Cvece nasturcijuma Vas kompletan vodic kroz njihova simbolicka znacenja

Vesele i svetle tople boje običnog nasturcijuma čine ga jednim od najpopularnijih cveća u saksiji širom sveta. Njihova sposobnost da se rašire preko kreveta ili da se izliju iz viseće sadilice čini ih vrednim dodatkom svakoj bašti ili balkonu . Ali je takođe podržana dubokim značenjima koja ga dobro doprinose dodavanju simboličkih aranžmana. Izaberite cvet Nasturtijuma zbog njegove boje i simbolike.

Pregled sadržaja:

Značenje i simbolizam cveta nasturcijuma – suština
Etimološko značenje
Značenje i simbolizam cveta nasturcijuma
Kulturni značaj i simbolika nasturcijuma
Pogodne prilike za poklone za nasturcijum
Najčešća pitanja o cvetu nasturcijuma:

Značenje i simbolizam cveta nasturcijuma – suština

Na jeziku cveća, nasturcijumi tradicionalno simbolizuju patriotizam, ljubav, odanost, snagu i čistotu. Nasturtijum uglavnom cveta u toplim bojama, pa nije iznenađujuće što imaju snažno i emocionalno značenje. Oni su takođe jestivi i igrali su ulogu u pomaganju ljudima da izdrže sukobe širom sveta.

Etimološko značenje

Uobičajeni naziv za cvet, Nasturtium, potiče od latinskih izraza nasus i torkuere . Nasus znači nos , a torkuere znači uvrtanje . Ime se odnosi na uobičajenu reakciju na oštar miris i oštar ukus biljke.

Naziv roda koji sadrži sve sorte Nasturtium, Tropaeolum, odnosi se na verovanje Karla Lineja da cveće izgleda kao trofeji bitke.
Značenje i simbolizam cveta nasturcijuma

Pošto nasturcijumi uglavnom cvetaju toplim bojama, nije iznenađujuće što imaju snažno i emocionalno značenje. Na jeziku cveća, značenje i simbolika Nasturtijuma se donekle razlikuju i od boje odgovarajućeg cveta:

Značenje cveta crvenog nasturcijuma

Crveni nasturcijum simbolizuje strastvenu ljubav, predanost, intenzivnu želju, energiju i slavlje.

Značenje žutog cveta nasturcijuma

Žuti cvetovi su sinonim za značenja radosti, razigranosti, mladosti, novih početaka i prijateljstva.

Značenje narandžastog cveta nasturcijuma

Narandžasta boja je usko povezana sa entuzijazmom, proslavljanjem dostignuća, kreativnosti i rasta.

Značenje cveta kestenjaste nasturcijuma

Maroon je često simbol skrivene ili nesvesne lepote, tajne ljubavi, odanosti i produbljivanja opsesije.
Kulturni značaj i simbolika nasturcijuma

Generalno, cveće Nasturtijuma simbolizuje snagu, čistoću i intenzivne emocije. Obično se povezuje sa patriotizmom ili željom da se bori za ono u šta veruje.

Ovo značenje se prenosi kroz godine otkako ga je švedski botaničar Carl Linnaeus prvi put predložio. Mislio je da crveni i narandžasti cvetovi izgledaju kao krvavi štitovi ili šlemovi koji se drže na stabljikama poput koplja.

Ironično, drugo vitalno značenje cveta je umesto toga povezano sa naučnim principom. Ćerka botaničara, Elizabeta Line, primetila je da crveno cveće bljeska u sumrak. Ovo je ustupilo mesto otkriću fenomena Elizabet Line , koji je vizuelni efekat sličan stroboskopu izazvanim uparivanje crvene i plave ili tamno zelene boje.

Cveće nasturcijuma u ​​viktorijanskoj eri

Tokom viktorijanske ere, na vrhuncu upotrebe cvetnih aranžmana, Nasturtijum je dobio nešto drugačije značenje. Stavljanje nekoliko jarko crvenih cvetova u buket može dodati sledeća značenja:

Burna ljubav, koja ukazuje na vaše interesovanje uprkos preprekama
Lojalnost i odanost da se neko juri na duge periode
Tajna ili skrivena ljubav
Slatkoća i gracioznost, posebno kada se pomeša sa karanfilima i pupoljcima ruže.

Neki od drugih kulturnih doprinosa nasturcijuma su praktičniji. Na primer, osušeni i mleveni listovi i pupoljci korišćeni su kao zamena za crni biber tokom Drugog svetskog rata.

Cveće nasturcijuma u ​​umetnosti i književnosti

U umetnosti, Klod Mone je naširoko koristio Nasturtiums zbog njihove jarke boje na svojim slikama. Mnoge slike umetnice Margaret Preston zasnovane su posebno na ovom cvetu.

Pogodne prilike za poklone za nasturcijum

Nasturtijum je dostupan i kao rezano cveće i kao biljke u saksiji. Sorte u saksiji su odličan poklon za nekoga ko započinje novi poduhvat, kao što je promena karijere ili povratak u školu, posebno u žutim i narandžastim nijansama.

Jarko crveni nasturcijumi su odličan dodatak buketima sa suptilnim ili očiglednim romantičnim namerama. Takođe su idealni za godišnjice, posebno u tamnijim nijansama crvene, jer ovo cveće ukazuje na lojalnost i odanost.

Najčešća pitanja o cvetu nasturcijuma:

Da li se nasturcijumi vraćaju svake godine?

Nasturtium su biljke koje se same seju, tako da će se iz godine u godinu vraćati u vašu baštu ili rastuću površinu.
Da li nasturcijumi vole sunce ili senku?

Nasturtiums su biljke koje vole sunce i najbolje uspevaju u oblastima za uzgoj koje obično dobijaju najmanje 6 sati pune, direktne sunčeve svetlosti svakog dana.
Gde da posadim nasturcijume?

Gledajte da posadite nasturcijum u dobro drenirajuće osnove tla, idealno na dobro izloženim područjima koja dobijaju puno sunca gde je to moguće. Obično biljkama neće biti potrebno mnogo đubrenja jer su njihove potrebe za hranljivim materijama zanemarljive u poređenju sa mnogim drugim cvetnim biljkama.
Šta simbolizuje nasturcijum?

Cveće nasturcijuma simbolizuje snagu, čistoću i jake emocije. Obično se povezuju sa patriotizmom ili željom da se bore za ono u šta neko veruje.
Za šta se koristi nasturcijum?

Biljke nasturcijuma su jestive, od listova do cvetova i pupoljaka. U stvari, pupoljci se često kisele i koriste kao zamena za kapare jer takođe imaju oštar i blago ljut ukus. Latice nasturcijuma se često koriste kao šareni ukrasi ili kao deo mešane salate. Cvetovi su takođe odlični oprašivači, privlačeći pčele i druge insekte u baštu.
Upakovati

Ne dozvolite da vas sveprisutnost Nasturtijuma navede da previdite njenu simboliku. Ovaj skromni baštenski cvet pripada svakom dvorištu ili balkonskoj cvetnoj kutiji.