Kod kamelije simboli strasti i savrsenstva

Dok je većina cvetnih grmova na vrhuncu tokom leta, kamelija je jedinstvena po tome što prvenstveno cveta u kasnu zimu i rano proleće. Vekovima je ovaj prelepi cvet nosio bogatu simboliku usklađenu sa romantičnom ljubavlju i predanošću. U ovom vodiču ću pokriti sve što treba da znate o značenju kamelije na jeziku cveća.

Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta kamelije
Pregled sadržaja:
Značenje cveta kamelije – ključni za poneti
Etimologija
Boje cvetova kamelije i njihova simbolika
Kamelije u kineskoj kulturi
Japanska kultura i značaj kamelije
Značenja Brazila i Kamelije
Novi Zeland i cvet kamelije
Umetnost i književnost u kojoj se pominju kamelije
Cveće i tetovaže kamelije

Prikladne prilike za poklone

Značenje cveta kamelije – ključni za poneti
Poreklom iz Kine, cvetovi kamelije imaju duboko simboličko značenje povezano sa romantičnom ljubavlju i odanošću. Cveće bele kamelije u zapadnim kulturama simbolizuje obožavanje i brigu; roze cvetovi kamelije izražavaju čežnju; a cvetovi crvene kamelije predstavljaju želju, romantiku i strast.

Etimologija
Sezona uzgoja cveća kamelije
Georg Džozef Kamel je bio botaničar koji je prvi opisao kameliju dok je istraživao ostrvo Luzon, gde je ona izvorna. Carl Linnaeus je dao ime rodu po njemu kada je razvijao modernu formu botaničke taksonomije koja se i danas koristi. Ime odaje počast njegovom otkriću, ali ima i lirski zvuk koji mnoge ljude navodi da ga koriste kao ime za devojku.

Boje cvetova kamelije i njihova simbolika
Kao i kod mnogih sorti cveća, suštinsko značenje i simbolika u floriografiji , ili jezik cveća, često mogu da variraju u zavisnosti od prikazanih boja. Dok cvetovi kamelije imaju dugu simboličku povezanost sa romantikom i odanošću, postoje suptilne razlike kojih treba biti svestan na osnovu njihovih jedinstvenih karakteristika boje.

Značenje cveta bele kamelije

Cvetovi bele kamelije pokazuju da imate obožavanje i brigu za nekoga, ali nemate romantično interesovanje. Belo cveće je često odlična opcija za poklon članu porodice ili prijatelju prema kome želite da izrazite platonsku naklonost.

Značenje cveta roze kamelije
Značenje cvetanja ružičaste kamelije
Ružičasti cvetovi ove biljke izražavaju čežnju, pa su pogodni za svaku situaciju u kojoj vam neko nedostaje. Ružičasto cveće uopšte može imati romantično ili platonsko značenje u zavisnosti od toga sa čime je upareno.

Značenje cveta crvene kamelije

Cveće crvene kamelije ima strastveno i romantično značenje koje je teško propustiti. Kao i druge vrste crvenog cveća, oni označavaju duboku želju za nekim , što ih čini odličnim za uparivanje sa klasičnim crvenim ružama.

Kamelije u kineskoj kulturi
Ova biljka je porijeklom iz Kine , tako da ne čudi što se smatra znakom romantične ljubavi i odanosti između muškarca i žene. To je zato što cvet pada sa biljke bez gubitka latica. Baza i latice padaju zajedno, predstavljajući posvećenost dvoje ljubavnika. To je veoma romantičan cvet u kineskoj kulturi, bez obzira na boju.

Japanska kultura i značaj kamelije
Kulturni značaj cveća kamelije u Japanu
Cubaki je japanski naziv za cveće kamelije , i to je bio znak počasne smrti za klasu samuraja u prošlosti. Današnja značenja su slična onima u drugim kulturama, pri čemu ih većina ljudi razmenjuje kao simbole strastvene ljubavi i odanosti jedni drugima. Crvene kamelije su poželjnije za ovu svrhu u Japanu kao iu Kini, a bela ima konotaciju žalosti i smrti koja bi bila neprikladna za druge prilike.

Značenja Brazila i Kamelije
Brazilski abolicionistički pokret koristio je kameliju kao simbol svoje borbe protiv ropstva tokom carske ere zemlje. Biljka je bila široko zasađena da signalizira borbu za osiguranje slobode za porobljene ljude.

Novi Zeland i cvet kamelije
Cveće kamele i pokret za pravo glasa žena na Novom Zelandu
Jedna kulturna upotreba cveća bele kamelije, posebno, bila je da simbolizuje pokret za pravo glasa žena na Novom Zelandu. Zbog temperature ali tople klime, biljka je tamo cvetala i bila je savršen simbol borbe za glasanje žena 1893. godine.

Umetnost i književnost u kojoj se pominju kamelije
Stotine umetničkih dela prikazuju ili pominju ovo mirisno cveće, ali neka od najpoznatijih su:

Bele kamelije u romanu Ubiti pticu rugalicu , koje uništava glavni lik u činu odmazde
Dama od kamelija , roman Aleksandra Dumasa o osuđenoj romansi između dvoje mladih ljubavnika.
Zvanični državni cvet Alabame
Cveće kamelije je državni cvet Alabame
Prelepi cvet kamelije je takođe zvanični državni cvet Alabame . Može da raste u većini klimatskih zona u državi, tako da je široko zasađen kao dodatak za uređenje pejzaža zbog svojih zimzelenih listova koliko i zbog upadljivih cvetova.

Cveće i tetovaže kamelije
Kamelija se takođe često vidi u tetovažama koje simbolizuju ljubav, odanost ili nevinu čistoću, u zavisnosti od boje koja se koristi za ilustraciju.

Prikladne prilike za poklone
Prikladne prilike za poklon za cveće kamelije
Zbog svoje povezanosti sa romantičnom ljubavlju i privrženošću, cvetovi kamelije su idealni za poklone na Dan zaljubljenih, godišnjice venčanja i rođendan supružnika ili partnera.

Ružičaste kamelije mogu biti razigran način da ukažete na zaljubljenost ili da kažete nekome da vam nedostaju, čak i ako nema romantičnih osećanja. Pošto su bele kamelije manje romantične i nevinije, one su dobri pokloni kada neko tuguje ili se suočava sa raskidom. Oni pokazuju da vam je stalo i žele da ponude podršku bez slanja pogrešne poruke.

Živi grmovi kamelije su uredan poklon za parove ili mladence koji su se tek uselili zajedno. Oni mogu posaditi grmlje da simbolizuju njihov odnos.

Cvet kamelije ne samo da je odličan poklon kao deo buketa, već je i prelep dodatak pejzažu.

Značenje cveta kamelije – zamotavanje
Cveće kamelije ima značajna značenja i simboliku. Često se povezuju sa ljubavlju, naklonošću i dubokom odanošću, posebno sa crvenim sortama. Kamelije takođe simbolizuju savršenstvo i izvrsnost zbog svoje simetrične lepote. Ovo cveće se razmenjuje u različitim kulturama kao znak ljubavi i divljenja.