Kada i kako presaditi Clematis osnovni saveti

Klematis je popularna drvenasta loza koja se uzgaja u Evropi i Sjedinjenim Državama od 18. veka. Ponekad će klematis možda morati da se premesti ako uslovi nisu pravi ili ako se selite. U ovom članku ćemo objasniti kada i kako presaditi klematis.


Da li treba da presađujem svoj Clematis?
Vinova loza klematisa može da se bori ako se pogrešno pomera. Kao takav, od vitalnog je značaja da se klematis presađuje samo ako je to apsolutno neophodno. Čak i tada, ovo će biti stresan proces za biljku. Međutim, klematis je brzorastuća loza koja će se na kraju oporaviti.

Najbolje lokacije za presađivanje klematisa
Pre nego što presadite svoj klematis, dobra je ideja da pronađete najbolju lokaciju. Loze klematisa su porijeklom iz Kine, Japana i drugih područja na sjevernoj hemisferi. Kao takva, većina sorti klematisa najbolje raste u USDA zonama od 4 do 9.

Većina sorti klematisa uspeva na punom suncu ili delimičnoj senci. Sorte koje vole puno sunca zahtevaju najmanje 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Vinova loza klematisa će se boriti da dobro cveta u punoj senci. Ove biljke mogu da rastu u većini aspekata bašte, iako su istočna i jugoistočna područja idealna.

Vinova loza klematisa zahteva plodna, dobro drenirajuća tla koja još uvek mogu zadržati malo vlage. Oni mogu tolerisati niz tipova tla, uključujući glinu, kredu, pesak i ilovaču. Vinova loza klematisa takođe preferira neutralna do blago kisela tla sa pH vrednostima između 6,0 i 7,0.

Kada presaditi Clematis
Presađivanje vašeg klematisa u pravo doba godine minimizira stres koji će biljka pretrpjeti. Rano proleće je najbolje vreme, iako je jesen takođe dobra. Vinova loza klematisa miruje tokom zime pre nego što proizvede novi rast u proleće.

Presađivanje klematisa u rano proleće je idealno jer je biljka skoro spremna da ponovo počne da raste. To znači da će se brže prilagoditi novoj lokaciji. Presađivanje klematisa u jesen omogućava biljci da ponovo uspostavi svoje korenje pre nego što nastupi zimsko mirovanje.

Cilj presađivanja je hladan, oblačan dan, a ne vruć dan. Ovo će smanjiti količinu stresa koji vaš klematis trpi.

Kako presaditi klematis

Presađivanje klematisa zvuči zastrašujuće, ali je prilično jednostavno ako to uradite ispravno. Evo kratkog vodiča koji opisuje kako presaditi klematis;

Ako presađujete tokom ranog proleća, isecite klematis na polovinu prvobitne veličine pre presađivanja. Ovo će pomoći vašem klematisu da se efikasnije oporavi tokom sledeće godine.
Iskopajte rupu koja je približno široka i duboka kao korijenski sistem vašeg klematisa. Možda ćete morati da kopate nekoliko stopa. Dodajte malo organske materije, kao što je kompost u zemlju.
Pažljivo iskopajte svoj klematis i premestite ga na novi položaj. Pokušajte da većinu postojećeg korenskog sistema držite pričvršćenom. Uverite se da je kruna biljke približno 3 inča ispod zemlje.
Napunite oko svog klematisa mešavinom zemlje i komposta. Nežno učvrstite zemlju da biste uklonili vazdušne džepove.
Dajte svom klematisu obilno piće vode. Dodajte podršku kao što je žičani okvir ili bambusove štapove ako je potrebno.
Briga za presađeni klematis
Nakon presađivanja klematisa, pažljivo ga pratite. Održavajte zemlju vlažnom u narednih nekoliko nedelja. Sačekajte godinu dana pre nego što ponovo đubrite svoj klematis.

Vinova loza klematisa trebalo bi da traje između jedne i tri godine da se potpuno oporave od presađivanja. Vašem klematisu će verovatno trebati godinu ili dve da ponovo procveta.

Česta pitanja:
Kako iskopati i ponovo posaditi klematis?
Iskopajte klematis na hladnom danu u jesen ili rano proleće. Iskopajte veliku rupu da biste primili korenje i pažljivo premestite biljku.

Koje je najbolje vreme za preseljenje klematisa?
Najbolje vreme za premeštanje klematisa je rano proleće ili jesen. Klematis tokom zime miruje, pa ih presadite sa obe strane ovog perioda mirovanja.

Da li je klematis bolji u saksijama ili u zemlji?
Većina vrsta klematisa dobro raste u zemlji. Sorte klematisa grupe 3 su najbolje za uzgoj u saksijama jer se njima lako upravlja. Uvek uzgajajte klematis na plodnim, dobro dreniranim zemljištima koja još uvek zadržavaju malo vlage.

Okončanje
Presadite vinovu lozu klematisa u rano proleće ili u jesen dok je biljka još u mirovanju. Izaberite novo mesto koje pruža puno sunca i plodno, dobro drenirajuće zemljište. Vaš klematis će se oporaviti u roku od jedne do tri godine.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za boje cveća klematisa.