Sve sto treba da znate o cvecu koreopsis

Ultimativni vodič za značenje cveta Koreopsis, poreklo, upotrebu, darivanje i kako da raste kod kuće

Koreopsis (C. tinctoria), takođe poznat kao kaliopsis ili krpelja, je divlji cvet poznat po svojim jarko zlatnim i crvenim cvetovima i čipkastom lišću. Poreklom iz Severne Amerike, cvetovi koreopsis uspevaju u suvim, stenovitim predelima i mogu se naći kako rastu na livadama i pored puteva, kao i u pejzažu kao ukrasna višegodišnja biljka. Dugo je cenjen zbog svoje medicinske upotrebe; starosedeoci su kuvali čaj od koreopsisa da bi olakšali stomačne tegobe i ojačali krv. Naučna istraživanja pokazuju da su cvetovi bogati flavonoidima i mogu pomoći u balansiranju metabolizma. Štaviše, cvetovi koreopsisa se koriste za proizvodnju šarenih boja i dodaju briljantnu boju rezanim buketima.

Coreposis pripada porodici Asteraceae. Ovi severnoamerički starosedeoci rastu širom SAD i uzgajaju se kao jednogodišnje i višegodišnje biljke, cenjene zbog dugotrajnog letnjeg cvetanja. Koreopsis dolazi od grčkog koris (buba) i opsis (pogled). Smatra se da cveće olakšava stomačne tegobe i reguliše metabolizam.

O cvetu Koreopsis

Cvet Koreopsis – porodica, rod i taksonomija
Rod Koreopsis pripada porodici Asteraceae ili tratinčica. Jedna od najvećih porodica biljaka, ova grupa cvetnih biljaka sadrži oko 23.600 vrsta u 1.620 rodova.

Koreopsis sadrži oko 80 vrsta biljaka.

Botaničke karakteristike, boje i mirisi
U zavisnosti od vrste i sorte, Koreopsis raste od 8 do 48 inča. Imaju tamnozeleno, linearno ili nitisto lišće raspoređeno u suprotnom uzorku.

Od leta do jeseni, koreopsis cveta svetlim, dramatičnim cvetovima na tankim stabljikama. Nijanse se kreću od žute do zlatne, crvene, bordo, pa čak i tamno smeđe ili bakrene. Cvetovi su radijalni, sa sedam do 20 latica i dostižu do tri inča u prečniku.

Lišće Koreopsis ima biljni miris koji neki upoređuju sa mirisom kopra. Nakon cvetanja, biljke proizvode crno seme ili semenke.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća Koreopsis

Postoji oko 80 vrsta koreopsisa. Mogu rasti kao jednogodišnje ili višegodišnje, u zavisnosti od vrste i klimatske zone, a mnoge rastu u divljini širom Severne Amerike. Koreopsis je takođe popularna ukrasna biljka koja se uzgaja u pejzažima i rasadnicima širom sveta.

Jedna uobičajena vrsta je C. tinctoria, obično poznata kao ravničarska koreopsis. Ova autohtona vrsta je jednogodišnja. Naraste do 4 stope i ima žuto, crveno i smeđe cveće koje cveta od ranog leta do jeseni. Plains Koreopsis je dobar rezani cvet za aranžmane, a privlačan je kada se skupi u pejzažima.

C. tinctoria sorte i sorte uključuju:

‘Mahagoni Midget’, patuljasta sorta koja naraste do 12 inča i daje tamnocrveno cveće
‘Mardi Gras’, kompaktna sorta koja dostiže 8 inča u visinu i može se pohvaliti crvenim cvetovima sa žutim sredinama
„Školjke“, poznate po žutim cvetovima u obliku cevi
„Tigar“, koji ima latice sa crvenim i žutim šarama
Vrsta C. verticillata, koja se obično naziva krpeljnim semenom, je višegodišnja. Naraste do 2,5 stope i daje sunčano žuto cvetanje, od leta do jeseni. Poreklom je iz Severne Amerike i lako će se samozasijati.

Popularne sorte C. verticillata uključuju:

„Zlatni pljuskovi“, koji naraste do 3 stope i ima tamno žute cvetove
‘Heavens Gate’ dostiže visinu do 2 metra i cveta tamno ružičastim cvetovima
„Ljuta paprika“ začini baštu crveno-narandžastim cvetovima
‘Moonbeam’ naraste do 18 inča i toleriše suše uslove
„Rosea“ dostiže visinu od samo 15 inča, ali se brzo širi i ima ružičaste cvetove
„Zagreb“ nudi male, žute cvetove na stabljikama do 18 inča visokim

Druge vrste Koreopsis uključuju

Mišje uho (C. auriculata), poznato po dva lista koja podsećaju na uši; ova vrsta cveta žutim cvetovima u proleće
‘Nana’ je patuljasta sorta Koreopsis mišjeg uha koja naraste do samo 8 inča
Koreopsis sa velikim cvetovima (C. grandiflora) je kratkotrajna trajnica koja cveta narandžastim i žutim cvetovima
Lanceleaf Koreopsis (C. lancelota) raste u južnom, srednjem zapadu i severoistoku SAD
Pink Koreopsis (C. rosea) cveta ružičastim cvetovima i najbolje raste u USDA zonama 4 do 7.

Etimološko značenje

Naziv “Koreopsis” potiče od grčke reči za bubu, ili koris i pogled, ili opsis. Ime se odnosi na Koreopsis achenes ili semenke, koje su male, crne i podsećaju na krpelje ili insekte.

Tinctoria potiče od latinske reči za “boju”. Ova posebna vrsta se dugo koristi za proizvodnju žutih i smeđih boja.

Iz kojih regiona potiče cveće Koreopsis
Cveće koreopsisa potiče iz Severne Amerike i raste u većini regiona SAD. Calliopsis, ili C. tinctoria, je poreklom iz zapadnih, južnih i srednjezapadnih država, gde obično raste na poljima, pašnjacima, suvim područjima i duž kraj puta. Krpelja ili C. verticillata, poreklom je iz jugoistočne SAD.

Kada cveti koreopsis u sezoni?
Cveće koreopsisa je cenjeno zbog svog produženog vremena cvetanja. Jednogodišnje biljke, kao što su kaliopsis ili obični koreopsis, cvetaju od kasnog proleća do rane jeseni. Višegodišnje sorte, kao što je krpelja, često cvetaju tokom letnjih meseci.

Dok cvetaju, oprašivači poput pčela i leptira hrle na cvetove jarkih boja. Nakon cvetanja, cvetne glavice proizvode crne semenke ili semenke. One privlače ptice pevačice tokom jeseni.

Upotreba i prednosti cveća Koreopsis

Koreopsis u herbalizmu i medicini
Autohtoni stanovnici Severne Amerike koristili su korenje C. tinctorie da naprave čaj koji se koristio kao lek za povraćanje i kao lek za dijareju. Infuzija cveća je takođe korišćena za lečenje unutrašnjeg bola, jačanje krvi i zaustavljanje krvarenja.

U Kini – gde je koreopsis poznata kao snežna krizantema – čaj se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska, dijabetesa i visokog holesterola. Naučna istraživanja pokazuju da čaj od koreopsis može pomoći u regulisanju metabolizma i kontroli hiperglikemije. Studije sa Univerziteta u Makau pokazuju da listovi, stabljike i pupoljci C. tinctoria sadrže korisne flavonoide i antioksidante.

Hrana i piće koristeći Koreopsis
Osušene biljke se mogu koristiti za pravljenje čaja. Koreopsis se takođe koristio kao zamena za kafu.

Toksičnost i prijateljstvo pčela
Nije poznato da je Koreopsis toksična za kućne ljubimce ili ljude. Pčele i druge oprašivače privlače cvetanje koreopsisa.

Druge upotrebe za Koreopsis
Cveće Koreopsis se dugo koristi za stvaranje boje. Cvetovi su namočeni u vodu, a zatim se tkanina ili prediva mogu natopiti da upiju žutu ili crvenu boju.

Koreopsis se takođe koristio kao sredstvo protiv insekata. Kada su evropski doseljenici došli u Severnu Ameriku, punili su svoje dušeke osušenim koreopsisom da bi odbili stenice.

Značenje i simbolika koreopsisa

Uobičajene boje, značenje i simbolizam cveta koreopsisa
Koreopsis dolazi u nizu boja, od žute do tamno crvene. Možda je najpoznatija zlatna, sunčano žuta kaliopsis i krpelja. Na jeziku cveća, žuta Koreopsis znači „uvek veseo“.

Žuti cvetovi C. arkansa znače „ljubav na prvi pogled“. Sve u svemu, značenje Koreopsis je jednako veselju i ljubavi.

Značenje, simbolizam i kulturni značaj cvetova koreopsisa u istoriji Indijanaca
Neka plemena Indijanaca verovala su da pije čaj od koreopsisa štiti od udara groma. Drugi su mislili da će čaj pomoći ženama da zatrudne ćerke.

Državni divlji cvet Floride
Koreopsis je 1991. godine proglašen divljim cvetom u državi Florida. Trinaest vrsta, od kojih je 12 autohtonih, raste širom države.

Prikladne prilike za poklon za cveće koreopsis

Cveće Koreopsis je savršen poklon za srećne prilike, kao što su rođendani i godišnjice. Koreopsis što znači na jeziku cveća — „uvek veseo“ — dodaje podsticajnu poruku cvetnim poklonima za prijatelje, porodicu i saradnike.

Kako uzgajati i brinuti se za cveće Koreopsis kod kuće

Koje zone rasta su pogodne za cveće Koreopsis?
Calliopsis, jednogodišnja biljka, će rasti u USDA zonama od 2 do 11. Tickseed, višegodišnja, raste u zonama od 3 do 9a.

Gde da posadim cveće koreopsisa?
Većina sorti koreopsis uspeva na sunčanim mestima. Iako tolerišu sušu i delimičnu senku, koreopsis najbolje raste na vlažnim, dobro dreniranim mestima sa punim izlaganjem suncu.

Jednogodišnje biljke se mogu saditi u krevete, kontejnere i viseće korpe. Višegodišnje biljke se dobro snalaze u granicama i kamenitim mestima.

Koreopsis ne zahteva đubrivo; u stvari, previše može usporiti proizvodnju cveća. Umesto toga, jednostavno se obucite kompostom u proleće.

Kako da sveže rezano cveće koreopsis traje duže

Sveže rezano cveće koreopsis čini prelep dodatak svakom aranžmanu. Za dugotrajno cvetanje, odrežite stabljike pod uglom i uklonite sve listove ispod linije vode.

Održavajte posudu čistom i isključite vodu svaki drugi dan. Dodavanje nekoliko kapi izbeljivača pomaže da voda ostane bistra.

Konačno, držite aranžman podalje od direktnog sunca i dalje od otvorenih prozora, otvora za grejanje ili ventilatora. Stavljanje aranžmana u frižider noću takođe može pomoći da rezano cveće duže ostane sveže.

Upakovati
Cveće koreopsisa daje sunčani dodir pejzažima i cvetnim aranžmanima. I višegodišnje i jednogodišnje biljke cvetaju mesecima i privlače korisne oprašivače.

Ovi severnoamerički starosedeoci su odličan izbor za suva, sunčana mesta u pejzažu. Njihov šareni cvet nude poruku veselja i uzbudljivu atmosferu koja će sigurno ulepšati nečiji dan, bilo da raste u bašti ili je predstavljena u buketu.

Česta pitanja o cveću Koreopsis:
Da li su koreopsis jednogodišnje ili višegodišnje?
Postoji oko 80 vrsta koreopsisa. Mnogi rastu kao jednogodišnje ili višegodišnje biljke, u zavisnosti od vrste i klimatske zone, a mnoge rastu u divljini širom Severne Amerike.

Da li pčele vole koreopsis?
Da, pčele i druge oprašivače privlače cvetanje koreopsisa tokom letnjih meseci.

Da li koreopsis voli puno sunce?
Cvetovi koreopsisa voleli su svetle, sunčane uslove da bi zaista uspevali. Skoro ciljajte da posadite na području koje prima maksimalnu izloženost sunčevoj svetlosti tokom celog dana.

Da li treba da oplođujem cvetove Koreopsis?
Biljke Koreopsis ne zahtevaju đubrivo; u stvari, previše može usporiti proizvodnju cveća. Umesto toga, jednostavno se obucite kompostom u proleće.

Da li je koreopsis otrovan?
Biljka koreopsis nije toksična i za ljude i za životinje.