Kako oploditi sisarke osnovni vodic

Sve što treba da znate o đubrenju šišara u bašti

Kao biljka sa prelepim cvećem koja nije potrebna za održavanje, šišarke su popularan izbor za mnoge višegodišnje bašte. Njihovo upadljivo, simbolično cvetanje privlači pčele, leptire i ptice i pruža boju tokom kasnog leta i rane jeseni. Pošto su porijeklom iz istočnih Sjedinjenih Država, šišarke često mogu napredovati bez đubriva. Međutim, ponekad im je potrebno dodatno pojačanje hranljivih materija ako uzgajate šišarke u svojoj bašti. Čitajte dalje da biste saznali kada i kako oploditi šišarke.


Đubrenje šišarki – najvažnije
Šišarke imaju koristi od malih doza đubriva u kasno proleće i rano leto svake sezone. Za optimalne rezultate izaberite đubrivo dizajnirano za cvetne biljke i primenite ga jednom ili dva puta godišnje. Ako uzgajate svoje šišarke u zemljištu bogatom hranljivim materijama, možda im neće biti potrebno đubrivo.

Šišarke su članovi porodice tratinčica (Asteraceae) i roda Echinacea. Iako postoje različite vrste šišarki, sve vrste su porijeklom iz istočnih Sjedinjenih Država. Cenjene su zbog svoje ukrasne vrednosti, a takođe izgledaju lepo kao rezano cveće za aranžman vaze ili buketa.

Biljke imaju upadljive cvetove nalik na tratinčice na stabljikama od tri do četiri stope. Sredina cvetova je podignuta, što dovodi do naziva šišarka. Latice cveća mogu biti ružičaste, ljubičaste, narandžaste ili brojne druge boje. Stabljike mogu dostići visinu do 5 stopa.

Biljke češera obično počinju da proizvode cveće u junu ili julu i nastavljaju da cvetaju do rane jeseni. Takođe ih je relativno lako presaditi i podeliti ako želite da proširite svoju kolekciju ili premestite.

Uloga đubriva u zdravlju, rastu i razvoju biljaka
Svim biljkama su potrebne hranljive materije da bi rasle i pravilno funkcionisale. Međutim, vrsta i količina hranljivih materija koje biljke zahtevaju variraju između biljnih vrsta.

Biljne hranljive materije možete podeliti u tri glavne kategorije: primarne, sekundarne i mikronutrijente.

Primarni hranljivi sastojci uključuju azot, kalijum i fosfor. Biljke su potrebne ove hranljive materije u velikim količinama da bi funkcionisale.

Oznake đubriva navode količinu primarnih hranljivih materija u obliku NPK etikete. Na primer, đubrivo sa oznakom 10-8-6 bi sadržalo deset procenata azota, osam procenata fosfora i šest procenata kalijuma.

Sekundarne hranljive materije uključuju magnezijum, kalcijum i sumpor. Mikronutrijenti uključuju bor, cink, mangan, gvožđe, bakar, molibden, hlor, kobalt i nikl.

Važno je napomenuti da svaki nutrijent igra jedinstvenu ulogu u biljkama. Zbog toga je neophodno da biljke imaju pristup svim esencijalnim hranljivim materijama.

Iako su biljkama potrebne hranljive materije da bi funkcionisale, to ne znači da im je potrebno đubrivo. Prirodna tla uglavnom sadrže hranljive materije, a hranljive materije takođe kruže kroz ekosisteme. Zbog toga šume i livade mogu da napreduju bez đubriva.

Različite vrste đubriva
Ako vam je potrebno da nanesete đubrivo na svoju biljku, imaćete širok spektar opcija.

Prvo odlučite da li želite da primenite organsko ili sintetičko đubrivo.

Organska đubriva se prave od prirodnih materijala kao što su kamena prašina, školjke rakova i perje. Ova đubriva obično polako oslobađaju hranljive materije biljkama.

Sintetičko đubrivo (poznato i kao neorgansko đubrivo) je proizvedeno u laboratoriji. Ova đubriva mogu biti brza ili spora.

Kada se odlučite između organskog i sintetičkog đubriva, vreme je da odaberete koju vrstu proizvoda želite. Tečni i granularni su dve glavne opcije. Obe vrste đubriva mogu biti efikasne, tako da je uglavnom lična želja koju vrstu želite da koristite.

Znaci da vašim češarevima nedostaju hranljive materije

Iako šišarke često uspevaju bez dodavanja đubriva, trebalo bi da potražite znakove da vašoj biljci nedostaju hranljive materije.

Jedan znak da je vašoj biljci možda potrebno više hranljivih materija je žutilo lišća. Ako primetite da listovi vaših biljaka blede od zelene do žute, možda će im trebati pojačanje hranljivih materija.

Ako su novi listovi zeleni, ali stariji listovi žuti, vašoj biljci možda nedostaje azota. A ako primetite da su stariji listovi žuti, ali vene ostaju zelene, vašoj biljci možda nedostaje magnezijuma.

Iako žuti listovi mogu značiti nedostatak hranljivih materija, oni su drugi mogući uzroci. Zasićena ili zbijena tla takođe mogu dovesti do žutog lišća u šišarkama. Zbog toga bi trebalo da proverite uslove životne sredine pre nego što nanesete đubrivo na svoju biljku. Takođe ćete želeti da pazite na uobičajene štetočine i bolesti češnjaka.

Nedostatak cveća
Ako vaša biljka šišarke izgleda zdravo, ali ne daje cveće tokom leta, može biti kriva neravnoteža hranljivih materija.

Fosfor je primarna hranljiva materija koja podstiče cvetanje, tako da bi nizak fosfor mogao dovesti do nedostatka cveća. Velike količine azota takođe mogu dovesti do toga da biljke proizvedu mnogo vegetativnog rasta, ali ne i cveće.

Pokušajte da dodate đubrivo sa visokim sadržajem fosfora u češar kako biste podstakli cvetanje.

Kada i koliko često treba da đubrite šišarke?

Generalno, šišarke ne zahtevaju đubrivo. Pošto su porijeklom iz istočnih Sjedinjenih Država, dobro su pogodni za uzgoj u prirodnim zemljištima bez dodavanja đubriva.

Međutim, ako uzgajate svoje šišarke u saksiji ili rastete na veoma osiromašenim zemljištima, možda ćete morati da ih đubrite.

Ako utvrdite da je potrebno đubrenje, obično će biti dovoljno jednom u rano proleće i jednom u rano leto. Takođe možete da odvojite svoje šišarke tokom cele sezone cvetanja da biste takođe podstakli cvetanje.

Najbolje đubrivo i regeneratori zemljišta za šišarke

Nakon što odlučite da bi vaš češar mogao imati koristi od đubriva, važno je da odaberete odgovarajući proizvod. Glavna stvar koju želite da pogledate je balans hranljivih materija.

Pošto su šišarke cvetne biljke, oni imaju koristi od đubriva sa većom količinom fosfora i kalijuma nego azota.

Najbolje je početi sa malom dozom đubriva. Različita đubriva će imati različite preporučene doze, pa prvo proverite etiketu vašeg đubriva. Zatim nanesite polovinu preporučene količine.

Takođe možete primeniti stanje tla umesto đubriva. Kompost i/ili kompostni čajevi mogu pružiti podsticaj korisnim mikroorganizmima. Ovi organizmi mogu pomoći da hranljive materije u tlu budu dostupne vašim biljkama češnjaka.

Kako primeniti đubrivo

Uverite se da je vašoj biljci potrebno đubrivo.
Zapamtite da šišarke ne moraju nužno imati đubrivo. Ako vaša biljka izgleda zdravo i zemlja je bogata, možda nećete morati da primenjujete đubrivo.

Izračunajte odgovarajuću količinu đubriva.
Pogledajte etiketu đubriva da biste pronašli preporučene stope đubrenja. Trebalo bi da postoji preporučena stopa za pojedinačne cvetne biljke. Nanesite ne više od ove preporučene doze.

Nanesite đubrivo.
Nanesite đubrivo prema uputstvima za proizvod. Granulirano đubrivo se može mešati u gornji centimetar zemlje. Tečno đubrivo se može razblažiti u vodi, a zatim naneti na tlo.

Bunar.
Ako primenjujete tečno đubrivo, zalijte zemljište dok ne bude vlažno.

Ključna razmatranja koja treba imati na umu

Izbegavajte nanošenje previše đubriva
Zapamtite da iako biljkama treba đubrivo, postoji stvar kao što je previše đubriva! Imajući to na umu, pazite da ne gnojite previše svoje biljke češnjaka.

Najbolje je početi sa niskom dozom đubrenja i primeniti više ako je potrebno.

Ako previše gnojite svoju biljku, ona može razviti žute ili smeđe ivice listova. Drugi mogući znaci uključuju opadanje listova i usporavanje rasta.

Izaberite đubrivo sa pravim odnosom hranljivih materija
Kao što možete primeniti previše đubriva, možete primeniti i pogrešnu vrstu đubriva. Zbog toga je ključno da proverite etiketu đubriva pre nego što nanesete proizvod na svoje šišarke.

Ako primenite đubrivo sa visokim sadržajem azota, možete završiti sa biljkom sa mnogo listova i malo cvetova.

Česta pitanja o đubrenju šišarki:

Da li je šišarkama potrebno đubrivo?
Dok su šišarke potrebne hranljive materije, ne moraju im nužno đubrivo. Šišarke mogu rasti na mnogim izvornim zemljištima bez dodavanja đubriva.

Kada treba da oplodim svoje šišarke?
Najbolje vreme za đubrenje šišara je kasno proleće i rano leto. Potrebno je samo đubriti jednom ili dva puta godišnje.

Koje je najbolje đubrivo za šišarke?
Najbolje đubrivo za šišarke sadrži više fosfora i kalijuma nego azota. Ovo podstiče biljku da proizvede mnogo cveća.

Da li je Miracle-Gro dobar za češarke?
Miracle-Gro se može koristiti za šišarke, ali možda nije najbolja opcija đubriva.

Da li je korišćeni talog kafe dobar za češarke?
Treba izbegavati nanošenje korišćenog taloga od kafe na šišarke. Oni mogu smanjiti pH tla, što može ograničiti unos hranljivih materija u biljke.

Okončanje
To je to! Ne zaboravite da ispitate svoje zemljište i druge faktore životne sredine pre nego što nanesete đubrivo na svoje šišarke. Faktori poput zbijenog tla, prekomernog zalivanja i nedostatka sunčeve svetlosti mogu uzrokovati probleme koje đubrivo neće rešiti.