Orhideje zenskih papuca Cipripedioideae Vas kompletan vodic

Orhideje ženskih papuča (Cipripedioideae) ostaju vrhunski izbor među entuzijastima i kolekcionarima orhideja. Ovu orhideju je teško pronaći i prilično je izazovno za uzgoj, ali njeni izvrsni cvetovi čine svaki trud vredan truda. Naš vodič pokriva sve što treba da znate o ovoj jedinstvenoj vrsti orhideja. Čitajte dalje da biste saznali više o značenju, simbolici, upotrebi, poreklu i popularnim srodnim vrstama orhideje ženskih papuča. Takođe smo uključili korisne savete za uzgoj i negu i vodič za poklone cveća.

10 osnovnih činjenica o ženskim papučama orhideja:
Jedinstvena cvetna orhideja : Ženske papuče orhideje su dobile ime po prepoznatljivom obliku cvetova u obliku vrećice, koji podsećaju na papuče ili cipele.
Orhideje Ladi’s Slipper su poreklom iz mnogih regiona širom sveta: ove orhideje se mogu naći širom sveta, od Severne Amerike do Evrope i Azije.
Pametna strategija oprašivanja : vrećica u obliku papuče služi kao zamka za oprašivače. Insekti ulaze u vreću i primorani su da puze pored površine i polena, što dovodi do oprašivanja dok pokušavaju da pronađu izlaz.
Ove orhideje se smatraju ugroženim vrstama: Mnoge vrste orhideja Ladi Slipper su ugrožene ili ugrožene zbog uništavanja staništa, ilegalnog sakupljanja i drugih faktora životne sredine.
Mikorizni odnosi : Orhideje damskih papuča formiraju simbiotski odnos sa specifičnim gljivama u zemljištu. Ovaj odnos je ključan da bi seme orhideje klijalo i raslo.
Izazov za kultivisanje : Zbog njihovog oslanjanja na specifične gljive i preciznih uslova staništa, ove orhideje mogu biti izazovne za kultivisanje van svog prirodnog okruženja.
Ladi’s Slipper Orhideje predstavljaju niz boja : Iako su možda poznate po svojim kultnim ružičastim i belim nijansama, one takođe dolaze u različitim bojama, uključujući žutu, crvenu i zelenu.
Lekovita svojstva : Neka plemena Indijanaca koristila su orhideje Ladi’s Slipper u medicinske svrhe, često kao lek za nervozu, bol u zubima ili nesanicu.
Dug životni vek : U pravim uslovima, pojedinačne biljke Ladi’s Slipper Orchid mogu da žive nekoliko decenija.
Evoluciona istorija : Fosilni zapisi sugerišu da potporodica Cipripedioideae, kojoj pripadaju orhideje Ladi’s Slipper, datira oko 80 miliona godina.

O biljkama orhideja Ladi’s Slipper
Orhideje ženskih papuča – porodica, rod i taksonomija
Cipripedium calceolus , obično poznata kao orhideja Ladi’s Slipper ili Iellov Ladi Slipper orhideja, je višegodišnja cvetna biljka iz botaničke porodice Orchidaceae i roda Cipripedium .

Rod Cipripedium sastoji se od 58 vrsta izdržljivih orhideja koje obično uspevaju u umerenim i suptropskim klimama . Međutim, neke vrste rastu u tropskim sredinama.

Pored uobičajenog naziva, biljke u rodu su poznate i kao žuta damska papuča ( C. calceolus ), cvet mokasina ( C. acaule ), kapa sa zvonikom, kamilja noga, Venerina cipelica, veveričja noga i cipela od biča.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi, toksičnost
Ono što je ove orhideje učinilo popularnim je njihovo jedinstveno zapanjujuće cvetanje. Dok su orhideje , generalno, jedinstvene i egzotične, ova vrsta uspela je da se izdvoji među ostalima svojim upadljivim cvatom i impresivnom veličinom.

Ovo su dugovečne zeljaste trajnice koje se svake sezone razmnožavaju kroz svoje rizome. Svaka biljka naraste do približno 60 cm visine. U stvari, to je najveća vrsta orhideja u Evropi.

Stabljike i lišće
Pojedinačna stabljika ove orhideje ima tri do četiri jajolika lista. Svaki list je mogao dostići do 9 cm širine i 18 cm dužine sa paralelnim žilicama.

Cveće od ženskih papuča

Cvetna stabljika orhideja ženskih papuča ima jedan do dva upadljiva cveta sa listovima listova. Lako se razlikuje, cvet ima kestenjaste ili crveno-braon do crne čašice i duge latice sa žutim etiketom ili usnom nalik na papuče. Jedinstvena usna često ima crvene mrlje.

Neke sorte imaju zelene ili žute čašice, latice i belu , a ne žutu etiketu.

Etimološko značenje
Švedski botaničar Carl Linnaeus skovao je naziv Cipripedium calceolus 1753. godine kroz Species Plantarum. Ime roda potiče od grčkih reči „Kupris pedion“. To znači Venerino stopalo, a odnosi se na rimsku boginju ljubavi, lepote i želje. Naziv vrste calceolus , s druge strane, na latinskom se prevodi kao „mala cipela“.

Iz kojih regiona potiču orhideje Ladi’s Slipper?

Ove orhideje su rasprostranjene širom Zapadne Evrope, Kine, Sibira i Japana. U Evropi ih možete naći u Španiji, Britanskim ostrvima i Skandinaviji. Ove biljke preferiraju laganu do duboku senku i neutralne do blago kisele uslove rasta.

Ova vrsta orhideja izlaže svoje atraktivno cvetanje svakog proleća i leta .

Popularne vrste, vrste i sorte orhideja ženskih papuča

Za razliku od drugih dobro poznatih vrsta orhideja, ženske orhideje ( C. calceolus ) nude ograničene sorte. Međutim, postoji više priznatih vrsta, sorti i hibrida koje možete izabrati, kao što su:

Mokasin cvet ( C. acaule )
Takođe se naziva i orhideja ružičaste ženske papuče, ova orhideja ima ljubičasto-ružičastu do magenta kesicu sa kestenjastim laticama. Raste u centralnoj i istočnoj Kanadi i jugoistočnim Sjedinjenim Državama.

Orhideja papuča na ovnujskoj glavi ( C. arietinum )
To je retka vrsta male ženske orhideje koja ima tri do pet listova po stabljici. Cvetovi imaju ljubičasto-crvene latice sa svetlim vencima i belom usnom. Dobro raste u blago zasjenjenim područjima.

Bele ženske papuče ( C. candidum )
Takođe poznata kao orhideje male bele papuče , ova vrsta je još jedna retka orhideja koja raste u severoistočnoj Kanadi i Sjedinjenim Državama. Ima veliku, natečenu i belu usnu okruženu žućkasto-zelenim laticama i čašicama.

Grupisane ženske papuče ( C. fasciculatum )
Ova vrsta malih orhideja ima opušteni cvetni grozd. Svaka stabljika obično drži osam do devet cvetova u grupi kada je u punom cvetu. Latice i sepali su ljubičastozeleni, dok je usna žuto-zelena sa primesama ljubičaste .

Pegave ženske papuče ( C. guttatum )
Ova vrsta orhideja raste na tri kontinenta, uključujući Rusiju, Aziju i Severnu Ameriku. Poseduje ljubičasto-braon cvetove sa karakterističnom pegavom usnom u obliku vrča.

Druge poznate vrste uključuju:

kalifornijske ženske papuče (C. c alifornicum )
Ženska papuča iz Kentakija (C. kentuckiense )
papuča planinske dame (C. montanum )
Žuta ženska papuča (C. parviflorum )
Vrapčevo jaje damske papuče (C. passerinum )
Upadljive ženske papuče (C. reginae )
Upotreba i prednosti orhideja Ladi’s Slipper
Upotreba i prednosti orhideja Ladi’s Slipper

Ove orhideje su odlične ukrasne biljke koje lako mogu dodati lepotu svakom golom prostoru. Ali pored toga, ovi upadljivi cvetovi imaju više koristi i prednosti.

Mnogi prepoznaju druge vrste Cipripedium zbog njihove medicinske vrednosti. C. parviflorum ili orhideje ženskih papuča, posebno se koriste protiv anksioznosti, histerije, nesanice, depresije i tenzione glavobolje .

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o upotrebi i prednostima biljaka orhideja .

Da li su Ladi’s Slipper Orhideje toksične za ljude i životinje?
Iako se ne smatraju štetnim biljkama, orhideje žute dame imaju blage toksične efekte na ljude. Listovi, posebno, mogu izazvati iritaciju kože nakon direktnog kontakta.

Značenje i simbolizam orhideja ženskih papuča

Dok se orhideje, generalno, često povezuju sa ljubavlju, luksuzom i elegancijom, orhideje damske papuče na jeziku cveća znače hirovite lepote .

Jedna od najčešćih vrsta su orhideje žute damske papuče, koje simbolizuju prijateljstvo i nove početke. Bele orhideje su takođe prilično česte, simbolizujući čistoću i nevinost, baš kao i drugo belo cveće.

Neke orhideje Cipripedium imaju roze , ljubičaste i tamnocrvene cvetove. Tamnocrvene i ružičaste orhideje predstavljaju ljubav, milost i radost, dok ljubičaste orhideje često simboliziraju divljenje i kraljevstvo.

Značenje, simbolizam i kulturni značaj ženskih orhideja papuča
Značaj C. calceolus u različitim kulturama se ogleda na mnogo načina, uključujući i poštanske marke. Simbolični cvet se pojavio na poštanskim markama zemalja širom sveta, uključujući Ukrajinu, Švedsku, Ugandu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, Mađarsku, Dansku, Italiju, Madagaskar, Austriju, Češku, Grenadine i Letoniju, Sloveniju i još mnogo toga.

Ženska orhideja papuča u umetnosti i književnosti
Jedan dokaz da su ove orhideje među najpoznatijim vrstama orhideja je njihova rasprostranjenost u cvetnim ilustracijama. Primer je rad renesansnog ilustratora Konrada Gesnera , koji je prikazao prelepo cvetanje orhideje. Napravio je umetničko delo 1541. godine, ali je objavljeno tek u 18. veku .

Čuveni ruski romanopisac Pavel Ivanovič Melnikov takođe je prikazao cvet u svom delu „U šumama“. Pominje se kao Kukavice papuče, Adamova glava i Adamova trava i verovalo se da je pogodna za odgon zlih duhova.

Prikladne prilike za poklon za ženske orhideje papuča

Ženske papuče orhideje su odlična opcija za poklon za brojne prilike. Imajući u vidu jedinstvenu snagu i privlačnu lepotu, oni su savršen cvetni poklon za godišnjicu, rođendan ili bilo koji romantični gest.

Možete kupiti buket cveća ili cvetne aranžmane koji sadrže jednu od ovih biljaka orhideja. Orhideje u saksiji su takođe odlična opcija za poklon, bez obzira na priliku.

Kako uzgajati i brinuti se za ženske orhideje papuča kod kuće

Razmatranja o zemljištu i saksiji za orhideje Ladi’s Slipper
Ove biljke orhideja preferiraju vlažne i plodne uslove tla. Kada gajite, koristite dobro drenirajuću mešavinu zemljišta za saksije da biste postigli optimalan rast biljaka i odgovarajuću saksiju za orhideje .

Light Preferences
Kao i većina orhideja, najbolje rastu pod filtriranim, indirektnim svetlom. Preferiraju uslove rasta sa slabom osvetljenošću i ne vole puno sunce. Ako ih postavljate blizu prozora sa direktnim sunčevim zracima, obavezno dodajte malo senke, kao što su zavese ili roletne.

Jedan od načina da utvrdite da li vaša orhideja dobija dovoljno svetlosti je kroz njeno lišće. Trebalo bi da budu svetlo zelene, a ne blede ili smeđe boje. Za više, pogledajte naš osnovni vodič za najbolje lokacije za pozicioniranje biljaka orhideja .

Kada i kako zalivati
Zalivajte najmanje jednom nedeljno da biste održali rast i zdravlje tokom prolećnih i letnjih meseci (otprilike svakih 10 do 14 dana u kasnu jesen do zime). Ove biljke preferiraju vlažne uslove tla. Zbog toga nemojte čekati da se materijal za saksije potpuno osuši pre sledećeg rasporeda zalivanja.

Đubrenje
Cipripedium zaista ima koristi od hrane bogate hranljivim materijama tokom kasnog proleća i ranih letnjih meseci. Nanesite razblaženo izbalansirano ili kompletno đubrivo jednom ili dva puta u kasno proleće.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za đubrenje biljaka orhideja .

Uobičajeni problemi, štetočine i bolesti
Orhideje žutih ženskih papuča obično ne smetaju štetočinama i bolestima. Glavna razmatranja su da se obezbedi da orhideja nije preterano izložena jakoj sunčevoj svetlosti i izbegavanje preteranog zalivanja, što može dovesti do truljenja i propadanja korena.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o uobičajenim bubama, štetočinama i bolestima orhideja .

Česta pitanja o ženskim papučama orhideja:

Šta simbolizuju ženske papuče orhideje?
Na jeziku cveća, Ladi’s Slipper Orhideje simbolizuju hirovite lepote i imaju simbolična značenja u različitim zemljama.

Iz kojih regiona potiču orhideje Ladi’s Slipper?
Ove orhideje su porijeklom iz Zapadne Evrope, Kine, Sibira i Japana. U Evropi ćete ih, posebno, naći u Španiji, na Britanskim ostrvima i u Skandinaviji.

Da li se ženske orhideje papuča smatraju toksičnim?
Listovi orhideje žute ženske papuče imaju blage toksične efekte na ljude koji mogu izazvati iritaciju kože nakon direktnog kontakta.

Koliko često cvetaju orhideje Ladi Slipper?
Obično će cvetati svake godine od kasne jeseni do ranog proleća. U zavisnosti od vaših jedinstvenih uslova rasta, ove orhideje mogu cvetati i tokom proleća i leta.

Koliko dugo damske papuče ostaju u cvetu?
Ove orhideje su najavljene zbog svog dugotrajnog cvetanja , koje obično može trajati 8 do 12 nedelja.

Upakovati
Jedna od najzanimljivijih i najlepših vrsta orhideja je Ladi’s Slipper Orchids ili Cipripedium calceolus. Nazvano po „venerinim cipelama“, ovo višegodišnje divlje cveće je najbolje poznato po izrazitom obliku obuće svojih cvetova.