Značenje simbolika i kulturni značaj cveta zelene boje

Sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta zelene boje
Cvet Perivinkle je bogat istorijom, značenjem i simbolikom. Zelenik je zajednički naziv za Catharanthus roseus i vrste iz roda Vinča. Sve ove biljke se uzgajaju u medicinske i ukrasne svrhe širom sveta.

Nastavite da čitate da biste saznali više o cvetovima perivinkle. Razgovaraćemo o njihovoj simbolici kroz istoriju do današnjih zajedničkih značenja.


Značenje i simbolika cveta zelene boje – najvažnije
Na jeziku cveća, perivinci nose simboličko značenje vere, poverenja i večne ljubavi. U hrišćanstvu, cvet zelene boje predstavlja čednost i čistotu. Neki ga vide i kao simbol novih početaka ili prijateljstva.

O cveću perivinka

Naučne činjenice
Ime vrste cvetova perivinke je Catharanthus roseus. Ova biljka pripada rodu Catharanthus. Obično je poznat kao Madagaskar Perivinkle, Pink Perivinkle ili Rose Perivinkle.

Rod Catharanthus sličan je rodu Vinča. Vinča je takođe poznata i kao zelenka. Zanimljivo je da je Catharanthus roseus nekada bio naveden pod vinčanskim rodom kao Vinča rosea.

Biljke Catharanthus i Vinča su članovi porodice biljaka Apocinaceae. Ova porodica je poznata i kao porodica dogbane.

Botaničke karakteristike
Cvetovi zelene boje imaju pet malih latica. Njihove latice se spajaju u cevasti centar, formirajući oblik zvezde.

Latice vinče su obično ljubičaste nijanse. Madagaskar Perivinkle može biti ljubičasto-ružičasta, bela ili svetlo ružičasta sa crvenim središtem. Nijedno od ovih cveća nije poznato po svom mirisu.

Istorija i poreklo
Nije iznenađujuće da je Catharanthus roseus prvi put otkriven na Madagaskaru. Cveće Vinče raste u oblastima širom Evrope. Takođe rastu u severnoj Africi i južnim delovima Azije.

Popularne vrste cvetova perivinkla

Mnoge različite vrste postale su popularne pod imenom Perivinkle. Evo liste popularnog cveća koje deli ovaj zajednički nadimak.

Catharanthus roseus
Vinca difformis
Vinčanski major
Vinča minor
Vinca erecta
Vinca herbacea
Etimološko značenje
Etimološko značenje Perivinkle može se povezati sa latinskom rečju pervincire, što znači vezati ili preplesti. Ova veza ima smisla s obzirom na naviku rasta biljke Perivinkle.

Gde prirodno raste cveće zelene boje?
Sada cvetovi perivinka različitih vrsta rastu širom sveta. Na primer, Catharanthus roseus prirodno raste na Madagaskaru. S druge strane, Vinča minor raste i oko Mediterana, između ostalih regiona.

Cvetna sezona
Cvetovi zelene boje obično cvetaju u toplijim sezonama proleća i leta. Na primer, Vinča minor cveta u rano proleće, a ponekad ima drugi ciklus cvetanja tokom jeseni. Catharanthus roseus cveta dosledno od leta do prvog mraza.

Upotreba i prednosti cvetova perivinka

Obično se cvetovi perivinkla uzgajaju u pejzažne i ukrasne svrhe. Međutim, postoji nekoliko dodatnih prednosti uzgoja ovih šarmantnih vrsta. Evo nekoliko načina na koje su uzgajivači koristili cveće perivinkle kroz istoriju.

U herbalizmu i medicini
Jednostavno rečeno, biljke Madagaskara i Vinča se koriste u medicinske svrhe. Naučnici su opsežno proučavali Caranthus roseus. To je zato što ova vrsta sadrži alkaloide indikovane za lečenje određenih karcinoma.

Za ovu biljku se kaže da ima lekovito korenje još 2600. godine pre nove ere u Mesopotamiji. Druge prakse koje uključuju ovu vrstu uključuju ajurvedu i tradicionalnu kinesku medicinu.

Pored toga, vrsta Vinca minor sadrži nootropni agens poznat kao vinkamin. Ovo se koristi kao recept za lečenje određenih oblika demencije.

Prijateljstvo pčela i oprašivanje
Cvetovi zelene boje su takođe korisni za privlačenje oprašivača. Vinčanske vrste su dobre za privlačenje pčela. Madagaskarski perivink je odličan za privlačenje leptira, moljaca i drugih korisnih insekata.

Prikladne prilike za poklone
Cvetovi zelene boje izgledaju divno kada se slažu u buket sa drugim prolećnim cvetovima. Aranžirajte ih belim ružama i eukaliptusom kao poklon za Majčin dan, cveće za maturu ili doček nove bebe.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova zelene boje

Uobičajene boje cvetova zelene boje i njihovo značenje
Boja koju verovatno povezujete sa cvetovima perivinkla je bleda nijansa plavkasto ljubičaste. Ova nijansa simbolizuje osećaj smirenosti ili spokoja. Takođe može predstavljati nova prijateljstva ili lepa sećanja.

Beli cvet perivinkla često će poprimiti značenje čistoće ili nevinosti. Perivinkle cveće svih nijansi, uključujući roze i tamnocrveno, može predstavljati večnu ljubav.

Religijsko značenje cvetova perivinka
U hrišćanstvu, cvet Perivinkle se često povezuje sa čednošću i čistoćom. Takođe se pojavljuje u hrišćanskoj umetnosti koja prikazuje Devicu Mariju.

Kulturna simbolika i značenje cvetova zelene boje
U Francuskoj, cvet Perivinkle ima zanimljiv nadimak: Violette des sorciers. Na engleskom, ovo se prevodi kao Sorcerer’s Violet.

Stari engleski naziv cvetova perivinke bio je Parvinke. Ovu reč možete pronaći u delima Čosera i drugih autora još u ranom šesnaestom veku.

Druge reference na Perivinkle kroz istoriju
Rimljani su znali Pervinca pod imenom Pervinca, a slična imena je uzimala kroz istoriju u drugim kulturama. Na primer, pronađite reč za Perivinkle u ovoj srednjovekovnoj engleskoj izreci:

„Okrunjen sa lovorovim lišćem hie na glavi, drugi sa pervinkom napravljenim za iznutrice.

Neki kažu da se ova rima odnosi na ritual u kojem su osuđeni nosili cveće zelene boje na glavi.

Cveće zelene boje u umetnosti i književnosti
Cveće zelene boje nije imalo mnogo zapaženih pojava u umetnosti i književnosti. Međutim, ljubičasto-plava nijansa poznata kao perivinkle istakla se u različitim umetničkim pokretima. Na primer, Vodeni ljiljani Kloda Monea pokazuju kako je ova boja uhvatila prirodne scene tokom impresionističkog perioda.

Značenje cvetova zelene boje danas
Danas su cvetovi perivinkla popularni u cvetnim aranžmanima za događaje. U stvari, oni su posebno moderan izbor u dekoraciji venčanja. To je zato što ovo cveće može delovati kao „nešto plavo“ što mnoge neveste žele kao deo vekovne tradicije venčanja.

Okončanje
Kao što vidite, delikatni cvet perivinkla je dobio mnoga značenja koja datiraju stotinama godina unazad. Danas je to sjajan cvet koji možete dati kao deo buketa ili gajiti za potrebe uređenja. Uživajte u ovoj vrsti kako god želite i dozvolite joj da simbolizuje značenje koje vam najviše odgovara.

Česta pitanja o cvetu perivinka:

Šta simbolizuju cvetovi zelene boje?
Cvetovi zelene boje simbolizuju večnu ljubav, poverenje i veru. Neke religije su takođe koristile cvet da simbolizuje čednost i čistotu.

Da li se cvetovi perivinka vraćaju svake godine?
Ne, cvetovi perivinka se smatraju jednogodišnjim u većini klimatskih uslova. Međutim, u nekim oblastima mogu se samozasijati i ponovo rasti sledeće godine.

Kako miriše cveće perivinkla?
Cvetovi zelene boje nisu poznati po svom mirisu.

Za šta se koriste cvetovi perivinka?
Cvetovi rivinka se uzgajaju u ukrasne i medicinske svrhe širom sveta. Neki koriste biljku za ublažavanje problema kao što su bol u grlu i problemi sa stomakom. Međutim, imajte na umu da se ova biljka smatra toksičnom za ljude i kućne ljubimce.

Koje oprašivače privlače cvetovi perivinka?
Cvetovi zelene boje privlače razne vrste pčela. Mogu privući i neke vrste leptira.

Da li su cvetovi zelene boje otrovni za ljude i životinje?
Da, vinčanske biljke i posebno Catharanthus roseus su otrovne za životinje i ljude. Oni mogu izazvati probleme kao što su stomačni problemi i mučnina ako se konzumiraju.