Zivopisni pcelinji balzam simbolicna znacenja na jeziku divljeg cveca

Pčelinji melem (Monarda) je šarmantan član svakog oprašivača ili bašte. Takođe se smatra neophodnim u nekim kućnim ormarićima. Pored toga, ima dugu istoriju koja počinje ovde u Americi. Indijanci su koristili pčelinji melem mnogo pre dolaska evropskih doseljenika. Kada su to uradili, naučili su ih svemu o tome – i dali im ključno oruđe u borbi protiv britanske vladavine! Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta Bee Balm na jeziku cveća.


Značenje, simbolika i upotreba cveta pčelinjeg balzama
Pregled sadržaja:

Simbolizam pčelinjeg balzama – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolizam cveta pčelinjeg balzama
Kulturni značaj cveća pčelinjeg balzama
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam pčelinjeg balzama – ključni za poneti

Tradicionalno, cveće balzama nosi simbolično značenje simpatije, jasnoće misli, prosperiteta i zaštite. Pčelinji melem je bio esencijalna biljka u ceremonijama indijanskih plemena istočne obale. Takođe je igrao ulogu hvatača kada je kolonistima bila potrebna zamena za piće nakon Bostonske čajanke. Neki kažu da ga crveno cveće povezuje sa vatrom i Marsom.
Etimološko značenje

Pčelinji balzam je jednostavno nazvan po svojoj sposobnosti da ublaži ubode pčela.
Značenje i simbolizam cveta pčelinjeg balzama
Ružičasti pčelinji balzam cvet u cvetu

Cveće pčelinjeg balzama tradicionalno ima različita simbolička značenja, uključujući:

Saosećanje za gubitak ili teška vremena
Jasnoća uma ili misli
prosperitet
Bezbednost i zaštita od bolesti (verovatno zahvaljujući tradicionalnoj medicinskoj upotrebi)

Boje pčelinjeg balzama takođe nanose dodatna simbolička značenja na jeziku cveća. Pčelinji balzam je tradicionalno dostupan u crvenoj boji ljubavi. Takođe se nalazi u ljubičastoj (bogatstvo), ružičastoj (prijateljstvo) i beloj (čistoća ili žalost).

Kulturni značaj cveća pčelinjeg balzama
Cveće balzama crvene pčele raste u bašti

Pošto je porijeklom iz Amerike, pčelinji balzam nije povezan ni sa jednim evropskim, afričkim ili azijskim mitovima. Umesto toga, ima bogatu severnoameričku istoriju.
Pčelinji balzam i Osvego ljudi

Pčelinji balzam je dobio jedno od svojih drugih imena, „Osvego Tea“, od starosedeoca američkog plemena. Ovo pleme je bilo poreklom iz današnje države Njujork. Koristili su ga u travari i kuvanju.

Takođe su ga koristili za pripremu bogatog čaja od mente. Kada su stigli evropski doseljenici, Indijanci su ih naučili da prepoznaju i koriste biljku u hrani i lekovima.

Indijanci su ga takođe koristili u ceremonijama loža znoja . Pošto je poznato da biljka izaziva znojenje, bila je savršen dodatak takvim ritualima.

Glavna uloga u Bostonskoj čajanki

Za svakoga ko je zaboravio svoju istoriju, Bostonska čajanka se dogodila 1773. godine, neposredno pre američke revolucije. Slogan: Nema oporezivanja bez reprezentacije! Drugim rečima, osećali su da ne bi trebalo da plaćaju porez kada nisu dobili glas o tome kako su vođene kolonije.

Imali su dobar razlog za negodovanje. Engleska, duboko u dugovima, muzala je američke koloniste za sve što su vredeli. Oporezivali su sve, od papira preko stakla do farbanja i, da, čaja.

Pobunjenici su organizovali protest u luci Boston. Bacili su 342 sanduka čaja Istočnoindijske kompanije u vodu, uništivši je. Događaj je jedan od onih koji su podstakli revoluciju.

Naravno, niko se zapravo nije hteo zauvek odreći čaja. Umesto toga, doseljenici su svoju pažnju za čaj usmerili na Osvego čaj ili pčelinji melem.
Jasnoća i vatra

Iako pčelinji melem nije tradicionalna biljka u Viki ili veštičarstvu novog doba, on ima neke asocijacije. Neki ljudi tvrde da je povezan sa elementom vatre, s obzirom na njihove jarkocrvene cvetove vatrometa. Drugi kažu da donose jasnoću misli.

Prikladne prilike za poklone
Kolekcija cveća roze balzama za pčele

Pčelinji melem nije cvet ograničen na jedan žanr ili priliku. Možete ga koristiti za skoro sve događaje, od godišnjica do buketa zaljubljenih. Dobro funkcioniše i za simpatije i za jednostavnu dekoraciju domaćinstva!