popularnih vrsta cveca anemona

Prelepe sorte anemona koje će rasti u vašoj bašti

Nežna lepota i žive boje cveća anemona prirodno rastu širom sveta. Sa još sjajnijim sortama i hibridima koji su široko dostupni, oni su takođe popularan izbor za baštovane. Dakle, pozivamo vas da se pridružite ljubiteljima anemona svuda i dodate neke od sledećih popularnih vrsta cveća anemona u svoju baštu ove sezone rasta.


O cveću anemone
Anemone je rod koji sadrži 63 prihvaćene vrste zeljastih, cvetnih višegodišnjih biljaka i pripadaju porodici biljaka Ranunculaceae (putir). Obično se nazivaju vetropoljima i imaju široku autohtonu paletu, sa biljkama koje prirodno rastu na svim kontinentima osim Antarktika i Australije.

Botaničke karakteristike
Anemone imaju vitke stabljike i bazalne listove sa dugim stabljikama. Oni proizvode cimese od 2 do 9 pojedinačnih cvetova privlačno delikatnog izgleda. Oni proizvode listove nalik na čašice u živim nijansama crvene, ružičaste, ljubičaste, plave i žute i imaju upečatljive centre nalik na oči ispunjene istaknutim prašnicima.

Sorte i godišnja doba cvetanja
Vrste anemona su podeljene u tri glavne hortikulturne grupe:

Anemone sa gomoljastim korenovim sistemom koje potiču iz alpskih i šumskih livada i cvetaju u proleće
Anemone sa gomoljastim korenovim sistemom koji su porijeklom iz vruće, sušne klime i cvjetaju u proljeće i ljeto
Anemone sa ne-gomoljastim, vlaknastim korenovim sistemom koji potiču iz vlažne i senovite klime i cvetaju u kasno leto i jesen
Za više, pogledajte naš detaljni vodič za sezonu cvetanja Anemone.

Koristi i prednosti

Nekoliko vrsta i sorti anemona otporne su na sol, što ih čini dobrom opcijom za često izazovna, slana tla priobalnih baštenskih područja.

Pored toga, anemone sadrže nekoliko hemijskih jedinjenja koja nude potencijalne zdravstvene prednosti, kao što su antiinflamatorni, imunomodulatori, antioksidansi i antimikrobni lekovi. Dalje, neka jedinjenja su pokazala delovanje protiv raka.

Anemone u kulturi
Anemone takođe imaju istaknuto mesto u kulturama širom sveta. Oni su nadaleko poznati u zapadnim kulturama zbog svoje priče o poreklu koja je ukorenjena u grčkoj mitologiji, gde se kaže da su anemone iznikle iz Afroditinih suza prolivenih nad krvlju njenog ubijenog ljubavnika, Adonisa.

I u egipatskoj i u kineskoj kulturi anemone se smatraju simbolom bolesti, au Japanu su povezane sa lošom srećom i lošim vestima. Nasuprot tome, tokom srednjeg veka, evropski seljaci su nosili anemone da bi ih zaštitili od štetočina, bolesti i loše sreće.

Na viktorijanskom jeziku cveća, anemone simbolizuju napuštenu ljubav.

30 popularnih vrsta cveća anemone:

1. Anemona ‘Divlji labud’

O tome:
Anemona ‘Divlji labud’ je relativno nova sorta anemona, ali njeni prelepo veliki cvetovi i duga sezona cvetanja učinili su da brzo stekne popularnost. Ova anemona je hibrid između dve vrste, Anemone hupehensis i Anemone rupicola. Ovo posebno uparivanje je odgovorno za izuzetno dugu sezonu cvetanja sorte, jer kombinuje i vrste koje cvetaju u proleće i vrste koje cvetaju u kasnu jesen. Tokom dana, cvetovi se otvaraju do oko 3 do 4 inča u prečniku i zatvaraju se u zvona koja klimaju u kasnim večernjim satima. Obavezno redovno zalivajte ove anemone.

Naučno ime: anemona ‘divlji labud’
Sezona cvetanja: od proleća do jeseni
Zone uzgoja USDA: 4 do 8
Boje: bele latice, listovi lavande i žuti centri

2. Anemone ‘Hadspen Abundance’

O tome:
Ova sorta japanskih anemona je jedna od najpopularnijih, a nagrađena je zahvaljujući upečatljivom i neobičnom rasporedu latica. Cvetovi magenta su prečnika 2 do 3 inča sa dve manje, živopisnije latice i tri veće, svetlije latice. Ovaj aranžman daje laticama duguljast, neobičan oblik koji može dodati pravu ličnost bašti. Oni su odličan dodatak svakoj bašti kojoj je potrebna boja u kasnoj sezoni, jer počinju da cvetaju u kasno proleće i nastavljaju do prvog mraza.

Naučno ime: Anemone hupehensis ‘Hadspen Abundance’
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni
Zone uzgoja USDA: 4 do 8
Boje: magenta latice sa belim vrhovima i žuti centri

3. Anemone ‘Kueen Charlotte’

O tome:
Anemone ‘Kueen Charlotte’ je upečatljiv hibrid. Ova sorta ima bogato zeleno bazalno lišće i proizvodi velike, polu-dvostruke cvetove u obliku posude koje imaju šiške vitkih, naboranih latica u ružičastim nijansama koje se kreću od ruže do šećerne vate, produbljujući se prema jarko žutim središtima cveća. Ostajući u cvetu do jeseni, ovo cveće predstavlja odličan izvor ishrane za oprašivače u kasnoj sezoni rasta.

Naučno ime: Anemone k hibrida ‘Kueen Charlotte’
Sezona cvetanja: od početka leta do kasne jeseni
USDA rastuće zone: 5 do 8
Boje: Cotton candi roze sa žutim središtima

4. Anemone ‘September Charm’

O tome:
Još jedna nagrađivana japanska anemona, Anemone ‘Silver Charm’ naraste do 3 do 4 stope i 2 do 3 stope u prečniku, proizvodeći velike mase šarmantnog cveća sa blago šarenim laticama koje sadrže mešavinu crvenkasto ružičaste i srebrnobele okolo. svetlo-žuti centri. Poleđine latica i zatvoreni pupoljci imaju dublju, ružičastu nijansu ružičaste. Stabljike su vitke i crvenkasto-braon boje, omogućavajući cvetovima da se veselo njišu na povetarcu.

Naučno ime: Anemone k hibrida ‘September Charm’
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni
Zone uzgoja USDA: 4 do 8
Boje: Srebrno beli do rumeno ružičasti cvetovi sa žutim sredinama

5. Tenpetal Anemone

O tome:
Tenpetalna anemona je autohtoni divlji cvet koji raste u većem delu južnih Sjedinjenih Država od Floride do Teksasa, na severu do Kanzasa i na jugu do severnog Meksika. Ova vrsta anemona može narasti do 20 inča, ali je često mnogo niža i kompaktnija, sa svojim mršavim laticama zvezdastim cvetovima koji se otvaraju samo nekoliko inča oko tla na livadama, prerijama i brdima gde uspeva . Cvetovi ove anemone su prstenasti sa deset latica, a ne tipičnijih pet latica cvetova anemone sa jednim cvetom.

Naučno ime: Anemone berlandieri
Sezona cvetanja: od kasne zime do proleća
Zone uzgoja USDA: 7 do 9
Boje: zelenkasto bela ili ljubičasto plava

6. Anemone ‘Splendens’

O tome:
Ova sorta anemona je još jedan omiljeni vrt. Proizvodi velike grupe cvetova u obliku čaše u dubokim nijansama ružičaste boje sa zlatnim centralnim prašnicima u obliku posude. Anemone ‘Splendens’ takođe ima dugu sezonu cvetanja, proizvodeći cveće nekoliko nedelja počevši od kasnog leta i nastavljajući do kasne jeseni ili prvog mraza. Ove anemone se lako uzgajaju i prirodno će se širiti u vašoj bašti, što ih čini odličnim izborom za vikendice ili neformalne bašte.

Naučno ime: Anemone hupehensis var Japonica ‘Splendens’
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni
USDA rastuće zone: 5 do 8
Boje: Tamno roze latice sa zlatno-narandžastim sredinama

7. Japanska anemona ‘Montrouz’

O tome:
Ova hibridna anemona ima uspravne cvetove u obliku tanjira koji su okrenuti ka nebu. Polu-dvostruki do potpuno dupli cvetovi otvaraju se u nijansama tamnoružičaste boje koja se graniči sa magentom i karakteriše vesela zelenkasto-žuta središta obrubljena lepršavim, zlatnim prašnicima. Sa svojim gomoljastim korenovim sistemom, ove anemone se same šire i ispuniće svoj baštenski prostor briljantnom bojom za nekoliko godina.

Naučno ime: Anemone k hibrida ‘Montrose’
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni
USDA rastuće zone: 6 do 9
Boje: svetlo roze

8. Kanada Anemone

O tome:
Ova vrsta anemona je porijeklom iz velikog dijela Sjeverne Amerike, posebno Kanade, pa otuda i jedno od njenih uobičajenih imena, kanadska anemona. Ova anemona ima skromne cvetove koji su delikatni i atraktivni, sa čašicama nalik na latice koje se otvaraju u snežnoj nijansi bele sa zlatno-žutim prašnicima u sredini. Cvetovi su prečnika oko 2 inča i imaju tri velike latice pored dve manje latice, dajući cvetovima duguljaste, a ne kružne oblike. Istorijski gledano, ovo cveće je lokalno korišćeno za lečenje rana i čireva od strane autohtonih naroda u rodnom regionu cveta.

Naučno ime: Anemone canadensis
Sezona cvetanja: proleće
Zone uzgoja USDA: 3 do 8
Boje: Bele latice sa žutim sredinama

9. De Caen Anemones

O tome:
Ova vrsta anemona se zapravo odnosi na grupu anemona pod nazivom De Caen anemones. Višegodišnje cveće ove grupe odlikuje se baršunastim polu-dvostrukim cvetovima koji lepršaju na vetru i veoma podsećaju na cvetove maka. Cvetovi ove grupe mogu biti plavi, crveni, beli ili ljubičasti. Beli cvetovi imaju centre u mlečnoj nijansi zelenkasto-bele, dok druge boje imaju tamne sredine, skoro crne nijanse plave, crvene ili ljubičaste. Ove anemone su savršene za stvaranje tepiha u boji u cvetnom krevetu ili za uzgoj u vrtu za rezanje kako bi se stvorili zapanjujući buketi.

Naučno ime: Anemone coronaria ‘De Caen’
Sezona cvetanja: kasno proleće
USDA rastuće zone: 3 do 10
Boje: plava, crvena i ljubičasta sa skoro crnim sredinama ili bela sa zelenkasto-belim sredinama

10. Širokolisna anemona

O tome:
Anemone hortensis je vrsta vetropolja koja potiče iz Sredozemnog basena. Obično se naziva širokolisna anemona, što se verovatno odnosi na režnjeve njegovih bazalnih listova u obliku ruke. Dok je lišće atraktivno samo po sebi, cveće koje proizvodi ova vrsta je jedinstveno lepo zbog svojih neobičnih plavih osobina, koje su retke u prirodnom cveću. Određene sorte imaju plavičasto-bele latice, a sve imaju vibraciju samo tamnoplave boje u njihovim centrima i/ili prašnicima.

Naučno ime: Anemone hortensis
Sezona cvetanja: proleće
USDA rastuće zone: 6 do 9
Boje: ljubičasta, crvenkasto-ljubičasta i plavičasto-bela sa tamnoplavim ili ljubičastim prašnicima

11. Anemone ‘Pocahontas’

O tome:
Ova sorta japanskih anemona sa dvostrukim cvetovima ima cvetove u slatkoj nijansi žvakasto-ružičaste boje sa naboranim laticama koje se savijaju da bi stvorile uspravne cvetove u obliku tanjira. Nabrane latice okružuju živopisno zeleno središte koje je okruženo prstenom toplo-zlatnih prašnika. Iako će se ove anemone i dalje klatiti na povetarcu, podržavaju ih prilično čvrste stabljike, što znači da mogu da izdrže teže, vetrovite uslove od drugih, delikatnijih sorti. Kao rezultat toga, ne zahtevaju zaštićeni baštenski prostor da bi uspeli.

Naučno ime: Anemone hupehensis ‘Pocahontas’
Sezona cvetanja: od sredine leta do jeseni
USDA rastuće zone: 5 do 8
Boje: Žvaka-ružičaste latice sa zelenim sredinama i zlatnim prašnicima

12. Hepatica okruglog režnja

O tome:
Anemone americana je porijeklom iz južnih Sjedinjenih Država, posebno iz vlažnijih dijelova jugoistoka. Ova vrsta anemona ima velike bazalne listove bez stabljike koji se ne formiraju svake sezone rasta sve dok višegodišnja biljka ne procveta. Cveće se proizvodi na stabljikama od 4 do 8 inča, braonkaste boje. Cvetovi su mali, najveći dostižu oko jedan inč u prečniku, ali su lepi, nose meke nijanse svetloplave, lavande ili bele sa svetlo-zelenim središtima i prašnicima.

Naučni naziv: Anemone americana ili Hepatica nobilis var. obtusa
Sezona cvetanja: proleće
Zone uzgoja USDA: 3 do 8
Boje: plava, lavanda i bele latice sa zelenim sredinama

13. Anemone ‘Vihoanemona ‘Vihor’
O tome:
Još jedna nagrađivana japanska anemona, ova hibridna sorta naraste do 3 do 4 stope. Lako se održava i lako se održava, što njegove bele polu-dvostruke cvetove čini još privlačnijim. Cvetovi se proizvode u proliferaciji na delikatnim stabljikama nalik na vinovu lozu iznad nakupina bujno zelenog bazalnog lišća. Latice su blago naborane i okrenute na vrhovima. Latice okružuju svetlo-zeleni centar i laganu prašinu od zlatnih prašnika.

Naučno ime: Anemone k hibrida ‘Vihor’
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni
Zone uzgoja USDA: 4 do 8
Boje: Bele latice sa zelenim i žutim sredinama

14. Gospodin Foker Anemone

O tome:
Gospodin Foker Anemone je prava lepotica. Njegovi cvetovi imaju baršunastu teksturu i otvaraju se u iznenađujućoj i jedinstveno dubokoj nijansi plavičasto-ljubičaste, a proizvode narandžasto-crvene plodove koji podsećaju na čeri paradajz. Ova vrsta cveta anemone će izgledati privlačno u svakoj bašti. Ova sorta anemona, poreklom sa Mediterana, takođe se obično naziva anemonom maka jer njene široke i lepršave latice i centar crnog dugmeta veoma podsećaju na izgled cveta maka.

Naučno ime: Anemone coronaria de Caen „Mr. Foker’
Sezona cvetanja: proleće
Zone uzgoja USDA: 7 do 10
Boje: plavičasto-ljubičasti listovi sa crnim sredinama

15. Anemone ‘Konigin Charlotte’

O tome:
Anemone k hibrida ‘Konigin Charlotte’ je polu-dvostruki hibrid japanske anemone koji proizvodi mase cveća prečnika oko 3 inča. Latice su svetle nijanse rumeno ružičaste koja na vrhovima bledi do beličasto ružičaste. Na svakom cvetu, dva reda latica okružuju centar zelenog dugmeta i debeli prsten kratkih, zlatnih prašnika. U zatvorenim i otvorenim pupoljcima, donja strana cvetova ima mnogo dublju, ljubičasto-ružičastu nijansu ružičaste.

Naučno ime: Anemone k hibrida ‘Konigin Charlotte’
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni
USDA rastuće zone: 5 do 8
Boje: Rumeničasto ružičaste latice, zlatni prašnici i zeleni centar

16. Snovdrop Anemone

O tome:
Anemone silvestris je poreklom iz umerenih regiona zapadne Evrope i Azije, gde dobro raste u senovitim listopadnim šumama i livadama. Uobičajeno nazvana anemona snežna kapa, biljka proizvodi jednostavne, ali atraktivne cvetove sa pet belih latica (sa ružičastom ružičastom pozadinom) sa zelenim sredinama i nejasnim, zlatnim prašnicima. Ova vrsta se brzo i agresivno širi, što je čini atraktivnim pokrivačem u baštenskim lejama i otvorenim površinama.

Naučno ime: Anemone silvestris
Sezona cvetanja: proleće i leto
Zone uzgoja USDA: 3 do 8
Boje: bele i roze latice, zeleni centar i zlatne prašnice

17. Balkanska anemona

O tome:
Uobičajeno nazvana balkanska anemona ili grčki vetar, Anemone blanda je porijeklom sa Bliskog istoka i jugoistočne Evrope. Njegovo naučno ime „blanda” na latinskom znači blag ili šarmantan, i to je prikladan naziv za cveće ove vrste koje je jednostavno, ali privlačno. Cvetovi su slični tratinčicama ili asterima sa svojim zracima vitkih latica koje se pojavljuju u delikatnim nijansama bele, ružičaste ili ljubičaste oko zelenkasto-žutih centara.

Naučni naziv: Anemone blanda
Sezona cvetanja: proleće
Zone uzgoja USDA: 4 do 8
Boje: bele, plave ili roze latice, zeleni centar i žuti prašnici

18. Anemone ‘Princ Heinrich’

O tome:
Anemona ‘Prinz Heinrich’ je polu-dvostruka sorta japanskih anemona koja daje divne tamnoružičaste cvetove sa oko 10 do 15 cvetnih latica. Cvetovi se otvaraju na vrhu žilavih stabljika koje rastu iz niskih grudvica bazalnog lišća gde se graciozno njišu na vetru. Ova vrsta anemona ima tendenciju da ima niži profil, što ovu vrstu čini prikladnim izborom za ivice bašte. Kao i druge sorte anemona, i ova je otporna na so, tako da može uspevati u priobalnim baštama.

Naučno ime: Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni
USDA rastuće zone: 5 do 8
Boje: Ružičaste latice, žuta sredina i narandžasti prašnici

19. Japanska anemona ‘Honorine Jobert’

O tome:
Stvoren u Verdunu, Francuska, 1858. godine, ovaj nagrađivani hibrid japanske anemone bio je dugogodišnji favorit baštovana svuda. Na stabljikama od 3 do 4 stope, anemona ‘Honorine Jobert’ ima velike, blago zaobljene cvetove prečnika oko 2 do 3 inča. Bele latice cveća okružuju upečatljive centre sa zelenim dugmadima i zlatno-žutim prašnicima.

Naučno ime: Anemone k hibrida ‘Honorine Jobert’
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni
Zone uzgoja USDA: 4 do 8
Boje: Bele latice sa žutim prašnicima i zelenim sredinama

20. Mak Anemone ‘Bordo’

O tome:
Ova anemona od maka ima ime koje dočarava slike tamnocrvenog vina za koje je popularan region Bordo u Francuskoj, i to je prikladna slika. Ove anemone imaju cveće upravo u toj boji. U dubokoj nijansi šljive, latice su zatamnjene tamnoljubičastom u blizini njihove osnove i okružuju ljubičasto-crno centralno dugme i prašnike. Dosežući do stope u visinu, cvetovi mogu trajati oko četiri nedelje, što ih čini izdašnim dodatkom svakoj prolećnoj bašti.

Naučno ime: Anemone coronaria de Caen ‘Bordo’
Sezona cvetanja: proleće
Zone uzgoja USDA: 7 do 10
Boje: tamno-šljiva i ljubičasta

21. Anemone ‘Robustissima’

O tome:
Poreklom iz severne Kine, Anemone tomentosa ‘Robustissima’ je hibridna sorta japanskih anemona, što joj daje dugu sezonu cvetanja. Ovaj hibrid karakteriše pojedinačni cvetovi sa ružičasto-ružičastim laticama koje blede u bele na njihovim vrhovima, malim zelenim središtima dugmadi i prstenovima nejasnih zlatnih prašnika. Ove biljke koje se ne održavaju prirodno se šire i mogu narasti između 3 i 4 stope, što ih čini dobrim izborom za baštu kojoj je potrebna određena visina.

Naučno ime: Anemone tomentosa ‘Robustissima’
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni
Zone uzgoja USDA: 4 do 8
Boje: Roze i bele latice sa žutim i zelenim sredinama

22. Japanska anemona ‘Serenada’

O tome:
Još jedan hibrid japanske anemone, Anemone k hibrida ‘Serenade’, je divan izbor za vikendice i neformalne bašte i sadnju livada zahvaljujući svojoj prirodnoj navici širenja i sklonosti da se njiše na povetarcu. Naraste do 4 stope visoko, ova biljka proizvodi cvetove u proliferaciji na vretenastim, crvenkasto-braon stabljikama koje se izdižu iznad tamnozelenog lišća sa dubokim režnjevima. Poludvostruki cvetovi su atraktivne nijanse gotovo ružičaste, lavanda-ružičaste sa blago belim nijansama vrhova. Latice okružuju svetlo-žute centre.

Naučno ime: Anemone k hibrida ‘Serenade’
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni
Zone uzgoja USDA: 4 do 8
Boje: Lavanda-ružičaste latice sa žutim sredinama

23. Blue Vindflover

O tome:
Plavi vetar je poreklom iz severne Kalifornije, Oregona i Vašingtona u Sjedinjenim Državama, raste u šumskim područjima ispod 7.000 stopa nadmorske visine. Ovo divlje cveće proizvodi duboko urezano bazalno lišće i jednostavne cvetove koji imaju pet do sedam dugih i uskih latica oko središta retkih belih prašnika. Cvetovi su najčešće ljubičasti ili plavi, ali mogu biti i ružičasti, beli, crveni ili dvobojni.

Naučno ime: Anemone oregana
Sezona cvetanja: proleće
USDA rastuće zone: 6 do 9
Boje: ljubičasta, plava, roze, crvena, bela ili dvobojna

24. Candle Anemone

O tome:
Anemone cilindrica je porijeklom iz zapadnih Sjedinjenih Država. Ova neobična vrsta anemona raste u gustim nakupinama bazalnog lišća i proizvodi cvetove sa pet latica sa velikim središtima u obliku dugmadi zelenkasto-bele boje. Vrsta dobija uobičajeno ime, svijeća anemona, po plodovima koji se pojavljuju nakon što se cvijeće potroši. One su nejasne, bele i u obliku stubova poput malih sveća dugih 1,5 inča.

Naučni naziv: Anemone cilindrica
Sezona cvetanja: leto
Zone uzgoja USDA: 4 do 7
Boje: zelenkasto bela

25. Žuta drvena anemona

O tome:
Poreklom iz šuma Evrope i zapadne Azije, Anemone ranunculoides je neobična i jedinstvena jer je jedina vrsta cveta anemone koja turalno cveta žutom bojom. Jarko žute boje sa zlatnim prašnicima i oko 1 inča u prečniku, cvetovi žute drvene anemone podsećaju na puter (iz porodice cvetova Ranunculaceae po kojoj je ova vrsta anemona dobila svoje naučno ime).

Naučno ime: Anemone ranunculoides
Sezona cvetanja: proleće
Zone uzgoja USDA: 4 do 8
Boje: žuta

26. Anemone Hepatica

O tome:
Ova kompaktna vrsta anemona prirodno raste u listopadnim šumama Japana. Biljke proizvode male grudve tamnozelenog bazalnog lišća iz kojih niču nejasne stabljike i cvetovi. Cvetovi mogu biti ljubičaste ili ružičaste boje i blago nijansirane belom. Centralne prašnice izbijaju u nijansi koja odgovara laticama cveta.

Naučno ime: Anemone hepatica var. japonica
Sezona cvetanja: proleće
USDA rastuće zone: 8 do 9
Boje: Plavkasto-ljubičasta ili roze sa odgovarajućim prašnicima i zelenim sredinama

27. Japanska anemona ‘Pamina’

O tome:
Anemone hupehensis var. Japonica ‘Pamina’ je divna sorta japanskih anemona. Proizvodi velike cvetove koji se mogu otvoriti do 2 inča u dubokim nijansama ružičaste boje. Dvostruki cvetovi imaju dva reda latica koje formiraju oblike rozete koje okružuju svetle i vesele centralne prašnike žute boje. Dugotrajna sezona cvetanja znači da možete uživati u ovom cveću u svojoj bašti od avgusta do kraja septembra.

Naučno ime: Anemone hupehensis var. Japonica ‘Pamina’
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni
USDA rastuće zone: 5 do 8
Boje: Ružičaste latice i žuti centri

28. Japanska anemona

O tome:
Anemone tomentosa je porijeklom iz sjeverne Kine i proizvodi velike nakupine bazalnog lišća i ružičastih cvjetova sa žutim središtima i laticama koje su zasjenjene mrljama tamnije ružičaste. Biljke su lepe, ali i prilično agresivne, što znači da se mogu brzo širiti i prestići baštu. Da biste sprečili da u potpunosti prestignu vašu baštu, treba ih posaditi u kontejnere ili na drugi način zatvorene krevete.

Naučno ime: Anemone tomentosa
Sezona cvetanja: od kasnog leta do jeseni
Zone uzgoja USDA: 4 do 7
Boje: roze sa žutim sredinama

29. Italijanska anemona ‘Mistral Plus Bianco Centro Nero’

O tome:
Ova italijanska anemona je sorta vrste anemone maka koja potiče iz Sredozemnog basena. Imaju veoma upečatljive cvetove nalik maku. Dvostruki cvetovi imaju bele latice sa najmanjim nagoveštajem ružičaste boje i crni centar dugmadi sa crnim prašnicima. Elegantni cvetovi formiraju se oko 8 do 12 inča iznad zemlje, gde njihovo tamnozeleno bazalno lišće raste i prirodno se širi.

Naučno ime: Anemone coronaria ‘Mistral Plus Bianco Centro Nero’
Sezona cvetanja: proleće
USDA rastuće zone: 8 do 10
Boje: Bele latice sa crnim sredinama

30. Mak Anemone ‘Hollandia’

O tome:
Jedna od vizuelno najupečatljivijih vrsta cvetova anemona na raspolaganju, Poppi Anemone ‘Hollandia’ ima dvobojne latice u jarkoj nijansi trešnje-crvene prugaste sa čisto belom pri dnu, gde se latice susreću sa tamnim, ljubičasto-crnim centralnim dugmetom i stamenke. Cvetovi su prečnika 2 do 3 inča, a biljke mogu narasti do 2 stope u visinu. Njihov period cvetanja traje oko četiri nedelje u proleće.

Naučno ime: Anemone coronaria de Caen ‘Hollandia’
Sezona cvetanja: proleće
Zone uzgoja USDA: 7 do 10
Boje: crvene i bele dvobojne latice sa crnim sredinama

Česta pitanja o cvetu anemone:
Koliko vrsta cvetova anemona postoji?
Prema bazi podataka Kraljevske botaničke bašte, Kev Plants of the Vorld Online, trenutno postoje 63 prihvaćene vrste koje pripadaju rodu Anemone.

Koja vrsta cveta je anemona?
Anemone su cvjetne, zeljaste, višegodišnje biljke koje pripadaju rodu Anemone u okviru plemena Anemoneae, potfamilije Ranunculoideae i porodice biljaka Ranunculaceae (ljutica).

Koje boje dolaze anemone?
Anemone dolaze u različitim bojama, uključujući nijanse bele, žute, crvene, ružičaste, ljubičaste i plave.

Da li se anemone vraćaju svake godine?
Anemone su višegodišnje cveće, što znači da se vraćaju svake godine. Za optimalno cvetanje, anemone imaju koristi od đubrenja u proleće i rano leto.

Da li se anemone šire i razmnožavaju prirodno?
Anemone se prirodno šire kroz kukolj svog gomoljastog i/ili rizomatičnog korenovog sistema pored navika za samosejanje.

Koliko sunčeve svetlosti treba cvetovima anemona?
Anemone nisu poput drugih divljih cveća koje više vole sunce. Pošto se često nalaze da rastu među višim biljkama koje ih zasjenjuju, anemonama je, općenito, potrebna djelomična sjenka. Puna senka će uzrokovati da ne cvetaju, ali puno sunce takođe sprži većinu sorti i usporiće njihov rast.

Koja je najbolja mešavina tla za anemone?
Cvetovi anemone najbolje rastu u dobro dreniranom zemljištu sa dobrom aeracijom i umerenim kapacitetom zadržavanja vode. pH treba da bude između 6,0 i 7,0. Dok ilovača ulje je idealno, anemone mogu da uspevaju i na drugim tipovima zemljišta.

Možete li uzgajati anemone u saksiji?

Anemone se mogu uzgajati u saksijama. Kada sadite anemone u saksije, uglavnom je najbolje ostaviti oko 9 inča između svake stabljike. Međutim, kada se uzgajaju u saksijama, anemone možda neće preživeti zimu, u zavisnosti od zone rasta, i treba ih ponovo saditi svake godine.

Vau sa cvetovima u vašoj bašti
Bez obzira da li ih zovete vetar ili anemone, ove lepotice dodaju živahne boje vašoj bašti i vizuelni interes dok se njihove nežne stabljike nežno njišu na povetarcu. Cvetovi anemone su veoma raznovrsni za upotrebu u bašti, dobro rastu u krevetima, ivicama i kontejnerima. Dakle, slobodno podivljajte i pustite ih da se šire!