neverovatnih upotreba i prednosti cveca karanfila

Karanfili su prelepo, popularno cveće iz roda Dianthus iz porodice Cariophillaceae. Karanfili su poreklom iz delova Azije i Evrope i uzgajaju se hiljadama godina. U ovom članku ću podeliti devet neverovatnih upotreba i prednosti cveća karanfila.


9 upotreba i prednosti cveća karanfila:

1) Karanfili se lako uzgajaju
Cveće karanfila je lako uzgajati (bilo iz semena ili kao mlade sadnice), čak i za baštovane početnike. To su izdržljive biljke koje zahtevaju malo održavanja i uspevaju na niskim temperaturama u USDA zonama 3 do 8 .

Karanfilima je potrebno četiri do šest sati punog sunca svakog dana. Iako su karanfilima potrebna bogata tla, potrebno im je đubrenje samo jednom u tri ili četiri meseca đubrivom sa sporim oslobađanjem. Mrtvi karanfili tokom cele sezone cvetanja i rezati ih dva puta godišnje.

2) Karanfili su trajnice
Većina vrsta karanfila su kratkotrajne zeljaste višegodišnje biljke. Karanfili rastu kao višegodišnje biljke u zonama od 3 do 8, a jednogodišnje u hladnijim područjima. Karanfili obično žive tri do četiri godine pre nego što postanu manje produktivni.

Kao zeljaste višegodišnje biljke, karanfili umiru ponovo u zemlju tokom zime, ali preživljavaju pod zemljom. Karanfili zatim ponovo rastu tokom proleća kada se tlo zagreje. Karanfili rastu prilično brzo i cvetaju u roku od četiri do šest nedelja nakon nicanja.

3) Karanfili uspevaju u različitim tipovima zemljišta
Karanfili su prilagodljive biljke koje uspevaju u različitim uslovima širom svog izvornog područja. Ovo cveće najbolje raste na bogatim, dobro drenirajućim zemljištima koja pružaju dobru aeraciju. Karanfili takođe preferiraju neutralna do alkalna tla sa pH vrednostima između 6,5 i 8,5.

Kredasta, ilovasta ili peskovita tla su idealna za karanfile. Međutim, kreda i peskovita tla mogu zahtevati dodatni kompost da bi obezbedili više hranljivih materija. Karanfili se takođe mogu lako uzgajati u kontejnerima.

4) Karanfili imaju dugu sezonu cvetanja
Karanfili su poznati po svojim prekrasnim zvezdastim cvetovima koji proizvode slatki, začinski miris sličan karanfiliću. Većina vrsta karanfila cveta od kasnog proleća do kasnog leta ili rane jeseni. Karanfili cvetaju do osam nedelja odjednom.

Kada se završi prvi krug cveća početkom leta, isecite svoje karanfile nazad. Ovo podstiče vaše karanfile da proizvedu drugo nalet cvetova kasnije tokom godine.

5) Karanfili dodaju ukrasnu vrednost
Karanfili daju roze, ljubičaste, crvene, žute i bele cvetove tokom celog leta. Mnogi karanfili takođe proizvode grudve vitkog plavkasto-zelenog ili sivkasto-zelenog lišća nalik travi koje dodaju vizuelni interes.

Većina karanfila raste između 0,5 i 2 stope u visinu i približno 10 do 14 inča u širinu. Neki karanfili su nisko rastuće alpske biljke koje formiraju prostirke od lišća i cveća. Ovi karanfili retko rastu viši od 6 inča i idealni su za saksije.

6) Karanfili se mogu koristiti kao rezano cveće
Uz ruže, karanfili su među najpopularnijim cvećem u buketima. To je zato što karanfili čine odlično rezano cveće. Ove zeljaste trajnice mogu cvetati dva puta godišnje, obezbeđujući dobru žetvu i dobro se slažu sa brojnim različitim cvećem .

Uz odgovarajuću negu karanfili mogu da izdrže i do tri nedelje u vazi. Koriste se i za pravljenje mirisnih buketa koji čine divne poklone. Karanfili se mogu čak i sušiti i čuvati nekoliko godina.

7) Karanfili čine divne simbolične poklone

Karanfili su takođe bogati simbolikom, što bukete karanfila čini idealnim poklonom za nekoliko situacija. Karanfili simbolizuju predanost, fascinaciju i ljubav, posebno majčinsku ljubav. Različite boje takođe menjaju značenje karanfila.

Ovo cveće je idealan poklon za Majčin dan ili za rođendan nekoga koga volite. Karanfili i kepice su takođe jedan od dva zvanična januarska rodna cveta . Crveni karanfili su lepi pokloni za Dan zaljubljenih.

8) Karanfili mogu imati lekovita svojstva
Karanfili igraju glavnu ulogu u biljnoj medicini i koriste se za ublažavanje raznih zdravstvenih problema. Oni mogu pomoći u smanjenju otoka ili upale i u lečenju bolesti kao što su groznica i bolovi u stomaku. Karanfili su se takođe koristili u biljnoj medicini za ublažavanje menstrualnih grčeva i napetosti mišića.

Biljka karanfila sadrži velike količine saponina, a listovi se mogu koristiti za pravljenje sapuna. Ulje karanfila takođe ima nekoliko prednosti, uključujući smanjenje iritacije kože i stanja kože poput ekcema. Štaviše, čaj od karanfila takođe može pomoći u smanjenju stresa.

9) Karanfili mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti
Prema nekoliko studija , karanfili i druge biljke mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Jedno istraživanje je pokazalo da gledanje u cveće poput karanfila smanjuje krvni pritisak. Gledanje u cveće takođe izaziva pad kortizola – uobičajenog hormona stresa.

Boravak u blizini biljaka nas takođe čini srećnijim, prema različitim studijama . Druga studija je pokazala da posedovanje biljaka u blizini takođe može povećati produktivnost do 20%. Nega karanfila i drugog cveća tokom baštovanstva takođe poboljšava naše mentalno i fizičko zdravlje .

Često postavljana pitanja o upotrebi i prednostima cveća karanfila:
Šta su cvetovi karanfila?
Cveće karanfila, naučno poznato kao Dianthus cariophillus, popularno je ukrasno cveće poreklom iz Evroazije. Njihove naborane latice karakterišu ih i dolaze u raznim bojama, uključujući ružičastu, crvenu, belu i žutu.

Koje su uobičajene upotrebe cveća karanfila?
Cveće karanfila ima nekoliko namena, uključujući cvetne aranžmane, ukrasne izloške, korsaže i gumbije, i sušene i očuvane cvetne dizajne.

Koja su simbolička značenja povezana sa cvećem karanfila?
Cveće karanfila ima različita značenja u zavisnosti od boje. Neka uobičajena simbolička značenja uključuju:

Crveni karanfili: Ljubav, divljenje i naklonost.
Ružičasti karanfili: Majčina ljubav, zahvalnost i uvažavanje.
Beli karanfili: Čista ljubav, nevinost i sreća.
Žuti karanfili: radost, sreća i prijateljstvo.
Postoje li kulturna ili tradicionalna upotreba cveća karanfila?
Da, cveće karanfila ima kulturni i tradicionalni značaj u različitim regionima, uključujući:

Dan majki: U mnogim zemljama, ružičasti karanfili su povezani sa Danom majki i daju se da izraze ljubav i zahvalnost prema majkama.
Venčanja: Karanfili se često koriste u svadbenim ceremonijama i cvetnim aranžmanima, simbolizujući ljubav i posvećenost.
Sahrane: Beli karanfili se ponekad koriste u pogrebnim aranžmanima da simbolizuju sećanje i čistotu.
Postoje li zdravstvene ili medicinske koristi povezane sa cvetovima karanfila?
Cveće karanfila se tradicionalno koristi u nekim biljnim lekovima i praksama alternativne medicine. Iako je potrebno više istraživanja, veruje se da imaju potencijalne zdravstvene koristi kao što su:

Umirujuća svojstva: Ekstrakti karanfila se koriste u lokalnim kremama i mastima zbog njihovog potencijalnog umirujućeg i umirujućeg dejstva na kožu.
Aromaterapija: Eterično ulje dobijeno od cvetova karanfila se ponekad koristi u aromaterapiji zbog svojih opuštajućih svojstava i oslobađanja od stresa.
Upotreba i prednosti cveća karanfila – Završavanje
Karanfili su prekrasne zeljaste trajnice koje imaju nekoliko upotreba i prednosti. Lako se uzgajaju i dobro rade kao ukrasne biljke. Karanfili su takođe odlično rezano cveće za vaze ili rođendanske bukete, a čak imaju i lekovite prednosti.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i izvornim područjima , savetima o upravljanju karanfilima koji ne cvetaju , najmirisnijim vrstama cveća karanfila i kako da razmnožavate i presađujete cvetove karanfila u svojoj bašti.