Lazna narandza Philadelphus Znacenje na jeziku cveca

Značenje, simbolika i kulturni značaj lažnog cveća narandže

Lažni cvetovi narandže su prelepi cvetovi koji podsećaju na one drveća pomorandže i po izgledu i po ukusnom slatkom mirisu. Sa intrigantnom istorijom i simboličnom tradicijom, ovi divni cvetovi mogu imati posebno mesto u vašoj bašti i vašem srcu. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o lažnom značenju i simbolici narandže na jeziku cveća.


Simboličko značenje lažnog cveća narandže – najvažnije
Lažni narandžasti cvetovi simbolizuju prevaru na viktorijanskom cvetnom jeziku (floriografija). Ime roda Philadelphus bukvalno se prevodi kao bratska ljubav ili ljubav braće i sestara, pa je ovo takođe opšteprihvaćeno simboličko značenje lažnih cvetova narandže.

Porodica, rod i taksonomija
Philadelphus je rod koji pripada porodici biljaka Hidrageaceae, podfamiliji Hidrangeoideae i plemenu Philadelpheae.

Botaničke karakteristike
Rod Philadelphus sadrži oko 60 vrsta cvetnih, listopadnih, višegodišnjih grmova sa drvenastim stabljikama i granama. Oni se kreću u veličini od oko 4 stope visine i širine do oko 12 stopa visokih i širokih. Većina proizvodi jajaste listove dugačke oko 2 inča i duboke do srednje zelene boje. Međutim, neke vrste i sorte imaju promenljivo lišće sa karakteristikama kao što su svetlo žuti listovi, manji listovi ili raznobojni listovi.

Oni proizvode cvetove u obliku čaše koji prvenstveno imaju četiri latice i istaknute žute prašnike u njihovim središtima. Neke sorte sa dvostrukim cvetovima daju cveće sa mnogo više latica. Cvetovi su u boji od snežno bele do kremaste, a neke vrste imaju blage ružičaste ili boje lavande na laticama prema sredini cvetova. Cvetovi variraju u veličini od oko inča do dva inča u prečniku.

Cveće većine vrsta je veoma mirisno i proizvodi citrusne i slatke mirise, miriše slično cvetu narandže, cvetu limuna ili jasmina.

Koje regije su izvorne narandže?

Lažne pomorandže uglavnom rastu u Severnoj Americi, Centralnoj Americi i Aziji. Nekoliko vrsta, međutim, prirodno raste u jugoistočnoj Evropi.

Istorija i poreklo lažnog cveća narandže
Biljke narandže su bile omiljene kao autohtone biljke vekovima i kultivisane za gajenje bašte od otprilike 16. veka kada su uvezene u Evropu zajedno sa biljkama iz roda Siringa (obično nazvane jorgovan).

Etimološko značenje
Ime roda, Philadelphus, je latinizovana verzija grčke reči koja znači bratska ljubav ili ljubav između sestara. Smatra se da uobičajeno ime, lažna narandža, potiče od bliske sličnosti cveta u izgledu i mirisu sa cvetovima stabala narandže.

Upotreba i prednosti lažne narandže
Drvo biljaka Philadelphusa se lako obrađuje i može se izdubiti. Kao rezultat toga, grane i stabljike lažnih biljaka narandže su se obično koristile za pravljenje lula širom sveta. Pored toga, plemena Indijanaca koristila su grane i lukove različitih vrsta lažnih biljaka narandže za izradu kolevki, lukova i strela za bebe.

Značenje, simbolika i kulturni značaj lažne narandže

Lažne boje narandžastog cveća i njihovo značenje i simbolika
Lažni cvetovi narandže cvetaju samo u nijansama bele koje se lagano kreću od kremastih do snežnih. Takođe imaju nejasne centre svetlo žutih prašnika. Neke vrste lažnog narandžastog cveća takođe imaju blage svetlo ružičaste ili oznake lavande prema unutrašnjim osnovama cvetnih latica.

Dok različite vrste cveća imaju simboličko značenje, svaka od ovih boja takođe ima svoje tradicionalno simbolično značenje na jeziku cveća.

Belo – belo cveće simbolizuje čistoću, nevinost i simpatiju.
Žuto – Žuti cvetovi simbolizuju sreću, pozitivnost, optimizam, prijateljstvo i odanost.
Ružičasto – Ružičasto cveće simbolizuje nežnost, divljenje, naklonost i ženstvenost.
Lavanda – Lavanda ili svetloljubičasto cveće simbolizuje smirenost, tišinu, milost, predanost i spokoj.

Lažna pomorandža na viktorijanskom jeziku cveća
Na viktorijanskom jeziku cveća (floriografija), lažna narandža simbolizuje prevaru. Ovo je možda zbog njegovog mirisa koji bi mogao navesti nekoga da veruje da je u blizini rascvetalo drvo narandže.

Grčki koreni Filadelfusa
Rečeno je da je rod cveća dobio ime po Ptolomeju II Filadelfu, koji je bio grčki kralj koji je vladao drevnim Egiptom.

Koristi se u svadbenim buketima

Lažna narandža ima istoriju upotrebe u svadbenim buketima za venčanja. Da biste razumeli zašto prvo morate da razumete simboličko značenje cvetova narandže.

Cvetovi narandže od citrusa

Imaju dugu istoriju simbolizacije čistote, vrline i plodnosti. Sva ova simbolična značenja su prikladna za venčanje – a ovo cveće se vekovima koristi u bračnim proslavama širom sveta.

Međutim, u Engleskoj, pre nego što je svetska trgovina cvećem učinila pravi cvetovi narandže široko dostupnim, lažna narandža se obično koristila kao obilnija, lokalno uzgajana zamena. Njegov sličan izgled cvetovima narandže i podjednako sličan miris učinili su ih lukavim načinom za uključivanje „cvetova narandže“ u svadbeni buket.

Možda je ova upotreba jedan od razloga zašto je lažna narandža povezana sa prevarom u viktorijanskom jeziku cveća.

Filadelfus u američkoj istoriji
Dok nekoliko vrsta lažne narandže raste u Severnoj Americi i Centralnoj Americi, jedna vrsta, posebno, ima posebno mesto u istoriji Sjedinjenih Država. Ovo je Philadelphus levisii, koji se obično naziva Luisova lažna narandža. Ovo uobičajeno ime je dato ovoj vrsti u odnosu na njen izgled u časopisu Merivether Levis. Snimljeno 1806. godine, pred kraj ekspedicije Luisa i Klarka širom Sjedinjenih Država, ovo je bio prvi put da je biljka sakupljena u naučne svrhe.

Državni cvet Ajdaha
Zahvaljujući svom značajnom mestu u američkoj istoriji i prisustvu u državi, Ajdaho je imenovao Philadelphus levisii kao svoj simbolični državni cvet. Ajdaho se odnosi na ovu lažnu vrstu narandže sa drugim uobičajenim imenom, siringa. Ovo uobičajeno ime zapravo se odnosi na drvo koje je slično drvetu biljke sa grmljem jorgovana.

Lažna pomorandža u umetnosti i književnosti
Lažna narandžasta se uglavnom pojavljuje na cvetnoj trgovačkoj kartici koja se nalazi u Metropoliten muzeju umetnosti. Kartica koja prikazuje lažnu narandžastu je samo jedna od 50 iz serije koju je 1890. godine izdala kompanija Goodvin & Compani kao promocija za Old Judge Cigarettes.

U pesmi pod nazivom Mock Orange, Louise Gluck koristi cvet da simbolizuje opšte razočarenje koje je doživela u životu.

Prikladne prilike za poklon za lažno narandžasto cveće

Iako ne postoje zvanične prilike za poklone koje su dodeljene ismejanom cvetu narandže, kao što je zvanični mesec rođenja, postoji bezbroj prilika kada bi buket lažne narandže ili čak živi lažni grm narandže mogao da bude divan poklon.

Rezano cveće je lepo u buketima samostalno, zahvaljujući svom ukusnom mirisu i elegantnom izgledu. Oni su takođe tradicionalni cvet koji se uključuje u svadbene bukete. Pored toga, lažne narandžaste biljke mogu biti nadarene u simpatiji ili proslavi. Razmotrite ih za sećanje na sahranama ili proslavama novih rođenja ili novih domova.

Najčešća pitanja o cveću lažne narandže (Filadelf):

Šta simboliziraju narandžasti cvetovi?
Na jeziku cveća, lažno narandžasto cveće simbolizuje prevaru.

Da li ružno narandžasto cveće simbolizuje ljubav?
Ime roda lažnog cveća narandže, Philadelphus, je latinizovana verzija grčkih reči koje znače voleti brata ili brata ili sestru. Dakle, u tom smislu, lažno narandžasto cveće simbolizuje neku vrstu ljubavi.

Da li se ružno narandžasto cveće vraća svake godine?
Narandžaste biljke su listopadni grmovi koji se vraćaju i cvetaju svake godine.

Koliko dugo traju ružno narandžasto cveće?
Dužina vremena tokom kojeg grmovi narandže ostaju u cvetu varira od vrste do vrste. Generalno, period cvetanja lažnih narandžastih cvetova traje od dve do nekoliko nedelja.

Da li je Mock Orange (Philadelphus) toksična?
Lažna narandžasta je toksična za mačke i netoksična za pse i ljude. Međutim, ako psi ili ljudi progutaju lažnu narandžu, to može dovesti do uznemirenog stomaka i drugih gastrointestinalnih simptoma.

Lagano cveće narandže – poslednja reč
Narandžaste biljke su ljupki grmovi koji čine divne dodatke baštama u različitim klimatskim uslovima. Ovo simbolično i značajno cveće je lepo i prijatno na miris, a njihovo lišće se prikazuje od proleća do kraja jeseni.