštanje i oporavak od stresnih iskustava“.

Utvrđeno je da živi zidovi u bolnicama skraćuju vreme oporavka pacijenata i poboljšavaju psihološke i psihofiziološke efekte, uključujući snižavanje krvnog pritiska i povećanje pozitivnih osećanja.
Prednosti vertikalnih vrtova za dom

Vertikalne bašte se lako prilagođavaju svakom domu, bez obzira na njegovu veličinu ili gde se nalazite. Bilo da ste u stanu u centru grada ili kući na selu, svi će moći da imaju koristi od živih zidova.
Studije su pokazale da ljudi imaju tendenciju da koriste žive zidove uglavnom za svoju Instagram estetiku, i složili bismo se da je to svakako privlačna dekoracija. Ali, oni su takođe odličan način da uključite više zelenila oko kuće dok maksimizirate sav raspoloživi prostor, a mogu se koristiti i kao zatvorena biljka/lekovita/povrće bašta.
Naravno, baš kao iu radnim i obrazovnim okruženjima, vertikalna bašta u vašem domu može vam pomoći da se dodatno opustite nakon dugog dana i poboljšate raspoloženje. Teoretski, što su zeleni zidovi veći, to ćete se osećati opuštenije i povezanije sa prirodom. Ako imate balkon i želite da uzgajate svoju vertikalnu baštu napolju, ovo može pomoći u doprinosu biodiverzitetu i stvaranju lepšeg okruženja za bilo koje divlje životinje. Zeleni živi zidovi obezbeđuju prostor za smeštaj i gnežđenje ptica, mogućnost hibernacije za insekte, a takođe i nektar i voće za pčele, ptice i druge insekte, što će sve u velikoj meri pomoći u našoj borbi da spasemo ova divna stvorenja.

Trebaćeš:

Drvena paleta
Pištolj za spajanje
Tkanina za uređenje pejzaža
makaze
Zalivanje zemljišta
Bilje

1. Pripremite paletu
Prvo, želećete da pripremite svoju paletu za baštu. To može uključivati čišćenje, brušenje, uklanjanje ili dodavanje dodatnih ploča, pa čak i farbanje kako bi se uklopilo u stil i estetiku vašeg doma.

2. Zakopčajte tkaninu za uređenje pejzaža
Da biste sprečili korov i zaštitili svoju vertikalnu baštu, tkanina za uređenje pejzaža je neophodna. Stavite svoju paletu, leđima okrenutom nagore, na pod i isecite tkaninu na veličinu. Zapamtite, tkanina će morati da pokrije i zadnju i bočnu stranu palete. Zakopčajte vodootpornu tkaninu oko ivica ploča koje prolaze preko leđa. Ako osećate potrebu, možete dodati i drugi sloj tkanine za dodatnu zaštitu.

3. Napravite džepove za biljke
Kada je tkanina bezbedno na mestu, okrenite paletu i napravite džepove koji će stati unutar škriljca. Izmerite rastojanje između donje i gornje ploče i dodajte još dva inča. Zatim izrežite onoliko komada koliko vam je potrebno od tkanine i zaheftajte ih unutar gornje i donje ploče.

4. Napunite zemljom i posadite
Na kraju, postavite vertikalnu baštu sa paletama u krajnji položaj, spolja ili iznutra, i napunite džepove zemljom.

Želite da saznate više o nezi biljaka? Pogledajte naše opsežne vodiče za negu biljaka

Pregledajte naš asortiman cveća i biljaka u poštanskim sandučićima da biste ulepšali svoj dom i oživeli svoj prostor.