Značenje i simbolizam biljke žada

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju biljaka od žada

Biljke od žada su fantastične biljke koje ne zahtevaju održavanje, bogate značenjem i simbolikom – prilično bukvalno. Veruje se da ovi sukulenti predstavljaju sreću, uspeh i bogatstvo, što objašnjava zašto alter-ego često poznaju biljku žada kao što je „biljka novca“ ili „drvo novca“. U ovom vodiču ćemo otkriti značenje i simboliku biljaka žada u različitim kulturama i filozofijama širom sveta.


Značenje i simbolika biljke žada – osnove
Biljke žada predstavljaju prosperitet, uspeh i bogatstvo u mnogim sistemima verovanja. Ova asocijacija potiče od oblika listova biljke žada nalik na novčić. Praktičari feng šuija slave biljku žada kao simbol sreće. Kao zimzelene biljke, biljke žada takođe predstavljaju rast, trajnost i obnovu.

O biljkama žada

Porodica i rod žada biljaka
Biljke žada su opšte poznate po svom botaničkom imenu Crassula ovata. Ovi sukulenti potiču iz porodice Crassulaceae – poznatih i kao stonecrops. Mnoge vrste biljaka žada su neverovatno izdržljive, što objašnjava zašto biljke žada rade tako dobro kao i kućne biljke. Međutim, smatraju se blago toksičnim za kućne ljubimce, tako da je najbolje da ih držite van domašaja željnih mačaka ili pasa u vašem domu.

Poreklo i istorija biljaka od žada
Biljke žada su autohtone na sušnim, stenovitim padinama Mozambika i Južne Afrike. U Južnoj Africi ćete ih uglavnom naći u regionima Eastern Cape i KvaZulu-Natal. Biljke žada se uzgajaju kao kućne biljke više od jednog veka i sada se uzgajaju širom sveta.

Botaničke karakteristike biljaka žada
Biljke od žada zavise od svojih mesnatih zimzelenih listova koje im pomažu da prežive oštre, sušne uslove u svojoj domovini. Njihovo sporo rastuće lišće je tipično tamnozeleno i ovalnog oblika. Mnoge biljke žada razvijaju crveno rumenilo oko ivica svojih listova kada su izložene puno sunčeve svetlosti. Kako rastu, biljke od žada sve više liče na mini drveće zahvaljujući svojim debelim, drvenastim stabljikama.

Zašto se biljka žada zove biljka novca?

Biljke žada su razvile svoj alter-ego „biljku novca“ zahvaljujući svojoj ulozi u feng šuiju. Drevna duhovna praksa iz Kine, feng šui povezuje biljke žada sa srećom, finansijskim bogatstvom i uspehom. Biljke od žada su posebno popularne kao poklon za sreću za nove poslovne poduhvate.

Međutim, ovde stvari mogu postati malo zbunjujuće. Biljke žada nisu jedine biljke sa ovim nadimkom. Pachira Akuatica se obično naziva „drvo novca“. Međutim, ovo nije sukulent poput biljke žada. Pilea peperomoides se takođe naziva kineska biljka novca, ali opet, oni nisu sukulenti.

Zašto su biljke žada povezane sa prijateljstvom?
Jedan od mnogih nadimaka biljke žada je „drvo prijateljstva“. Ovo se uglavnom odnosi na cvetne biljke žada koje se tradicionalno poklanjaju.

Biljkama žada su potrebni određeni uslovi da bi cvetali, tako da ulaganje napora da se neguje ovakva biljka od žada zahteva posvećenost. A poklon te biljke prijatelju simbolizuje koliko ste posvećeni njihovom prijateljstvu. Lišće predstavlja radost i energiju snažnog prijateljstva. U međuvremenu, miris malih belih cvetova se vidi kao miris snažne veze.

Opet, feng shui veza je još jedan razlog zašto su biljke žada povezane sa određenim kvalitetima. U ovoj praksi, biljke žada se vide kao simbol sreće. Davanje biljke žada nekome koga poznajete je način da im poželite uspeh u njihovim nastojanjima.

Drugi folklor, mitovi i simbolika povezani sa biljkama od žada

U kineskoj kulturi simbolika biljke žada postepeno je evoluirala izvan feng šuija. Biljke žada se koriste za kinesku Novu godinu za negovanje sreće i prosperiteta u narednoj godini. Ljudi mogu staviti investicione dokumente ispod fabrike žada da bi dobili veću isplatu.

Druga praksa je vezivanje malih crvenih koverata koje sadrže novac ili novčiće na biljku žada koristeći crvenu traku. Ove koverte su poznate kao „lai see“ i predstavljaju način traženja sreće. Ova praksa je počela u Kini tokom dinastije Han i od tada se proširila na druge azijske kulture.

Tradicionalno, biljke žada se smatraju odličnim poklonima za nove vlasnike preduzeća ili tokom prvih poslovnih sastanaka. Ovakvi pokloni se daju da blagoslovi poduhvat uspehom i srećom. Ovi sukulenti su takođe tradicionalni pokloni za domaćinstvo ili rođendan.

Upotreba biljaka žada u feng šuiju

Šta biljke žada predstavljaju u feng šuiju?
Kineska duhovna praksa feng šuija je najpoznatiji izvor simbolike biljke žada. Ova filozofija uči da možemo da kultivišemo pozitivnu energiju ili či tako što organizujemo naše životne sredine na specifične načine.

Biljke žada se smatraju jednim od tvoraca novca feng šuija. Ovi sukulenti oličavaju prosperitet, uspeh i bogatstvo – i finansijsko i fizičko. Ova asocijacija je nastala zato što biljke žada imaju okrugle listove koji podsećaju na novčiće.

Zelena boja igra veliku ulogu kada se koriste biljke žada u feng šuiju. Zelena ima specifične asocijacije u feng šuiju – povezana je sa rastom i prosperitetom. Takođe predstavlja obnovu i regeneraciju. Zimzelene biljke, poput biljke žada, takođe oličavaju trajnost i stabilnost.

Osim boja, feng šui se takođe može podeliti na pet prirodnih elemenata – drvo, vatra, zemlja, voda i metal. Kao i sve biljke, biljke žada pripadaju elementu drveta, predstavljajući energiju i rast. Drvo je takođe povezano sa porodičnim i bogatim zonama na mapi Bagua.

Gde bi trebalo locirati biljke od žada u kući prema Feng Shuiju?
Dakle, kako zapravo koristite biljke žada za stvaranje pozitivnog chi? Pa, u feng šuiju, objekte treba postaviti u određena područja koja maksimiziraju njihovu potencijalnu energiju. Za biljke od žada, lokacije na mapi Bagua povezane su sa uspehom i bogatstvom.

Jugoistok je najčešća zona Bagua na koju se treba fokusirati prilikom kultivisanja bogatstva. Ova oblast je povezana sa elementom drveta. Jugoistok je takođe povezan sa suncem, što dobro funkcioniše za biljke žada jer im je potrebno puno sunčeve svetlosti. Takođe možete postaviti biljku žada u jugoistočni deo kancelarije ili studija kako biste podstakli uspeh.

Biljke od žada mogu pomoći u kultivaciji ne samo finansijskog bogatstva već i zdravlja. Stavite biljku žada u istočni aspekt svog doma da biste to uradili. Ovaj region upravlja porodicom i zdravljem, tako da dodavanje biljke žada ovde može pomoći da donesete zdravstvenu sreću svima koje volite.

Dobijanje pozitivnog feng šuija od biljaka žada nije samo nešto za dom. Ako posedujete preduzeće, posebno restoran ili prodavnicu, biljka žada bi mogla da pomogne či u vašem poslovnom imanju. Biljku žada u ovim situacijama treba postaviti ili na ulaz ili odmah pored kase.

Ne stavljajte biljku žada u kupatilo da ne biste upropastili svoj pažljivo kultivisani feng šui. U suprotnom, vaš pozitivni chi bi bukvalno mogao da završi u toaletu.

Ni spavaća soba nije preporučena lokacija za biljke od žada. Biljke proizvode jang energiju, koja je povezana sa aktivnošću i radom. Previše jang energije može učiniti da se vaša spavaća soba oseća nemirno, a ne opuštajuće.

Takođe ćete morati da održavate svoju biljku žada zdravom da biste dobili maksimalnu korist za feng šui. Ako biljka postane nezdrava kada se o njoj pravilno ne brine, to proizvodi negativan chi.

Nega biljaka od žada kod kuće

Srećom, biljku žada je lako održavati zdravom, što vam omogućava da zaista negujete taj pozitivni či. Biljke od žada su neverovatno izdržljive jer su navikle na mnogo teže uslove od naših udobnih, zaštićenih domova i retko ih muče štetočine i bolesti.

Najvažnija stvar koju treba obezbediti biljkama od žada je puno sunčeve svetlosti. Ovi sukulenti zahtevaju između četiri i šest sati sunčanja dnevno. Najbolja praksa je da biljke žada stavite negde gde mogu dobiti direktno jutarnje sunce. Međutim, direktno popodnevno sunce leti biće previše čak i za ove biljke koje vole toplotu.

Biljke žada takođe vole da budu na suvoj strani. Kao sukulenti, svu vodu koja im je potrebna čuvaće u svojim mesnatim listovima. Kao takve, biljkama žada nije potrebno mnogo vode. Pregledajte ih jednom nedeljno i dajte im piće ako je zemlja skoro potpuno suva. Preterano zalivanje biljke žada je najbrži način da je učinite nezdravom.

Ove biljke se postepeno uzgajaju – svake godine postaju samo nekoliko centimetara više, tako da nećete morati često da presađujete biljku žada i potrebno im je samo povremeno orezivanje. Kao takve, biljke žada ne moraju biti religiozno oplođene. Razblažena doza đubriva koja se nanosi na vlažno zemljište svakih šest meseci je više nego dovoljna.

Pošto ne vole previše vode, biljkama žada je potrebno zemljište koje se brzo drenira. Pomešajte malo peska sa mešavinom za saksije ili koristite specijalizovani sočni medij. Zemljište za biljke od žada takođe treba da bude malo kiselo – oko 6,0 na pH skali je idealno.

Biljke žada preferiraju tople temperature negde između 55 i 75ºF (12 do 23ºC). Zimi nikada ne dozvolite da njihova temperatura padne ispod 50ºF (10ºC). Biljke od žada takođe vole suše uslove, sa nivoom vlažnosti od 30% do 50%.

Biljke od žada se takođe lako razmnožavaju ako želite da proširite svoju kolekciju.

Okončanje

Biljke od žada su izuzetno popularni sukulenti sa bogatstvom značenja i simbolike. U kineskom feng šuiju, biljke žada oličavaju sreću, uspeh i bogatstvo ili prosperitet. Ovo se odnosi i na zdravlje, kao i na novac.

Biljke žada se tradicionalno predstavljaju kao poklon za sreću prijateljima ili novim poslovnim poduhvatima. Oni su povezani sa prosperitetom u kineskoj novoj godini i takođe predstavljaju prijateljstvo i obnovu.

Ako tražite svoju sledeću biljku žada, pogledajte naš detaljni vodič za prodavnica biljaka koje isporučuju biljke žada širom zemlje.