najboljih vrsta Vanda orhideja za uzgoj kod kuce

Najpopularnije vrste Vanda orhideja i osnovni saveti za negu

Orhideje Vanda su jedan od najčešće kultivisanih i hibridizovanih rodova biljaka u porodici orhideja. Iako ih je teško uočiti u njihovim izvornim staništima zbog prevelikog sakupljanja, lako ih je pronaći u cvećarama širom sveta. Ovde ćemo vas provesti kroz 10 najpopularnijih vrsta Vanda orhideja za uzgoj kod kuće i naučiti osnove za uzgoj i brigu o ovim lepoticama.


O biljkama Vanda

Vanda je rod od oko 80 vrsta koje sadrže uglavnom epifitske orhideje, pored nekoliko litofitskih i kopnenih vrsta. Rod Vanda pripada podplemenu Aeridinae iz plemena Vandeae u potfamiliji Epidendroideae u okviru porodice orhideja (Orchidaceae).

Orhideje Vanda prirodno rastu širom istočne Azije, jugoistočne Azije, Indije, Nove Gvineje, Filipina, Severne Australije i nekih pacifičkih ostrva.

Botaničke karakteristike vanda orhideja su prilično različite u zavisnosti od toga kako su se prilagodile svojim staništima. Neki imaju dugačke listove u obliku koplja, dok su drugi jajolikiji. Neki listovi su ravni (listovi sa trakama), a drugi su okrugliji i mesnatiji za skladištenje vode. Pored toga, vanda orhideje su veličine od minijaturnih do nekoliko stopa.

Upotreba i prednosti Vanda orhideja

Vanda orhideje su omiljene zbog svojih lepih, privlačnih i često mirisnih cvetova, ali imaju i nekoliko drugih upotreba i prednosti.

Određene vanda orhideje sadrže jedinjenja za koja se pokazalo da su korisni kao hidratantni sastojak u kozmetici. Kao rezultat toga, korišćeni su za smanjenje uobičajenih znakova starenja.

Medicinski
Sok plave vanda orhideje sadrži jedinjenja koja su korišćena kao lek za oči u kapima namenjenim za lečenje stanja kao što su slepilo, katarakta i glaukom.

Orhideje mogu ukloniti toksin, ksilen, iz vazduha. Oni takođe oslobađaju kiseonik noću, što ih čini odgovarajućim izborom za spavaću sobu.

Feng šui
U feng šuiju, orhideje predstavljaju ženstvenost, ljubav i odnose, što ih čini jednom od jedinih biljaka preporučenih za spavaću sobu. Takođe se mogu postaviti u ugao za brak/veze u vašem domu, kancelariji ili stolu kako biste privukli pozitivnu energiju u taj kutak vašeg života.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o upotrebi i prednostima biljaka orhideja.

Značenja i simbolika Vanda orhideja

Vanda orhideje imaju različita simbolička značenja koja uključuju teme romantike, braka, ljubavi i razmnožavanja pored prijateljstva, ženstvenosti i majčinstva.

Boja cveća vaše orhideje takođe utiče na njeno simbolično značenje. Na primer, ljubičaste orhideje predstavljaju moć i kraljevstvo, crvene orhideje simbolizuju strastvenu romansu, a ružičaste orhideje su simbol ljubavi, nežne naklonosti, majki, milosti i ženstvenosti.

10 popularnih vrsta Vanda orhideja za uzgoj kod kuće
Ovde ćemo vas provesti kroz 10 najpopularnijih vrsta Vanda orhideja za uzgoj kod kuće, uključujući njihovo poreklo, istoriju i botaničke karakteristike.

1. Vanda sanderiana (Valing-Valing ili Sanderova Vanda)

Valing-valing orhideja prirodno raste u određenim regionima Filipina na stranama stabala dipterokarpa. Najčešće se nalaze u ružičastoj varijanti koja ima duboke mrlje grimizne boje na laticama cveća, ali takođe rastu i u beloj varijanti.

Iako se obično gaji u hortikulturi, orhideja se vrlo retko nalazi u prirodi jer je bila previše sakupljena. Početkom 2000-ih, filipinska vlada je čak pokušala da ga uvrsti kao drugi nacionalni cvet kako bi podigla svest.

2. Vanda miniata / Ascocentrum miniatum (Minijaturna Vanda)

Vanda miniata je porijeklom iz Sumatre, Filipina, Jave, Malezije, Tajlanda, Vijetnama, Laosa i Asama.

Biljka ima dva uobičajena naučna imena jer je prethodno bila klasifikovana u rod Ascocentrum, koji je od tada spojen sa rodom Vanda. Ova divna orhideja je prilično mala u zrelosti. Potpuno odrasle biljke mogu stati na dlan ruke prosečne veličine.

Imaju bujno, zeleno lišće koje se uglavnom povezuje sa orhidejama. Osim toga, oni proizvode visoke, uspravne grozdove vatrenih cvetova koji se kreću od jarko žute do narandžaste do crvenkasto-narandžaste boje.

3. Vanda bensonii (Bensonova Vanda)

Bensonova vanda prirodno raste u Mjanmaru na Tajlandu i Asamu u Indiji. Odlikuje se mirisnim cvetovima sa pet latica prečnika oko 2 inča. Oko svojih belih i svetloljubičastih centara, imaju pet žutih latica koje su jako obeležene crvenkasto-smeđim naznakama. Kada cveta (obično u proleće), svaka cvast nosi oko 20 cvetova slatkog mirisa.

4. Vandopsis lissochiloides (Vandopsis)

Ova orhideja najčešće raste na Filipinima, ali raste i na Tajlandu, Laosu i Novoj Gvineji. Uprkos svom izgledu, koji veoma podseća na određene orhideje iz roda Vanda, ova orhideja zapravo pripada rodu Vandopsisa i nije prava vanda orhideja.

Uprkos svojoj izvanrednoj taksonomiji, Vandopsis lissochiloides je prelep primerak. Njegovi cvetovi imaju guste žute latice nalik na koru banane sa tamnocrvenim mrljama i zadnjim stranama koje rumene u toplo roze. Cvetovi su mirisni, dugotrajni i prečnika samo 2 inča.

5. Vanda coerulea (plava orhideja, plava vanda ili jesenje damske pletenice)

Plava vanda je jedina orhideja sa prirodnim, zaista plavim cvetovima koji mogu da variraju od sablasne beličaste plave ili lavande do prašnjavoljubičaste do duboke, ponoćne nijanse indiga.

Plave vanda orhideje su prvi put otkrivene u severoistočnoj Indiji, ali su takođe poreklom iz Kine, Tajlanda i Mjanmara. Kao i druge vrste iz roda Vanda, plave orhideje se retko nalaze u prirodi i njihovo sakupljanje iz prirode je zabranjeno.

Ove orhideje takođe imaju istoriju medicinske i kozmetičke upotrebe. Sok od cveta se koristio kao kapi za oči namenjene lečenju raznih očnih oboljenja, uključujući slepilo, glaukom i kataraktu. Eterična ulja plave vande se takođe široko koriste u kozmetici, jer se veruje da pomažu u smanjenju uobičajenih znakova starenja kao što su bore, vidljiva oštećenja od sunca i neujednačen ten.

6. Vanda trobojna (Tricolor Vanda)

Vanda tricolor je upadljivo atraktivna sorta vanda orhideja. Oni proizvode bujno, debelo, kaskadno lišće koje izgleda skoro kao čvrst, uspravan palmini list. Biljka na kraju izrasta u grozdove poput štapića iz kojih niču prelepi cvetovi prečnika 2 do 3 inča. Cvetovi su bele boje sa rđasto-crvenim mrljama i žarkoružičastim središtem.

Vanda trikolor je mnogo sporiji u odnosu na druge orhideje. Uzgajane iz semena, mogu proći godine da proizvedu svoje prve cvetove. Vanda trobojni cvetovi, međutim, vredi dugo čekati zahvaljujući svojoj lepoti i neobično primamljivom mirisu koji miriše na bombone sa ukusom grožđa.

7. Vanda Denisoniana (Denisoniana)

Vanda Denisoniana je vrsta vanda orhideje koja prirodno raste u Vijetnamu, Laosu, Tajlandu, Mjanmaru i Kini. Odlikuje se svetlim, veselim cvetovima u šerbet nijansama koje variraju od puterasto žute do mandarine narandžaste. Neke sorte imaju mrlje sličnih nijansi i svetlo-bele sredine.

Ako paleta boja narandže Vande Denisoniane nije dovoljna da probudi vaš apetit, jak miris nalik vanile koji cvetovi emituju uveče sigurno će probuditi vaše sladokusce.

8. Vanda coerulescens (Coeurulescens Vanda)

Poreklom iz Indije, Vanda coerulescens u orhideji prirodno ružičaste boje. Međutim, zahvaljujući recesivnom genu, oni takođe cvetaju u nijansama ljubičaste i plave!

Ova orhideja ima granaste grozdove plavih, ružičastih, crvenih ili ljubičastih cvetova koji se protežu na oko 1 do 2 inča u prečniku. Cvetovi jorgovane boje imaju dublju usnu indigo boje, a ružičasto-ružičasti cvetovi imaju jarkocrvene usne.

Cvetovi koji se razvijaju u kasnu zimu emituju jak, ali prijatan miris nalik grožđu.

9. Vanda curvifolia / Ascocentrum curvifolium (Curvifolia Vanda)

Vanda curvifolia ima upečatljivo lišće u obliku koplja iz kojeg cvetaju teške grozdovi vatrenih cvetova. Cvetovi su crvenkasto-narandžaste boje i naglašeni sa dva svetlo-žuta režnja.

Kao i Vanda miniata, Vanda curvifolia je ranije bila klasifikovana u sada nepostojeći rod orhideja, Ascocentrum. Ove orhideje su porijeklom iz različitih regiona širom jugoistočne Azije, uključujući istočne Himalaje, Nepal, Asam u Indiji, Laos, Vijetnam, Tajland, Mjanmar i južnu Kinu.

10. Vanda flabellata (Vanda u obliku lepeze)

Poreklom iz Tajlanda, Laosa, Mjanmara i Junana u Kini, Vanda flabellata je kompaktna vrsta orhideje koja je savršena za uzgoj u kontejnerima u zatvorenom prostoru. Dolazi u nekoliko varijanti koje imaju različite boje cveća, mrlje i usne koje cvetaju u nijansama žute, ružičaste i bele.

Cveće većine sorti Vanda flabellata ima naborane usne u obliku lepeze, zbog čega cvet dobija svoje ime vrste „flabellata“, što znači lepezasta.

Kako uzgajati Vanda orhideje kod kuće

Prikladni kontejneri
Orhideje Vanda su uglavnom epifitske i najbolje će se snaći u malim, dobro drenirajućim kontejnerima i korpama koje se mogu okačiti ili staviti na sto. U pravom okruženju (visoka vlažnost i toplo vreme), vanda orhideje se mogu uzgajati van kontejnera, montirane na stenu ili koru drveta.

Najbolja mešavina tla za orhideje Vanda
Orhideje Vanda preferiraju mešavinu za saksije bez zemlje, koja se dobro drenira i sastoji se prvenstveno od treseta ili kore. Mešavina treba da bude blago kisela sa pH u rasponu od 6,4 do 6,8.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za najbolju mešavinu tla za biljke orhideja.

Kako saditi
Da biste uzgajali biljku vande u korpi, nežno ispletite korene vande oko žica korpe i pričvrstite ih na mesto tako što ćete ih nežno vezati žicom za biljke. Pokrijte korenje sa podlogom bez zemlje kao što je kora ili treset.

Orhideje Vanda preferiraju delimičnu senku od jake filtrirane sunčeve svetlosti.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za preferencije svetlosti biljaka orhideja i najbolje lokacije za postavljanje orhideja u kući.

Postavke temperature i vlažnosti
Vande uspevaju na prosečnim temperaturama od oko 65 ° F. Mogu tolerisati niže temperature, ali izlaganje hladnoći ili temperaturama ispod 50°F, može usporiti njihov rast i odložiti cvetanje.

Pored toga, oni preferiraju visoku vlažnost ne nižu od 60% sa prosekom od oko 80%. Orhideje Vanda se mogu uzgajati na otvorenom u USDA zonama otpornosti 10 i 11.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o toleranciji temperature i vlažnosti biljaka orhideja.

Kako se brinuti za orhideje Vanda

Kada i kako zalijevati orhideje Vanda
Vandama je potrebno mnogo vode i vlage da bi njihov medijum za saksije bio konstantno vlažan, ali nikada vlažan – ne dozvolite da vanda orhideja sedi u stajaćoj vodi!

U proseku, vanda orhideje treba zalivati jednom u 2 dana tokom vegetacije. Na visokim temperaturama i sušnoj klimi, možda će ih trebati zalivati dva puta dnevno. Smanjite učestalost zalivanja na jednom nedeljno tokom zimskog mirovanja.

Da biste povećali vlažnost oko vaše biljke, dodajte ovlaživač u prostoriju ili stavite biljku na tacnu od šljunka napunjenu vodom. Samo pazite da i njegovi koreni ne sede u vodi.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje biljaka orhideja.

Hranjenje i đubrenje orhideja Vanda
Orhideje Vanda su teške hranilice. Dajte svojima porciju dobro izbalansiranog (20-20-20) tečnog đubriva svake nedelje tokom sezone rasta. Da biste unapredili bolje cvetanje, jednom mesečno možete koristiti đubrivo sa nešto većim sadržajem fosfora.

Tokom zimskog mirovanja biljke, gnojite samo svake dve do četiri nedelje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za đubrenje biljaka orhideja.

Obrezivanje i održavanje orhideja Vanda

Vanda orhideje zapravo ne treba da se obrezuju. Jednostavno uklonite osušene grozdove vaše biljke kada se njeni cvetovi potroše.

Orhideje Vanda imaju korenje koje može brzo da raste i brzo izmakne kontroli. Većina biljaka ostaje zdravija ako ostavite njihovo korenje na miru i jednostavno ponovo stavite svoju biljku u korpe kako biste zadržali rast korena. Ako obrezujete koren orhideje, uvek koristite oštre, sterilne makaze za rezidbu.

Kada i kako presaditi Vanda orhideje
Vande ne treba tako često presađivati jer će im korenje pobeći iz dobro drenirajuće korpe i dobro se snaći u vazduhu.

Međutim, ako više volite da vaša biljka bude zatvorena, jednostavno stavite celu biljku i njeno korenje u novu, veću korpu. Zatim nežno pričvrstite korenje kao i ranije i napunite drugu korpu podlogom za saksiju bez zemlje.

Uobičajeni problemi, štetočine i bolesti Vanda orhideja

Problemi sa negom
Najčešći problemi sa kojima se orhideje susreću su svi povezani sa vlagom.

Orhideje su podložne truleži korena, a ostavljanje vašima u vlažnoj saksiji ili u stajaćoj vodi može dovesti do truleži korena. Primetićete neprijatan miris koji dolazi iz vaše biljke i uvenulog žutog lišća.

Ako vaša vanda ima premalo vode, njeni cvetovi će cvetati naborano sa mnogo istaknutijim venama nego inače.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o uobičajenim štetočinama, bubama i bolestima orhideja.

Štetočine i bolesti
Orhideje Vanda su podložne dugoj listi štetočina i bolesti, ali najčešće postaju žrtve gljivica poput crne truleži, latice, južnjačke gljivice i botritisa.

Gljive se obično razvijaju kao rezultat toga što biljka zadržava previše vlage ili ne dobija adekvatnu cirkulaciju vazduha.

Uživajte u svojim prelepim Vanda orhidejima!
Bez obzira da li uzgajate orhideje u zatvorenom prostoru ili živite u klimi koja je dovoljno topla i vlažna da podržava uzgoj orhideja na otvorenom, nikada nećete pogrešiti kada odlučite da dodate orhideju vanda u svoju kolekciju biljaka.

Česta pitanja o Vanda Orchideja:

Da li je vanda orhidejima potrebno sunce?
Vanda orhidejama je potreban pristup suncu i više vole delimičnu senku od jake filtrirane sunčeve svetlosti tokom celog dana.

Kako se brinete o vanda orhideji?
Orhideje Vanda najbolje uspevaju u toplim, vlažnim okruženjima sa pristupom jakom filtriranom svetlu tokom većeg dela dana. Đubrenje mesečno tokom proleća i leta i uživajte u redovnom zalivanju (iako nemojte prezasititi tlo).

Koliko često treba da zalivate vanda orhideje?
Vandama je potrebno mnogo vode i vlage da bi njihov medijum za saksije bio konstantno vlažan, ali nikada vlažan – ne dozvolite da vanda orhideja sedi u stajaćoj vodi!

U proseku, vanda orhideje treba zalivati jednom u 2 dana tokom vegetacije. Na visokim temperaturama i sušnoj klimi, možda će ih trebati zalivati dva puta dnevno. Smanjite učestalost zalivanja na jednom nedeljno tokom zimskog mirovanja.

Kako da nateram svoju Vanda orhideju da ponovo procveta?
Vanda orhidejima je potrebno mnogo jarke indirektne svetlosti da bi zaista uspele i puno vlage i redovnog hranjenja tokom prolećnih i letnjih meseci da bi cvetale.

Koliko često vanda orhideje cvetaju?
Orhideje Vanda obično cvetaju 2 ili 3 puta svake godine kada se uzgajaju u optimalnom okruženju.