Koliko raste fikus ginseng

Sve što treba da znate Očekivanja rasta fikusa ginsenga
Ficus ginseng (Ficus microcarpa) je popularna kućna biljka ili drvo u zatvorenom, posebno za početnike u bonsai. Biljke fikus ginsenga imaju prelepe zelene listove ovalnog oblika i debela stabla harizmatičnog oblika trbušnog drveta. U ovom članku ćemo objasniti koliko veliko i koliko brzo drvo fikusa ginsenga obično raste u zatvorenom prostoru i najbolje uslove za optimalan rast.


Koliko raste fikus ginseng?
Drveće fikusa ginsenga je autohtono u tropskim regionima u jugoistočnoj Aziji, Australiji i delovima Pacifika. Ova stabla uspevaju u toplim, vlažnim klimama, ali mogu da prežive i na nižim temperaturama.

U najprikladnijim područjima, stabla fikus ginsenga mogu narasti do 40 stopa visoko u divljini. Međutim, najveći poznati primerak je porastao preko 100 stopa, sa krunom koja je bila široka oko 250 stopa. Ovaj fikus ginseng raste u botaničkoj bašti Menehune na Havajima.

Kao drveće u zatvorenom prostoru, biljke fikus ginsenga obično dostižu između 1 i 2 stope visine. Ako ih uzgajate kao bonsai stabla, možete ih držati prilično kompaktnim.

Koliko vremena je potrebno da fikus ginseng dostigne punu veličinu?

Drveće fikusa ginsenga sporo raste i može trajati decenijama ako im se pruži odgovarajuća nega. Neka drveća rutinski dostižu i oko 100 godina. Poznato je da su neki primerci bonsaija fikus ginsenga stari oko 1000 godina.

Zbog sporog rasta, biljkama fikus ginsenga može biti potrebno oko 15 godina da dostignu svoju zrelu veličinu. Možete povećati veličinu trbušnog debla tako što ćete biljku ostaviti godinu ili dve pre rezidbe.

Idealni uslovi za uzgoj Ficus Ginseng

Biljke fikus ginsenga su neke od najlakših bonsaija za početnike zbog svojih potreba za malim održavanjem. Iako je fikus ginseng porijeklom iz tropskih područja, može uspjeti u zatvorenom prostoru.

Postavite biljke fikus ginsenga negde sa jakim, indirektnim svetlom. Iako ove biljke mogu tolerisati puno sunca, direktna popodnevna sunčeva svetlost može spaliti lišće. Pokušajte da obezbedite filtrirano svetlo tokom popodneva.

Biljke Ficus ginsenga treba da budu u redu sa prosečnom temperaturom i vlažnošću u domaćinstvu. Možete čak postaviti biljke fikus ginsenga napolju ako letnje temperature pređu 60ºF (15,5ºC). Ove biljke fikusa najbolje rade u USDA zonama od 9 do 11.

Drveće fikusa ginsenga treba vlažno zemljište tokom proleća i leta, tako da zalivajte kad god se gornji centimetar zemlje oseća suvim. Zalivajte ređe tokom zime.

Ova stabla fikusa vole umerenu do visoku vlažnost od najmanje 50%. Iako se preporučuje redovno zamagljivanje, najbolje je da koristite ovlaživač ako možete. Ovo vam omogućava da održite stabilan nivo vlažnosti.

Biljkama Ficus ginsenga potrebna je zemlja koja dobro drenira kako bi se izbeglo prekomerno zalivanje. Koristite gotove mešavine za bonsai ili standardne mešavine sa dodatkom perlita. Drveće fikusa ginsenga treba presađivati svake druge godine. Gnojite razblaženim tečnim đubrivom svake dve nedelje u proleće i leto i jednom mesečno tokom zime.

Takođe je važno da ostanete na vrhu uobičajenih Ficus ginseng buba, štetočina i bolesti.

Okončanje

Drveće fikusa ginsenga je idealno ako želite da počnete sa bonsaijem i ponudite mnoštvo upotreba i prednosti. Ova stabla u zatvorenom prostoru koja se ne održavaju mogu narasti do 1 do 2 stope u zatvorenom prostoru. Drveće fikusa ginsenga može trajati i do 15 godina da potpuno sazre, ali može da živi decenijama.