Ultimativni vodic za negu kaktusa orhideja Epifilum

Sve što treba da znate o uzgoju i negovanju biljaka kaktusa orhideja kod kuće

Kaktus orhideje (Epiphillum okipetalum) unosi svetlu boju i prijatan miris u vaš dom. Uobičajena imena ove popularne sobne biljke uključuju kraljicu noći, kaktus lišća i kaktus Holanđana. Kaktus orhideje je cenjen zbog svojih cvetova jarkih boja koji su u proleće izbili u magični niz. Štaviše, njihove segmentirane, nazubljene stabljike ostavljaju dramatičan utisak u visećim loncima. Epifilum je ono što je poznato kao epifitski kaktusi. To znači da u prirodi rastu na površini drugih biljaka. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o nezi orhideja kaktusa kod kuće, uključujući kako posaditi; najbolja mešavina zemljišta; razmatranja svetlosti, temperature i vlažnosti; kako zalivati i đubriti; kada i kako se orezuju i razmnožavaju. Idemo!


Nega kaktusa orhideja – najvažnije
Ostvarite uspešnu negu kaktusa orhideja uz optimalnu ravnotežu vode, vlage i svetlosti. Epifilum uspeva u umerenoj vlažnosti u zatvorenom prostoru, vlažnom, ali dobro drenirajućem zemljištu, kiselom pH i filtriranoj sunčevoj svetlosti. Uravnoteženo đubrivo i niže zimske temperature pomažu u podsticanju svetlih, mirisnih cvetova.

O biljkama orhideja kaktusa (epifiluma).

O biljkama kaktusa orhideja
Poreklo i istorija
Kaktus orhideje prirodno raste u ravničarskim džunglama i oblačnim šumskim okruženjima. Obično se nalaze u senovitim, vlažnim šumskim krošnjama gde rastu na drveću kao što je frangipani.

Za razliku od mnogih drugih epifita, kaktus orhideje ne uzima od svoje biljke domaćina. Umesto toga, on se hrani iz buđi lišća, insekata, životinjskog izmeta, vazduha i vlage u okolini.

U prirodi, orhideja kaktusa cveta noću. Ali 1800-ih, lovci na biljke su tražili primerke koji su cvetali i tokom dana. Iako botaničari nastavljaju da se ukrštaju u pokušaju da stvore više dnevnih cvetova, većina i dalje cveta samo noću.

Vrste i karakteristike
Biljke iz roda Epiphillum pripadaju porodici Cactaceae (kaktus). Postoji oko 20 vrsta epifiluma.

Ovaj kaktus ima široke, ravne, mesnate stabljike. Stabljike su spojene, nazubljenih ili nazubljenih ivica i areola bez kičme. Stabljike su u tragu ili su nalik na priveske.

Početkom zime do proleća, veliki cvetovi jarkih boja izbijaju sa krajeva stabljika. Obično cveće cveta noću.

Mnogi imaju slatki miris. Cvetovi dolaze u nizu boja, uključujući crvenu, narandžastu, žutu, ljubičastu, roze, belu i dvobojnu.

Kaktusi orhideja su porijeklom iz tropskih šuma Centralne i Južne Amerike. Takođe se nalaze u karipskom regionu. U svom prirodnom okruženju, uspevaju u krošnjama prašume, rastu na drveću i uživaju u prošaranom svetlu.

Popularne sorte i sorte
Popularne sorte kaktusa orhideja
Dostupan je veliki izbor kaktusa orhideja. Većina su hibridi, uzgajani za proizvodnju cvetova različitih oblika, mirisa i izdržljivosti, sa posebnim fokusom na briljantnu boju.

Popularni hibridi po boji cvetanja uključuju:

Crvena: Arlene, Lepa crvena, Miss Amerike, Shovboat
Narandžasta: Cutie, Dragon Heart, Havaii, Honeicomb, J.T. Berber
Žuta: Pustinjski soko, Dženifer En, Kralj žutih, nagrada
Ljubičasta: Dragonfruit, Miss Hollivood
Pink: Fantazija, Fortuna, Linda En, Milenijum, Ofelija, Pegaz, Nezaboravno
Bela: Kraljica koledža, Fred Bouton, Francuska Sahara
Dvobojni: Andromeda, Dante
Za posebno mirisno cveće, kućni baštovani vole E. okipetalum, E. ‘Evening Delight’ i E. ‘Villiam Clark’.

Dok se vreme cvetanja razlikuje u zavisnosti od hibrida, većina je relativno kratkog veka. Neki cvetovi traju samo jednu noć, dok drugi traju nekoliko dana.

Da li je kaktus orhideja otrovan za ljude i/ili kućne ljubimce?
Kaktusi orhideja nisu toksični za ljude ili kućne ljubimce.

Upotreba i prednosti epifiluma
Baštovani u zatvorenom prostoru cene kaktus orhideje zbog zadivljujuće boje, veličine i mirisa njegovog cvetanja. U nekim kulturama, cvetovi kaktusa orhideje koriste se kao sastojak supe. Cvetovi imaju teksturu za koju se kaže da je slična onoj bamiji.

Epifilum može da proizvede jestive plodove. Neki upoređuju njihov ukus sa ukusom marakuje, sa teksturom nalik kivija i semenkama.

Orhidejski kaktus (Epifilum) Značenje i simbolizam
Prevod Epifiluma znači „na listu“. Ironično, međutim, orhidejski kaktusi zapravo nemaju lišće. Umesto toga, Epifilum je referenca na način na koji cvetovi ovog kaktusa izlaze direktno iz njegovih stabljika.

Botaničari i hobisti su ukrštali kaktus orhideje više od 200 godina. Baštovani su uvek u potrazi za novim bojama, jačim mirisima i dužim vremenima cvetanja.

Postoji čak i posebno društvo posvećeno samo kaktusima orhideja. Epiphillum Societi of America osnovano je 1940. da bi promovisalo svest i kultivaciju ovih divnih biljaka.

Kako uzgajati kaktus orhideje kod kuće

Kuća

Koliko raste kaktus orhideja?
Ako uzgajate epifilum kod kuće, šta da očekujete? Kaktus orhideje raste umereno.

Kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, stabljike kaktusa dostižu od 18 do 30 inča. U prirodi, međutim, ove biljke mogu da narastu do 10 metara duge i tri stope široke.

Može proći i do pet godina pre nego što kaktus orhideje procveta. Obično je veća verovatnoća da će cvetati ako im korenje ispuni saksiju ili su vezani za koren. Obično biljka koja raste u loncu od 4 inča cveta pre nego što biljka raste u loncu od osam inča.

Šta uraditi pre sadnje
Kada sadite kaktus orhideje, izaberite saksiju ili sadilicu na manjoj strani. Kontejneri moraju imati drenažu.

Pokušajte da ne sadite dok cvetate. Sačekajte najmanje mesec dana nakon što cveće umre.

Za smeštaj dugih stabljika biljke, viseća korpa je dobar izbor. Ako ne kačite svoj epifilum, stavite njegovu posudu na tacnu ispunjenu šljunkom. Držite poslužavnik skoro doliven vodom da biste poboljšali vlažnost.

Koja je najbolja mešavina zemlje za orhideje kaktusa?
Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke
U prirodi, orhidejski kaktusi obično rastu na drveću. Imitirajte ove uslove tako što ćete izabrati mešavinu zemljišta koja zadržava vlagu, ali se brzo odvodi. Uzmite u obzir tri dela zemlje za saksije na jedan deo plovca ili perlita, ili pola zemlje za saksije na bazi tresetne mahovine na jedan deo perlita.

Što se tiče pH nivoa, ciljajte na kiselu stranu: pH od šest je idealan.

Kako posaditi kaktus orhideje
Kada sadite kaktus orhideje, delimično napunite odabranu posudu vlažnom, dobro drenirajućom zemljom. Nežno stavite biljku u lonac.

Napunite bočne strane labavo do prvobitnog nivoa tla. Nežno nabijajte tlo. Održavajte novo zasađeni epifilum vlažnim.

Kada sadite reznicu, ostavite da se stvrdne nedelju dana pre nego što posadite. Stavite reznicu, rastućim krajem nadole, u zemlju. Ne stavljajte više od dva zupca lista ispod zemlje.

Stavite kontejner na mesto sa jakim, ali indirektnim svetlom. Održavajte tlo vlažnim redovnim zamagljivanjem. Reznica treba da se ukoreni za tri do šest nedelja.

Kaktusi orhideja uspevaju u filtriranom svetlu, kao što je tip koji se nalazi u njihovom prirodnom staništu kišnih šuma. Idealno je mesto koje dobija svetlost ujutru, ali je zaklonjeno popodne.

Nikada ne izlažite svoj Epiphillum punom popodnevnom suncu. Obično je poželjna ekspozicija okrenuta prema jugu ili zapadu.

Ako vaša biljka ne dobija dovoljno svetlosti, možda ćete primetiti duguljast ili slab rast. Žuti ili uvenuli rast je pokazatelj prevelike izloženosti. Uz odgovarajuću količinu svetlosti, vaša biljka treba da ima svetlo do tamnozelene stabljike sa blagom crvenom nijansom na ivicama.

Tokom zime, stavite svoju biljku u prostoriju u kojoj se svetla ne pale nakon što prođe dan. Izlaganje veštačkom svetlu tokom zimskih meseci može uticati na cvetanje u budućnosti.

Postavke temperature i vlažnosti
Tokom većeg dela godine, kaktusi orhideja preferiraju temperature između 65 i 75 stepeni Farenhajta. Međutim, zimi im je potrebno oko osam do 10 nedelja nižih temperatura da bi cvetale.

Tokom ovog hladnog perioda, temperature bi trebalo da budu između 60 i 65 stepeni Farenhajta tokom dana. Noću, temperature bi trebalo da budu između 45 i 55 stepeni Farenhajta.

Kaktus orhideje uspeva u umerenoj vlažnosti. U zatvorenom prostoru, to znači od oko 40 do 50 odsto. Možete povećati vlažnost tako što ćete staviti lonac na poslužavnik sa mokrim kamenjem.

Nega kaktusa orhideja (Epifilum).

Kako zalijevati biljke kaktusa orhideja
Preterano zalivanje je najveća opasnost za zdrave orhidejske kaktuse. Nikada ne dozvolite da vaša biljka stoji u vodi. Međutim, morate osigurati da se njihovo korenje nikada ne osuši.

Od sredine proleća do leta, zalivajte kada je gornja trećina zemlje samo malo vlažna. Tokom zime, biljka zahteva manje vlage. Tokom ovih perioda neaktivnosti zalivajte štedljivo.

Koristite flaširanu ili demineralizovanu vodu, za razliku od vode iz slavine.

Kako, kada i zašto oploditi biljke kaktusa orhideja
Tokom perioda rasta – od proleća do jeseni – primenite đubrivo 10-10-10 svake dve nedelje. Nemojte koristiti đubrivo koje ima više od 10 posto sadržaja azota.

Krajem februara i oktobra primenite đubrivo 2-10-10. Ovo će podstaći cvetanje.

Tokom zime, napravite pauzu od đubrenja jer je preopterećenje hranljivim materijama preveliko za biljku tokom perioda prirodnog mirovanja.

Kako orezati biljke kaktusa orhideja
Jedini razlog za obrezivanje kaktusa orhideje je kontrola njegove veličine. Ako želite da obrezujete, uradite to odmah nakon što biljka prestane da cveta.

Kada sečete stabljike, koristite čiste, oštre makaze. Ovo će pomoći u sprečavanju kidanja. Posebno pazite da ne preterujete nakon rezidbe.

Kako razmnožavati biljke kaktusa orhideje
Ako obrezujete biljku, zadržite reznice. Ovo je najlakši način za razmnožavanje kaktusa orhideje.

Za razmnožavanje, jednostavno odrežite stabljiku. Dozvolite da se kraj formira kalus (stvrdne) nedelju dana. Zatim gurnite rastući kraj u čisto, vlažno tlo.

Ne bi trebalo da bude više od dva nazubljena lista tla. Stavite saksiju na svetlo, ali zasjenjeno mesto i redovno zalijevajte ili zamagljujte. Biće potrebno oko tri do šest nedelja da reznica razvije korenje.

Kada i kako presaditi kaktus orhideje
Mišljenja o tome koliko često treba prijaviti kaktuse orhideja variraju, od svake dve do sedam godina. Kada odlučite da presadite, pomerite samo jednu posudu veću. (Kaktusi orhideja imaju tendenciju da cvetaju snažnije ako su malo vezani za koren).

Sačekajte da presadite orhideju kaktusa otprilike mesec dana nakon cvetanja. Ne uklanjajte previše zemlje sa korena.

Umesto toga, samo ga lagano protresite da biste uklonili višak zemlje i stavite koren u novi kontejner. Zatim napunite svežom zemljom. Ne zalivajte nedelju dana nakon presađivanja.

Ako imate veliku biljku i ne želite da presađujete, možete dodati svežu zemlju. Lagano donjite biljku u njenu sadašnju posudu.

Uobičajeni problemi sa kaktusom orhideja i kako ih lečiti

Uobičajeni problemi sa kaktusom orhideja

Najčešći problem koji utiče na kaktuse orhideja je prekomerno zalivanje. Ako vaša biljka sedi u vodi, možete primetiti da stabljike postaju mlohave ili crne u dnu. Ovo je problem poznat kao trulež stabljike. Ako vidite trulež stabljike, napravite pauzu od zalivanja. Odrežite pocrnjele stabljike na nivou tla.

Preterano izlaganje oštroj, direktnoj svetlosti može dovesti do toga da stabljike požute ili izgledaju uvele. Previše svetla takođe može stvoriti izgled opekotina od sunca.

Suprotno tome, ako je vašem kaktusu orhideje potrebno više svetla, može poprimiti dug, slab izgled.

Prekomerno zalivanje vaše biljke takođe može dovesti do zaraze gljivičnim gljivicama. Druge potencijalne štetočine uključuju lisne uši, brašnaste bube i crvene paukove grinje u staklenicima. Lečite infestacije upotrebom insekticidnog sapuna ili Neem ulja.

Pazite na mrlje na stabljikama, što može ukazivati na gljivične probleme. Često, gljivice rastu kada voda predugo stoji na stabljikama. Sprečite gljivice zalivanjem dalje od stabljika i korišćenjem dobro drenirajućeg zemljišta.

Osnovni alati koje treba imati u blizini
Osnovni alati za kućne biljke
Nega kaktusa orhideja ne zahteva mnogo specijalizovanih alata. Međutim, poželećete oštre makaze da sprečite kidanje tokom rezidbe ili uzimanja reznica.

Boca sa raspršivačem je zgodna da zemlja bude ravnomerno vlažna.

Koristite uravnoteženo đubrivo 10-10-10 tokom perioda rasta. Dvaput godišnje koristite đubrivo 2-10-10 za promovisanje cvetanja.

Upakovati
Kaktus orhideje nudi svetle, mirisne cvetove. Posebno je dramatično kada se uzgaja u visećim korpama.

Trik za uspešnu negu kaktusa orhideja leži u pronalaženju optimalne ravnoteže svetlosti i vode. Uz odgovarajuću osvetljenost, odgovarajuću vlažnost i dobro drenirajuću zemlju, kaktus orhideje će godinama ulepšavati vaš dom.

Za više informacija o čuvenoj biljci orhideja – pogledajte naše osnovne vodiče za:

43 najpopularnije vrste orhideja
Značenje i simbolika orhideje
Najbolja mešavina zemljišta za orhideje
Osnovna razmatranja za osvetljenje biljaka orhideja
Kako zalijevati orhideje kod kuće
10 uobičajenih razloga zašto listovi orhideja postaju žuti

Česta pitanja o nezi kaktusa orhideja:

Koje je najbolje đubrivo za orhidejski kaktus?
Tokom perioda rasta – od proleća do jeseni – primenite đubrivo 10-10-10 svake dve nedelje. Nemojte koristiti đubrivo koje ima više od 10 posto sadržaja azota.

Krajem februara i oktobra primenite đubrivo 2-10-10. Ovo će podstaći cvetanje.

Tokom zime, napravite pauzu od đubrenja jer je preopterećenje hranljivim materijama preveliko za biljku tokom perioda prirodnog mirovanja.

Koliko svetlosti treba kaktusu orhideje?
Kaktusi orhideja uspevaju u filtriranom svetlu, kao što je tip koji se nalazi u njihovom prirodnom staništu kišnih šuma. Idealno je mesto koje dobija svetlost ujutru, ali je zaklonjeno popodne.

Koje je najbolje tlo za orhidejski kaktus?
U prirodi, orhidejski kaktusi obično rastu na drveću. Imitirajte ove uslove tako što ćete izabrati mešavinu zemljišta koja zadržava vlagu, ali se brzo odvodi. Uzmite u obzir tri dela zemlje za saksije na jedan deo plovca ili perlita, ili pola zemlje za saksije na bazi tresetne mahovine na jedan deo perlita. Što se tiče pH nivoa, ciljajte na kiselu stranu: pH od šest je idealan.

Koliko vremena je potrebno da kaktus orhideje procveta?
Može proći i do pet godina pre nego što kaktus orhideje procveta. Obično je veća verovatnoća da će cvetati ako im korenje ispuni saksiju ili su vezani za koren. Obično biljka koja raste u loncu od 4 inča cveta pre nego što biljka raste u loncu od osam inča.

Kako da nateram svoj orhidejski kaktus / epifilum da procveta?
Uz dužnu pažnju i pažnju, kaktus orhideje će cvetati u zatvorenom prostoru obično kada dostigne zrelost nakon nekoliko godina rasta.

Kako razmnožavati kaktus orhideje?
Za razmnožavanje, jednostavno odrežite stabljiku. Dozvolite da se kraj formira kalus (stvrdne) nedelju dana. Zatim gurnite rastući kraj u čisto, vlažno tlo.

Pod zemljom ne bi trebalo da bude više od dva zupca lista. Stavite saksiju na svetlo, ali zasjenjeno mesto i redovno zalijevajte ili zamagljujte. Biće potrebno oko tri do šest nedelja da reznica razvije korenje.

Da li treba da cvećem kaktusa?
Tipično, cveće kaktusa mrtve glave nije neophodno jer će prošlo cvetanje na kraju pasti sami po sebi dozvoljavaju novi rast.