Geranijum na jeziku cveca znacenja mitovi i jos mnogo toga

Od obala Južne Afrike obasjane suncem do čudnih vikendica engleskog sela, geranijumi su slikali pejzaže svojim divnim cvećem. Bilo da se radi o rumenoj ružičastoj za romansu u nastajanju ili o smelo crvenoj koja govori o postojanoj naklonosti, svaki geranijum nosi poruku i simbolično značenje, čekajući samo da otkrijete i podelite.

Značenje cveta geranijuma, simbolika, popularne vrste i upotreba
Simbolizam cveća geranijuma – ključni za poneti
Geranijumi simbolizuju sreću, dobro zdravlje i prijateljstvo. Cveće se često daje kao poklon za domaćinstvo koji donosi dobro raspoloženje u dom tokom cele godine. Iako su obično povezane sa pozitivnim emocijama, to nije uvek slučaj. Tokom viktorijanskih vremena, geranijum se često smatrao simbolom gluposti ili ludosti.

Etimološko značenje
Geranijum dobija uobičajeno ime Cranesbeak po načinu na koji se mahuna formira, nakon cvetanja, formira se duga mahuna nalik kljunu koja drži seme. Ime Pelargonijum potiče od grčke reči Pelargos što znači roda. Reč geranijum potiče od reči geranos, što znači ždral.

Značenje i simbolika cveta geranijuma
Grozd šarenih ružičastih i ljubičastih cvetova geranijuma u ​​cvetu.
U floriografiji, ili jeziku cveća, geranijumi su bogati značenjem i simbolikom. Svaka varijacija boje ove popularne biljke nosi svoju tajnu poruku.

Klasični crveni geranijumi su izjava ljubavi i strasti, smela izjava osećanja koja se ne mogu sakriti.

Ružičasti geranijumi nagoveštavaju nežnu naklonost i rastuću ljubav koja tek treba da bude objavljena.

Beli geranijumi govore o čistoti i istini, često sugerišući da je davalac čiste namere i da želi mir.

Ali narativ geranijuma ne prestaje sa bojom. Način na koji su predstavljeni njegovi listovi, pa čak i određene vrste, mogu imati dodatni značaj. Na primer, mirisni geranijumi, sa svojim mirisnim listovima, tradicionalno su se koristili da prenesu skrivenu poruku, sugerišući da bi primalac trebalo da preferira „miris“ ili esenciju pošiljaoca iznad svih ostalih.

Geranijumi su takođe bili simboli ludosti i gluposti u viktorijansko doba, au nekim kontekstima predstavljaju mesto sastanka ili sastanak. Ovo može biti ukorenjeno u njihovoj izdržljivoj prirodi, što implicira da će, uprkos životnim izazovima, onaj koji daje i prima cvet uvek naći način da se spoje.

Kulturni značaj geranijuma proteže se širom sveta. U viktorijanskoj Engleskoj, lonac geranijuma na prozorskoj dasci bio je znak gostoprimstva, dočekujući prolaznike. U egipatskoj kulturi verovalo se da geranijum promoviše plodnost i zdravlje, što se često koristi u ceremonijama i lekovima.

Cveće geranijuma i astrologija
Geranijumi se dobro uklapaju sa horoskopskim znakom Škorpije zbog različitih značenja koje nose. Na primer, crveni geranijum simbolizuje zaštitu u nekim kulturama, što odgovara odlučnoj i hrabroj Škorpiji.

Zanimljivo je da neke kulture veruju da beli geranijum odbija zmije, jednu od životinja koje predstavljaju Škorpiju. Možda cvet može zaštititi Škorpije od negativnih iskušenja poput ljubomore i ljutnje.

Prikladne prilike za poklone
Prikladne prilike za poklon za cveće geranijuma
Geranijumi čine divne poklone za domaćinstvo ili domaćice svojim veselim raspoloženjem i dobrim željama. Takođe su prikladni za penzionisanje ili druge ceremonije na kojima želite da poželite dobro primaocu.

Oni takođe čine divnu prezentaciju za baštovana u vašem životu jer će nastaviti da uveseljavaju celo leto. Razmislite o velikoj korpi geranijuma od bršljana za palubu ili verandu za poklone za posetu ili penzionisanje.

Upakovati
Geranijumi su klasične baštenske osnove i više su od cveća koje privlači pažnju; nose obilje simboličkih tumačenja od ljubavi do zaštite. Geranijumi su imali različite uloge u folkloru, tradicionalnoj medicini, pa čak i viktorijanskoj floriografiji, gde su korišćeni za prenošenje tajnih poruka. Bilo da je crvena, ružičasta, bela ili šarena, svaka varijacija boje cvetova geranijuma priča jedinstvenu priču.