Majski cvet još DJurdjevaka

Dok se veseli mesec maj konačno kreće, prolećno cveće dostiže vrhunac i ispunjava svet jarkim bojama i slatkim mirisima. Jedan od najlepših, delikatnijih i mirisnih prolećnih cvetova – đurđevak – je i zvanični rođendanski cvet u maju.

Đurđevak je jedan od najdelikatnijih i najlepših članova porodice đurđevaka i poznat je i kao majski ljiljan, majska zvona, postojanost ljiljana, merdevine do neba, muge (u Francuskoj) i vilinske merdevine (u Irskoj) . Đurđevak je višegodišnja biljka niskog rasta koja obično ima dva velika duguljasta lista i male zvonaste cvetove koji su divno mirisni. U stvari, slatki miris i nežno belo cveće čine đurđevak veoma popularnim kao venčano cveće.

Đurđevak u istoriji

Đurđevak je bio poreklom iz Evrope i rasprostranjen u Severnoj Americi i Severnoj Aziji. Više voli senku od sunca i raste kao divlji cvet u Engleskoj. Prema legendi, cveće đurđevka izniklo je iz Evinih suza nakon što je izbačena iz Rajskog vrta.

Slično, hrišćanska legenda govori o Marijinim suzama koje su se pretvorile u đurđevak kada je plakala na krstu. Zbog ove reference, cveće je bilo poznato kao Marijine suze. Đurđevak je takođe simbol poniznosti na religioznim slikama i kaže se da označava drugi Hristov dolazak. Naziv “merdevine ka nebu” biljci su dali srednjovekovni monasi koji su posmatrali način na koji cveće ravnomerno raste uz stabljiku i videli ih kao simbol koraka ka nebu.