Cvetovi jorgovana istrazivanje njihovih istorijskih znacenja i znacaja

Jorgovan ( Siringa) ima neverovatnu sposobnost da svake godine doda boju i lepotu prolećnom pejzažu, očaravajući one koji ih uzgajaju. Na jeziku cveća, jorgovani simbolizuju radost mladosti i najavljuju smenu godišnjih doba. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cvetova jorgovana, njihovoj bogatoj istoriji i poreklu u drevnim kulturama i mitološkim pričama.

Ultimativni vodič za značenje, simbolizam i upotrebu cveta jorgovana
Pregled sadržaja:
Simbolizam cveća jorgovana – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta jorgovana
Kulturni značaj cveća jorgovana
Prikladne prilike za poklone

Česta pitanja o cveću jorgovana:
Simbolizam cveća jorgovana – ključni za poneti
Na jeziku cveća, jorgovani simbolizuju radost mladosti. Oni su takođe uobičajen simbol ljubavi i, u mnogim regionima, predstavljaju Uskrs ili promenu godišnjeg doba u proleće. U delu Volta Vitmena Kad su jorgovani poslednji u dvorištu procvetali, pesnik koristi cvetove da simbolizuje samopouzdanje.

Etimološko značenje
Rod je prvi nazvao Carl Linnaeus sredinom 1700-ih. Siringa potiče od grčke reči za „cev“ ili „cev“ ( stirik) i veruje se da se odnosi na šuplje stabljike biljke.

Značenje i simbolika cveta jorgovana
U zavisnosti od sorte, jorgovani cvetaju u raznim bojama, od tamnoljubičaste do bledo plave, svetloljubičaste i bele. Na jeziku cveća , cvetovi jorgovana simbolizuju radost mladosti.

Cvetovi jorgovana takođe imaju različito značenje za svaku boju:

Značenje plavog lila cveta
Plavi jorgovan Cveće u cvetu
Plavo cveće ima dugu simboličku vezu sa spokojem i srećom.

Svetlo ljubičasti lila cvet Značenje:
Svetlo ljubičasto jorgovano cveće
Svetlo ljubičasti cvet je simbol prve ljubavi i tradicionalno se pojavljuje u cvetnim aranžmanima kao romantičan gest.

Značenje cveta magenta lila
Magenta Lilac Flovers
Magenta je bogat i dubok ton boje koji simbolizuje strastvenu i neobuzdanu ljubav, što je čini vrhunskim romantičnim cvetom.

Značenje ljubičastog lila cveta
Ljubičasto jorgovano cveće u cvetu
Ljubičasta se često povezuje sa kraljevstvom , kraljevstvom i plemstvom. Ali ljubičasti jorgovan je takođe veoma duhovno simboličan cvet. I reflektirajući i okrenut ka unutra, ljubičasti jorgovan se smatra vezom sa duhovnim svetom.

Značenje cveta belog jorgovana
Cveće belog jorgovana
Cveće belog jorgovana često simbolizuje božanstvo, nevinost, čistotu i nove početke.

Kulturni značaj cveća jorgovana
Statua iz antičke Grčke naspram plavog neba sa ružičastim cvećem u prvom planu
Kulturni značaj jorgovana je dokumentovan u grčkoj mitologiji . Pan, bog polja i šuma, zaljubio se u nimfu Siringu ili Stiriks. Njegova ljubav nije uzvraćena – Siringi je dosadilo da je Pan juri, pa se pretvorila u žbun jorgovana. Pan je nije mogao pronaći, ali je otkrio žbun jorgovana i konstruisao svoj čuveni instrument — pan flautu — od šupljih stabljika jorgovana.

Stari Kelti su miris jorgovana smatrali magično opojnim. U Rusiji se kaže da grančica jorgovana drži iznad novorođenčeta daje mudrost.

Za Viktorijance, jorgovan simbolizuje izgubljenu ljubav. Žene su ponekad nosile jorgovane tokom perioda žalosti.

Cveće jorgovana u umetnosti i književnosti
Jorgovan je decenijama zastupljen u umetnosti. Pesma Volta Vitmena Kad su jorgovani poslednji u dvorištu cvetali — iz njegovog dela Lišće trave iz 1867. — koristi jorgovan kao metaforu da izrazi svoje poverenje u predsednika Abrahama Linkolna.

Dela kao što su Pan i Stiriks , koje je de Troj naslikao početkom 18. veka, prikazuju priču o žbunu jorgovana i pan flauti. Van Gog je naslikao Žbun jorgovana 1889. godine, a Klod Mone je naslikao više dela sa lila.

U Nju Hempširu, jorgovan je državni cvet. Tamo se kaže da simbolizuje izdržljivost stanovnika države.

Prikladne prilike za poklone
Cvetni aranžman jorgovana u drvenoj vazi
Zahvaljujući svom opojnom mirisu i višestrukim simboličkim značenjima, ovaj prelepi cvet predstavlja prikladan poklon za mnoge prilike. Jorgovani su savršeni za godišnjice i zapravo su „zvanični“ cvet 8. godišnjice .

Ljubičasti jorgovani su divni cvetni pokloni za izražavanje ljubavi, dok su beli jorgovani idealni za venčanja. Svetloplave boje jorgovana pružaju priliku da se oporave za svaku priliku.

Česta pitanja o cveću jorgovana:

Šta simbolizuje jorgovan?
Na jeziku cveća, jorgovan tradicionalno simbolizuje radost mladosti. Oni su takođe uobičajen simbol ljubavi i, u mnogim regionima sveta, predstavljaju promenu godišnjih doba.

Šta znači tetovaža jorgovana?
Tetovaža cveća jorgovana je poznati simbol ljubavi i romantike, a individualno odabrana boja pokriva dodatna simbolična značenja.

Kako se zovu cvetovi jorgovana?
Naučno ime jorgovana je Siringa, koje potiče od grčke reči za „cev“ ili „cev“ ( stirik) i veruje se da se odnosi na šuplje stabljike biljke.

Upakovati
Sa intrigantnom mitologijom koja se slaže sa njihovim šarenim cvećem, jorgovani dodaju interesovanje za bilo koji vrt ili cvetni poklon. Dugo cenjeni zbog svog slatkog, opojnog mirisa, ovo divno cveće najavljuje dolazak proleća dok simbolizuje ljubav, romantiku, mladost, radost i samopouzdanje.