Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta ljiljana

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova kala

Kala, ili Zantedeschia aethiopica, je među najpopularnijim cvećem na svetu. Ovaj cvet može biti jednostavan po izgledu, ali njegovi cvetovi imaju mnogo simbolike i kulturnog značaja. Ako tražite informacije o ljiljanu, ovaj članak je za vas. Pokrićemo sve što treba da znate o bogatoj istoriji, značenju i simbolici cvetova kala, kao io njihovom kulturnom značaju širom sveta.


Simbolika i značenje cvetova ljiljana – osnove
Calla ljiljani su povezani sa čistoćom, nevinošću i lepotom. U mnogim kulturama simbolizuju ponovno rođenje i nove početke. Cvet nema jasno značenje na viktorijanskom jeziku cveća, ali je kroz istoriju izražavao divljenje i poštovanje.

O cveću ljiljana

Porodica, rod i taksonomija
Kala je deo porodice Araceae, koja sadrži oko 140 rodova i više od 3.700 vrsta. Ova porodica je poznata i kao aroidi ili porodica arum.

Naučno ime za biljku kala je Zantedeschia aethiopica. To znači da je njegov rod Zantedeschia. Ovaj cvet ima i nekoliko drugih imena, uključujući arum ljiljan, svinjski ljiljan, baštensku kalu i beli arum.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Kala je zeljasta, višegodišnja biljka. List nalik na latice koji okružuje ovaj cvet poznat je kao spathe.

Dugačak deo koji viri iz centra cveta naziva se spadiks. Ove biljke imaju velike, duboko zelene listove koji rastu iz centralnog stabljika.

Calla ljiljan dolazi u mnogim bojama, uključujući belu, žutu, ružičastu, narandžastu i crvenu. Neki kala su čak i dvobojni, sa više od jedne nijanse na jednom cvetu. Cvet nije poznat po svom mirisu, ali neke sorte imaju blagi, slatki miris.

Istorija i poreklo cveća kala
Kala ljiljani su prvi put otkriveni u Africi još 1700-ih. Tada su ih uzgajivači uveli u Evropu, gde su brzo postali popularni.

Calla ljiljani se smatraju simbolom divljenja i uvažavanja još od viktorijanske ere. Zanimljivo je da ovo istorijsko značenje postoji i danas.

Popularne vrste, vrste i sorte

Postoje različite vrste, sorte i sorte kala. Evo liste nekih popularnih vrsta kala:

Zantedeschia aethiopica: Ovo je vrsta kala porijeklom iz južne Afrike. Takođe je poznat kao obični ljiljan kala ili arum ljiljan.
Zantedeschia albomaculata: Ova sorta je poznata i kao arum sa belim pegama ili pegavi ljiljan. Ima bele cvetove i zelene i žute mrlje na listovima.
Zantedeschia elliotiana: Ova sorta je hibrid koji verovatno potiče iz uzgoja u bašti. Poznat je i kao žuti ljiljan ili zlatni kala.
Zantedeschia rehmannii: Ova sorta kala je dobila nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za baštenske zasluge. Takođe je poznat kao crveni ljiljan kala ili ružičasti arum ljiljan.
Etimološko značenje
Rod ljiljana, Zantedeschia, dobio je ime po italijanskom botaničaru Giovanni Zantedeschi. Ime specifične vrste aethiopica potiče od latinskog aethiopicus, što se odnosi na Etiopiju i njen narod.

Uobičajeno ime kala potiče od grčke reči kallos, što znači lepota. Biljku je prvi put nazvao ljiljan od strane švedskog botaničara Karla Lineja, koji je greškom biljku nazvao ljiljan.

Iz kojih regiona potiče cveće kala?

Biljka je porijeklom iz južne Afrike. Međutim, ona je naturalizovana u raznim zemljama širom sveta. Neka mesta na kojima danas raste kala uključuju Severnu Ameriku, Evropu i Severnu Aziju.

Pored toga, ova biljka se smatra invazivnom u određenim delovima sveta. Na primer, raste agresivno i poznata je kao invazivna vrsta u Australiji i Novom Zelandu.

Kada su kala u sezoni?
Calla ljiljani su u sezoni od maja do septembra na severnoj hemisferi. Na južnoj hemisferi, oni su u sezoni od novembra do marta. Tipično, ova biljka će cvetati početkom ili sredinom leta.

Upotreba i prednosti Calla Lilies-a

Kala su prvenstveno ukrasne biljke, ali imaju i nekoliko drugih praktičnih upotreba. Na primer, biljka može da apsorbuje ugljen-dioksid i druge nečistoće iz vazduha u svom okruženju. To ga čini odličnim prirodnim prečišćivačom vazduha za unutrašnje okruženje.

Imajte na umu da je unos ove biljke loša ideja, jer je toksična za ljude i kućne ljubimce. Štetna komponenta kala je kalcijum oksalat. Može izazvati iritaciju usta i grla, peckanje, slinjenje i gastrointestinalne probleme.

Zanimljivo, kala takođe mogu pomoći u tretmanu otpadnih voda. Biljka ima toleranciju na gvožđe i dobro raste u vlažnim sredinama.

Konačno, kala je korisna za privlačenje oprašivača kao što su kolibri i leptiri. Oblik cvetova biljke nalik na trubu poziva ove životinje da zavire unutra u potrazi za polenom.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova kala

Uobičajene boje cvetova kala i njihovo značenje
Najpopularnija boja kala je bela, koja simbolizuje čistoću, nevinost i eleganciju. Žuti kala predstavljaju radost i zahvalnost. A ružičasti ljiljani predstavljaju obožavanje i uvažavanje.

Pored toga, narandžasti kala simbolizuju energiju i uzbuđenje, dok crveni kala simbolizuju ljubav i hrabrost. Ljubičasti kala simbolizuju divljenje i očaranost.

Lilija mitovi i folklor
Postoji nekoliko mitova i drevnih značenja povezanih sa kalama. Na primer, biljka je bila povezana sa Herom, Zevsovom ženom u staroj Grčkoj.

Hera se probudila iz sna u mitskoj priči i zatekla Zevsa kako podiže njihovog sina Herkula prema njoj. Nije htela da ga neguje, pa ga je odgurnula.

Dok je to činila, mleko je odletelo od nje, stvarajući mlečni put. Na mestima gde su ove mlečne kapi sletele na zemlju, rasle su ljiljane.

Ova biljka takođe ima mitske veze sa starim Rimom. Calla ljiljani su bili povezani sa Venerom, boginjom ljubavi i lepote.

Priča kaže da je Venera videla lepotu kala kao pretnju svojoj sopstvenoj. Dakle, ona je proklela cvet, uzrokujući da se formira njegov centralni spadiks.

Kulturni značaj ljiljana

Kala je nacionalni cvet Etiopije. Etiopski narod smatra da su bele kale simbol mira. Ova biljka takođe simbolizuje sreću u nekim kulturama, posebno za svadbene ceremonije.

Calla Lili Istorijski značaj
Calla ljiljan takođe ima istorijski značaj koji datira iz engleskog viktorijanskog doba. U to vreme, kala su se ponekad koristili u pogrebnim aranžmanima. Povezanost biljke sa ponovnim rođenjem učinila ju je popularnim izborom za žalovanje i proslave života.

Nasuprot tome, beli kala se takođe obično koriste za predstavljanje bračne ljubavi i odanosti. Tradicionalno, ovaj cvet je uobičajen poklon za šestu godišnjicu braka.

Kala ljiljan Religijska i duhovna značenja
U hrišćanstvu, kala predstavlja vaskrsenje i večni život. Možete ih videti na vaskršnjim službama, jer služe kao simbol vaskrsenja. Ovaj cvet se takođe često vidi na prikazima Device Marije.

Calla Lili Reference u umetnosti
Kala nema mnogo poznatih referenci u literaturi. Međutim, postoji nekoliko umetničkih referenci ovog cveta koje vredi napomenuti.

Na primer, Džordžija O’Kif je napravila mnoge slike kala, uključujući Dva kala zajedno i Dva kala na ružičastom. Pored toga, umetnik Arthur B. Carles stvorio je seriju slika kala od 1922. do 1925. godine.

Još jedna poznata slika kala je Prodavac ljiljana Diega Rivere. Ovaj poznati meksički umetnik ima nekoliko slika na kojima su kala.

Prikladne prilike za poklon za cveće kala

Sada možete dati kala za svaku priliku. Međutim, oni su posebno odlični za godišnjice, rođendane i nove početke.

Ako tražite poklon za domaćinstvo ili zahvalnicu, aranžman kala je uvek dobar izbor. Istorijski gledano, cvet je bio uobičajen ukras na sahranama, tako da je i prikladan poklon simpatije.

Česta pitanja o cvetu ljiljana:

Šta simbolizuje cvet kala?
Calla ljiljani imaju različita značenja, u zavisnosti od boje cveta. Na primer, beli kala simbolizuju čistoću, nevinost i eleganciju.

Da li su cvetovi ljiljana srećni?
Calla ljiljani simbolizuju sreću u mnogim kulturama, posebno za novopečene parove. Dakle, oni su divan poklon za nove početke, bilo za venčanje ili proslavu promocije za posao.

Da li se ljiljani vraćaju svake godine?
U toplim klimatskim uslovima, kala će rasti kao višegodišnje biljke. To znači da će rasti iz godine u godinu.

Koliko dugo traju cvetovi kala?
Izrezane kala mogu trajati do dve nedelje ako im se pruži odgovarajuća nega. Da biste produžili vek svog cveća, održavajte ga hidriranim u svežoj, čistoj vodi.

Da li ljiljani cvetaju više puta?
Da, kala mogu cvetati više puta u pravim uslovima. Tipično, ova biljka cveta oko tri do osam nedelja od početka do sredine leta.

Okončanje
Sada kada znate sve o kalama, zašto ne biste kupili neke za svoj dom? Ova biljka predstavlja prelep dodatak svakom prostoru i sigurno će dodati dašak elegancije vašem dvorištu.

Osim toga, ovaj cvet služi kao podsetnik na mnoga lepa osećanja. Posadite ih u svojoj bašti kao simbol ljubavi ili novi počeci.