Najbolje zimske biljke za baštu sa temom praznika

Božićne biljke zimskih bobica u bašti sa temom praznika

Kako temperature padaju i sunce se povlači u svoje zimsko skrovište, lako je pomisliti da će vaša bašta ostati siva dok se ne vrati proleće. Ali pre nego što odustanete od uspešne bašte, razmislite o dodavanju nekoliko šarenih zimskih biljaka. Ove biljke mogu da prežive zimsku hladnoću, a istovremeno dodaju zeleno lišće i svetlo cveće vašem pejzažu.
Ako za početak niste imali mnogo bašte, još uvek možete da dodate zimske biljke i cveće u svoj dom. Biranjem najboljih sobnih biljaka i pružanjem odgovarajuće nege, uživaćete u prijatnim biljnim vibracijama dok sneg pada napolju.

Najbolje biljke za zimsku baštu

Kada listopadno drveće počne da gubi lišće, vaša bašta može početi da izgleda pomalo dosadno. Dok većina biljaka opada cveće kada dođe hladnije vreme, neke iskoriste trenutak kao priliku da proizvedu zapanjujuće cvetove i bobice. Ako želite da svojoj zimskoj bašti dodate dodatnu boju, pogledajte ove zimske cvetne biljke.
Zimski jasmin

Svake godine zimske biljke jasmina izbijaju iz pejzaža sa jarko žutim cvetovima. Ovi grmovi su prirodne prikolice, tako da izgledaju sjajno kaskadno preko zidova ili ograda.

Pre nego što posadite zimski jasmin u svojoj bašti, imajte na umu da ovi grmovi brzo rastu. Ako niste spremni da redovno obrezujete svoje biljke, pripremite se za mršave i nekontrolisane grane.
Vinterberri

Vrsta božikovine, zimske bobice pruža privlačnost vašoj bašti tokom cele godine. Tokom proleća i leta, srednji grm je prekriven živopisnim zelenim listovima. Međutim, zaista počinje da sija kako temperatura pada.

Kada dođe jesen, biljke zimske bobice proizvode bobice koje ostaju do zime. Jarkocrveni plodovi unose boju u tmurne pejzaže i uklapaju se u božićne ukrase. Ali nemojte misliti da ste jedini koji će uživati u njima – ptice kao što su crvendaći, kedrovi voštaci i ptice rugalice se guštaju na bobicama.
Japanska kamelija

Iako postoje sve vrste biljaka kamelije, japanska kamelija (Camellia japonica) je zvezda zimske bašte. Ovi veliki grmovi uspevaju tokom cele godine u zonama 7-10. Ne vole puno sunce niti potpunu senku, pa ih posadite negde gde ima delimičnu senku. Sve dok su zadovoljne svojim okruženjem, biljke japanske kamelije će biti prekrivene velikim cvetovima u kasnu zimu i rano proleće.

Kada dođe vreme da izaberete biljku japanske kamelije, imaćete mnogo opcija. Uzgajivači biljaka stvorili su sorte koje se razlikuju po visini i boji cvetova. Možete birati između svega, od raznobojnih ružičastih cvetova do jednostavnih belih cvetova.
Vinter Aconite

Zimski akonit, član porodice ljutika, upada u zimske pejzaže sa jarko žutim cvetovima. Svaki cvet je okružen zelenim listovima koji uokviruju sunčane cvetove.

Za razliku od popularnog prolećnog cveća kao što su narcisi i lale, zimski akonit ne izlazi iz lukovica. Umesto toga, ove biljke rastu iz podzemnih krtola. Pokušajte da ugurate komad krtola na sunčano mesto u svojoj bašti ili obložite šetalište ovim veselim biljkama.
Snovdrop

Tražite najslađe moguće cveće? Onda ne tražite dalje od snežnih kapi. U jesen posadite lukovice pahuljica i bićete nagrađeni prikazom opuštenih belih cvetova u februaru ili martu.

Ovim biljkama koje vole zimu potreban je period hladnog vremena da bi cvetale. Dakle, ako živite u regionima koji retko doživljavaju temperature ispod nule, snežne kapljice nisu najbolji izbor za vašu baštu.
Božićna ruža

Kao što im ime govori, biljke božićne ruže (Helleborus niger) su procvetale baš oko ovog zimskog praznika. Ali nemojte da vas zavara njihovo uobičajeno ime; ova biljka je član porodice leptira, a ne porodice ruža.

Njihovi delikatni beli cvetovi sa pet latica ostaju do kraja zime. Čak i nakon što im cveće izbledi, oni dodaju pejzaže svojim zimzelenim lišćem.

Ove biljke vole da budu malo zaštićene od jakog sunca, pa ih ugnezdite uz kuću ili u senci višeg drveća ili žbunja.

Ako ste se zaljubili u božićnu ružu i poželite da možete da držite cveće tokom cele godine, imate sreće. Blisko srodna posna ruža cveta nešto kasnije tokom godine.
Maćuhice

Ako želite da dodate zimske boje u svoje prozorske kutije ili sadilice, ne tražite dalje od maćuhice. Iako ovi mali cvetovi izgledaju delikatno, mogu da podnesu temperature do 0ºF.

Maćuhice dolaze u svim vrstama boja, tako da ćete moći da kombinujete i uskladite po svom ukusu. Izaberite žuto i narandžasto cveće za malo osvetljenosti ili se odlučite za ćudljive ljubičaste i plave cvetove.
Najbolje zimske biljke u zatvorenom prostoru

Kada stigne zima, veliki deo spoljašnjeg sveta postaje tmuran i tmuran. Međutim, to ne znači da ne možete držati stvari zelenim u zatvorenom prostoru! Briga o zimskim sobnim biljkama hraniće vašu želju za zelenilom do proleća.
Stolna božićna jelka

Kao što verovatno znate, tamo